петък, 13 ноември 2015 г.

Без угризения

Толкова пъти търся себе си и колко ли пъти се намирам... Лошото е, че никой не знае, най-малкото пък аз. :)

Обаче за някои неща нацелвам. Е, с храната успях! Така сме се познали, така сме се обикнали... Голяма любов, голямо нещо! :) Почти като на кино...

Никакво кино, хич не ми се връзвайте. Най-нормални са си събитията, хората и последствията. Като това дружно и по детски да оберем черешовия клон на съседите. Или да нагазим в нечия нива, за да... си изкореним една зелка. Че то с дърпане става. После криво-ляво почистваме, посоляваме и... блаженство! Как сме хрупали като зайци, само ние си знаем. :) И що тичане е било... Ама така е, като нападнеш чуждото дръвче с мушмули, не случваш на хубави приказки. :) А ако някой реши да ни свари царевица и да грабнем по 1-2 врели кочана - е, няма такова щастие, ама наистина!

И до днес си спомням. Ама най-вече за царевичката... :) Е, пораснахме от дружното обикаляне по нивите към единичното бродене из магазините. Еволюция, какво да се прави...

За царевицата приказвах. То каквото и да кажа, все ще е малко. Обичам си я и това е! /Май много обичлива излезе тази публикация, ще ме прощавате... ;)/ И то толкова си я обичам, че всеки път аз варя. В моето вкъщи, в другото вкъщи, в общото вкъщи - да постеля с листата, да подредя кочаните, пак да загърна с листата, да притисна с чинийка и да сваря, отговорността си е моя. И хапвам после, и нямам угризения. Не че като малки сме ги имали... То уличните крясъци по безценните мушмули и угризения прогонват. :)))

Такива ми ти работи... Пък ако още четете, да се заситим - взаимно. Че то така е най-вкусно!



Салата с царевица и заквасена сметана




Необходими продукти:
- 500 г сварена царевица;
- 200 г заквасена сметана;
- 1 ч. л. горчица;
- 1 к. л. сух копър;
- сол на вкус.

Всичко се смесва в купа и се разбърква. Оставя се поне за час в хладилник, за да се овкуси добре царевицата.
Салатата се поднася студена.




Чудно! Пък и по детски лесно! Толкова, че да ти стигне времето да си сготвиш, хапнеш и пак дружно да се веселиш. А ако се завъртите малко повече и си сварите сами царевичката, грешка няма да имате (аз така направих).

И идва ред на най-важното - Мина, Танче, благодаря! Ако едната не беше подсказала, а другата - припомнила, аз нямаше как да "препиша". :)


Да ви е сладко, шарено и безгрижно - на всички!



48 коментара:

  1. Гери, каква радост е, че най-сетне мога да прочета пак някои от твоите редове...винаги носят малко спомени, много емоции и разбира се, усмивки и топлина! За къде без усмивки при Гери?! А пък щом ни гощаваш с такава хубава салатка - няма да си тръгвам бързо! Много усмивки и спокойни почивни дни, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, как да няма човек вдъхновение и стимул след такива думи... Много те прегръщам, да знаеш! Да не се чудиш, ако някоя костица изпищи. ;)

      Изтриване
  2. Наистина нищо друго не искам, ако имам такава салатка пред себе си. Е, може би две-три парченца от твоите брускети с манатарки и риган, добре ще и прилегнат :)
    Чудесно е и предложението и поднасянето, направо се размечтах!
    Прегръдки, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, веднага сервирам! Така хубаво си ги съчетала... :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Гери,
    и аз много обичам царевица.Засяваме , но не ни стига.Винаги купувам допълнителни количества замразена и само я измивам с топла вода.След това я използвам по предназначение в някоя рецепта.Със сметана не съм пробвала, но както и да се приготви - сладката царевица все си е вкусна.Благодаря за идейката Гери.Независимо,че е преписана.Важното е да е представена по подобаващ начин.Всички рецепти са измислени от хора, колкото повече хора ги научат, толкова по - добре.Нямам никакви притеснения,че някой би могъл да направи моя автентична рецепта.Дори и да не посочи линк към блога ми, да я открадне.Щом е направил това, значи му е харесала.Е, твоето не е кражба, просто си взаимствала идеята и в това няма нищо лошо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че ти допада! И аз като теб обожавам царевица, даже сме събрали двама унищожители на царевицата вкъщи. :) Можем цял ден да си гризем от златните кочани (именно на кочан ми е най-вкусна)... :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. И аз като теб съм голяма почитателка на царевицата. Аз не само я обичам, аз я обожавам! Радвам се като малко дете всеки път когато намеря прясна такава. Да не говорим за това колко много чашки с царевица на пара хапвам, само да ми замирише и усетя наоколо. За жалост като съм навън я хапвам само със сол или пармезан, че много обичат да слагат маргарин. Никъде не съм срещала с масло, а вкъщи точно с масло обичам да си я хапвам. И задължително имам по 1-2 пакета. :) Бондуел толкова ме обичат, че и хладилна чанта си имам вече. :)
    Салатата ще се пробва задължително!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех, Габи, намерихме се значи. И аз си умирам за царевичка, такова вкусно блаженство е!
      Усмихнати да са и твоите дни - всичките! :)

