неделя, 10 ноември 2013 г.

Кулинарно и не съвсем: III част

Днес ще ви сервирам поредната порция от "сготвеното". Малки подробности са, че всъщност нито се готви, нито е особено вкусно, но... съдба. :)

На вашето внимание представям... студентския сандвич.


"Манджа с действие"
III част


Страната се тресе от протести и окупация дебне от всеки ъгъл. Разбунени духове призовават към съпричастност и подкрепа. Да заситим глада, за да поведем смело хорото!

И с какво друго, ако не със студентски сандвич - най-емблематичното ястие за българските висшисти. Не съдържа нищо прекалено, а една основна съставка – насъщния. За желаещите, ето и рецепта: две филийки хляб, по средата – трета.

Първата филия отрязваме с дебелина поне два сантиметра. Тя трябва да бъде достатъчно устойчива, за да подкрепи надигналите се студенти. Да бъде опора на тези, които твърдо защитават идеята за окупация, протестират упорито срещу сегашното управление и не отстъпват пред нищо. Цитирани реплики: „Червени боклуци! Червени боклуци”; „Сега те се възправят срещу олигархията, която се наложи през последните 10-15 години в България и тази олигархия е изпила жизнените сили на нацията. Няма кой друг.”

Втората филия не бива да отстъпва на първата, за всичко трябва баланс. Тя ще е за онези, които не биха заменили спокойствието си за нищо на света. За тях няма изкушение, което да ги отклони от овчедушния всемир. Цитирани реплики: „Това не е студентски протест, това не е окупация, това е паразитиране! Ние не приемаме тази проява да се третира като студентска, за нас тя е антистудентска.”; „Университетът не е затвор!”

За финал ще отрежем и третата филия. Тя ще бъде малко по-тъничка, за да компенсира останалите. Все пак сандвичът е за ядене, а не за гонене на рекорди и невъзможност за консумация. Та своеобразния пълнеж ще посветим на онези, които са с по-различното становище и не изпадат в крайност. Това са хората, които подкрепят идеята за протест, но не и форма като окупацията. Цитирани реплики: „Академичният съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски" разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия.”

Това е студентският ни сандвич. Смело отхапете от него и попийте вкусовото изобилие...


10 коментара:

 1. Интересно ми беше да прочета за студентските вълнения и само като прочетох заглавието на публикацията, предположих, че студентите ще са част от цялата манджа с грозде. :)
  За жалост неправдата и безскрупулността са окупирали държавата. Чудя се само дали някога изобщо ще имаме розово бъдеще. Не смея и да си го помисля, но сигурно никога. ;( Интересно ми е, обаче, Гери, ти коя от тези филийки си? :)
  Хубава вечер, мила! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Отново добре сготвена от теб "храна за размисъл", Гери! Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 3. Очаквах го, Гери - три филийки в студентски сандвич,
  напълно в свои води, страхотно съчетан и талантливо сглобен.
  Прегръдка за теб, вдъхновена и успешна нова седмица!

  ОтговорИзтриване
 4. :))) Две филийки хляб, по средата трета! Ох, смешно е, но и трагично направо! Гери, какъв интересен стил на писане имаш, едновременно се смея и едновременно ми става някак тъжно на какво положение сме. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 5. Аз съм ЗА действията на първата филия.Защото преди да напуснат пределите на родината,както ще го направят и трите филии,защото нямат друг по-добър избор,поне са показали борбеност и характер.Пожелавам им успех,независимо от формата на протест!

  ОтговорИзтриване
 6. Е... как се засища глад само с хляб в 21 век? а някои и него не могат да си купят ....

  ОтговорИзтриване
 7. Хах, разби ме с това "по средата трета"! Жестоко е направо!

  Ще ти разкажа за един вид филия, която неволно подслушах в рейса. Въпросната се оплакваше по телефона колко били глупави студентите, как не знаели какво искат, за какво протестират и как щели да анулират годината... Тежко е положението.

  ОтговорИзтриване
 8. Е, Гери, май много още манджи с действие ще сготвиш ...
  Поздрави! И много успешен ден!

  ОтговорИзтриване
 9. Ако трябва да изразя моята лична позиция каква е, май няма да мога. Вече не знам кое е добре и кое не...
  Но знам, че днес ми беше изключително неприятно, когато центърът на София беше "окупиран" от полицаи и за да се мине по улицата до факултета ми, трябваше да им се каже защо минаваш по тази улица - имаше цяла редица от полицаи в началото й. А за да вляза в двора на факултета, трябваше да си покажа студентската книжка, за да докажа, че съм студентка и отивам на занятия.
  След това отново доказвах коя съм с книжката си, за да мога да вляза в Ректората - този път пред мои колеги. Отделно трябваше да попитам дали мога да вляза, да кажа какво ще правя, а на излизане - да попитам дали мога да изляза. Просто бях тотално възмутена...

  ОтговорИзтриване