След известно чудене за това какво ще правя, ми хрумна само една идея. А трябваше да предложим поне 10... Добре че ми се избистри умът и успях да формулирам по-ясно представата си, за да дам воля на замисленото.
И докато ми беше трудно да започна, вдъхнових се и реших, че ще споделям и тук "сготвеното". Е, няма да представям самата рубрика, а само текста към нея, но дано се подразбира внушението. И искрено се надявам да ви е интересно. :)
Започвам с идеята за един... тиквеник.
"Манджа с действие"
I част
Есента смело
пристъпи и разгърна богатата си палитра. Блаженство за всички сетива...
Но за
цялостна наслада трябва и храна, нали така? Затова днес ще приготвим един много
вкусен тиквеник – в унисон със сезона.
Ще са ни
необходими следните продукти:
1. скандалното тефтерче на Филип Златанов;
2. стабилно
количество от предвидените съкращения в администрацията;
3. членове на Държавна
сигурност в медиите;
4. подробности около бежанския център във „Враждебна”;
5. най-мръсният въздух в Европа – българският;
6. за разкош – парченце шоколад с
насекоми.
Приготвянето не изисква
майсторски способности. Просто малко
желание и нещата се нагаждат – къде според закона, къде извън него.
И така. Първо си
разпределяме листовете от тефтерчето на Златанов. Те ще бъдат корите в нашия
тиквеник. След това си
отделяме едно хубаво количество предвидени съкращения в администрацията, които
ще бъдат основния пълнеж, т.е. тиквата. Защото сме щедри, ще добавим и няколко
бивши членове на Държавна сигурност, отправили се решително към българските медии. Е, как
да не е колоритна плънката ни?
Основният вкус ще
допълним и с подправки. За целта ще си съберем малко от мръсотията в бежанския
център във „Враждебна”. По думите на столичния кмет условията там никак не са
подходящи и крият риск за здравето. Точно като захарта, която се изисква в
рецептата. Ще завършим с вредните изпарения в българския въздух – достоен
заместник на ароматната канела.
Когато всичко е
готово, слагаме достатъчно пълнеж върху всеки лист и старателно завиваме. Подреждаме
в подходящ съд и запичаме до златисто.
Ако все пак има
недоволни, предлагаме им парченце шоколад с насекоми. Уведомяваме ги, че това е
най-новото откритие на френската гастрономия и усмивката е гарантирана.
Нека някой оспори
блажения тиквеник, който приготвихме!
* * *
Да ви е сладко! ッ
Ехааа, много ме усмихна с написаното, Гери! Изключително интересно ми бе да прочета. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и вдъхновяваща вечер! :)
Радвам се, Дани, много се радвам! :) Да видим сега дали ще се справя със записите и монтажа... :)
ИзтриванеИзпращам ти прегръдка и много усмивки. :)
Прекрасна да е вечерта ти!
Интересна идея, ама много токсичен е станал този тиквеник! Не смея да го погледна, камо ли да го опитам. Искам една по-позитивна манджа да забъркаш, Гери! :) И без това само помия се излива в медиите, ама упорито продължавам да се облъчвам и да си го причинявам - да гледам новини, да цъткам и да се възмущавам на българската долна политика. Отделно, че и с бежанските лагери също не съм съгласна! Колко ни е уредена държавата, колко сме си бедни и как цялата държава прилича на бежански лагер...
