вторник, 23 юли 2013 г.

Всяко нещо си има причина

Винаги го повтарям и на себе си, и на близките ми. И определено вярвам, че е така. За добро или лошо, дадено нещо се случва с нас в определен момент и понякога е нужно известно време, за да осъзнаем всяка една нотка от това, което всъщност сме преживяли. И все пак вярвам, че е за добро.

Предполагам, че от мен се очаква да разкажа за Острова, за Лондон, за впечатленията ми... Но ако трябва да съм напълно искрена, много ми е трудно да пиша за това точно сега. Съзнанието ми е малко объркано, на моменти замъглено и питащо се "Защо се надцени, момиче?!" Напълно ясно ми е, че едно беше екскурзията преди две години и съвсем друго - условието да се справяш с живота в тази, чужда за мен, страна. И защото вярвам, че малко по малко нещата ще се наредят, няма да се впускам в подробности засега...

Дори не знам дали трябва да пиша и тези редове... Скоро говорихме с една приятелка (разказвала съм за нея в ето тази публикация), споделих й как дори ми е притеснено да публикувам в блога, как сякаш нещо не ми дава мира. Та хората очакват да разкажа за всички интересни места, които виждам, за богатството, което светът стоварва пред очите ми... Но наистина, трудно ми е да пиша за това, когато реално имам други притеснения. И тогава тя ме посъветва да го напиша така, както го чувствам, така, както е... И едва сега се реших, макар все още да не съм напълно сигурна във впечатленията и възприятията си.

Ето го и Лондон - слънчев, много горещ, нетипично даже горещ... Хората тук казват, че такава жега не помнят. Но уверявам ви, радват й се. А аз искам мъничко прохлада...

 








The River Thames; The London Eye






 Big Ben










 Alexandra Palace

 
 *                *               * 

А сега искам да  отговоря на едно предизвикателство, което наскоро получих. Не знам какво какво точно се очаква от отговорите ми и дали въобще ще ви е интересно нещо подобно, но на мен идеята страшно много ми допадна. Пък и е нещо различно, така че ви каня на малко сладки приказки (нямам десерт, за да ни се услади допълнително, но се надявам скоро да се реванширам).

Та ще отговоря на 10 въпроса, които Genoveff ми задава. След това трябва да измисля също толкова и аз, да ги задам на други десетима блогъри с условието да имат под 200 последователи. Genoveff, благодаря за поканата, стана ми много драго! :)

1. "Защо  създадохте блога си или различното описание на страницата “За мен/За блога?”
Страницата "За мен" създадох съвсем наскоро и всъщност твоето предизвикателство, Gеnoveff, ме подтикна. А защо създадох блога - защото магията на кулинарните блогове и цялата тази позитивна комуникация сред различните блогъри просто ме завладя. Тогава реших, че искам да бъда част от нещо толкова приятно за мен и по този начин да съчетая две любими - писане и готвене. :)

2. "Кое е любимото ви място за блогване?"
Тук имам малко колебания - относно самия въпрос. Ако се има предвид в кои блогове ми е интересно, то това са всички виртуални местенца, които редовно посещавам, нямам класация. Но ако се има предвид къде на мен ми е приятно да публикувам в блога си - ами, навсякъде, където мога да събера мислите си и да отпусна вдъхновението си.

3. "Какво бихте искали да промените в характера си?"
Не искам да се променям, а да пораствам съзнателно, запазвайки вярата си в истинското.

4. "Кой е най-добрият урок, който сте научили?"
Всяко нещо си има причина и дори в даден момент да смятаме, че е лошо за нас, след време осъзнаваме, че всичко се случва за наше добро - лично съм се убедила.

5. "Какво ви прави щастливи?"
Ще копирам част от написаното в страницата "Нещичко за мен": "Но не пречи и тук да споделя, че се радвам на детската усмивка и на подадената искрено ръка, на влюбена двойка и на красиво обагрени поля. И на какво ли още не... Понякога като малко дете. И така - сега и след това.  ッ" 

6. "Какво за вас е Любовта?"
 Това, което осмисля съществуването ми.  

7. "За какво мечтаете?" 
За прекалено много неща - и малки, и големи. Но всъщност може ли една мечта да е прекалена?


8. "Какво предпочитате: книга или филм?" 
И двете подлежат на настроението ми - не съм от хората, които не могат без книга или без филми. Понякога не се сещам за нито едно от двете доста дълго време и в следващия момент си наваксвам пропуските.

9. "Ранни утрини или късни вечери?" 
Определено залагам на ранните утрини - тогава се чувствам най-жизнена и можеща, тогава е моето време.
  
10. "Препоръките ви и/или мнението ви за блога ми?" 
Препоръки едва ли трябва да давам точно аз. Просто бих ти казала "Бъди себе си и там, създавай го за лично удовлетворение." ;) 

Моите десет питанки:
1. Кое е нещото, без което не можеш?
2. Какво ти дава блогът?
3. Би ли направил/а нещо насила?
4. В какво вярваш?
5. Кое те натъжава?
6. Кое е любимото ти занимание?
7. А кое е най-досадното ти занимание?
8. Кое е най-голямото ти изкушение?
9. Разум или чувства, защо?
10. Какво е за теб животът?

А предизвикателството отправям към: 
1. Алекс от "Alexandra's blog"
2. Бубето от "Sugar Coated Nothings";
3. Вероника от "SharenaSol";
5. Дани от "Слънце и слънчоглед";
6. Мими от "Fait Maison";
7. Светлето от "Кулинарни фантазии";
9. Таня от "Идеи за жените... и не само";
10. Таня от "Coffee and chocolate".

Надявам се да се включите, момичета, ще ми бъде интересно да надникна в света ви. И ако все пак приемете, не забравяйте да уведомите вашите избраници. ;)

*            *             *

Тук ще оставя клавиатурата малко да си почине, а мислите ми - да се отпуснат. Надявам се скоро да имам повече за разказване и показване... 
Желая ви прекрасна седмица, изпълнена с магия, любов и усмивки! До скоро!








39 коментара:

  1. Благодаря за номинацията, Гери! Преди време (доста май стана) бях номинирана, ама нещо се отплеснах и не си написах отговорите. Та сега двойно ще наваксам. :) Хубаво е, когато човек пише каквото му е на сърце. Публикацията ти много ми хареса! Желая ти успех и всичко най-добро! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря за милите думи, Светле! :) И ще чакам с нетърпение отговорите ти. Прекрасна и уютна вечер ти желая! :)

      Изтриване
  2. Оо,Гери, след чудесните снимки на Лондон случайно се прочетох в списъка. Разбира се,че ще се включа. Интересно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ще се включиш, Таничка, чакам с нетърпение!
      Прекрасна вечер ти желая! :)

      Изтриване
  3. Чудесна публикация Гери ! Четох с интерес :)
    Благодаря че си ме включила в предизвикателството , ще се включа с удоволствие, но толкова ще ми е трудно да открия блогове с по малко от 200 последователи, че направо това ми изглежда като задача с повишена трудност :(
    А на твоите въпроси ще отговоря с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти е интересно. А за хората - и аз се затрудних малко, но в крайна сметка няма нищо задължително. Колкото, толкова - важното е да ни е приятно.
      Спокойна вечер ти желая! :)

      Изтриване
  4. Миличка Гери, много, много съм съгласна с това че всяко нещо си има причина и се случва в точното време, но ние не винаги осъзнаваме това подобаващо. Четох и гледах, четох и гледах и не ми се искаше да си тръгвам - невероятни снимки, а след отговорите ти на тези десет въпросчета се запознах с едно нежно, лъчезарно и невероятно земно момиче! Бъди все такава и не излизай от твоя шарен и усмихнат свят! Целувки и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Руми, ще ме разплачеш... Сърдечно ти благодаря за милите думи, наистина! Дават ми много сила и осмислят това, което правя. Наистина ти благодаря!
      Желая ти всичко най-добро и хубава вечер! Изпращам ти много слънчеви усмивки. :)

      Изтриване
  5. приемам!))

    мисля, че това, което прави толкова истински и смислени блоговете ни, е това, че сме истински в тях. Няма страх.

    ОтговорИзтриване
  6. Много е хубаво Гери когато човек казва какво му е на сърцето аз нещо не мога да се престраша всичко ми е в главата ама да го изкажа не мога.Напълно те разбирам едно е да си на екскурзия в чужда страна а съвсем друго да се справяш с живота,манталитета,и куп други какви ли не неща далече от дома.Важното е да не се предаваш и стъпка по стъпка всичко ще се нареди.Поздрави и всичко най-хубаво ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, сърдечно ти благодаря, вярвам, че ще е така.
      Всичко най-добро и на теб и повече спокойствие. ;)

      Изтриване
  7. Гери, съвсем нормално е състоянието ти, но ще ти мине :) ;) И тъкмо тогава ще трябва да кажеш "здравей, България, отново" :)Гледките, които си показала са страхотни! Отдай се на света около теб, вдишвай различния въздух, радвай се, ако трябва роптай и търси причината. Заглавието е много вярно - за всяко нещо си има причина. Много успех и всичко добро ти пожелавам от все сърце! А за играта ще бъда съвсем откровена - не си падам по такива неща, но тъй като много те харесвам и си един от редовните ми читатели, ще отговоря на въпросите . Само заради теб и защото са от теб :) Лошото е, че ще играя тапата в случая, съжалявам.
    Хубав ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря за подкрепата! :) А за играта - не участвай, ако не ти е приятно, идеята е да ти харесва, а не да е насила. ;) Аз няма да се обидя по никакъв начин.
      Прекрасна вечер! :)

      Изтриване
  8. Благодаря за виртуалната разходка и всичко споделено,мила!Пожелавам да не си така угнетена и нещата да се подреждат по местата си по-лесно!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, надявам се скоро да имам много повече за разказване и показване. Малко се съмнявам да мога като теб (историите за Рим са така подробни и добре написани), но пък дано да ви е приятно тук. ;)
      Благодаря ти и ти желая прекрасен ден! Изпращам ти много слънчеви усмивки, Росинце! :)))

      Изтриване
  9. Гери, радвам се, че се включи в предизвикателството и че ти е допаднало.
    Пожелавам ти много успех! И не забравяй - За Добро е!

    Слънчеви усмивки от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за поканата, определено ми беше много приятно!
      Слънчеви усмивки и за теб! :)

      Изтриване
  10. Каква слънчева разходка из Лондон :) Необичайно слънчева :) Както споменах и преди, така е, защото ти си там и грееш с усмивката и положителния си заряд :) :) Весело лято и успех в начинанието, с което си се заела, слънчева Гери :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Тики, неудобно се чувствам даже от толкова мили думи... Много благодаря! :)
      Желая ти прекрасен ден, вдъхновителке! :)

      Изтриване
  11. Мила Гери доколкото разбирам от написаното май си отишла в Лондон за по дългичко от разходка :) Разбирам чувствата, емоциите и объркването ти, нали и аз само преди 6 месеца изживях всичко това ... а и още го изживявам, но ще ти кажа само кураж мило момиче, бъди много смела и уверена в себе си, света е твой ( наш ) и навсякъде можем да бъдем щастливи! Сигурна съм, че ще е за добро, особено сега след като се върнах в БГ и ... май с нетърпение ще си се прибера в Прага ( моето ново " у дома ")
    Прегръдки и поздрави на красивия Лондон!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За по-дълго е, Иве, да, но не е за постоянно, а само за лятото. Чака си ме образованието, на което държа много.
      Трудно ми е все още да се климатизирам и определено ми липсва България - с всичките й несгоди...
      Ще предам поздравите, а на теб желая в най-скоро време новото "у дома" да е без кавички. ;) Аз се надявам искрено (и наивно може би), че нещата в България ще се оправят скоро и моето "у дома" ще си е там. :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Успех, Гери и нека лека по лека да изградиш спокоен и щастлив живот в Лондон! Сигурно не е лесно, бъди силна, устремена и успешна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз няма да градя там живот, поне не засега. Само за лятото съм, но пак си е доста време.
      Благодаря ти, Лу, всичко добро желая и на теб! :)

      Изтриване
  13. Здравей Гери и поздравления за хубавата статия! Колелото се завъртя и ето, че предизвикателството се завръща отново при теб от моя страна. Въпросите можеш да видиш тук и ти пожелавам слънчев ден - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/07/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, благодаря много за поканата! Аз първо при теб надникнах и там разбрах... ;)
      С най-голямо удоволствие ще се включа, обожавам подобни разговорливи занимания.
      Слънчев и усмихнат ден ти желая! :)

      Изтриване
  14. Гери, нормална реакция е да се притесняваш, дори една нова работа да смени човек и вече всичко е различно. Просто там си малко далеч от близките, предполагам, че това е нещото което най-много ти липсва. Снимките ти са прелестни, а Лондон ми изглежда много забавен и различен през твоите очи. Радвам се, ще научих и повече за теб! Поздрави и прегръдки от България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много благодаря за подкрепата! Вярвам, че нещата ще се подредят, но определено очаквам с нетърпение да си се върнем в България. ;)
      Сърдечни поздрави и... чакам новите ти разкази! :)))

