петък, 11 януари 2013 г.

Казана дума - хвърлен камък

Ами, да, казах, че ще приготвя това ястие и трябваше да го направя. Първо, камъкът вече беше хвърлен, второ, звучеше ми толкова вкусно, че не исках да подмина с лека ръка. Има и още една подробност - рецептата имам от мъж, а те нали държат на думата си, на "мъжката дума". Та и аз трябваше да удържа на казаното - сторих го. "Женската дума" не е с по-малка тежест, да знаете! =)
Извън шегата искам сърдечно да благодаря на човека, който ми представи тази вкусотия. Обещах му, че публикацията след това ще посветя на него. Е, той каза, че не е автор на рецептата, но пък ако не беше той посредникът, едва ли щях да чуя някога това звучно име (ще узнаете какво имам предвид). И в негова чест, а също и на една любимо занимание - шахмата, днес приготвих обещаното. Да видим как ще се изкаже един майстор на спорта за него (да, в шахмата моят посредник е майстор на спорта).

Яйца по мускетарски



Защо по мускетарски ли - нямам идея. Може би така заглавието е много по-интригуващо. А може би завитите на руло омлети/палачинки напомнят за извитите мустаци на мускетарите... Нямам представа.
Първо ще представя рецептата, както я получих аз, а после ще отбележа някои мои впечатления около нея.

Необходими продукти:
- 5 яйца;
- 1 бурканче мариновани гъби – около 200 гр.;
- 1 връзка магданоз;
- средата на половин - един сух хляб;
- 1 щипка сода бикарбонат;
- 1 скилидка чесън;
- черен пипер, чубрица и сол на вкус;
- доматено пюре.

Начин на приготвяне:
Разбъркват се яйцата и се слагат подправките (без чесъна и пюрето - те са за накрая). След това се правят трохи от хляба. Трохите се прибавят към яйцата. Следват и наситнените гъби. Получава се смес като за палачинки. След това се добавя щипката сода и се оставя малко да отлежи.
От сместа се правят "палачинки" (в тиган). Стават между 4 и 6. Навиват се на руло и се нареждат в тавичка. Заливат се с доматеното пюре и чесъна, така че да се покрие всичко. Ястието се запича за около 15 минути при температура от 150 °C.

Сега да споделя впечатленията от рецептата и приготовлението й.
Малко ме озадачи количеството хлебни трохи и реших да изпробвам не с цял хляб, а с половин. Нямах стар. Купих си пресен, като отделих средата на половината от него (целият беше 650 гр.). Смлях средата на всяка филийка с блендер и така получих трохите. И защото моите бяха пресни, а не сухи, трябваше да ги изсуша. За целта следвах ето тези инструкции.
Когато бях разбъркала всичко, прибавих и охладените трохи. Получи се доста гъста смес.

Ето така изглеждаше.

Изрично попитах източника си дали не съм объркала нещо, или пък дали не се добавя мляко, сметана - не, не се добавя нищо и това е гъстотата, която трябва да се получи.
Искам да спомена и за гъбите. Когато ги купувах, на бурканчето пишеше 290 гр., а в долния десен ъгъл допълнително беше отбелязано, че количеството на самите гъби (без маринатата) е 130 гр. Аз използвах мариновани печурки - и вкусът им, и количеството се вписаха в рецептата.
Най-голяма трудност срещнах с получаването на своеобразните палачинки. Установих, че е необходимо олиото в тигана да не е много горещо, за да имам време да разнеса хубаво сместа (все пак е гъста и не се разстила като при нормална палачинка) преди да е започнала да се готви.


Подправките - аз използвах 1 щипка смлян черен пипер, 2 щипки смляна сушена чубрица, 1 щипка сол (доматеното ми пюре е домашно приготвено и в него също има сол) и по-малко от 1 (да кажем половин) щипка лют червен пипер. Освен това добавих не 1, а 2 скилидки чесън към доматеното пюре - въпрос на вкус. А пюрето като количество при мен беше около 300-350 гр.
Моите "палачинки" излязоха 4. Пекох ги 15 минути на оказаните градуси, но след това увеличих фурната на 250 °C - исках да се запече още малко отгоре, но да не се суши продължително във фурната. За целта 5-8 минути са достатъчни.

Ами, това са яйцата по мускетарски. Изключително вкусни. Е, да, самото изпълнение на рецептата отнема време, но при добро желание всичко се получава, а резултатът е чудесно домашно приготвено ястие. 
И още нещо - мисля, че ще се получи добре, ако самите "палачинки" бъдат намазани с чесновото доматено пюре и отвътре, а после и отгоре (просто е много вкусно...).

И тъй като вчерашната публикация беше за месоядни хора, нека тази да е и за вегетарианците. А ако някой се е засегнал от словоизлиянията ми, ето един опит за кулинарна картина, който да ги омилостиви.









И ако трябва да съм сериозна, нямам нищо против разбиранията и поведението на когото и да е. Както казах, всеки прави свободно своя избор. Така че - избирайте, разнообразието е голямо, а свободата - безценна!














След всичко казано до тук, искам да допълня и нещо последно - но не по значимост.
Публикацията посветих на човека, който сподели рецептата си за любимо ястие, но бих искала да честитя и рождения ден на баща ми и да му пожелая най-вече здраве и щастие, за да има сили да продължава все напред. Сигурна съм, че това ястие би му харесало, но разстоянието пречи да го опита...
Да ви е сладко (солено)!

2 коментара:

  1. Ето нещо интересно .. Изглежда супер, пък и името на рецептата звучи интригуващо :) Бих пробвала с удоволствие ястието, вече ме гъделичка любопитството какво е на вкус :)
    Чудесен блог! С удоволствие ще надничам тук!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Заповядай, Мария, надявам се да ти хареса, ако се решиш да приготвиш рецептата. Много вкусно се получава. Само бих те посъветвала да сложиш повечко от доматения сос. Даже преди да ги навиеш, може да намажеш и отвътре малко с него. Мисля си, че ще е още по-вкусно.
    Благодаря ти за милите думи. Ще се радвам да ме навестяваш!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване