неделя, 27 януари 2013 г.

Историята на госпожица Салата

     Да ви представя госпожица Салата - непретенциозна, но взискателна, смела, но разумна. Да не забравяме и много разговорлива. Днес обаче й се искаше да е по-различна. Да направи нещо ново. И какво по-ново от нови запознанства?!
   Вече добре се познаваше с краставиците, доматите, марулите, репичките, лука, зелето, морковите... Даже не помнеше всичките си приятели, с които тайничко разговаряше първо на дъската за рязане, а после и в чинията... Ама то не е толкова интересно просто да те смесят с други съставки и да стоиш, да скучаеш. Е, вярно, накрая ти се радват колко си вкусен, сочен, ароматен и апетитен, но въпреки това го има и другото. Желанието за себеизява и то пълноценна.
    Та затова нашата госпожица винаги водеше пространни разговори с другарите си. И не че си бяха омръзнали, просто реши да опознае и други личности. Искаше й се някакво разнообразие. И за целта си избра орзо, зеленчуков микс, майонеза, кисело мляко, подправки и... една тайна съставка.
   Орзото го е срещала и преди, но в компанията на месо, а сега срещата щеше да е по-различна. Разговорът с него беше леко напрегнат. И как няма да е, когато цели 11-12 минути пустото му орзо се вареше доволно, а думите му едвам стигаха до госпожица Салата.
   Затова и тя бързо се прехвърли на зеленчуковия микс. Той пък беше малко дръпнат и беше необходимо известно време, за да се стопят ледовете. Все пак беше микс със замразени зеленчуци. Но горещата вана им дойде добре, та бърборенето бързо се освежи.
  Диалогът с майонезата беше много приканващ. В домашна обстановка, с домашни приготовления - всичко по реда си. И накрая - един чудно вкусен разговор.
   С киселото мляко приключиха бързо. По едно "здравей" и право към подправките. Там нашата госпожица се задържа малко повече. Чудеше се коя от всички да си избере. Не знаеше дали иска нещо познато, или търсеше нови и по-екзотични запознанства. Е, избра нещо средно, за да няма недоволни. Черният пипер и солчицата я приветстваха по нашенски, а джинджифилът пристъпи тежко-тежко, та той е така прехвален - как да е иначе, и пикантно й се усмихна. Тя приветства всеки един от тях, но й липсваше нещичко... Какво ли беше то?
   Даа, тук се намеси тайната съставка. С него се беше засичала из разни питки, банички, панировки, че дори и десерти, но лично не се познаваха. Е, запознаха се. Нашата госпожица така се впечатли от сусама, че реши да го покани и за следваща среща. Кога щеше да е тя - май никой не знаеше...
   И след толкова срещи им се отвори такава сладка приказка... Хубаво се смесиха и резултатът беше наистина изкушаващ. Вкусен, различен и цветен, приканващ за дегустация.
     Най-доволна беше госпожица Салата. Убеди се, че експерименти са необходими и се закани, че честичко ще се осмелява и занапред.

Дойде ред да ви запозная и вас с въпросната госпожица. =)

 

Салата с орзо и зеленчуци

 


Необходими продукти:
- 150 гр. орзо (или друг вид паста);
- 200 гр. замразени зеленчуци;
- 1 яйце;
- 1 к. ч. олио;
- 1 к. л. лимонов сок (около десет капки);
- 1 с. л. кисело мляко;
- 2 щипки черен пипер;
- 2 щипки сух джинджифил;
- сол на вкус;
- 2 с. л. суров белен сусам.

Орзото се сварява, както е описано на опаковката. В моя случай го варих в литър подсолена вода за 11-12 минути. След това се прецежда в гевгир и се облива със студена вода. Отново се отцежда хубаво и се смесва със сварените зеленчуци (готов зеленчуков микс от царевица, моркови, грах и броколи на кубчета).
От яйцето и олиото, с помощта на пасатор или миксер (при миксер се използва само едната бъркалка, за да има само една посока на въртене при разбиването) се прави майонеза. Слага се и лимоновия сок, както и сол на вкус.
От домашно приготвената майонеза слагаме около 10 с. л. към салатата, а след това и лъжицата кисело мляко. Разбърква се добре и се добавят подправките. Накрая се слага сусамът, който има за цел съвсем леко да загатва за себе си без да е натрапчив.
Оставяме в хладилник поне за час-два, за да може салатата хубаво да се охлади и да поеме всички вкусове.



Орзото е много сполучлива съставка към подобни салати. Имам и една друга вариация, но някой друг път за нея.

Конкретно тази идея видях преди доста време в блога "Кулинарни мисли и разни други неща".

Но аз отново реших да експериментирам и да направя моята салата с паста и зеленчуци.

Малко нескромно, но ми се ще да похваля майонезата си - получи се много вкусна. Дори успях да си намажа на филийка и... Чудно, имаше вкус на истинска майонеза, а не като тази от магазина.





Получава се вкусна салата, която е засищаща и без проблем може да бъде и основно ястие. Относно подправките - не се ограничавайте. Просто при мен госпожица Салата си избра конкретно описаните по-горе в рецептата. =)




























Ако все пак решите да си приготвите това угощение, надявам се да останете доволни от крайния резултат. Аз пък ще се насладя на компанията на горещо какао и хубава музика, с които да релаксирам след днешния първи изпит от зимната сесия...

2 коментара:

  1. Госпожица Салата е много красива и фотогенична! :)
    Не съм се запознавала с нея, но е нещо различно. :)
    Успех на сесията! Моята почти приключва, остана ми още един изпит и след това ще се отдавам и аз на релакс.:)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Светле! А за госпожицата - ами хайде де, запознайте се и лично. Току-виж си допаднете. =)
    А за сесиите - никак не ми е приятно напрежението около тях, но не зависи от мен.
    Успех и с твоята сесия. Дано всичко мине добре на последния ти изпит. Моите тепърва започнаха днес (и аз им чакам края)...
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване