неделя, 7 септември 2014 г.

Рожба на смисъла

Тази година съвсем неусетно щях да пропусна днешната дата, а от две години насам тя е специална за мен. Нищо изключително не се е случило, дори не съм преобърнала света. ;) Просто си създадох виртуално местенце, което се опитвам грижливо да следвам - вече две годинки. Няма да е преувеличено, ако го нарека рожба на смисъла, защото малко по малко блогът определено ми помага да преоткривам себе си, да опознавам повече и повече от инатливата си и иначе доста емоционална същност. И се замислям кой на кого е рожба.... Защото ако аз дадох старта, то блогът не е спирал да ме преражда в най-различни състояния. До болка мой, искрен и отдаден - така го приемам. Опитвам да му поверявам най-доброто от себе си. Постепенно пълня главицата му с всякакви разумни, и не толкова, размисли, впечатления и настроения. Надявам се да го умилостивявам и с нещо вкусно на моменти. ;)
Истината е, че "Мус от краски и мечти..." се превърна в смисъл да развивам себе си. Това включва както собственото ми осъзнаване, така и междуличностните отношения. Радвам се, че ми носи удовлетворение, че ми помогна да открия наистина прекрасни хора. Кой от кой по-различен, а всъщност приличащи си и обединени от идеята да превръщат минутката в специален момент, миг, изпълнен с вкус, аромат, усмивка и обич.
Благодаря на всички, които ме навестявате тук! Това за мен е от огромно значение, защото моето местенце е отдаденост и споделяне. И това не би било възможно без вас. :)
Нямам торта за празника, но направих домашен хляб, с който искам да ви почерпя. Ще ми се да усетите желанието, с което го приготвих, да почувствате домашния чар, който се крие под коричката му, и трепета, с който казвам "Радвам се, че имам свое местенце!"

Избрах това да бъде ирландското содено хлебче на Йоли. Правя го повторно и всъщност е първият ми домашен хляб. Веднъж вече го занесохме на едно приятелско гостуване и всички бяха впечатлени. Нямаше как да пропусна да го замеся отново. А това "отново" подозирам, че ще зачести, защото е страшно лесен за приготвяне хляб, който е семпъл на вкус, мекичък отвътре и с хрупкава, плътна коричка.

Йолинка, благодаря ти! Поредната твоя вкусотия, която ухаеше в дома ми. Прекрасна си! ❀


 

Ирландско содено хлебче

 


Необходими продукти за половин доза или едно малко хлебче:
 - 2 ч. ч. брашно;
- 1 ч. л. сода бикарбонат, без връх;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1 ч. ч. кисело мляко.

Допълнително: 1-2 с. л. брашно за доомесване.

Брашното, содата и солта се пресяват. Добавя се киселото мляко и с помощта на вилица се разбърква, докато се получат лепкави трохи.
След това внимателно се доомесва меко тесто. Не бива да се меси дълго, а само колкото тестото да се събере на топка (няма и минутка). Ако е необходимо, се използват 1-2 с. л. брашно за доомесване, но не повече.
Хлебчето се слага в тавичка, застлана с хартия за печене. Поръсва се с брашно (по желание) и отгоре се правят диагонални разрези.
Пече се в предварително загрята на 200° C фурна за около 35-40 минути. Може да се провери с клечка за зъби – ако излиза суха, значи печенето е достатъчно.
Готовият хляб се оставя да изстине напълно и едва тогава се реже.

Моите бележки – от половин доза тесто се получава малко хлебче, което се изпича за около 40 минути. Но при цяла доза, времето за печене може и да е повече (около час) - проверява се с клечка за зъби, която трябва да излиза чиста.







Почерпете се и да ви е сладко! И колкото по-усмихнато си хапвате, толкова по-вкусно е хлебчето. :)




Още веднъж благодаря на всички за подкрепата!

Пожелавам ви вълнуващ септемврийски ден, в който въздухът да изобилства от вкусни аромати, много усмивки и споделени мечти!



