вторник, 2 октомври 2012 г.

Ах, тези кестени!

Кестените са едно от най-големите есенни лакомства, истински природен дар. Независимо от начина на приготвяне, вкусът им е неповторим. Напомнят малко на сладки картофи, но няма с какво да ги сравня... Кестени и толкова.
Предлагам ви два варианта, които гарантират бърз, лесен и вкусен завършек.

                                         Варени кестени

  


Тук няма да има необходими продукти и някакви специални обяснения при изпълнението. Всичко е съвсем простичко.

За целта - взимаме желаното количество кестени и ги измиваме добре. Слагаме ги в тенджера и наливаме студена вода 2-3 пръста над нивото на кестените. Слагаме на котлона и след като водата заври, на кестените са им необходими 15-20 минути. И... готови са. Просто изваждаме лакомството и го нападаме, докато е топличко.




 

                           

 

Печени кестени

 Печените кестени - не са трудоемки, но са малко по-пипкави. Тук има една много важна подробност. И тя е - след измиването на кестените, продупчваме всеки един с нож (или правим кръст). Целта на това занимание е да предотврати хвърчащи из фурната кестени, а и да опази самата фурна здрава и чиста.
Когато подготвим ядковите плодове, подреждаме ги в тавичка с разреза нагоре и печем на 200°C за около 15-20 минути, като от време на време ги разбъркваме.

Ами, това е. Безспорно кестените са много полезни. Два пъти по-хранителни са от картофите, а имат ниско съдържание на мазнини. Съдържат и други полезни вещества.
Изводът е един - опитайте този есенен дар на природата, както намирате за по-вкусно. Лично за мен варените са по-добри от печените кестени (не са толкова сухи). Получава се идеална комбинация - вкусно и полезно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар