Две по две е равно на четири. Три по три...
Шегувам се, няма да се занимавам с математика. Но макар да съм си избрала специалност, в която математиката да е нещо мноого далечно, винаги ще си харесвам тази точна наука. Дължа го на учителката ми в основното училище. Но това с Учителите, които винаги ще ценя, е друга тема. Сърдечно им благодаря за всичко!
Но да се върна отново на случая, при който две по две е отново две, а не четири. Е, може и да не ви се вярва, ама така се получи при мен. Виновниците за този мой математически абсурд са две яйчица. Две яйца в две кулинарни изяви. Всяка от тези изяви обаче изисква по две яйца, не по едно. И не използваме общо четири, а точно две.
Със сигурност всеки кулинар ще се сети къде е отговорът. И той не е никак сложен, даже напротив. Просто ми харесва да оспорвам всепризнати истини, макар и чрез конкретен личен случай. Та защо две кулинарни изпълнения, всяко с по две яйца, изискват две, а не четири яйца? Защото едното си поиска само жълтъците, а другото белтъците. Съвсем семпло...
Жълтъците използвах, за да сготвя кюфтета с бял сос. Много сполучлив вариант. Пък и аз си обичам манджите и това е. Мога да хапвам и "сухо", както наричам останалата храна, но просто сготвените ястия са ми слабост.
* * *
Цветни кюфтенца с бял сос
Източникът на рецептата е "Веселият готвач", а авторът - Zlatina. Пробвала съм и този вариант. Основната разлика е в количеството на киселото мляко. И в двата случая е вкусно, но при втория вид интересната добавка е индийското орехче.
Относно моите кюфтета. Цветни са, защото така ми хрумна да ги представя - като своеобразни цветчета насред белия сос
Има още една подробност. В рецептата се изискват два жълтъка, които заедно с киселото мляко се явяват застройка. И започвам аз да отделям белтъците (които ми трябваха за следващото творение) от жълтъците... Разсеях се за момент, просто изключих и в съда се озова цялото яйце. Опитах да извадя жълтъка, така че да остане само белтъка, но не се получи. Започнаха да се смесват и просто се отказах. Накрая застройката ми се състоеше от 1 цяло яйце, 1 жълтък, кисело мляко и около 1 с. л. брашно, която ми остана от овалването на кюфтетата.
За мое успокоение всичко се получи чудесно и това не повлия на крайния вкус. И по мое предпочитание винаги накрая на готвенето добавям пресен копър към тази гозба.
Ами, това са моите кюфтенца с бял сос. Преоткрих ги, откакто съм студентка и сама си готвя "солените неща" (по принцип вкъщи майка ми осигуряваше основното за хапване, а аз бях по десертите).
Конкретно на мен с белия сос ми харесват повече. Майка ми винаги ги приготвя с доматен, но... не е моят вариант. Всеки според вкуса си, нали така!
* * *
И след малките неуспехи останах не с два, а с един белтък.
Е, не беше фатално. Просто намалих количеството на всичко. А това
"всичко" доведе до едни много вкусни сладки, за които знам от няколко
години, но все не ги приготвях. Но дойде и техният ред. Даже май честичко ще
идва, защото ни харесаха изключително много.
Забравени целувки
Сигурно всеки ги е виждал, а повечето от кулинарите са ги приготвяли. Не е неоправдана популярността им - хем са лесни, хем са вкусни.
Източникът е Chat Noir от форума "бг-мама". И аз да се включа с благодарност към нея за тази идея!
Моите сладки бяха малко по-различни, но обясних вече защо.
Необходими продукти:
- 1 белтък;
- 1 к. ч. кристална захар;
- 1 пакетче ванилия;
- 5 малки вафлички с шоколадов крем.
Приготвянето е според указанията на Chat Noir.
Включва се фурната на 180 °C. Аз я държах включена поне 20 минути (някой във форума на "бг-мама" беше препоръчал около 30 минути).
През това време белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Постепенно се добавя захарта и отново се разбива. Следва ванилията, а после и нарязаните на малки парченца вафлички. Важно е добавянето на сухите съставки (дали ще са вафлички, или пък шоколадови парченца, сушени плодове, ядки, няма значение) да става внимателно, така че да не спадне обемът на сместа. Най-добре да се използва дървена шпатула, аз използвах обикновена лъжица.
След това, отново с помощта на лъжица, се правят малки "купчинки" от целувчената смес в тава, покрита с хартия за печене.
Слагаме сладките във фурната, изключваме я и ги... забравяме. След около три часа са готови.
