неделя, 8 март 2015 г.

Празник за душата

- Честит 8-ми март... Пожелавам ти... /Многоточията са си за мен. ;)/
- Ама аз нямам празник днес. Нито съм майка, нито - жена.
- Е, как да нямаш, нали си моето момиче!
Малко по-късно убежденията, че 8-ми март и аз все още сме на "Вие", продължават. Преминава се през предложение за разходка. Накрая намекът за "тортите" и сухите смеси в сладкарниците успяват да постигнат някакъв успех. Разбира се, мъжкото чувство за хумор веднага отвръща. И се роди следното прозрение:
- Тогава ще ти купя продукти и ти ще направиш торта! /С толкова мила усмивка. :)/
- Май твърдиш, че имам празник, а искаш да го прекарам в готвене?
- Е, да готвиш за мен си е цял празник! /Със същата мила усмивка. :)/

Само ако знаеше колко е прав... Но най-хубавото е, че знае.


*                        *                        *

В крайна сметка шегата се оказа истина и определено се отдадох на готвене. Е, не стигнах до торта, но пък се занимавах с други пипкави и интересни нещица. Просто ей така, за да си подаря кулинарната тръпка и доволната усмивка на любимия човек.
Разходката... И тя ще дойде, но с повече търпение и слънчево време. :)
След малко - отново смятам да готвя!

Но да не забравя! Днес е 8-ми март и с огромна признателност поднасям най-топлите си пожелания на скъпите жени около мен и най-вече на тази, дарила ми живот!




Какаов кекс с тиква




Необходими продукти:
- 3 яйца;
- ½ ч. ч. олио;
- 1 и ½ ч. ч. захар;
- 1 ч. ч. пюрирана тиква;
- 5 с. л. какао;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/3 ч. ч. брашно;
- 1 бакпулвер;
- ½ ч. л. сол;
- 1 ч. л. канела;
- кората на 1 портокал.

Брашното, бакпулверът, солта и канелата се пресяват и разбъркват.
В отделен съд с миксер се разбиват яйцата. Добавя се олиото и се бие до хомогенна смес. Следва захарта, а също пюрираната тиквата и какаото, като след всяка съставка отново се бърка. Прибавя се и загасената с няколко капки оцет сода бикарбонат.
Накрая следва брашнената смес и отново се разбива. По желание се добавя и настъргана кора от 1 портокал.
Всичко се изсипва в намаслена и набрашнена правоъгълна форма за кекс (може и в друг съд) и се пече в предварително загрята на 180° C фурна до суха клечка.
Готовият кекс се оставя върху решетка, за да изстине. Поръсва се с пудра захар или се гарнира по желание.

*Относно тиквата – трябва да е или сварена, или приготвена на пара, или замразена. И при трите варианта е подходяща за пасиране, като е хубаво да се изстиска водата от нея, ако е сварена или размразена.

*Една подробност – замразяването на зеленчуци и плодове ги прави наполовина сготвени.

*Бележки – приготвяла съм кекса три пъти (този от снимките е вторият опит, при третия ползвах червено цвекло вместо тиква), като при повторното приготвяне сместа се получи доста като обем и съответно я изпекох в правоъгълна форма и 5 формички за мъфини. Оказа се, че използването не на 1, а на 1 и ½ ч. ч. тиква създаде малко проблеми, защото големият кекс не се изпече особено добре (за разлика от дребосъците ;)). Явно сместа натежа. Така че съветвам ви да не се изкушавате да добавяте още тиква. Наистина става още по-сочен кекс, но трудно се изпича. Затова и снимките ми показват само малките кексчета. ;)



И така! Приканвам ви да се почерпите с тиквения ми кекс. Идеята за него открих тук, но впоследствие промених някои съставки и стигнах до резултат, който си спечели мястото на "любимия ни зимен кекс". Подчертавам гордо "ни", защото и двамата страшно много го харесахме. Дори издадох тайната съставка (тиквата) и необичащият я иначе господин нямаше нищо против. ;) Така че вече няколко пъти се подсладихме с това тиквено-какаово вълшебство, заради което къщурката ни ухае толкова сладко и канелено... Страшно благодаря на Buba за хубавата рецепта!

Подсладете се и вие! И нека господата не се чувстват пренебрегнати, но насочвам вниманието си към нежните им половинки.

Честит 8-ми март, мили дами! Бъдете здрави, щастливи, обичани и одухотворени! И не спирайте да ни давате смисъл - на всички нас, които вървим по вашите стъпки! 
 


 

50 коментара:

  1. Отговори
    1. Миленка, аз все още не чувствам този ден като мой празник. Празникът е твой! :)
      Да ти е честит, всичко най-добро ти желая! :)

      Изтриване
  2. Честит празник и на теб, Гери!
    Мъфинките са разкошни!
    Приятна празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз честитя на теб! Желая ти да си винаги тази прекрасна жена, майка и баба! Бъди здрава, всичко най-добро от мен. :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Честит празник и на теб, скъпа Гери :)
    Разбира се, че имаш празник, та нали ти си бъдещето, една млада и разкошна жена на прага на живота, която радва и озарява живота на хората около себе си, една жена която още от сега е с един ярко открояващ се характер, ум и красота, която е нужна на света! Една млада и талантлива, крехка и нежна, но още от сега силна и борбена, достойна да носи с високо вдигната глава името жена!
    Прегръдки, Гери!
    Р.S. От кексечата се почерпих с най-голямо удоволствие :) наистина са съчетание от зимните и много любими на всички ни аромати и изглеждат много крехки и сочни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка...
      Какво да кажа след твоите думи? Само знам, че всички вие сте ми за пример, много ти благодаря!
      Силно те прегръщам и от сърце ти честия празника!

      П.П. Аз цял ден се мотая, включително и сега, и не смогвам малко с времето, но със сигурност ще се отбия в местенцата ви, за да ви честитя. Тортата ти е великолепна!

      Изтриване
  4. Честит празник, Гери!
    С пожелание за много здраве, радостни дни, обич и щастие!
    Кекстчетата са прелестни!
    Сърдечна прегръдка, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря ти! Честит да е празникът за теб, желая ти от сърце здраве, обич и все същото неспирно творчество! Усмихната прегръдка имаш от мен. :)

      Изтриване
  5. Честит празник от мен и от сега нататък го приемай, макар и не с пълното му убеждение! Ако има някой, който всеки ден да ти казва, обичам те, значи имаш право да го празнуваш!
    Десерта е фантастичен, много ми харесва! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, слушам и изпълнявам! :)
      И с усмивка те прегръщам. :)

      Изтриване
  6. Честит празник, Гери. Кексчетата изглеждат супер, така сочни и пухкави.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти! Наистина са много сочни, само се оглеждам за тиква с идеята именно това да си направим отново. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Мила, Гери, честит празник! Поздравявам твоят човек за умелият начин по който те е накарал да отпразнуваш денят! Заслужаваш го, мила, хич не се измъквай от това ! Бъди все така обичана и ценена, защото си едно голямо слънце! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, голям хитрушко е той, искрено се надявам винаги да носи топлото си чувство за хумор - поддържа и двама ни. :)
      Благодаря ти за милите думи, много голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
  8. Честит 8 - ми март, в аванс Гери.Аз също не чувствам този празник като мой, защото нямам свое семейство, но просто така е било отредено.Но всички жени според мен - млади и стари заслужават уважение за всички грижи, които полагат в семействата си.В Куба този празник е разделен на 2 - празник на майката и празник на жената.И според мен така е най - правилно.
    Поздрави, чудесни са мъфинките.А тиквата е прекрасна за тази цел.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, всеки има своето семейство. Дали ще е любимият човек, рожба, скъпите родители, близките приятели или някое мило домашно същество, винаги има с кого да споделим дните си. :) Съгласна ли си?
      Много ти благодаря, изпращам ти топли поздрави!

      Изтриване
  9. Честит празник, Гери (малко на патерици, но в почивните дни не отварям компютър :( )
    Гери, може да не си още майка, но си неговата малка женичка и колко добре е усетил, че празнуваш когато му приготвяш разни нещица :) !
    Прекрасни и сочни кексчета и с удоволствие се възползвам както от почерпката, така и от рецептата! Надявам се и на нас да ни стане "любимия зимен кекс"!
    Прегръщам те силно и ти желая прекрасна седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, и аз още не съм честитила на всички ви, но ще намеря време. ;) Благодаря ти! Иначе жена едва ли ще се усетя някога, аз съм си с толкова детска душа и никак не искам да си я давам. :)
      Кексът. Много се надявам да ти хареса, само не добавяй повече от чаша тиква. ;) Ще чакам да си кажеш после експертното мнение, ценно ми е! :)
      Прегръдки и от мен с най-вярващите пожелания, че скоро снегът ще спре и отново ще грейне слънце...

      Изтриване
  10. Честит празник! Чудесна почерпка, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, честит да е празникът за теб! И да се почерпиш. :)

      Изтриване
  11. Много симпатични кексчета, Гери! А гарнирането със сладко ми допадна много, не съм се сещала да поднасям така кексчета/мъфини. :–)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, и аз от една-две години се замислих, че трябва да опитам. Повярвай, още по-вкусно е така гарнирано. Даже понякога намалявам захарта и после си мажа парченцето кекс със сладко - много ми е вкусно. И обикновени/чаени бисквитки също обожавам по този начин. Дори преди малко разрязах един цял кекс наполовина и отвътре измазах със сладко.
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  12. Прекрасно момиче! Не е нужно да си на определена възраст за да су чевстваш жена. Нито пък да си непременно майка в този момент. Бъди ми все така обичана и обичай, мила. Няма друга тайна. Ами ... не мога да се въздържа, хайде де, какво се мотаете още? Направете едно бебе! Отсега съм се захилила като си го представям!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинкаааа, моля те си. :) Ама ме развесели и мен!
      Ей, винаги ми подаряваш супер широка усмивка, да знаеш! Сега те прегръщам мнооого силно, милата ми тя! :)

      Изтриване
  13. Честит празник/на патерица/ и от мен,Гери!Да си много,много щастлива ,обичаща и обичана!Прави нещата,които ти харесват и зареждат с много енергия и вдъхновение!Вземам си кексче,мила и ви пожелавам прекрасна вечер!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Деси, благодаря ти за прекрасните думи! Аз тъкмо отворих твоето местенце. ;)
      Подслади се, прекрасна вечер и аз ти желая и изпращам мнооооого усмихната прегръдка!

      Изтриване
  14. Гери, честит празник тук и на патерица:)
    Много любов, влюбено момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, честит да е на теб! И благодаря, да ти се връща! :)

      Изтриване
  15. Гери,много мила публикация,сякаш леко повдигаш завесата на вашия си любим,интимен свят и ни допускате до него!Бъди все така обичана и дарявана с мила усмивка!Всичко тиквено любя,тача и милея и ти открадвам едно мъниче с охота!Прегръдка,другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, аз по принцип не (обичам да...) споделям лични неща, но толкова да ми стана мило от този разговор, че исках някъде да остане, та като ми е криво някога, да прочета и да се усмихна. Но попитах за позволение господина преди да се реша (не се реших лесно) ;)
      Много ти благодаря, бъди и ти винаги тази прекрасна жена, която искрено ме вдъхновява!
      А за кексчетата - сигурна съм, че ще ти харесат. Толкова са сочни! :)
      Почерпи се, прегръдки и от мен!

      Изтриване
  16. Ммм, каква снимка само! Толкова сочни и ароматни са тези кексчета, Гери!
    Надявам се, че си имала прекрасен празничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетиии, много се радвам, че ти харесват! Наистина са много вкусни! Не искам да ги хваля толкова, но много ще се радвам, ако някой си ги приготви и остане доволен. Още веднъж благодаря на Buba!
      Имах страхотен ден - всеки един е такъв, щом сме здрави и с любимите хора!
      Прегръдки от мен, Бети! :) Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  17. Гери, да ти пожелая и тук, честит празник, пък как няма да е празник с такива празнични десерти. Прав е твоя човек - няма да пропускате възможност да си подсладите живота, както чрез настроение, така и на небцето! Бъди винаги толкова обичана, щастлива и много успешна жена! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, имаш право! :) Благодаря ти, да ти се връщат хубавите пожелания. Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  18. Гери, с голямо закъснение и презокеански поздрави, ти честитя празника!
    Размечтах се и ми стана дори малко мъчно за моето момче, което е на няколко хиляди километра и ме чака ...
    Но е хубаво да знаеш, че знае и че чака, нали? :)
    Поздрави и много усмивки ти пращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, чак там ли си... :) Разбира се те, че чака, нали затова сте си едно цяло. :)
      Изпращам ти топли усмивки!

      Изтриване
  19. Ех, че мил разговор :) Как една жена да не се развихри празнично в кухнята! Особено като ѝ се отдава ...
    Чудесни, сочни са кексчетата, Гери! И други вкусотии да ви харесват заедно, не само тези кексчета ... но с търпение и това ще стане :)
    Празнични поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че мил гост си имам! Албенче, много ти благодаря, много! Прегръдки ти изпращам. :)

      Изтриване
  20. I am little bit late and I am sorry for it, but happy womens day!!! Muffins looks great and enjoy them. Have a great day, my dear friend!! Hugs:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I'm s little bit late, too... So excuse me, my dear Zoki! Happy woman's day! Thank you very much for your kind words!
      Hugs, my dear friend!

      Изтриване
  21. Вече мога да ям тиквааааа, затова моля за едно мъфинче!! И с чаша мляко с какао или айрян, защото и това понася!!! :)
    Прекрасни снимки, Гери!! И тези на авокадо муса са убиец!!! Бравоооо! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тогава веднага ще забъркам още една доза! Пък и Йоанка ще си хапне, нали мама ще й предостави. Ех, че ще е хубаво!
      Много ти благодаря за подкрепата, другарче, много! :)
      Голямо гуууш!

      Изтриване
  22. И аз съм готова да готвя за теб;)Ти само ела да споделим удоволствието;)
    Хубави са ти кексчетата, Герчо. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ама в случая аз трябваше да готвя, ама щом има желаещи и на мен да сготвят, направо мога да се размечтая. :)
      Ноооо! Внимавай какво си пожелаваш, нали, Мартичка. Да знаеш, че с най-голямо удоволствие бих готвила заедно с теб! И от колко време искам да ти драсна... Направо ще ти пиша едно писъмце. :)
      Прегръдки и от мееен!

      Изтриване
  23. Обичана и желана винаги бъди, Гери! А това, че е празник, когаъо радваш любимите ти хора е истина и никога не го забравяй! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче... От сърце ти благодаря!
      Прегръдка и от мен - голяяяма и усмихната. :)

      Изтриване
  24. Прекрасни кексчета, Гери. Прегръдки и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, много се радвам, че ти харесват. :) А ти къде се загуби?
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване