четвъртък, 24 януари 2013 г.

Бунтувайте се разумно и с умисъл

Младостта е доста противоречив период. За някои хора е катализатор на всякакви емоции и събития, за други е пълна летаргия, за трети е постоянно негодувание. А може би са просто поредните изминали години от живота? Не, определено не са. Нищо не бива да е "просто", "поредно" и "изминало". Трябва да е сложно, за да провокира, да е първо по рода си, за води до нови и непознати страни на битието, да е предстоящо и изживяно, за да е имало смисъл. А всяко нещо има смисъл, зависи дали човекът е достатъчно буден, за да си го създаде.

И ако всеки човек е индивидуалност, различен, уникален, единствен по рода си (само колко (не)заслужени хвалебствия), то представителите на периода "младост" някак си приличат. 

Всеобщо е схващането, че младежите се бунтуват, изразяват ясно несъгласието си, постоянно търсят, а още повече имат мнение за всичко. Изобщо младежките години са белязани от активност, която всъщност е доста напудрена и нереалистична.

Със сигурност има млади хора с будна съвест и будно гражданско съзнание. Още по-хубаво ще е и личното им съзнание да не е приковано от вечен сън... Но ако ги има тях, има ги и тези, които са точно обратното и настойчиво си приписват незаслужени качества. Защото ако вечно негодуваш срещу родителите си, срещу обществото, срещу държавата, срещу лошия свят, срещу себе си - ами това няма да промени нищо. Важно в случая е действието, но разумното действие, подкрепено с умисъл.

Не бива нещата да са самоцелни и безпричинни. Да, приятно е изживяването от неочакван добър резултат, но кой гарантира подобен изход от ситуацията? Невинаги късметът спохожда чакащия го. Затова е необходимо да се предприемат обмислени действия и разумно да се подходи към разрешаването на даден проблем. Може да отнеме време, може да са необходими безброй усилия, но така трябва. Не просто да се бием в гърдите, а да покажем, че наистина можем.

И за добро или лошо младежите сякаш са по-активната част от обществото. А защо ли? Причината в случая не е определяща. Важен е последвалият изход. И за да не разчитаме на късмет, нека предварително премислим всяко ДЕЙСТВИЕ и подходим към него с (полу)ясен разсъдък.


2 коментара:

  1. Гери,споделям мислите ти,младостта е повече енергия,отколкото разум,който пък с времето и опита се култивира и насочва енергията в правилна посока.
    Прави ми впечатление как си озаглавяваш рецептите :) ,много оригинална хрумка.
    Приятен петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Младостта си е доста спорна тема като цяло, но бях провокирана от реакция на мои връстници, та затова ми хрумна споделеното.
    Относно заглавията на рецептите - благодаря за комплимента. Може и така да е, трудно мога да се самооценя. Но пък много ме радва твоята оценка!
    Като цяло всичко споделено тук е плод на две мои удоволствия - готвене и писане. Надявам се резултаът да се развива... Снимките ме мъчат малко, но се надявам някога да имам необходимата техника и умения.
    Усмихнат ден ти желая, Роси!

    ОтговорИзтриване