67 коментара:

  1. Честита ти годишнина на блога, Гери!
    С удоволствие посещавам твоето местенце винаги и се радвам, че споделяш в него мисли и мечти :) и апетитна храна :) като това хлебче.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепиии, какъв мил гост посрещам първо днес тук. :) Много се радвам!
      Благодаря ти за милите думи и за подкрепата, да знаеш, че си истинска кулинарна енциклопедия за мен! Прегръдки и прекрасна седмица!

      Изтриване
    2. благодаря ти, мило момиче!
      Голяма прегръдка и за теб :)

      Изтриване
  2. Честити две годинки на блога, Гери! :) Радвам се, че преди доста време случайно попаднах на твоето местенце и оттогава все по-често ти идвам "на гости" и се наслаждавам на снимките, размислите и вкусотиите. :) Продължавай все така и занапред! :) И си чакам аз някой ден да видя и един мус. :D
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, на мен ми е още по-драго да те посрещам тук. :) А за муса - недей, че и аз все го мисля... Все за годишнините го глася, а още и един нямам. Голям срам... ;)
      Усмивки и от мен!

      П.П. Аз никога не съм и приготвяла мус, като се замисля. Трябва да те послушам!

      Изтриване
  3. Честита блогогодинка, Гери! Усмивки и успех навсякъде! Хлебчето е чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, много ти благодаря!
      А хлебчето щеше да е още по-вкусно с домашната ти лютеничка. ;)

      Изтриване
  4. Моята сладуранка! Благодаря за доверието, Гери! Хлябът ти е фантастичен! Много се радвам, че ти харесва. И от мен, честит празник на прекрасния ти блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинка, благодаря ти за всичко! Много те прегръщам! :)

      Изтриване
  5. Гери ... сега ще си чупна от коричката и ще си топна в шарената сол и се усмихвам, разбира се че ще ми се услади :)
    Ирландското ти содено хлебче е чудесно!
    Радва ме всяко едно докосване до виртуалното ти местенце и до твоите публикации!
    Честит празник на блогчето и на неговия създател! Още дълги години вдъхновение и много почитатели!
    А теб миличка прегръщам и ти благодаря за всичко онова което споделяш с нас!
    Лично за мен си едно прекрасно момиче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даниии, ама как мило ми стана на душата! Благодаря ти много! Много те прегръщам, мила Дани! :)

      Изтриване
  6. Честит празник на твоето местенце, Гери!
    Много успех навсякъде ти пожелавам!
    И да го постигаш с лекота и усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани, благодаря! Всичко добро желая искрено и на теб! :)

      Изтриване
  7. Охо, тука има празник...честити две годинки блог, Гери! Присъединявам се към Светлето за муса, но пък като се замисля - няма по-подходящо заглавие за блога ти от това - ти всекидневно ни поднасяш тук мус от краски и мечти!
    Не съм почитател на хлябовете със сода, но твоето се е получило чудесно! Прегръдка, дете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много ти благодаря за подкрепата! Обещавам и с мус да се отчета някой ден. Ще трябва да е доста шарен май... ;)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  8. Мила Гери, честит рожден ден на твоето местенце! Пожелавам ти още дълги години, да продължаваш да се чувстваш комфортно тук, да изпълваш страничките си с прекрасни мисли, с изкушаващи вкусотии, да споделяш и да преоткриваш себе си :) Без теб голямото семейство нямаше да бъде същото :)
    От хлебчето веднага си отчупих едно доста голямо парче, дано да е останало и за другите, разкошно е :)
    Топла прегръдка от мен, слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, без всички вас и моето местенце нямаше да е същото! Много ти благодаря, много си мила! Отчупи си, колкото поискаш, и да ти е сладко. Усмихната прегръдка! :)

      Изтриване
  9. Честита годишнина! Все така красивички неща да виждаме :*
    Хляба изглежда супер вкусно, още сега отивам да си направя :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лилия, много ти благодаря, радвам се да те посрещна тук. :)
      Надявам се хлебчето да ти хареса, после да споделиш впечатления. Поздрави!

