неделя, 23 декември 2012 г.

Коледни лакомства - 2

Продължавам със сладките приготовления за празниците. Като се замисля, празниците са просто повод да се развихря по-сериозно в кухнята. Иначе десертите определено не ги пазим за Коледа, хапваме си ги постоянно - даже някои свършиха вече. Ама нали са за това...

Меденки

 


Това е следващото предложение. Няма как без меденки. Не че приготвям само по празници... Толкова ги харесваме (на мен са ми едни от любимите сладки), че си ги хапваме и през другото време. Остава само да се реша и на къщичка от меденки - голяма красота е, но няма да е сега.
Меденки приготвям от години по ето тази рецепта на Ванчето от форума на "Гответе с мен". Изпитана е и не съм имала фалове с нея. Два пъти пробвах тази година и едни други (уж по-бързи) меденки, но не се получиха добре. Така че - оставам си на тази рецепта.
Няма смисъл да я пиша. Авторката е обяснила всичко подробно дори със снимков материал стъпка по стъпка. Мога да кажа моите изменения - не са много. Слепвам меденките с конфитюр (по принцип червен - ягоди, шипков мармалад, горски плодове и др.) и отгоре ги "напръсквам" с какаова глазура. След около ден са страхотни - мекички, овкусени от конфитюра допълнително, ароматни... чудни.
Този път слепих меденките с купешки конфитюр от горски плодове (с домашен е по-вкусно,но...). Нашарих ги с разтопен на водна баня натурален шоколад с няколко капки олио (за блясък на глазурата). Използвах не повече от 30-40 гр. шоколад.


























Ами, това са моите меденки за тази Коледа. Опитвала съм и да ги рисувам с роял айсинг. Първо, не ми е лесно (а и не умея да рисувам) и второ, не ни харесва особено на вкус. Така че си залагам на шоколад и всичко е сполучливо.
Горещо препоръчвам рецептата - няма точене, няма изрязване, а резултатът е прекрасен.
Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Наистина прекрасен резултат, Гери ! Чудесни меденки !
    Весела Коледа и Нова Година ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ивана. И твоите сладки с перличките са чудесни.
    Светли празници и на теб, и на цялото ти семейство. Поздрави!

    ОтговорИзтриване