понеделник, 19 януари 2015 г.

Топло за студеното

Нямам (толкова) против ниските температури, нито снегът ми е враг. Напротив, и аз харесвам, когато всичко е побеляло и поне привидно по-чисто. :) Но... наистина не ми влияе добре липсата на поне едни слънчев лъч, който нежно да погали и да ми каже "Усещаш ли, че съм тук?"
Много пъти съм се замисляла за Слънцето и за това колко наистина не бихме били възможни без него. Неслучайно светлината е толкова използван символ в различните художествени произведения. Сега няма да се изпитваме кой колко може да съчинява и разсъждава, нали? Аз само ще потвърдя, че Слънцето за мен крещи безрезервно "Живот!"
А когато се измори и реши да се скрие от нас, има с какво да се сгреем, докато го очакваме отново. Току-виж успеем да го подканим за по-бърза среща. С една... сгряваща пилешка супичка. :)



Пилешка супа



Необходими продукти:
- 1, 5 – 2 л вода;
- 250-300 г пилешко месо (в моя случай – от гърди);
- 3-4 с. л. олио (зависи от използваното месо);
- 1 средна глава кромид лук;
- 1 морков;
- 4 средни картофа;
- 1 яйце;
- 4 с. л. кисело мляко;
- 1 ч. л. сушен риган (вълшебната подправка :));
- 1 ч. л. пресен магданоз;
- сол на вкус.

Пилето се вари до готовност, кaто периодично се отстранява образувалата се пяна.
Когато е готово, се изважда от водата, а бульонът се прецежда. Вече прецеденият бульон се връща на котлона и се разрежда с необходимото количество вода (според съда и другите съставки). Тук е моментът да се прецени дали е необходимо да се използва олио.
Към бульона се добавят лукът и морковът. След 1-2 минути се добавят и картофите. Когато зеленчуците са почти готови, добавяме накъсаното, или нарязано на ситно, пилешко месо. Супата ври около десетина минути. Подправя се с риган и сол на вкус.
Маха се от котлона и се оставя малко да изстине.
През това време се приготвя застройка от яйцето и киселото мляко. Разбъркват се хубаво с вилица или телена бъркалка и се добавят постепенно 5-6 супени лъжици от течността на супата (за да се темперира).
След това, при непрекъснато бъркане, супата се застройва и се връща на котлона. При първото клокване се отстранява, за да не се пресече.  Следва нарязаният на ситно магданоз и допълнително сол, ако е необходимо.
*Аз винаги добавям по малко вода по време на самото готвене на супата, защото голяма част от нея извира.
* По желание - за да се получи жълт цвят на супата, морковите съвсем за кратко (2-3 минути) се запържват в малко олио преди да се сложат и да се варят. Идеята е да пуснат от цвета си (виновник е каротинът в тях) и след това ги прибавяме заедно с оцветената мазнина към супата.
* Имам заръка супата да няма много „вкус на пиле” и затова след като прецедя бульона, добавям към него и допълнително вода.




Това е моят вариант на това толкова познато и обичано ястие.
Иначе...
Ако се чувствате и вие по някакъв начин пренебрегнати от Слънцето, то подарете си порция топлина и да ви е сладко! 



52 коментара:

  1. Гери, така хубаво си написала въведението, че със сигурност при всяко скриване на слънцето и ще се сещам за твоята прелестна супичка!
    Поздравления, Слънчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, ама колко ме усмихна сега, ако знаеш! Силна прегръдка от мен. :)

      Изтриване
  2. Много вкусна топлина си си подарила, Гери! Аз обичам зимата, но не и тази, студената зима без една снежинка. В Пловдив тази зима не сме видяли нито една, за съжаление. А ми се щеше. Не знам на хижа Здравец има ли, няма ли, но тази неделя отивам, защото ми липсва в този студ.
    Супичката е толкова бистричка и подканяща. Бих си хапнала за закуска, но по към обяд, че да мине и за двете. Снимките ти са така изчистени и ярки! Сгряващи и слънчеви!
    Прегръдки, слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, дано и към Пловдив да превали... То и тук не вали вече, на места просто си стои малко замръзнал като лед сняг, вече почти няма.
      Пожелавам ти снежинки на хижа "Здравец" и да се пуснеш с някой найлон заради мен (така правехме като малки, голяма забава беше). :)
      Прегръдки и от мен, мила Габи!

