сряда, 27 ноември 2013 г.

Магията продължава

Ами, да, определено е магия! :) Коледа все още не е почукала на вратите ни, но онова приказно чувство се предусеща. Чувство на трепетно очакване, на изненада, на споделена радост и вълшебство. Точно такива вълнения изпитвам и аз с всяко гостуване във виртуалните ни местенца - независимо дали аз навестявам, или посрещам скъпи гости. :)

И какво повече да искам от моето местенце, когато то ми носи толкова положителни емоции и запознанства с прекрасни хора! Заставам зад това и твърдо усотявам позицията си. :) Мога и да споря, ако се налага. :) Но не мисля да стигам дотам. Просто ми се иска да повярвам на всичко, което се случва. Както днес една преподавателка реагира "Хубаво е, че това ви радва!" Ставаше въпрос за нещо на пръв поглед незначително. Та и сега - за някого сигурно е маловажно, но за мен точно тези малки радости са изключително значими.

И днес отново една такава радост ме споходи. И за да е още по-голяма, споделям я с вас. На вратата на моето местенце почука една много слънчева, много усмихната, безкрайно естествена и непринудена, да не забравям - талантлива и амбициозна, креативна и обичаща Джейми Оливър (в блога й има доказателство за това) дама. Доста определения, ама мога и още. :) Напълно заслужени са си и сигурно се досетихте, че имам предвид точно нея - Зорничка.

Зорничка е прекрасна! Истинско удоволствие е да надникна в местенцето й - всичко е толкова истинско и така неподправено. Сигурно защото и тя самата е такъв човек. Съдя само по разменените думи във виртуалното пространство, но и аз съм "за", Зори, дано скоро да бъде и реално.

А как се случи самото гостуване? Ами, съвсем спонтанно. Просто след коментар като този: "Герии! Толкова си нежна, скромна и добра! С какво внимание, умисъл и любов си подходила към това гостуване! Аз още никого не съм канила в блога си, а и мен не са ме канили, но определено усетих емоцията ти от това макар и виртуално гостуване", нямаше как да се сдържа. Емоционална личност съм, да, даже май в повече. Ама пък си е неделима част от мен. И затова още по-емоционално приветствам Зорничка в "Мус от краски и мечти" и се надявам първото й гостуване да оправдае очакванията й. Моите със сигурност са!


*                      *                         *

Днес имам честта и удоволствието да гостувам на една прекрасна млада дама! Тя е всестранно развита личност - интересува се от толкова много и различни неща - шахмат, поезия, пътешествия, кулинария! Името на блога й дори - "Мус от краски и мечти", свидетелства за колорита на същността и делата й. Не я познавам лично, но от комуникацията си с нея разбрах, че тя е усмихната, емоционална, прецизна, амбициозна и творчески настроена. Обичам да комуникирам с такива хора - хора, които оставят след себе си положителни емоции и чувства. Надявам се скоро да си гостуваме и в реалния свят!
Мила Гери, благодаря за поканата! Трогната съм от вниманието и се надявам да те зарадвам с тази Питка с плънка от кайма и ориз, която може успешно да краси коледната маса :)



Питка с кайма и ориз

Адаптирано от Turkish cooking

Необходими продукти:
За тестото:
20 г прясна мая
200 мл топла вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 яйце
2 пълни с. л. кисело мляко
около 400 г брашно или колкото поеме

За плънката:
350 г кайма
½ малка глава лук
50 г ориз
2 с. л. олио
сол, пипер на вкус
разбито яйце за намазване

Приготвяне на тестото:
Пригответе закваската, като разтворите маята със захарта в топлата вода и добавете няколко супени лъжици от брашното. Оставете я на топло да шупне. Добавете останалите съставки и омесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.