Според авторката на рецептата сполучливите сладки са твърди и хрупкави отвън и мекички отвътре. За мое най-голямо щастие моят резултат беше точно такъв.
Сладките могат да се оставят във фурната и за цяла нощ. Аз имах леки опасения, защото прочетох коментари за недобре изсушени целувки. Затова реших да действам по 3-часовия метод. Когато изминаха въпросните 3 часа, проверих ги и си бяха готови. За всеки случай включих фурната на 50 °C с вентилатор и оставих така за около 3-4 минути. Изключих и държах още около половин час в изключената фурна.
Това са моите забравени целувки. Определено ни хареса много. Пък и лично според мен този вид целувки, с мека и леко лепкава вътрешност, са много по-вкусни от напълно изсушените.
Да ви е сладко!
Много оригинално си ги сервирала, Гери! :)
ОтговорИзтриванеЕдна от любимите ми манджички, понякога ги правя и с доматен сос или както са популярни - по чирпански, но пък аз си им казвам манджичка с кюфтета. :)
От домашната манджичка по-вкусно няма и най-богатия сандвич не би я заменил. :)
Слънчева събота! ;-)
Благодаря, Светле. И аз съм "за" домашно приготвената храна!
ИзтриванеПриятна почивка и на теб!
На мен кюфтенцата ми заприличаха на глухарчета, още щом ги зърнах.Няма лошо, нали, моята фантазия си е единична бойна единица.
ОтговорИзтриванеИ целувчиците са много хубави, а аз за половин век още не съм ги правила.
Поздрави за ентусиазма ,Гери и хубава вечер!
Вили, май си на прав път с глухарчетата. И според моя господин изглеждат като тях.
ИзтриванеА за целувките - опитай тези, наистина са супер лесни. И го няма бавното сушене, както при другите. Нито ще тръпнеш да не изгорят, нито пък ще се притесняваш за температурата... Лесно и вкусно, това е.
Радвам се, че намина тук. Поздрави!
Подсети ме много добре за кюфтенцата, обожавам тази манджичка, не съм ги правила скоро! Много са кипри. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа си ги приготвиш и да ти е сладко, Поли.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Гери, мнооого обичам такива кюфтенца, ама мъжО не иска да ги яде и много рядко ги готвя. Бодвам си по този случай едното кюфтенца от показаната чинийка и отпрашвам доволно към страната на сънищата :)
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ! Хубав и усмихнат неделен ден!
Кюфтета с бял сос и аз ги харесвам. Гери, много оригинално и апетитно си ги поднесла!
ОтговорИзтриванеИдеята за забравените целувки много ми допадна!
Прекрасни снимки!
Е как да не си топни човек залъче в тази красива чиния :)). Прекрасно поднесено, а и много вкусно ястия. Поздрави Гери и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, момичета!
ИзтриванеТаничка, и моят господин не ги харесва, дори не опитва от тях, но понякога си ги приготвям за себе си.
Тили, благодаря. Подобна оценка от теб определено ми дава стимул.
Диди, заповядай и да ти е сладко.
Усмихната и слънчева неделя на всички!
Гери,много красиво и забавно си ги поднесла!Отделно и колко апетитно ми изглежда,мммм!
ОтговорИзтриванеИ у дома се харесват тези кюфтета,повече аз,отколкото половинката....май на мъжете повече им се харесват на скарата,хехе....
Сърдечна поздрав с пожелание за успешна нова седмица!
Роси, май не ги харесват мъжете, така си е. Ще взема да ги нарека "женските кюфтета", а тези на скара - мъжките. Шегувам се, важното е мир да има.
ОтговорИзтриванеСпециални поздрави за теб и лека вечер!
:) И в къщи мъжете не ги искат, не знам на какво се дължи факта. А Пък аз ги обожавам! И затова се присъединявам на твоята маса:). Много хубав се е получил соса, консистенцията е супер. Забравените сладки също са ти много сполучливи и красиви. С тази публикация освен една теза има и друга оспорвана, а именно за точността в продуктите на ястията! Браво, Гери! Прекрасна нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеМай тази манджичка ще се сервира само на женски маси. ;)
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Кате, и да ти е сладко!
Благодаря ти за милите думи. А аз продължавам да следя с интерес проекта ти!
Много красива и усмихната седмица ти желая!
Гери ,браво,страхотна публикация и интересно поднесена манджичка.
ОтговорИзтриванеПрекрасен да е денят ти!
Благодаря, Зиче, думи от кулинар като теб определено ме мотивират.
ИзтриванеПрекрасен да е и твоят ден!