      Изтриване
  15. Вярвам, че нещата ще се подредят по най-добрия за теб начин, Гери,
    вярвам в позитивизма ти и желанието да се развиваш -
    желая ти успех и сполука!
    Благодаря за споделеното и прекрасната разходка -
    сърдечни поздрави, голяма прегръдка и поводи за повече усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Сигурна съм, че е трудно, Гери! Преди години бях в твоето положение - с бебе и малко дете в чужбина. Няма да крия, че беше трудно, започнахме с мъжът ми от "0-та", но смея да твърдя, че трите години в Чехия са едни от най-хубавите в живота ми. :)
    Нагласата ми още при тръгването беше положителна. Нямах търпение да се запозная с нова за мен култура, традиции, хора. Невероятна възможност има всеки един човек да бъде човек на света - свободата да пътуваш, живееш и работиш без проблеми където искаш по света е истинско богатство и невероятна възможност. :)
    Наслади се на приключението, въпреки трудностите, знай, че скоро те ще отминат и всичко ще се нареди!
    Прегръдки от гореща България! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Гери, приятно и ползотворно прекарване на лятото! Това е шанс за натрупване на повече впечатления, гледки, познанства - после цяла зима ще си мислиш за тях ... За да разбере човек по-добре как живеят хората на друго място (нямам предвид жизнения стандарт)е необходимо време, а ти го имаш - трупай записки и снимки :)
    Хубава и доволна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Приемаш ли още малко въпроси,Гери?Ако да,заповядай:http://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/07/blog-post_31.html.

    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  19. Момичета, толкова много ви благодаря! Вярвайте, подкрепата ви ми вдъхва наистина повече спокойствие и в същото време - увереност. И се надявам всичко и при вас да се нарежда добре, да имате едно прекрасно лято!
    А аз се извинявам, че не мога да навестявам местенцата ви толкова често, но ще се опитам да наваксам скоро. Да знаете, че ми липсва всичко това...
    Росинце, винаги приемам! Пък и щом е за теб, няма колебание. Само да ми остане малко повече време, ще отговоря и на теб, и на Люси. Много благодаря за поканата, другарче. :)
    Сърдечни поздрави на всички от вече по-хладна Англия! :)))

    ОтговорИзтриване
  20. О, Гери! Бях ти написала коментар, не знам защо не се е получил. И то го писах преди дни.
    Много ми беше интересно да надникна в твоя свят с отговорите ти на тези въпроси. А и снимките преди това са страхотни! Прииска ми се много да съм в Лондон, да се разхождам по улиците му, да се возя в червените автобуси или да говоря от червените телефонни кабини. :)
    А за теб - само напред и нагоре, както се казва. Вярвам, че всичко ще се нареди по най-добрия начин и после ще ти липсват тези месеци, прекарани там.
    Стискам палци и ти пращам много усмивки и пожелания за успех! :)

    п.с. И аз ти задавам моите 10 въпроса, но знам, че си там и си заета, така че ще се радвам да отговориш, но само ако не те натоварва.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, как ме зарадва коментарът ти, само да знаеш! Грабвам те с мен на разходка из слънчев Лондон и ти връщам още толкова усмивки. ;)
      Благодаря ти за милите думи! Всичко добро и на теб! И да, определено ми е малко свободното време в момента, да не казвам, че почти липсва... Но скоро ще вляза в ритъм и пак ще мога да си навестявам и моя, и вашите блогове. Сърдечно ти благодаря за поканата - разбира се, че ще отговоря при първа възможност. Пък и ще надникна и в твоя свят.
      Слънчеви и усмихнати поздрави от мен! :)

      Изтриване
  21. Гери, радвай се на всеки миг от престоя си там! И аз вярвам в доброто, че нещо се случва за добро, или по друг начин казано, че може да се извлече доброто от всяка ситуация, или че ако си в дупка трябва да се спре да се копае надолу, а да се погледне към светлината на повърхността....Лондон е един космополитен град, в който можеш да намериш и място за медитация обаче...зелен, стар, красив, а и човек някак винаги намира своите места, където и да се намира, на мен поне ми се удава!
    Прегръдка Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Бети, дори не знам какво да кажа след коментара ти. Освен да ти пожелая винаги да намираш твоето местенце навсякъде. ;)
      Сърдечни поздрави с пожелания за лека вечер! :)

      Изтриване
  22. Гери, имаш много слънце в себе си, момиче:)))) пожелавам ти едно незабравимо лято, пък макар и извън България... и да, твърдо съм убедена, че всичко се случва с причина... и винаги за добро!!
    много ти благодаря за отправеното предизвикателство, надявам се да успея да се включа някога...:))) прегръдки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Алекс, благодаря за милите думи... Наистина!
      И да знаеш, очаквам с голямо нетърпение да прочета поне малко за човека, криещ и показващ толкова много със снимките си.
      Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване