неделя, 23 август 2015 г.

Въпрос на гле(а)дна точка

Понякога обстоятелствата предполагат промяна. И дори да се противим, впоследствие осъзнаваме, че случването й наистина си заслужава. Имало е смисъл да настъпи, има още повече смисъл да се развива.

В началото на годината споменах за една такава промяна, която трябваше да прегърна (тук). Резултатите са все по-стоплящи и все по-уютни - във всяко отношение. Последиците - смятам, че са за добро! :)

Една такава последица беше решението за приготвяне на домашно кисело мляко. Не ми е липсвало желание, но най-накрая се реших. И така... От началото на тази година вкъщи си похапваме истинско кисело мляко, което сама приготвям от домашно прясно мляко. Да подшушна ли как трепна всеки път? Истинска (детска :)) радост е гъстата бяла мекота, която ме възнаграждава с успешен резултат и натурален вкус. Имах и провали, но и без тях не може. Сега вече знам, че в зависимост от сезона и температурата, млякото си има своите предпочитания и претенции. Е, разбрахме се с него и сега сме с обща гле(а)дна точка.




Бананов шейк


 

Необходими продукти за 1 порция:
-  1 банан;
- 200 мл кисело мляко;
- 1 ч. л. мед;
- щипка канела;
- няколко стружки натурален шоколад.

Обеленият банан и всички останали продукти, без шоколада, се смесват и се пасират. Готовият шейк се налива във висока чаша и се посипва със стружките натурален шоколад.
Резултатът е страшно вкусен и засищащ! 


 
Чудна и непростимо лесна напитка. :) Няколко пъти смесвах, пасирах, опитвах... Е, най-накрая напаснах съставките и пропорциите така, че да ни е наистина вкусно. Надявам се да ви хареса и на вас!




А от мен...
Пожелания за слънчев и усмихнат ден!
;) 


 

30 коментара:

  1. Слънчев и на теб да е, Гери :)
    Придърпвам тази чашка :) Много ми харесва предложението ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, много се радвам! Дърпай смело, веднага ще направя още! :)
      Поздрави. :)

      Изтриване
  2. Чудесно и хладно предложение, Гери! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. По - вкусно от домашното кисело мляко няма ;) радвам се, че си приготвяш такова. Аз самата от три години си правя и то дори без машина. Пробвах и веднъж наскоро в мултикукър, но не ми хареса резултата. Предложението ти днес е много добро, напълно подходящо за трениращи :) а и хранещи се здравословно! Поздрави и красива седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, и аз си подквасвам без машина, нямам и намерение за нея. Слагам си в бурканчета, закваската ми е от предишната партида, завивам си хубаво в одеяло като бебе и то си почива, докато е готово. :)
      А за другото - позна. Шейкът десйствително беше приготвен за господина, който и спортува, и обожава този плод. Но и на мен ми хареса!
      Поздрави и спорна седмица!

      Изтриване
  4. Гери,
    преди години по селата хората си приготвяха всичко от домашната градина или отглежданите животни.Но днес, в забързаното ни ежедневие всички свикнахме да разчитаме на готовата храна - хем лесно, хем - практично.Но тази храна няма нищо общо с вкуса на едновремешното домашно сирене и кисело мляко.Затова днес и ние продължаваме да си правим каквото можем, когато си отидем на село.Ще придобиеш сигурно опит при приготвяне и на други млечни продукти - домашно сирене, кашкавал, извара, масло.Правили сме навремето с баба ми.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, имала съм щастието да усетя истинската храна от село и действително не мога/не искам да свикна с изкуствената, която днес е разпространена (масово). Даже ми е все по-мило да си приготвям и зимнина... Затова бях казала и на Пепи, че си мечтая за моя къщичка с домашна храна и достатъчно пространство за всички хрумки. :) Един ден...
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Гери, чудесно изглежда!
    Щастливка си, за това, че имаш възможност да се снабдиш с такъв качествен продукт, като домашно прясно мляко. Сигурна съм, че вкусът на киселото, което си приготвяш е прекрасен. Аз съм опитвала с купешкото, но резултатът естествено е незадоволителен.
    Надявам се, че здравословните проблеми вече отстъпват :-)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, и аз се радвам много! Човекът си носи млякото сутрин и сме си говорили, че сам си отглежда кравичките. Колебаех се дълго преди да се реша (най-вече от здравословна и хигиенична гледна точка), но накрая опитах и така вече месеци наред. :) Определено е различно!
      А иначе... Няма ли около вас хора, които да носят мляко от село и да продават? Поразпитай, все ще има надежден човек. :)
      Прегръдки най-сърдечни и още веднъж - поздравявам те за чийзкейка! :)

      Изтриване
  6. Герчо, няма по-хубаво от домашното кисело мялко. Дори и някое иначе от купешките да ти се струва добро, ако го хапрнеш между две лъжици домашно, няма как да не забележиш разликите. И аз правя, но не регулярно. Че трудно се сдобивам с домашно прясно в извънработно време;)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбирам те напълно. :) И аз понякога издебвах между работа и лекции. Но... :)
      Затова понякога просто взимам по-голямо количество.
      Прегръдки и от мен, Мартичка!

      П.П. А Йоана ми е казвала за някаква ферма, която доставя до квартала/дома млечни продукти. Мисля, че би било добре за теб като идея. :)

      Изтриване
    2. Писах на една такава, но се оказа, че доставят до станция на метрото и то до Люлин. Благодаря му викам аз на тази доставка. имам относително близо до нас, но в работни дни това означава да стана по-рано, да ида да купя, да се върна да го сваря и после подквася и да хукна на работа;) Не че не съм го правила, но не става за всеки ден. А уикендите докато тоида, обикновено е свършило. Трябва пак да ставам рано, а понякога искам да почина и аз малко;)
      Скоро се надявам да се видим;)

      Изтриване
    3. ;) Знам какво имаш предивд... Нищо де, и малкото е нещо.
      Ще, ще! Аз сега съм в моето си вкъщи, ама ще се върна към София и ще се разберем. Вече и ти си си вкъщи, така че...
      Хайде, прегръдки, ама и ти да се прегърнеш, Мартичка!

      Изтриване
  7. Напълно подкрепям, че по-хубаво от домашното няма!
    Отново чудесно предложение!
    Поздави! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Имала съм такива моменти, започвам да го приготвям и толкова го харесвам, че не мога да спра, но идва момент, в който не мога да се сдобия с божествената течност и отново започвам по лесно достъпния начин. Така става за съжаление и предполагам не само с мен.
    Да обаче, колко е хубаво човек да се разходи до любимо място и да открие нащо, което е търсил, но не е осъзнавал :) В този случай аз открих утрешната закуска на семейството ми, само дето нямам от това вкусното, домашното, но ще пробвам шейка с Тертер, да видим как ще се получи ;)
    Усмихнато утре, мило Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, никак не е лошо с купешко мляко, защото даже изпъква банановият вкус. Вече с домашно има вкус на домашно кисело мляко. ;) Всеки както предпочита.
      Много се радвам, да ви е сладко! В компанията на някой вълшебен твой сладкиш... Чудесна закуска ще да е!
      Прегръдки, мила ми Таничка!

      Изтриване
  9. Гери,поздравления за киселото мляко,а тази чашка е по вкуса не само на мен,но и на госпожицата.На нея съм делегирала правата по правене на шейк и банановият й е любим.Така го харесвам и аз-с щипка канела,много му подхожда!Слънчева и усмихната седмица,миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи наистина съм нацелила комбинацията, щом и ти така го харесваш, Роси. Нали е много вкусно? :) Точно с канелата!
      Прегръдки, другарче мило!

      Изтриване
  10. Гери, за мен, чисто мляко, моля:))
    И аз трудно се снабдявам, купувам от един човек с микробус, който го кара уж от производители.
    Истината е, че не съм сигурна в произхода, но млякото ми харесва на вкус и се надявам, че е истинско и проверено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, то с много неща го караме така на доверие, но пък поне млякото е добро. :)
      Иначе получаваш цял буркан чисто мляко! :) Аз, ако трябва да съм честна, предпочитам за директна и "чиста консумация" прясно мляко, но се научих и с киселото. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. М да, напоследък непрекъснато установявам в най-различни ситуации , че промяната или повечето случки, които смятаме за нежелани, всъщност идват за добро.
    А тези шейкове са истинска наслада : )
    Поздрави, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Диди? Всяко нещо има причина и е за добро, сигурна съм! Понякога просто трябва повече да си го повтарям... :)
      Поздрави и на теб, благодаря ти, че ми се усмихна тук! :)

      Изтриване
  12. Гери, с две ръце съм за "домашното"! Винаги е по - вкусно, пък да не говорим, ако ти си си го приготвил и аранжирал :)
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай тогава, Ели! :)
      Хубави почивни дни и на теб. :)

      Изтриване
  13. ООО, това млекце е просто разкош! Стига и прясното да е качествено и с добра масленост. И определено си има тънкости за получаването на едно хубаво кисело домашно мляко.
    А твоето Гери, ама така ме изкушава!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Вили! :)
      Ако първоизточникът е добър и се овладеят тънкостите, крайният резултат си заслужава. Заповядай на чаша млекце! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. В продължение на почти година приготвях домашно кисело мляко, държах да си донеса от българската бактерия и мога да се похваля, че ми се получи от първия път. :) Все повече търсим истинския неподправен вкус. А що се отнася до промяната - вярвам, че слуването й е винаги за добро, макар не винаги да сме я очаквали. :) Свежа и ободряваща напитка, Гери! Поздрави!

    ОтговорИзтриване