четвъртък, 3 януари 2013 г.

Новогодишни вълнения

Нямах намерение да приготвям нещо по-специално за Нова година. Плановете бяха за коледни сладки и толкова. Е, да, ама не... За щастие плановете се промениха и пак имах възможност за изява в кухнята.
Основният виновник бяха шоколадовите трюфели. Освен че се харесаха много, те намериха и своето продължение. "Знаеш ли, много ми напомнят на крема от торта "Гараш"." - ето тази реплика беше решаваща.
Майката на моя приятел страшно много обича шоколад и именно тя сподели за приликата между бонбоните и тортата. Впоследствие предложи да се пробваме и да я приготвим. И така, от дума на дума, тортата се приготви и то точно за Нова година. Тя беше инициатор, аз - изпълнител. Резултатът - наистина много вкусна торта, която всички харесаха. Дори сравниха с тортата "Гараш" на сладкарница "Неделя", похвалиха, че е по-вкусна от предварително закупения за празника друг шоколадов десерт... Е, как да не се радвам от това. Определено беше успешна импровизация от нашата страна и вероятно пак ще повторим някой път.

Торта "Гараш"




Прегледахме доста рецепти - и от интернет, и от старите тетрадки. Накрая комбинирахме няколко идеи в една. За блатовете използвахме рецептата на сладкарката Добрина Венкова, която Вероника е споделила в блога си тук. Кремът беше като трюфелтие, а именно - шоколадов "Ганаш". Друго наше "допълнение" беше намаляването продуктите за блатовете наполовина, защото "Торта "Гараш" е ниска, затова ни трябват по-малко като бройка!". Идеята ни беше да се доближим максимално до същинската торта "Гараш".

Необходими продукти за блатовете: 
5 белтъка;
- 1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи;
- 1 ч.ч. захар на кристали;
- 1 с.л. брашно (с връх).

Разбиваме белтъците със захарта на сняг, но не твърд като за целувки. Добавяме орехите на два пъти и разбъркваме с дървена шпатула. Накрая слагаме и лъжицата брашно и отново бъркаме с дървена шпатула, като се стремим да го правим в една посока с бавни и дълбоки загребвания, така че сместа да остане пухкава и с обем - белтъците не трябва да спадат.
В тавичка с диаметър 22 см. слагаме хартия за печене (ние си направихме кръгове със същия диаметър и сложихме на дъното на тавата, като ги сменяхме с нов за всеки блат), намасляваме с малко олио и слагаме от сместа, така че да покрием добре дъното. При този диаметър и това количество продукти се получават 4 блата, като четвъртият дори е малко по-плътен от останалите. Именно този 4-ти блат решихме, че ще направи тортата ни по-висока от замисленото. Затова го разрязахме на две и си го намазахме обилно с "Ганаш" - импровизираната торта полумесец хапнахме преди същинската "Гараш".
Блатовете печем на 180 °C, като печенето на всеки един ни отне между 15 и 20 минути. Постоянно наблюдаваме, за да не се получи блатът препечен и чуплив.
Внимателно изваждаме блата от тавичката, отделяме хартията за печене и оставяме да изстине върху решетка.

Необходими продукти за крема:
- 300 гр. натурален шоколад за готвене;
- 350 мл. сладкарска сметана;
- 3 ч.л. "Ликьор О``Конър" - ликьор от алкохол и прясна сметана.

Загряваме сметаната до кипване. Махаме от котлона и добавяме настинения шоколад. Бъркаме, докато се разтвори напълно и се получи плътен шоколадов крем с наситен тъмен цвят. Добавяме ликьора и оставяме малко да се охлади.
Когато приготвях трюфелите използвах сметана и шоколад в съотношение 1:1, но в случая реших малко да увелича количеството сметана, за да не се получи толкова твърд кремът - просто да е плътен.

Когато блатовете са напълно изстинали, кремът се е охладил и леко сгъстил (при крема отнема не повече от 5-10 минути в хладилник), започваме да сглобяваме тортата. Накрая заливаме отгоре и заглаждаме.
Е, аз нямах специална сладкарска шпатула, с която да загладя добре и да получа перфектния вид на "Гараш", но пък импровизирах. С помощта на малка четка (не силиконова), която се използва за намазване на тесто с жълтък, набраздих тортата и се получи много ефектно.
Тъй като не всички обичаме кокос (аз лично много харесвам вкуса му), също и бял шоколад (това беше другата идея за украса), решихме, че ще завършим вида на тортата с орехи. Така ореховият вкус се допълни чудесно.
След като украсим тортата, оставяме в хладилник, за да се стегне и най-вече хубаво да се овкуси. Когато е готова, режем парчетата с потопен в гореща вода нож, който предварително подсушаваме. Като допълнение мога да кажа, че нашата торта престоя в хладилник около 24 часа и наистина си заслужаваше.


А това е парчето от нашия "Гараш".

Определено се получи страхотна торта. Решили сме, че ще я правим отново, а може да опитаме и с крема, предложен от Вероника в блога й. Макар че истинската "Гараш" май е с крем "Ганаш"... Не съм сигурна, затова не твърдя нищо.



Цялата новогодишна трапеза беше под знака на зеленото. Показвам я като идея, ако на някого му допадне. А и ние също много си я харесахме.





Маслинените пингвини съм виждала на много места. Оригинални са и всички много им се радват. Затова реших, че ще правят компания на салатите. Начинът на приготвяне е много лесен. За едно пингвинче са необходими 2 маслини, 1 резен морков и малко обикновено сирене. Ето един пример: http://s52.radikal.ru/i135/0811/77/8c0d071ddf39.jpg .
Зайчетата ми се сториха също толкова симпатични. Идеята за тях взех от този блог - http://tortelina.blogspot.com/2012/04/salvete-zeke.html . Направата им никак не е трудоемка. При нас бяха за украса, затова си позволих отзад да ги залепя с тънка лента тиксо. Иначе безпроблемно си стоят прави и стабилно без тиксо - все пак са от салфетка и се предполага, че ще се използват. Друг въпрос е последвалото им название - "плейбойчетата"...

Да ви е честита 2013 г. и нека донесе здраве, щастие и благоденствие на всички ни!

 




8 коментара:

  1. izglezhda strahotno! shtastliva, zdrava i usmihnata nova godina!

    Maria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Благодаря за милите думи!
      Честита да е новата година и за теб! Всичко най-добро ти пожелавам и най-вече здраве.
      Поздрави! =)

      Изтриване
  2. Честита Нова година! Много здраве, красота в живота и сбъдване на всяко едно съкровено желание! :) Чудесен пост!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита нова година.Всичко е страхотно.Ако позволиш една малка забележка- ножовете винаги се поставят с острието навътре към чинията.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да е и за теб, Джемма! Желая ти всичко най-добро и най-вече здраве!
      Относно забележката - благодаря, винаги съм се чудела как точно се слагат. Уча се в момента на тези неща и всеки съвет е добре дошъл. =)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Гери, наистина прилича на оригиналната торта! Изглежда страхотно, а от снимките се заоблизвах. Моята рецепта е по-различна, но ми се прииска да опитам твоята, пък и ми излиа по икономично, така че може би ще е скоро! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, наистина не е изискваща много усилия, а се получава чудесна на вкус. :) Надявам се да ти хареса и на теб (но ако обичаш ореховки и ганаш, няма как да не). Иначе съм говорила и с готвачката на сп. "Меню", според нея така се прави истинската "Гараш". Даже в последния брой се случи да я публикуват, пак е на този принцип (орехови платки и ганаш) - http://www.menumag.bg/recepta/torta-garash-s-shokoladovi-makove.
      Прегръдкиии! :)

      Изтриване