      Изтриване
    2. Хлебчето е суперско!!!
      http://lipodve.blogspot.com/2014/09/blog-post_8.html

      Изтриване
    3. Лили, супер, много се радвам и благодаря за доверието! Ще копирам какво написах и при теб, защото може да е полезно на някой, ако реши да си приготви хлебчето. ;)
      Та... Само един съвет - не добавяй брашно за месене. Не е нужно да се меси хлебчетп, само трябва да се събере на топка. Предполагам, че е трябвало да добавиш още мляко, защото си използвала допълнително половин чаша брашно.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Ехее, Гери, присъединявам се към купона :) Честит празник мила :) Да знаеш, прекрасно се чувствам винаги тук, а хлебчето е чудесно и тъкмо като за такъв хубав повод :) Прегръдки и хубаво утре Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много се радвам, винаги си добре дошла тук! :)
      Усмихнато утре ти желая и аз!

      Изтриване
  11. Честито! Пожелавам ти много нови кулинарни вдъхновения! Все така да ни завладяваш с писането си и вкусните и красиви рецепти! Прегръщам те силно слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце... Какво да кажа след думите ти? И аз те прегръщам силно! ;)

      Изтриване
  12. Честита годишнина, Гери, макар и с малко закъснение. Продължавай да твориш вкусна храна, като днешното ти предложение, да ни радваш с прекрасни снимки и мили, впечатляващи размисли.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Гери, честит празник на теб! Абсолютно си е празник, защото който няма блог, той не осъзнава, че всъщност си е цяла рожба - да я обгрижваш, да й отделяш специално внимание, да даваш частица от себе си във всяка снимка, във всеки текст.
    Продължавай с търсенето и намирането, продължавай да пишеш красиво, да се смееш, да мечтаеш и всичко това да е споделено. Само тогава е най-истинско!

    Хлебчето е прекрасно! Определено и аз ще го пробвам и позравления за снимките, прекрасни са...все едно посягам и си отчупвам парченце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, колко точно си го казала и колко много ме радваш, ако знаеш! Много, много усмивки ти изпращам! :)

      Изтриване
  14. Ехей, Усмивчице! :) Честит празник на теб и на това прекрасно място, което винаги ми носи радост! Прекрасна си и ти, и твоят малък свят, който е така зареждащ, че и след най-тежкия ден успяваш да ме усмихнеш с изобилие от думи, вкусни рецепти, споделени спомени и много красота в кадри! Хлебчето изглежда чудно, ще си взема една филийка и ще му се насладя. Прегръщам те и ти пожелавам още много вдъхновение и да не спираш да ни радваш! "Мус от краски и мечти" е едно малко бижу във виртуалното пространство! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даниии, как ми сгряваш душата, само да знаеш! Много те прегръщам и ти благодаря, че те има, страхотен човек си! :)

      Изтриване
  15. Всъщност точно това е хубавото, Гери, че за малко да пропуснеш датата :) Значи толкова сте в единство с блога, че просто не броите времето ... Желая ти още много дълго време да ти носи радост и доволство (и на нас също :)) Сърдечна прегръдка, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Албенче, истински щастлива ще съм, ако и вас успявам да зарадвам чрез местенцето си. Сърдечни прегръдки и от мен!
      П.П. И те очаквам скоро "на линия", нали знаеш. ;)

      Изтриване
  16. Честито блогорожден ден, мила Гери! Бъди жива и здрава, все така изпълнена с любов и позитивизъм и нека твоето местенце винаги да ти е другарче, огледало за душата и все такова прекрасно място за гостуване и срещи! Хлебчето е просто вълшебно, но от рецепта на Йоли, и твоите ръце - не очаквам друго :) Ще взема и аз да си го приготвя, когато имам възможност :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люсинка, ама много ти благодаря! Прекрасни пожеланя, да ти се връщат поне стократно и на теб! :) А хлебчето - ако обичаш содени питки/хлебчета, ще ти хареса. И каква хубава коричка си има, много ми хареса на мен. ;) Добра идея е, както Лилия по-горе е споменала, да си го направиш вечерта и да си е изстинало до сутринта, за закуска. Аз пък го замесих сутринта и за обяд вече беше готово. :)
      Прегръдки, мила Люси!