      Изтриване
  5. Гери,много ми допада салатката,особено ако пусна при нея и малко руца от раци :) .
    А като каза за нивата и зелето ме върна,когато бях 7-ми клас и ни заведоха на еднодневна бригада в резиденция Евксиноград.Това още в онзи строй.И понеже резиденция,не може да се мотаеш как да е,та групата бе придружавана от тамошни работници.Брахме що брахме ,някакви моркови си спомням че бяха и по едно време ни оставиха безпризорни точно до една нива със зеле.Ела да видиш на какво я направихме-зелева салата нищо не е.Дърпахме зелки,падахме,заливахме се от смях,разпердушинихме нивата от край до край.И разбира се си хапнахме зеленце-ей така,натюр,е по-вкусно зеле не ми помни главата от това,което вкусихме там.Дали от сорта,дали от игри и закачки,дали щото гладни,но още помня,че беше върховно...благодаря ти за прекрасните спомени,към които ме върна...прегръдки ти изпращам цял букет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за настроението, за споделените емоции и за топлинката, Росинка! Много прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  6. Гери, ставаме две - и аз си я обичам много! Най-вече варена, ей така само със сол...
    Чудна, лесна и бърза рецепта!
    Поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, именно така и аз си я обичам най-много. :)
      Прегръдки и от мен! Благодаря ти, че намина!

      Изтриване
  7. И аз обичам царевичка:))) Много идейно си я приготвила тази вкуснотийка. Поздрави, слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, събрахме се цяла дружина май. :) Мисля, че трябва да нападнем някоя нива, ако има все още късна царевичка. Хем да се върнем години назад - при децата... ;)
      Прегръщам те!

      Изтриване
  8. Чудна! У нас всички я обичат тази салата, и аз не отказвам, но предпочитам царевицата от горещия, варен кочан. Добре посолен. :) И да те подсетя и за друга сезонна вкусотия, Гери - карамелизираната ябълка. Как търчахме като деца след уличния продавач... Обичаш ли ги? ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, Ирме! Но истината е, че май само веднъж съм яла. Бяхме на море и със сестра ми поискахме. Е, взе ни майка ни, но... Що тичане и гонене беше - нападнаха ни оси. Ама душици, и те сладко търсят. :)
      Благодаря ти, усмихна ме много! Прегръдки от мен!

      Изтриване
  9. И аз обичам, Гери, царевичка, и май като Ирма, предпочитам топъл варен кочан, намазан с масло, поръсен с масло и копър, ако има :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, аз и само кочанче царевичка да имам, друго не ми трябва. Даже и солта мога да забравя. :)
      Заповдай, благодаря ти!
      Прегръдкиии и от мен! :)

      Изтриване
  10. Аз бях по джанките тип „фъска“ :D Виж за зелка не ни е хрумвало. Звучи като в Дядо вади ряпа :D
    Така направена царевичката ми звучи чудесна като гарнитурка!
    Поздрави, Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това също! Що джанки (на които аз и до днес си казвам просто сливи, не свикнах с другата дума) сме унищожили... Ама не бяха така прилвекателни като черешите. :)))
      Поздрави и на теб, Лу!

      Изтриване
  11. Елегантно, вкусно и красиво...
    харесва ми, идеята със сметана е нова и за мен:)
    Благодаря, Гери, сърдечни поздрави за теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Наистина е вкусно, с благодарност към Мина. :)
      Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  12. Гери, толкова хубави спомени ми донесоха и на мен тези редове :) От началото до края с усмивка ги изчетох! :)
    А и любовта към царевицата явно ни е споделена! Най-много я обичам аз топла, топла посолена само със солчица, но баба да ми я е сварила. Като си я варя сама, никога не ми е така вкусна като нейната :)

    Целувки,
    Дени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, нали... А за милите спомени само с хубаво може да говорим. :)
      Прегръдки и благодаря!