Приготвяне на плънката:
Сварете ориза в касерола с 2 пръсти вода над него. При варенето го разбърквайте от време на време и когато е готов, го отцедете и оставете настрана. Нарежете лука на ситно и го запържете за кратко. Добавете каймата, овкусете със сол и пипер и запържете, докато каймата наподобява трохи и се сготви. Прибавете ориза и задръжте за кратко на котлона, докато вкусовете се смесят.

Приготвяне на питката:
Разделете тестото на две равни части. Оформете от тях топки и разточете на кръгове с големина на диаметъра на тавата, в която ще печете.* Намаслете тавата и я застелете с хартия за печене. Сложете първата кора, после изсипете охладената плънка и я разпределете равномерно. Покрийте с другата кора, застъпете леко краищата и я оставете да втаса за около 20 минути. Намажете питката с жълтък и поръсете с черен сусам.




* Аз използвах тава с диаметър 30 см. Ако желаете, може да направите долната кора малко по-голяма и да издигнете борд по края, който по-лесно ще се застъпи с горната кора.

*                 *                 *

Зори, сърдечно ти благодаря, че прие поканата ми! Наистина беше голяма радост за мен. :) Пък и така вкусно си сготвила, и такъв аромат се разнесе тук, че със сигурност всички ще го запомним. :) Снимките само допълват това изкушение...

Желая на всички прекрасна и вълшебна вечер! :)





33 коментара:

  1. Чудесни сте и двете! Много ви се радвам искрено! Питката е апетитна, с интересна плънка и прекрасно краси "трапезата" ти, Гери!
    Усмивки и сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря ти! Ама заслугата е на Зорничка в случая. :)
      А аз пък искрено се радвам на теб и с удоволствие се наслаждавам на вкусотиите ти.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Ммм, вече се облизвам в леглото, а не бива;)
    Прекрасна гостенка си имаш, Гери- забавна, чаровна и голяма работа в кухнята;)
    Поздрав и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Марте! Ама не се облизвай само, ами се и почерпи. :)
      Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  3. Ех ... как ми е приятно във вашата младежка компания деца :)
    Чудесни сте ... и ти Гери и Зори ! Искрено се радвам че има млади хора с такъв талант!
    Зори е направила едно кулинарно вълшебство!
    С най голямо удоволствие бих украсила празничната си трапеза с тази красива питка!
    Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даниии, сърдечно благодаря за милите думи! А Зори наистина е направила вълшебна питка. :) Да се почерпиш!
      Изпращам ти много усмивки от зимна България. :)

      Изтриване
  4. Ще огладнея преди лягане! Снимките са апетитни бомбички! Добре са дошли гостите, Гери!

    ОтговорИзтриване
  5. Както написах и при Зори, една голямо сладурче е на гости на друго голямо сладурче!!! Много ви се радвам и на двете, такива сте усмихнати и позитивни!! А каква само питка е направила Зори, трябва да хапна нещо сега, че да не центрофугирам цяла нощ стомашни сокове :) :)
    Прегръдки и за двете ви, Усмишко и Зори! :*

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни сте момичета!!!
    Зори,представила си се на ниво!!!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, хубаво момиче, прекрасна гостенка си имаш и как няма да откликне, ти си винаги толкова внимателна и позитивна! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошна питка и гостенка, Гери! Сърдечни поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни сте, мили момичета - млади, много талантливи и позитивни -
    и се радвам да видя вашия кулинарен тандем.
    Разкошна питка, Зори, комплименти -
    красиво оформление, богат вкус, изразителни снимки!
    Чудесно гостуване, желая ви хубав, слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Лу, Тики, Миме, Поли, Евче, Дианка, сърдечно ви благодаря за милите думи, момичета! Безценни сте, да знаете. :) А Зори е... Зори е просто Зорница, това е. То името й го казва. И наистина ми сготви тоооолкова хубаво. :) Да се почерпите всички. Прекрасен ден, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни сте! Толкова много да ви харесвам и двете! Гери, Зори, пожелавам ви скоро да се осъществи и реалната среща между вас! Прекасен пост - слънчев, зареждащ, усмихващ, много позитивен... и вкусен, разбира се! Тази питка е неустоима! Прегръдки! ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Ама и аз да те харесвам толкова! Нали си знаеш. :)
      Да се почерпиш и да ти е сладко. ;)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Ще се почерпя, и още как. :) И при двете съм писала, и при двете съм изпуснала "р-то" в една и съща дума. Как можах, хихи! Усмивки, Гери! :)

      Изтриване
    3. Защото си гладна, Дани, и е време да грабнеш едно голяяямо парче. :)
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  12. Гери, толкова красива и интересна пита си направила! Харесвам такива предложения - манджата и хлябът заедно :) Вярно, освен пиците, рядко правя такива неща, но много ентусиазиращо ми действа, когато видя, че друг се е сетил :) Ще опитам от твоята питка :)
    Хубав снежен ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, питката наистина е прекрасна, но не е моя. Зори е майсторката, тя ми гостува сега с нея. :) Почерпи се и да ти се услади.
      Хубав ден! :)

      Изтриване
  13. На много вкусна питка сте приседнали, вие двечките :) Рецептата е страхотна и с удоволствие бих си присъединила на парченце. Скоро открих блога на Зори, но винаги се ровя в страничките и с настроение, както и в твоя блог, Гери! Чувствам ви лъчезарни и пълни с енергия :) Прегръдки за вас, прекрасни! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Гери,мога да те уверя,че виртуалните ти усещания относно гостенката ти са абсолютно реални!
    Зорничка е една много талантлива,културна,усмихната и много красива млада дама!Убедена съм,че реално бихте си допаднали много!
    Гостува ти с невероятно атрактивни снимки на много вкусна и красива погача,моите комплименти !
    Прегръдка,мили слънчеви момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, Роси, благодаря ви! Но комплиментите са изцяло за Зори, защото определено донесе много вкус, аромат и красота в местенцето ми.
      Изпращам ви много усмивки, момичета! :)

      Изтриване
  15. Gery, I love savory breads and pastry.....this looks so good. I will bookmark this post and one day I will make it. Have a good day, my friend:))

    ОтговорИзтриване
  16. опасна работа сте вие двете :)

    ОтговорИзтриване
  17. Еха, няма спирка, много ти пълна "къщата" тези дни - и какво по-хубаво от това? :)
    Прекрасни сте и двете, страхотно гости сте си направили!
    Усмивки и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? :) Аз затова казвам, че магията продължава...
      Сърдечни поздрави, Алекс! :)

      Изтриване
  18. Ех, вие сладки и мили момичета! Колко красиви емоции ни подарявате, споделяйки чувствата, радостта... Зори, представила си се блестящо, тази питка освен, че е вкусна е много, много красива! Личи си колко желание и старание е вложено в нея, някак изразява всичко това! Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  19. Гери, както винаги топлина и истинско приятелство лъха от думите ти. Поздравявам и двете ви!

    ОтговорИзтриване
  20. Кате, Люси, сърдечно ви благодаря! Зори наистина ме усмихна много. :)
    Сърдечни поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря на всички за хубавите думи! Толкова сте мили! Стоя си пред коментарите и си ги препрочитам от радост! Прегръдки за всички вас!
    А ти, Гери, Усмивке такава :) Така ме усмихна, че няколко дни ще струи положителна енергия от мен! Толкова хубави думи си написала за мен, чак ме засрами! Благодаря ти много за всичко и наистина много се надявам да се запознаем лично! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, много се радвам, че това гостуване ти е донесло приятни емоции! За мен беше прекрасно, наистина. И всички тези думички за теб са това, което мисля, нищо в повече, защото го заслужаваш. Както и всички мили коментари на момичетата към теб.
      Благодаря ти още веднъж! И все ще се запознаем лично, от нас зависи. :)
      Усмихната вечер! :)

      Изтриване