      Изтриване
  3. иииих, че вкусно изглежда... вече знам какво ще приготвя днес на момчетата :))
    и аз се бях размислила тези дни колко много ми липсват слънчева светлина и цветове през зимата... но поне топлинка е лесно да се набави, както ти си направила :)


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, и на мен ми харесва как се получава. ;) И без да се хваля, но моят неядящ почти нищо готвено (включително и повечето супи) господин си хапва с удоволствие от тази пилешка супа. Даже "побеждавам" майка му и баба му, само при мен си хапва пилешка супа. Няма как да не се радвам! Дано и на твоите момчета допадне, стискам палци. :) Но не забравяй ригана, наистина преобразява вкуса!
      Прегръдки и вкусно готвене и хапване. :)

      Изтриване
  4. Чудесна супа Гери, особено за по - студените зимни дни.Майка ми винаги си я прави ,когато има някаква настинка, с много черен пипер сгрява прекрасно организма.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ще си сложа и аз някой път тогава черно пиперче, винаги съм харесвала по-силните вкусове. :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Тази седмица е благодатна и слънчева,Гери,наслади й се максимално,а супата,която дълго време избягвах,вече и при мен е любима.Твоята ухае на вкусно и уютно!Прегръдка,другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, и при нас премина през доста промени, докато намерим как ни харесва, така че да не е много "пилешка". ;) Е, после се чудя как да проветря малкото ни къщурка, но това е част от риска на готвенето с домашно пиле. Просто предпочитам да ми ухае на сладкиши вкъщи. :)
      Прегръдки, другарче!

      Изтриване
  6. Чудна е, Гери - ароматна, сгряваща, домашна! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, радвам се, че ти харесва. :) Още по-голяма прегръдка имаш от мен!

      Изтриване
  7. Много ароматна супичка, Гери! И наистина риганът е вълшебна подправка!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Светле? Аз веднъж съвсем случайно добавих и беше просто чудесно откритие. После разпитах и се оказа, че не само аз добавям риган към тази супичка. Ама наистина я прави чудна!
      Слънчев и усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  8. Гери, вълшебна супичка за студени дни! Досега не съм пробвала да подправя с риган, но непременно ще опитам.
    А това, за Слънцето, сякаш си го написала вместо мен...Моите мисли, облечени в думи... Много осезателно усещам липсата му, когато го няма. Знам, че не при всички хора е така, но явно с теб сме от една и съща "кръвна група". То за мен е нещото, което ме зарежда с енергия, носи ми настроение и импулс да бъда дейна. В дните без него просто ставам друг човек.
    Но, да не философствам... супичката е страхотна, а трикът със запържените морковчета много го обичам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, опитай! Наистина я променя много и за моя радост, в положителна насока. :)
      А за Слънцето - явно наистина сме от едно тесто замесени. И аз не мога без него, просто не е същото... А за философстването - кой каза да не го правиш? Че на мен ми е приятно да си бъбрим. :)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Гери, прекрасни снимки мила! благодаря ти, че поне от тях успях да си грабна и светлина и топлина :) И аз жадувам вече за малко пролет, за по-дълъг ден и повече цвят и светлина! Да ти кажа честно, пилешка супа е нещо, което така и не се научих да ям, но в твоята няма фиде, а повече ми прилича на яхнийка с тези картофи и за пръв път ми хрумва да и дам втори шанс :) Прекрасен пост, прекрасни снимки, прекрасното ми Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, успях ли и аз да те изненадам с нещо? И никога не бих предположила, че ще е с най-проста супичка. :) Само да знаеш как ме зарадва! Давай сега, бъркай смело и дано да ви хареса с Митко, после чакам критичното ти мнение. Прегръщам те, прекрасна ми Люсинка! :)

      Изтриване
  10. Много апетитна супичка, Гери! И много хубаво правиш със запържването на морковите : ) Цвета, който добива така супата е много приятен.
    Много я обичаме ние пилешката супа, но никога не съм слагала риган, следващия път ще пробвам.
    Поздрави, слънчево момиче и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ако получа признание от теб след това за вкуса, просто не знаеш как ще си удрям главата в тавана от радостни подскоци. :) Много ти благодаря, дано да ти хареса! Аз наистина се влюбих в ригана като подправка, особено в тази супичка. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Гери,чудна супичка,много вкусна и ароматна.Аз и викам вълшебна супа,не знам ама сякаш ми сгрява душата,мога да я хапвам всеки ден тази супа.Аз обичам зимата но,като няма сняг,ми е тъжен сезона.Прегръдки,слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, недей да се натъжаваш. Ела, веднага сипвам супичка и ще си хапнем заедно. ;)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  12. Чудничка е чорбицата, Гери! Чудна! И да не ми е студено, пак ще я хапна с кеф!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък с още по-голям кеф ще ти сервирам, Йолинка, да ти е сладко! :)

      Изтриване
  13. Топла супа за душата... :) В това време всяко едно подобно предложение прегръщам силно, особено ако е любимо. Прегръдка и за теб, вълшебнице! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз пък те прегръщам силно, защото ти определено ми сгряваш душата, Дани! :)

      Изтриване
  14. Из"Пилешка супа за женската душа"-"Ей, Лио - обърна се към мен Сол, - знаеш ли какво е това?
    - Не е ли супа? - усмихнах се аз.
    - Каква ти супа - презрително изпухтя той. – Това е Пилешка супа! Лекува настинка, главоболие, стомашни болки.
    И за черния дроб е много добра! - намигна ми Сол.
    Почувствах се отново у дома."
    Гери,с тази пилешка супичка си сервирала слънцето в паничка.Толкова е уютно при теб,че ще приседна да похапна.Слънчево да ти е!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, обикаляла съм из страниците на "Пилешка супа за душата", но не и за "женската душа", поне не още. ;)
      Толкова ти благодаря за милите думи... Да знаеш, че Слънце изгря в мен и сега!
      Прегръдки и от мен. :)

      Изтриване
  15. Гери, ама вчера и двете сме готвили пилешка супичка! :D
    А това "да няма много "вкус на пиле""ми прилича на нашето - "пилешко вкъщи само когато много се налага" :)
    Страхотна ти е супичката, някак слънчева!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, значи ти е позната ситуацията. ;) Ама поне се напаснахме с моя човек и вече съм с едно ястие напред, та не си го хапвам сама и това готвено. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Толкова топло и уютно е тук, Гери! Знаеш как да озариш мрачните дни, ти самата си едно слънчице голямо! Ще се покаже и другото, с първите цветя, с новият живот през пролетта. И зимата е красива, дори навън да е мрачно и студено, важното е какво е в сърцата ни, нали знаеш:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, а от теб има ли по-сгряващо момиче? :) Винаги знаеш как да ме усмихнеш, винаги! Благодаря ти от сърце!
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Пилешка супа за душата, а, Герчо?
    И ако слънцето е в теб, не винаги има нужда и от другото;) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартичка, поклащам глава в знак на съгласие. ;)
      И изпращам в обратна посока безброй усмивки!