      Изтриване
  13. Ех ... много обичам да те чета Гери! Щуретина си била ... представих си как се борите със зелката :) Те и моите спомени от детството са подобни на твоите ... доста зелки съм изхрускала и варени царевици посипани със сол съм изяла :) Хубави години бяха! Нали си бях селско чедо :)
    Салатката ще пробвам че все с любими продукти е направена :)
    Силна, силна и емоционална прегръдка миличка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз и сега съм си щуретина, ама по-скоро лудетините не са извън, а вътре в главата ми. :))) Хубави бяха годините, да, ама аз пък съм настроена, че предстоят още по-хубави!
      Силни прегръдки и от мен, мила Дани!

      Изтриване
  14. Ода за царевицата:)) Интересни ми бяха твоите спомени...
    Гери, аз хапвам, но не съм толкова пристрастена(по-скоро дъщерята е), ще опитам някой път твоя начин, а ме подсещаш да напиша и аз един подобен, забравила го бях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи с щерката ще си хапваме, Веси. :) Чакам да видя и твоя вариант!
      Хубав ден. :)

      Изтриване
    2. Да, ама трябва да намеря време да издиря снимкитееееее:), или да спретна пак и снимам:))

      Изтриване
    3. Веси, както ти е по-лесно, аз не съм претенциозна. :)

      Изтриване
  15. Да ти е сладко и шарено и на теб, Гери! :) Чудна салата си направила и още по-чудно си я сервирала, като в гурме ресторант. :) Аз имам бегли спомени по печената на жарава царевица. На село, при баба, няколко кочана млечна царевица се мятат на жаравата и блаженство след това.
    Аз преди бях привърженик и на царевицата от консерва, обаче...много бързо се отказах като прочетох съставките и безумно дългия срок на годност.. Лятото си сваряваме няколко кочана и след това замразяваме. :)
    Прегръдка, Гери и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, така не съм опитвала! Светле, благодаря! Иначе виж - слагахме картофи в жарта, която оставаше от огъня след варенето на буркани за зимнина. Е, колко бяха вкусни! Представям си каква ще е царевичката (само на барбекю май съм пробвала). Дано ми се отдаде възможност, макар вече никой да не пали огън...
      А за консервата - аз пък даже мразех... Въобще не ми харесваше сладкия й вкус... Затова си предпочитам от кочанче. :)
      Прегръдки най-сърдечни, мила Светле!

      Изтриване
  16. Гери,
    и аз да се наредя на опашката като любител на царевицата ;) Ама то как няма да я обичаш като върви на всичко. Пък и сме закърмени от детството с нея.
    Толкова много ми харесва, че чак огладнях с тази публикация и мисля да си отворя една консерва. Поздрави и хубаво вдъхновение през новата седмица ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, хапни си и да ти е сладко. Много се радвам, че съм ти отворила апетит! :)
      И благодаря, че намина!
      Най-сърдечни поздрави и от мен, спорна да е седмицата!

      Изтриване
  17. Чудесна салатка, Гери :) Познавам още една Гери, която много обича царевица и освен нея още двама младежи... и въобще така ще има хареса салатката ти!
    Поздрави и много разходки през нивята :))))))))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, това са твоите младежи, знам аз! :) Имам чувството понякога, че ги познавам. То покрай такъв топъл човек като теб, Пепи, всички сме една дружина. :)
      Прегръдки и благодаря!

      Изтриване
  18. Гери, все така да ти е вкусно, пъстро и щастливо носталгично! А новите емоции да будят приказни спомени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, опитвам! Невинаги се получава, ама е временен сън и като се събудя, пак щуротии са ми в главата. :))) И на теб да ти е винаги леко на душата!
      Прегръщам те! :)

      Изтриване
  19. Чудесно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче, с твоето хлебче много ще си паснат. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  20. Великолепна салата,Гери!А перото ти пак успя да ме развълнува,.....липсваше ми!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленкааа, тук съм! Хвърча в безвремието малко...
      Прегръщам те! :)

      Изтриване
  21. Много специален човек си ти :)
    И чудесна салатка, мога само на царевица да съществувам.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич даже, Зори. :)
      А за салатката - заповядай! Значи сме от една порода. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  22. Прекрасни са милите ти думи, Гери! Аз рядко варя царевица, но с умиление си спомням летата, като малко, когато най-голяма радост (колкото тази, когато ми купуваха сладолед!) беше да нахапя млезна варена или пък печена с малсо царевичка.
    От малка слагам царевизка на всичко, така че тази твоя салата ми е точно по вкуса.
    Прегръдки от мен и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един юнак в отбора! :) Ще чакам да ядем някой път заедно царевичка, Алекс...
      Ех, защо си толкова далеч! Попътен вятър ти желая, нали си знаеш!
      Прегръдки и от мееен! Още по-усмихната седмица и за теб. :)

      Изтриване
  23. Герчо, аз като че ли не познавам човек, дето да не обича царевичка. И на полето, и на морето, и на салатка. Продължвай да обичаш!

    ОтговорИзтриване