      Изтриване
  17. Честит втори рожден ден на прекрасното ти място, Гери -
    голяма прегръдка за теб, още много вдъхновение, усмивки и успехи.
    Хлебчето и рецептата на Йоли са страхотни, снимките - също!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря! Честит празник на теб, всичко добро ти желая. :)

      Изтриване
  18. Честита годишнина ,Гери!
    Това е най-хубавото посрещане за рожден ден - с домашно приготвен хляб!
    С пожелание да продължаваш да твориш прекрасно в кухнята и в живота!
    Много усмивки и слънчеви дни, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "С пожелание да продължаваш да твориш прекрасно в кухнята и в живота!" - а това е едно от най-хубавите пожелания, Хриси! Много ти благодаря! Поздрави най-сърдечни. :)

      Изтриване
  19. I made this bread and I know how good it is. Enjoy it.Hugs,my dear friend:))))))

    ОтговорИзтриване
  20. честити две годинки :) пожелавам ти това местенце да ти носи все толкова радост и вдъхновение, Гери :)
    хлебчето изглежда много вкусно, а снимката е страхотна!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алееекс, много, много благодаря! Така да ме зарадва! :)

      Изтриване
  21. Гериии, макар и със закъснение, честит празник! Празник е и за нас, които се радваме на теб и на блога ти :) Наистина се радвам, че те познавам, макар и само виртуално. Продължавай да откривателстваш и да споделяш! Снимките на хлебчето са толкова изкусителни, че ако не бях на работа, щях да замеся веднага една доза :)

    P.S. Някой уикенд може да дойдете с любимия ти у нас, да забъркаме с теб заедно един сладолед, после да се разходим в планината за няколко часа докато замръзне (или да изпечем хляб примерно) :))

    Прегръдки, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катеее, ама толкова си мила! Ех, знаеш ли, в такива моменти си давам кураж, че има смисъл от местенцето ми. Много, много съм ти благодарна! И опредлено мисля да се възползвам от предложението ти. Само да се върнем към София. ;) Много усмихнати прегръдки от мен!

      Изтриване
    2. Разбира се, че има смисъл :) Ти си най-милото същество, което никога не пропуска да се отбие в блоговете ни, да ни усмихне с добра дума и да осмисли и нашите виртуални местенца (сигурна съм, че всички блогъри ще ме подкрепят, та затова в множествено число)! Ще чакам да сигнализираш като сте в София ;)

      Изтриване
    3. Катенце, ще ме разплачете всички вие... Божичко, дано! Дано да ви усмихвам с това, което правя. Много те прегръщам, да знаеш!

      Изтриване
  22. Гери,честита годишнина,мила!Пожелавам ти и занапред все така да ти е хубаво,уютно и смислено заниманието с това разнообразно и някак по-различно от другите местенце!Със сигурност споделяме един и същи поглед над нуждата и смисъла на това хоби-начинание,а именно че за другите един блог повече или по-малко няма да има значение в кулинарен аспект,но за нас самите е голям стимул,позитивно занимание и място,където да почерпим положителна енергия.И най-вече кътче за релакс,за разтоварване и за приятелства,те са най-важните.Ти вече си се убедила лично в качествата на виртуалните ти приятели,че и реално са стойностни хора.
    Хлебчето нямаше да предположа от снимките,че е содено,а не с мая,толкова добре ти се е получило,поздравления!И друг път не ми казвай,че не си схванала настройките на фотото,напротив,великолепни снимки!Голяма прегръдка от мен! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, Росинка... Ако можех всички да ви напрегръщам! Блогът е едно от най-хубавите неща, които съм направила за себе си и не за друго, а защото е споделено - с всички вас, които ми давате сила с подкрепата си. Много ти благодаря, другарче, много! Ще ми се един ден, най-накрая, да си видя реално и едно морско другарче... Ама съм сигурна, че и това ще стане. :) Усмихнати прегръдки ти изпращам, Роси! :)

      Изтриване
  23. Мило мое мимиче, честита ти годишнина, много хубаво си го написала както винаги. Благодаря ти, че си винаги себе си не се страхуваш да напишеш нещо от сърце. Продължавай да ни радваш с думи, хубави ястия и прекрасни снимки!
    Много те прегръщам и много ти благодаря, че си такова слънце!

    пс Благодаря ти за онзиденшния ни разговор и за вниманието, почувствах се разбрана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Павлинка... Аз ти благодаря! Много те прегръщам и аз! И помни - всичко ще е наред, трябва да бъде! :)

      Изтриване
  24. Харесвам твоето местенце,Гери и с голямо уважение ти честитя празника!
    Много ми допада изказа ти и лекотата ,с която ни правиш част от душевния ти мир.....Поздравявам те и за умението ти да претворяваш чувствата си в красиви и вкусни кулинарни шедьоври......Харесва ми и непренудеността и чистотата на твоята рожба....
    Бъди винаги усмихната:))))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, Миленка, какво да ти кажа след всички мили думи... Благодаря ти, ще си легна усмихната сега. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  25. Честит празник на прекрасното ти местенце, Гери! Вдъхновения, приятели, прекрасни емоции и всичко най-добро желая и занапред! Удоволствие е да се отбивам тук. Хлебчето е чудно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  26. Герганче, честито и от мен!
    С голямо удоволствие посещавам това място. Знам, че тука винаги ще открия нещо особено за себе си, за душата си. Ти си невероятен човек, а такива хора създават невероятни неща, като това малко хлебче.
    Пожелавам ти успех, и на блога, и в живота ти!
    Прегръдки и поздрави от Баку!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, искрено ти благодаря! Винаги си добре дошла тук, радвам се да те приветствам. :)
      Усмихнати поздрави и от мен!

      Изтриване
  27. Гери, Честит празник и от мен! Прекрасна си, мила, Гери, а хлебчето ме изкуси жестоко. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря ти! Да се почерпиш, щом ти харесва хлебчето. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  28. Честити 2 годинки на топлото ти и уханно местенце, Гериииииии :) А като видях първата снимка, първата ми реакция беше: "Ей, каква хубава снимка!!!". Ама ставаш все по-добра!!!! Само така!!!
    Голяма прегръдка от мен и широка усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тикиии, благодаря, другарче мило! :) Не знам какво се е случило, но коментарът ти беше в "Спам". Добре че погледнах там...
      Силна прегръдка и от мен! И хайде вече наяве... :)

      Изтриване
  29. Честита годишнина,Гери! Макар и със закъснение, но от сърце пожелавам да откриваш все нови и нови хоризонти, които да те предизвикват и които да споделяш с нас в това прекрасно местенце! Аз ще продължавам да те наблюдавам с интерес!
    Надявам се че този път ще успея да оставя, коментара си защото това е третият ми опит, нещо все не се получава.
    Целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, успя! И съм ти изключително благодарна за милия коментар и подкрепата. :) Поздрави най-сърдечни!

      П.П. Между другото и аз имам проблем с оставянето на коментари от известно време. Блогър нещо сериозно се бъгва...

      Изтриване
  30. Гери, безброй читатели ма блога пожелавам, а на теб - нестихващо вдъхновение и много сбъднати мечти! Хлябът винаги ме изкушава, а твоят ме примамва да го опитам на мига. Голяма прегръдка ти изпращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, така да ме стопли с милите си пожелания, безкрайно ти благодаря! Още по-голяма прегръдка ти изпращам и аз, непременно да се почерпиш. :)

      Изтриване
  31. Миличка, с голямо закъснение се включвам и аз! Прости за закъснението, защото пожеланията са от сърце :-) А ти желая много хубави неща - да зи здрава, все такава мила, целеустремена, вдъхновена и креативна, все така интересно да списваш това местенце за радост на всички, които го четат. И още - да направиш безброй вкусни ястия, да ни разкажеш още интересни неща, видяни през твоите очи, да умножиш читатели и почитатели и най-вече любовта да не те оставя - нито тази която ти даряват, нито тази която ти даряваш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Летиии, мила Лети! Едно от най-хубавите пожелания, които някога съм получавала, сърдечно ти благодаря! И нека ти се връща стократно, толкова добрина да има в думите ти. Благодаря, наистина благодаря! Силно те прегръщам и аз! :)

      Изтриване