сряда, 30 октомври 2013 г.

Кулинарно и не съвсем: II част

Представям ви втора част от това, което така се върти в ума ми, че се заиграва и измисля доста абсурдни неща на моменти. Но... да живее вдъхновението, самоиронията и чувството за хумор. И за реална преценка, да не забравяме.

Днешният словесен изблик се роди след оставен коментар към първата част. Мими, благодаря ти! :)
Така че с удоволствие приемам всякакви идеи. А какво ще забъркам след това... Не знам, то самичко рисува и избистря образа си.

И така, днес е ред на един доста богат... гювеч.  "Манджа с действие" 

II част

 

Започнахме малко от краката за главата. Първо подсладихме с тиквеник, но пропуснахме най-важното – основното ястие. И за да не остане някой гладен, днес ще поднесем един много богат гювеч. Всичко ще му сложим, за да не липсва нищо. Така ще има за всекиго и по много.

Ще започнем с 6000 монети, които Ватиканът спря от обращение. Причината била грешното изписване на името Исус. Макар 4 монети да са вече продадени по невнимание, останалото количество ще е напълно достатъчно като първа съставка в гювеча ни.

Ще добавим и новината за поредните загинали емигранти в Средиземно море. Според премиера на Малта Джоузеф Мускат европейските води в близост до Африка се превръщат в „гробище”. А после кое море е черно... И кои души са черни...

Нека обаче се спрем на вариант с месо. В избора си ще последваме примера на братята руснаци. Ще си го поръчаме с обаждане. Така направили и те за жертвоприношението за Курбан байрам – поръчка по телефона. Казват, че имат определена цел – да се избегне шока сред хората, които не са свикнали с подобни ритуали.

За повече пикантност в манджата, ще добавим и щипка абсурд, която със сигурност няма да бъде незабелязана. За целта оставяме сирийските войници да вилнеят с открита стрелба срещу бременни жени. За това разказва британският хирург Дейвид Нот, работил пет седмици в болница в Северна Сирия. Според него това е като игра за сирийските снайперисти. А защо ли? За да спечелят кутия цигари.

И така. След като си осигурихме основните продукти, както и някои допълнения, вече имаме завършено ястие. Всичко може да открием в него – и невнимание, и парадокс, и ирония, та дори и абсурд. Досущ като истински гювеч – има от всичко.

Но все пак нека завършим започнатото. Да изпечем гювеча на слаба температура за поне три часа. Така хубавичко ще се сготви и крайният резултат със сигурност ще впечатли.

 

*                        *                        *

Усмихнат и ползотворен ден желая на всички! 27 коментара:

 1. Много интересно и увлекателно си представила статията, Гери, макар че някои продукти в гювеча са трагични и ужасяващи. А пък в следващите кулинарно представени новини, може да има и някоя салата или пък супичка, за да се запълнят частите на менюто. :)
  Сърдечни поздрави и много усмивки! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ще помисля и за това, Светле. :)
   Между другото утре съм в Търново във връзка с едно събитие. Имаме програма и няма да имам свободна време, иначе бих ти казала да се срещнем. Но пък знае ли се, може и ти да си там. Ще се радвам да се видим. :)
   Хубава вечер, Светле!

   Изтриване
 2. Първоначално,като започнах да чета очаквах наистина да ни поднесеш манджичка :) ,но ни поднасяш наистина гювеч с всичко и парадокси,абсурди,ужаси.Не знам на къде върви светът,дано да е към добро!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Таничка, винаги трябва да вярваме, че е към добро, иначе няма смисъл. :)
   Поздрави!

   Изтриване
 3. E am glad that you have a good day. Thinking of you. Hugs and kisses

  ОтговорИзтриване
 4. когат ни поднесе тиквеникът гиги като чели бяхме подготвени за него все пак сме граждани на абсурдистан но това манджорно вече ми се струва малко злокобно като чели червеният пипер е в повечко и е яко лют явно в световен мащаб някой някъде е объркал яко подправките народът вика искаме пелин а те разбират зарин хаха кво да ти кажа криворазбрана цивилизация http://www.youtube.com/watch?v=6pWokgqjxBw дано все пак ни предложиш и ястие дет има поне малко наслада

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За тази цел се стремя да поднасям хубави предложения с истинските ястия. Тук идеята не е да е розово и неопетнено, а реално. :) Но пък знае ли се, въпрос на моментно хрумване е, Вели.
   Хубава вечер ти желая! :)

   Изтриване
 5. Чудесни наблюдения Гери. А това за монетите дори не го знаех.

  ОтговорИзтриване
 6. Да се смея ли, да плача ли не знам. Щеше да е много смешно, ако не беше толкова жалко положението! Гери, талант си! Прегръщам те!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами, Катенце, и аз не знам, затова просто вярвам, че ще дойде по-добро. :)
   Много ти благодаря за милите думи, прегръщам те и аз! :)

   Изтриване
 7. Гери, този гювеч въобще не желая да го вкуся! А често точно него ни пробутват! Дано пък дойде време, когато тази рецепта някъде ще се изгуби и напълно забрави! Едва ли, но нали все още имаме надеждата ...
  Обаче аз ти пожелавам само усмивки!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Албенче, дано да се затрие, аз също се надявам да е по-добре скоро! :) Надежда винаги трябва да има.
   И аз ти изпращам много, много усмивки! :)

   Изтриване
 8. Силно вярвам, че ще дойдат по-добри времена! А ти продължавай да ни радваш! Прегръщам те, Гери!

  ОтговорИзтриване
 9. Може съставките да не са приятни,но поне поднесено със стил :))
  Добре си се справила с "готвенето" въпреки резултата :))
  целувки и хубав петък

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Миме, благодаря за оценката, важна е за мен! :)
   Желая ти усмихнат и слънчев ден!

   Изтриване
 10. Гери, страхотно си го поднесла, пишеш много увлекателно и винаги с точните думи. Поздравявам те и ти желая усмихнат ден!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Таничка, много благодаря! Важно е за мен, защото аз не ги създавам за себе си, а да достигнат до някого.
   Сърдечни поздрави!

   Изтриване
 11. Реалност, събрана в един гювеч.
  Сърдечен поздрав!

  ОтговорИзтриване
 12. Новото ти точно попадение, Гери...
  А днес, честит Ден на народните будители!
  Поздрави и от мен!

  ОтговорИзтриване
 13. Продължаваш значи с нестандартното готвене Гери? Имаш голям напредък :)
  Ще чакам и следващата ти "гозба" :) Стискам ти палци!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Зори, Дианка, Дани, благодаря ви за подкрепата, момичета! Дано не ви разочаровам с "готвенето" ми. :)
   Сърдечни поздрави и хубава вечер от мен! :)

   Изтриване
 14. Светъл празник на всички! Бъдете винаги будни и нека мечтите ни имат своята свобода! :)

  ОтговорИзтриване
 15. Начи само да ти кажа, Гери, че последните ти две "кулинарни" предложения биха ме накарали да отслабна трайно. Отвратителен вкус имат!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. :) Така е, Марте, искрено се надявам скоро да се подобри вкусът им.
   Поздрави! :)

   Изтриване