ОтговорИзтриванеСледващият път искам да баничка да ни приготвиш, ама с домашни яйчица и хубаво сиренце. ;)
Позитивна и усмихната идна седмица, Гери! :)
Светле, усмихна ме! ;)
ИзтриванеТакава е реалността, такъв е и тиквеникът ми. Но ще се постарая да забъркам някой път и нещо по-позитивно. Имам цяяял семестър. ;)
Благодаря ти за коментара! :)
Позитивна да е и твоята седмица, Светле! :)
ай и аз като виден критик на българската журналистика да те окепазя на бързо гиги хах
ОтговорИзтриванезамисълът да преплетеш кулинарията с актуалните теми в общественото просттранство намирам като сполучливо , но мисля че си спестила реалния обем на публикъцията в пъти , струва ми се че зяпам торента на филма в замунда да речем чета описанието и решавам дали да истегля филма . ся се сетих че представка в бг ис нема а има из ама карай , аре спирам да не згафя сериозно ся се забузих згафя със з или с е ама карай хахахаха
Ами, Вели, не съм спестила нищо. Става въпрос за рубрика, която ще се слуша в радио, т.е. не може да е 10 страници. ;) А и аз тук публикувам самия текст към рубриката, така че... ;)
ИзтриванеА за думите - няма да те поправям, от мен да мине, хех.
Поздрави! :)
Миличка, наистина много,много ще присяда този тиквеник, но какво да се прави такава е картинката в нашата страна! И все пак може с малко оптимизъм да го посипем отгоре, ще предаде живот на "ястието"! Браво за идеята и успех при представянето на задачката! Прегръдки и прекрасна нова седмица!!
ОтговорИзтриванеРуми, аз далеч не съм песимист, напротив, по-скоро иронизирам, но с усмивка. Ако нямах вяра, че може и по-добре, нямаше въобще да се занимавам. :)
ИзтриванеИ разбира се, че може с позитивизъм, то трябва, не само може.
Изпращам ти на теб едно хубаво парче истински тиквеник с много усмивки. Някой път ще споделя как ме е учил моят дядо да го приготвям. :)
Сърдечни поздрави и хубава да бъде и твоята седмица! :)
Гери, отсега ти казвам- тоя тиквеник не струва;)
ОтговорИзтриванеНадявам се да си го написала, както аз го прочетох;)))
Успех, а другият път забъркай нещо наистина събрало колоритът ни- ще се получи , обещавам;)
Не струва, Марте, права си, ама той не е за ядене, а за мислене по-скоро. ;)
ИзтриванеХубава вечер и поздрави на мъниците! :)
Интересна радиопрограма би било :) Има мегдан и за един зелник и някое щруделченце! Пък било то и с кофти привкус!
ОтговорИзтриванеЛу, благодаря, че намина! Радвам се, че разбираш идеята ми и много благодаря за идеите, ценни са ми.
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер! :)
Много пикантен тиквеник ще стане Гери. Но пък точно по български. Помисли за един гювеч - може да стане и доста интересно също.
ОтговорИзтриванеМиме, чудна идея ми даваш и ти с този гювеч, благодаря! :)
ИзтриванеЩе помисля и още как. Благодаря още веднъж!
Поздрави и хубав ден. :)
Гери, поздравления за идеята! Сега ще ти кажа нещо, което не знаеш за мен, но аз работих в Дарик няколко години и мога да ти кажа, че материалите трябва да са такива - откровени и пиперливи! Трябва да провокират хората да изразяват мнение, а като съдя по коментарите в блога ти, се е получило точно това :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! И да, не знаех, а би ми било много интересно да науча за този ти период в "Дарик".
ИзтриванеДнес даже записах рубриката в студио и я монтирахме. Да видим в сряда как ще се приеме (стискай палци).
Поздрави и усмихнат ден!
Интересен прочит на нашумелите политически и обществени теми,Гери!Ето,че хобито ти развива още по-добре възможностите за подобни проекти!Пожелавам успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеРосинце, благодаря ти искрено за подкрепата, която винаги ми оказваш, да знаеш, че е ценна за мен! :)
ИзтриванеУспешна седмица ти желая и аз и ти изпращам много усмивки!
П.П.Писах ти едно писъмце преди време, дали си го получила?
Добре де, Гери, такава е действителността ни, ама защо на тиквеник я оприличи, стига му негативната наситеност на горкия....Ама този засяда на гърлото, за разлика от истинския, краските му не радват, а се чудя докога точно такъв ще го похапваме... Пожелавам ти красива седмица и истински багри около теб!
ОтговорИзтриванеИгличе, аз много обичам и тиква, и тиквеник, умирам си за това лакомство. И е сезонно сега.
ИзтриванеЕ, има и скрит смисъл тиквеникът, та затова. ;) Пък и нали знаеш, в случая тиквеникът не е за хапване. :)
Благодаря ти, че намина при мен. Поздрави и хубава вечер!
Гери, това е интересна хрумка. Лошото е, че тиквеника ние си го обичаме и май няма да се откажем да го опитваме. Де да беше само оригиналът, а то и този доста добре си го хапваме. Дано пък най-сетне направим разликата между двата и дано точно от твоя се откажем!
ОтговорИзтриванеСтискам ти и аз палци, успех!
Албенче, ето това наистина ме зарадва, благодаря ти! :)
ИзтриванеДано да се откажем, да, че да му се насладим в чистия и прекрасен вариант.
Сърдечни поздрави с пожелание за хубава вечер!
Браво,Гери!
ОтговорИзтриване"Заразена " от твоята рубрика и аз вчера правих тиквеник :))
Обожавам го и си го хапнах с удоволствие!
Прегръдки и дерзай
Миме, благодаря ти, радвам се, че си ме разбрала. :)
ИзтриванеА тиквеникът ти със сигурност е на светлинни години от моя. Хапни си парченце и за мен, умирам си за това лакомство.
Прегръдки и от мен!
П.П. И не съм забравила за обещанието, просто чакам да имам възможност. ;)
Отегчена съм от тиквеници ,но не пропущам да ги опитам.
ОтговорИзтриванеИ аз, Мира, и аз. Затова наваксвам с истински. :)
ИзтриванеУсмивки! :)
Translation is not the greatest but if you are writing about pumpkin...that is one of my favors. Hugs and kisses, my dear friend:)))
ОтговорИзтриванеGoogle translator is always a problem...
ИзтриванеBut you are almost close to what I mean, Zokie. ;)
Yes, I'm writing about pumpkin, it's something like a pumpkin strudel. But this strudel is different because it's not real. It's made of bulgarian problems so it's a metaphor.
Thanks for coming here and have a wonderful evening, my dear friend! :)
:))) Гери, как се смях на глас! Наистина очаквах рецепта:) а като зачетох продуктите ....Тази рецепта не е за мен:). Прегръщам те и ти пожелавам все така и още много творческо вдъхновение, мила!
ОтговорИзтриванеКатенце, радостта е моя, щом съм те усмихнала. :)
ИзтриванеИ аз те прегръщам силно и ти пожелавам винаги да си ми такова вдъхновение - есенните ти предложения са страшно колоритни! :)
П.П. И пак да попитам, а ти реши дали да ми отговориш - да не би да живееш вече зад граница?
Ох ... усмихваме се ние, усмихваме ... ама си е направо за плач Гери!
ОтговорИзтриванеА на теб стискам палци и ти пожелавам успех! Написала си го отлично ...замисъла е подразбран ... дано се оцени и за отличен!
Не е за плач, Дани, аз вярвам, че нещата ще се оправят някога и не искам да спирам да вярвам! :) Само трябва да сме силни...
ИзтриванеБлагодаря ти за подкрепата, наистина. Всичко добро и усмихнат ден на слънчевото местенце!
Интересно и оригинално хрумване, Гери,
ОтговорИзтриванеубедена съм, че ще се хареса и ще създадеш още много хубави идеи...
Желая ти успех, сърдечни поздрави и усмихната вечер, Диана
Благодаря, Диди, ще се опитам. :)
ИзтриванеУсмихната да бъде и твоята вечер!
Гери, много интересно си го замислила, сигурна съм, че ще спечелиш овациите. Моите поздравления и само напред и нагоре. Дерзай, мила!
ОтговорИзтриванеТаничка, благодаря за подкрепата! Радвам се, че ти харесва идеята, да видим какви ще ги "забъркам".
ИзтриванеСърдечни поздрави и на теб, и на най-красивата българска планина (всички са ни красиви, но все пак! :)