вторник, 24 септември 2013 г.

Душевно спокойствие

От няколко дни сме си у дома, в нашето си у дома. Колко чаках този момент, как копнеех да стъпя на родна земя и да успокоя мислите си... Не съм вярвала, че така силно ще милея за всичко родно, за всичко мило и драго, дори за неволите, които тежат на плещите ни тук. През последните дни на Острова това беше основният ни стимул - остават само няколко дни, още съвсем малко...

Всеки път, когато видех самолет из просторните небеса, моите мисли бяха все там, при всичките ни близки и мили хора. Колко пъти сънувах приятели и роднини, колко пъти мислено се пренасях при тях, за да заблудя съзнанието си и да му даря малко отмора.

Знам, че всяко нещо си има причина, има смисъл и бележи житейския ни път - за да извлечем поуките си, за да вдигнем отново очи нагоре и да погледнем на реалността с нов мироглед.

Не съжалявам за нищо или по-скоро се опитвам да е така. Дълбоко в себе си съм разочарована. Питам се защо въобще ми хрумна тази идея, защо действах на момента и без сигурност дори в себе си - както никога. Аз, която винаги обмислям, премислям, че даже и в повече. Аз, която не поемам излишни рискове и винаги действам, когато се чувствам напълно уверена. Но... това е. Сякаш нещо ме подтикна да преодолея себе си в онзи момент и да си кажа "Кога, ако не сега?"

Все още връщам лентата назад, опитвам се да извлека положителните страни от едно подобно начинание. Може би имам нужда от отмора, от отдалечаване, от себеосъзнаване, за да видя и хубавото. В момента горчивината все още ми напомня за себе си и някак пречи дори и на малкото сладина в цялостната картина. Усещам и вътрешно съпротивление, дори нежелание. От мен очакват да разкажа за "лятото", за това какво сме видели, какво сме научили - много, наистина, няма защо да си кривя душата. Но нямам сили точно за това...

Обещала съм споделя за преживяванията си и още отеква "Разкажи, за да знаят хората, че не е това, което си мислят. Вече две години виждам колко грешна представа съм имал. Ще завърша образованието си тук, но ще се прибера един ден. Аз не мога да се чувствам добре и свободен в друга държава освен България." Но, стари мой приятелю, имам нужда малко да забравя, за да дойде времето и на това споделяне. Може би тогава ще е късно, може би ще се заличи онази нотка яд и съпротивление, която исках да излея, ала... Така го чувствам, така ще направя.

Най-важното за мен сега е, че сме Тук. Бунтът ми срещу неправдата, която ни е завладяла в България, няма да утихне. Аз съм приела личната си мисия да дам от себе си, за да опитам да надмогна и да надграждам. И нищо няма да ме спре. Но извън тези вълнения, душата ми е окрилена. Точно от това душевно спокойствие имах нужда. Точно тези планини, равнини, поля и нивя исках да зърна. Точно тези тревички, цветенца, дръвчета и камъчета исках да запазя за себе си.

Колко мъка и дразнение изпитвах преди. Не исках да приема, че някъде може да е така подредено, а при нас - не. Сега е съвсем различно... Сега са ми мили и черните пътища из родните селца, и порутените на места къщурки... Да, знам, че може и по-добре, винаги може. Но това е нашата действителност. С ново отношение и още по-голяма амбиция ще продължавам започнатото, към по-добро. И дано да успея, само да сме здрави. :)

И за да допълня вътрешния си всемир, искам да ви покажа красотата, на която се любувам в момента. Малко позакъснели кадри, запечатали цветовете на отминал сезон, но мили на сърцето ми.
































































































                                                                  *               *                *


За добро или лошо в момента съм без фотоапарат... Без да усетя го изпуснах, строших и малкото възможности, които вярната ми "сапунерка" имаше. Старата Англия отне и това от мен, но не и вдъхновението... за всичко. То винаги ще е тук. :) 

И още нещо - Лети, не съм забравила! Имам ли възможност, веднага ще изпълня обещанието си. Още веднъж сърдечно ти благодаря за търпението! 

                                        
                                                                 *                *                  *



Желая ви много усмихнат ден, изпълнен с вдъхновение и щастие от душевен всемир!
И нека по-често се завръщаме към бащината къща. Както Дебелянов е спомнил...



45 коментара:

  1. Добре дошла в къщи ,Гери ! Преживяла съм всичко това за което пишеш ..... и го надживях !
    Прегръдка и хубава есен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче! Възхищавам ти се, защото видях какво е да си далеч от дома (не само за екскурзия). Желая ти много здраве и много сила! :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Добре дошла у дома,Гери! Изчетох ти поста от началото до края,по заглавието предположих за какво ще пишеш.Развълнува ме да знаше,много близка до сърцето ми тема.Това което си почувствала далеч от дома и чувстваш в момента и аз го преживявам всекидневно далеч от близки дома,приятелите,морето...Мислех,че ще е временно,но уви при мен не е така пуста носталгия даже се засилва.Пътуването ти не е било напразно,за всяко нещо, което се случва си има причина,със сигурност ти се е променил мирогледа.Много красиви снимки,да се гмурнеш из тия слънчогледи.Поздрави мила Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, разбирам мъката ти... Но щом сте избрали да сте там, аз ще ти пожелая много сила, да сте здрави и дано бъдещето ви поднесе само хубави моменти. Ние избрахме да сме тук, да опитаме да се реализираме и да успеем именно тук. Дано!
      Сърдечни поздрави! Изпращам ти много усмивки от България и ще предам поздрави на морето (макар и мислено)! :)

      Изтриване
    2. Гери,за съжаление нямам друг избор и трябва да съм в друга държава.Детето ми е със заболяване за което ми трябват много,много пари,които няма как да набавя в родината си.Някой път съдбата така решава и колкото да ни се иска да си продължим реализацията в родината си,има по важни неща от нашите желания.Приемам с радост усмивките от България! :)

      Изтриване
    3. Таничка, разбирам майчините ти тревоги и себеотдаването ти. Желая ти да бъдеш много силна, за да приемаш всичко и да успееш да се справиш с него. А на дъщеричката ти (помня публикацията за нея) й пожелавам много здраве и да радва мама и татко! Всичко добро желая на цялото семейство, имаш подкрепата ми!
      Приятелска прегръдка ти изпращам!

      Изтриване
  3. Добре дошла у дома, Гери! :) С интерес прочетох публикацията ти и съм напълно съгласна, че макар и да ни е доста неуредено, неправди дебнат постоянно, но като си си у дома с близките си и знаеш, че може да разчиташ на тях, забравяш за миг за всичко неприятно и за всичко, което те дразни. :)
    Успешна учебна година и нов фотоапарат ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, напълно си права, съгласявам се с две ръце. :)
      Успешна учебна година пожелавам и на теб! А за фотоапарата - дано, ще видим. :)
      Поздрави и хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  4. Добре завърнала се, мила Гери! Научила си урока за дърво без корен, но така още повече ще цениш корените. Всичко има смисъл! И мъката и радостта - всичко. Пожелавам ти бързо зареждане с родна енергия и нещата ще си дойдат на място. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери,добре дошла миличка,тук,у дома!!!!!!!!!
    До мът е най-хубавото нещо,макар,че напоследък сякаш не искам да съм тук!
    Много силно си го написала,преживява го всеки за себе си!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. Снежи, Мими, благодаря ви за подкрепата! Желая ви винаги да усещате тази сила, която само родното дава. :)
    Сърдечни поздрави, момичета, и прекрасна вечер ви желая! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Sunflowers are my favorite flowers at this time.I love his colors and the way they look. Have a sweet dreams and good night.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. They're are very beautiful, you are right, Zokie! :) I give you my sunflowers.
      Have a good night, too, my dear friend! :)

      Изтриване
  8. Гери, добре завърнала се вкъщи! Чета дума по дума, ред по ред, и трудно преглъщам, буца се е спряла на гърлото ми. Бъди щастлива и дерзай, мила Гери! Топли приятелски прегръдки и поздрави на България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не се тревожи! Аз съм си овен и нищо няма да ме спре. Просто ми трябва малко време, за да си... почина.
      Благодаря искрено за подкрепата. Изпращам ти приятелски прегръдки и аз и много, много усмивки!

      П.П. Вече съм много по-добре! :)))

      Изтриване
  9. Уелкъм хоум, Гери!
    Радвам се да те видя отново тук. Мога и за разкош да те разходя край гьола;)
    Нямам представа как се чувства човек там (където и да е това) , знам само че има такива, които бързо свикват и други, които не успяват. За себе си знам, че на този етап не желая да се махам- харесва ми почти всичко тук и най-вече възможността да се съм на максимум 3 часа път от всичко и всеки, които бих пожелала да видя наоколо.
    Със сигурност ще остане хубавото в спомените ти от това лято, само му дай малко време да отлежи. Пък ще ни разкажеш какво мислиш и как се чувстваш. Хайде, усмивка;) Щом нямаш фото сега, аз ще те щракна;) Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре заварила, Марте! И разкоша ще си го запазя - разходката ще си я направим, да знаеш как я очаквам с нетърпение. :)
      Пожелавам ти искрено да не поискаш да си навън... Дано всеки постига това, което наистина иска, така всички ще са доволни.
      И ще чакам да те видя в действие. :) Само не знам дали бих застанала аз самата пред обектива, защото малко се притеснявам, ама друга тема... По-добре е зад фотоапарата. ;)
      Сърдечни поздрави и лека вечер и на теб, Марте!