      Изтриване
  18. Изчетох всичко на един дъх, и поста, и коментарите. Ами какво да добавя повече Гери :) Пожелавам ти повече слънчице, а супичката да си я хапвате винаги, да ви е топло и на душичките.
    Прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, дано, дано има за всички ни! :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  19. Напълно те разбирам. И аз не мога дъго без слънце! Но от малко сняг не се отказвам, че още не съм видяла и грам! А супичката прегръщам с две ръце :) И в двете с големи лъжици :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ах, че красота само!!!
    Тука няма зима и тя много много, ама много ми липсва. Тук има толкова много слънце. Никъде по света, където съдбата ми позволи да живея, не бях виждала толкова много слънце, Тука слънцето е невероятно ярко!
    Трябва да си призная, че понякога така ми писва от него и ми се иска да има облаци, дъжд и сняг...но....климат си е климат...
    На човека винаги му липсва това което получава много малко :)))..Но права си светлината е живот..
    Супата е чудесна! Обожавам ригана, но в супа не съм слагала..Ще опитам и от твоя вариант. При нас пък е обратното - Не сипвай вода по време на варенето, да ми ухае на пиленце :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, неписан закон, нали... ;)
      Аз никак не понасям горещини, дори физически ми е трудно. Прилошава ми от много горещо... Но обожавам галещото слънце, което сгрява деликатно и като нищо друго. :)
      Слънчеви поздрави от София! :)

      Изтриване
  21. Их, какво стомашно балсамче си сготвила! Точно това ми трябва! Отивам за купичка и лъжица, пък ти слагай чорбицата да се топли :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб цели две порции, нали толкова трябва? ;) Прегръдки, Тикиии!

      Изтриване
  22. Стоплих се и не ми трябва друго! Една супа би ме зарадвала много повече от всичко друго! Прегръдка слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А мен - позитивизмът на хора като теб, Павлинка! Голяма прегръдка и от мен. :)

      Изтриване
  23. Днес при нас е тооолкова мъгливо, че никакво слънце няма, но след като се отбих при тебе, миличко момиче, ми стана толкова топло на душицата, че мога да преживея липсата!! А и тази вкусна (с по-малко вкус на пиле ;) ) пилешка чорбица как примамливо се мъдри в купичката, просто не можеш да й устоиш!!
    Изпращам ти топла прегръдка и много усмивки в мъгливия ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, радвам се, че ти харесва. :) Аз пък ти изпращам безброй усмивки и много слънчево настроение! При нас днес беше толкова топло и слънчево. :)

      Изтриване
  24. This is my favored soup and we can eat it every day. Enjoy it and have worm days ahead of you.Hugs, my dear Gery:)))

    ОтговорИзтриване
  25. *Аз винаги добавям по малко вода по време на самото готвене на супата, защото голяма част от нея извира.
    ---------
    Това е голяма грешка, защото ястията стават блудкави, нарушава се температурният режим при готвенето. Ако все пак се практикува, хубаво е да се долива вряла вода.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И все пак всеки има свой вкус, нали така. ;) Ако бяхте копирали и малко-надолу, щяхте да видите, че другата основна причина, заради която си позволявам тази "голяма грешка", е, защото на нас така ни е по-вкусно - супата е предпочитана в по-лек вариант, а не изцяло с бульон.
      Поздрави!

      Изтриване
  26. Гери, толкова красиви и слънчеви снимки си направила на тази толкова обичана от мен супичка! Почуствах се у дома :) И много ми хареса, че си я направила само с гръди, и аз така я правя, че обичам да ми е чистичко месцето в нея. Даже понякога добавям и царевичка, да ти кажа. ;)
    А и аз си доливам вода, различни хора, различни вкусове!
    Голяма прегръдка от мен и нека слънцето никога не се скрива при теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, много, много ти благодаря! :) И виж как хубаво ме подсещаш за царевичката. Хем и двамата с моя човек си умираме за нея. Следващия път ще сложа и аз! :) Даже преди, когато все още ходехме на китайски ресторант (отдавна нашият любим не съществува), хапвахме една китайска пилешка супа, която беше само бульон, пиле и царевица. Може би и яйца на парцалчета, както им казвам аз. ;)
      Още по-голяма прегръдка имаш и от мен! И да ти се връща хубавото и слънчево пожелание. :)

      Изтриване