      Изтриване
  10. Добре дошла,Гери!Няма начин да не успееш да завършиш започнатото,защото най-малкото си в правилния път,а и както казват :"У дома и стените помагат!"!Пожелавам ти здраве,любов и нестихващи амбиции,които разбира се да бъдат постигнати:)))!
    А слънчогледите.........,те са запълващи съзнанието...:)))))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря ти за подкрепата и хубавите думи! Всичко добро и на теб желая!
      Потопи се и ти в слънчогледите, аз също много ги харесвам. :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Затрогна ме с написаното, много истинско и силно -
    голяма и топла прегръдка за теб, и добре дошла, Гери!
    Сърдечни пожелания за бързо възстановяване на твоето душевно спокойствие
    и успех в новите ти начинания - ти можеш много, имаш отношение и желание...
    Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за подкрепата! Ти и всички, които ме навестявате тук, сте ми голяма подкрепа, да знаеш!
      И не се тревожи, аз съм си инат и пред нищо не се давам. Ще ми мине като на куче - нали така казват. ;) Пък и даже съм щракнала по-нагоре един такъв приятел.
      Сърдечни поздрави и прегръдки! :)

      Изтриване
  12. Добре дошла на родна земя, Гери! Както сама казваш за всяко нещо си има причина, така че и за това пътуване си е имало причина. Много затрогваща публикация, която изчетох на един дъх. Страхотна си и продължавай все напред и нагоре. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, много ти благодаря! Изпращам ти много усмивки и слънчеви поздрави! :)

      Изтриване
  13. Добре дошла у дома и оттук, Усмишко :) :)
    Трудно е далече от дома, аз ли не знам... В далечния свят може да е подредено и уредено, но това хич не е утеха. Предпочитам да тичам по диви нивя, отколкото да гледам окосените през нечия ограда. Предпочитам да гледам хилядите светлинки вечер на одърпаните ни панелки, отколкото мрака на затворените капаци на добре поддържаните къщи и сгради. Друго е извън България... Бъди щастлива тук и успешна година! :) :*
    Прегръдки, Герииииииии :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тикии, благодаря ти! Знам, че разбираш изцяло всяка дума... И ти желая да се чувстваш добре и там, където си - все пак там е пилето ти шарено, нали? :)
      Сърдечни поздрави, вдъхновителкее! :)

      Изтриване
  14. Гери, докато четях публикацията ти в главата ми звучеше "Я, кажи ми, облаче ле бяло". Развълнува ме. Силни са били емоциите, защото ги е преживявал човек с дълбока душа. Това е част от пътя, който човек извървява към себе си. А той често никак не е лек.
    Сега ти желая приятен релакс и прекрасни преживявания, пълни само с позитивна енергия.
    Лека нощ и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, благодаря ти искрено за подкрепата! А аз очаквам и следващите ти публикации. :)
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  15. Гери, добре дошла!
    Има хора, които свикват бързо с живота в чужбина, въпреки всички неволи и трудности, през които са преминавали часове, дни и години наред. Трудности с езика, с обучението, с намирането на работа и даже две... и са устроили живот, който със същите усилия тук по-вероятно не биха. Има и хора, които години наред въпреки липсата на несгоди не са се адаптирали и носталгията ги мъчи. Хората са различни, обстоятелствата, критериите, изживяванията, нагласата, дестинацията, свободата да избираш и свободата да пътуваш, когато пожелаеш, в посоката, в която искаш, всичко това и още много други детайли определят нашето усещане тук- в нашата държава, в собствения ти град или там- в огромен мегополис - в собствената ти държава или някоя друга, на този континент или не.
    Ще очаквам с интерес, когато си готова да споделиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря!
      Права си, да, за всичко си има хора. Аз си взех своя урок и сега, с нови сили отново ще се боря с нашата си действителност, но вече с ново отношение. Радвам се, че съм си у дома.
      Прекрасен ден ти желая! :)

      Изтриване
  16. Добре дошла, Гери! Изисква се много смелост да споделиш това, за което ти се възхищавам, искрено! Пожелавам ти успех и късмет, миличка, с каквото и да се захванеш, където и да решиш да си! Силни бонбони прегръдки от мен, сладуранка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, добре заварила! И как да не съм добре заварила, когато всички вие, тук, така изпълвате с радост сърцето ми, да знаеш. Всичко ще е наред, сигурна съм. Желая ти всичко най-добро и на теб!
      Изпращам ти много слънчеви поздрави и усмихнати прегръдки!

      Изтриване
  17. Гери, добре дошла! С интерес прочетох публикацията ти. Беше ми много приятно! Чудесни снимки и настроение!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря! Радвам се много да те видя тук. :)
      Хубав ден от мен!

      Изтриване
  18. Гери,добре завърнала се!
    Вече не си спомням причината поради която замина там,но Англия не е място,което да те очарова и да ти се иска да останеш.Пък и те не ни искат.
    Камъкът си тежи на мястото,но ако все пак ти се иска да се развиваш навън-има по-приятни и по-гостоприемни местенца.
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, вече не искам особено да си спомням, гледам напред и това е. :)
      А за навън... В момента съм на мнение, че "Навън ще отида само на екскурзия, искам да си живея тук!" Дано да се получат нещата.
      Сърдечна прегръдка ти изпращам и аз! Хубава вечер, Росинце! :)

      Изтриване
    2. :)) Е,недей така да се заричаш,че неведоми са пътищата,но наистина отлично ти разбирам настроението в момента.
      Със сигурност сега тук ти е още по-красиво,зелено и любимо,нали?!

      Изтриване
    3. Не се заричам, но определено се надявам, много силно, да успея да се реализирам в родината ни. Дано имам късмета... Каквото зависи от мен, ще го направя - работа не ме плаши. :)
      И е точно така - всичко ми е много по-красиво и много по-мило... Поздрави, Росинце! :)

      Изтриване
  19. Добре дошла на родна земя, мила! Много познати са ми душевните ти "терзания" и усещания след завръщането. Наслади се на всяка гледка и мила дума.
    Не мога да скрия обаче това, което ще последва като вихрушка след спокойствието. Започва истинска душевна борба и хиляди въпроси. Надявам се да намериш правилните за теб отговори и намериш своите причини да се бориш.
    Топла прегръдка ти изпращам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря! Ще се опитам, защото наистина го искам... Знам, че няма да е лесно, но ми се иска да го постигна. А вече... "каквото сабя покаже". :)
      Сърдечна прегръдка ти изпращам и аз! Хубава вечер, Еви! :)

      Изтриване
  20. Привет и от мен Гери! ( Макар и с малко закъснение) Отново впечатляващ пост, в който мога да разпозная собствените си емоции през / след годините прекарани в Германия.Истината е, че хората сме различни и нашата единствена мисия в живота е да го изживеем така, че да бъдем верни на себе си. Силни прегръдки мила Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за коментара, Люси, защото искрено вярвам, че е така, аз съм на същото мнение. :)
      Слънчеви и усмихнати поздрави от мен! :)

      Изтриване
  21. Здравей, Гери! Извинявай за късното ми включване. Знаеш, чи следя и чета всяка твоя публикация, но чак сега успях да седна на спокойствие, да прочета отново и да напиша.
    Познати са ми емоциите, нещата които си почувствала и преживяла. Хубавото е, че не си го преживяла сама, а си имала подкрепата на любимия чек. Знам колко е важно това. Когато има на кого да кажеш и кого да прегърнеш, а не просто да виждаш през монитора на компютъра.
    Не те познавам лично, само чрез това което пишеш, но усещам че си много силен и много позитивен човек и от това преживяване след време ще извличаш само поуки! И разбира се надявам се ще си спомняш основно позитивните моменти!
    Дано вече почти месец след връщането ти на родна земя всичка се е наредило и ти пожелавам една страхотна и успешна година! Пожелавам ти и винаги да имаш такова място, на което да се чувстваш спокойна и щастлива, независимо дали и занапред това ще е България! Все пак човек никога не знае къде ще го отведе животът!
    Сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, много ти благодаря, наистина! Нямам какво да кажа след теб...
      Но искам да ти пожелая също толкова успешна година и много, много споделени моменти с любимите хора.
      Прекрасна вечер, Алекс! :) Винаги ми е приятно да те видя тук. :)

      Изтриване
  22. По- хубаво и мило то родното няма, това си е.Хубаво е човек да пътува, нека учи и в друга страна, все пак от това зависи и бъдещето му, но тогава разбра колко е красива неговата страна и само в нея може да се чувства истински свободен.Пожелавам ви да се върнете в България където да се реализирате успешно.Снимките са много красиви слънчогледите са уникални растения, все едно гледаш слънцето близо, непременно трябва да продължите да снимате имате око.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се завърнах... Имах намерения да следвам там, когато завърша бакалавърска степен тук, но след това лято просто се отказах... Не искам да напускам родината за постоянно, чувствам се изцяло празна и непознаваща себе си там... Определено тук е моето душевно спокойствие! Надявам се да успея да се реализирам, за да бъде пълно и удовлетворението ми. Благодаря за подкрепата и милите думи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване