вторник, 22 юли 2014 г.

Благодаря!

Благодарността е странно състояние. Може да е свенливо, може да е нахално, може да е спонтанно, а понякога - и лицемерно. Но ако посееш своето благодаря в плодородна почва, поливаш го постоянно с животворна вода и го обгрижваш с цялата си любов, то ще получиш най-ценния дар... Който изпълва с топлина както теб, човекът, подарил "благодаря", така и този, имал щастието да го получи.

*                          *                        *

Колко пъти мислено започвах тази публикация... Не ми липсваше желание. Просто нещо ме спираше, не можех да си позволя да пиша, да дам поне малко воля на себе си. Не знам и сега доколко успявам. Но реших, че вече е време.
Не обичам да действам насила, смятам, че нещата имат свой естествен ход. И защото това си е моето местенце, си позволих изминалия период. Имах нужда от малко "насаме", имах нужда да събера отново мислите си.
Имам и какво да ви покажа. Не съм спряла да готвя или да снимам. Но когато споделям рецепта, не искам да е просто "съдържание". Моето местенце е част от моето Аз и ми се ще да носи всичките си цветове...
И от днес искам цветовете да се избистрят, да стават все по-светли, топли и ярки. И не само искам, ще се опитам!
И ще благодаря... Благодаря на всички за подкрепата в труден за мен момент. Благодаря на едно другарче, което ми върна спокойствието. Моето си спокойствие, което така жадно търсех и най-накрая открих. И споделих с най-скъпия човек. В наша малка къщурка - най-накрая открихме ново местенце само за нас.
Искам да благодаря и на дядо... Мислено и с надеждата, че той ще ме чуе. Защото така търсеното спокойствие дойде точно когато той си отиде. "Како, дядо ви го изпрати", така каза малката ми сестричка...


*                             *                           *

За днес съм ви приготвила вкусна изненада.  И се надявам да ми простите за отсъствието, когато ви кажа, че е споделена. Ами да, отново си имам гост в моето местенце!
Ама не знам кой на кого е гост.... Защото виртуално аз си имам гост, който ще изпъстри страничката ми с вкус и красота. Обаче реално аз гостувах в дома на моето другарче, че даже и помагах при готвенето. Да кажа ли, че и хапнах от вкусотиите? Ама страшно хубаво беше!

Всичко започна преди... Ехеее, много време! Даже не се познавахме лично, когато предизвиках Тики от cOOking TiKi с желанието един ден да готвим заедно. Съдба или не, днес Тики е едно от най-топлите ми другарчета. И ми подари прекрасен ден, в който времето просто беше спряло. За да ни подари аромати, емоции, усмивки и спомени... Тики, другарче мило, винаги ще те очаквам да си дойдеш! И пак ще караме ролери, и пак ще се разхождаме с часове, и пак ще готвим заедно. Нали не се съмняваш? Аз съм сигурна! Благодаря ти за всичко, ти най-добре знаеш какво влагам в моето "благодаря" към теб. Много си те обичам!


 Тики в действие


Дали остана някой, който все още да ме чете? Просто толкова неща са се насъбрали в мислите ми и толкова имам нужда ги пусна навън... Та ако вече не съм ви изгубила, ще ви покажа какви ги свършихме в онзи слънчев ден. По-скоро Тики, аз само помагах.
Сготвихме една нейна хрумка и една изпитана сладост на милата й баба. Надявам се да ви харесат, ама искрено се надявам!



Киш със зелени зеленчуци и кори за баница





Продукти:

1 пакет пълнозърнести кори за баница (моите бяха печени на сач)

2 тиквички
8-10 розички броколи
60-80 гр сирене (козе при мен)
300 гр кисело мляко
3 яйца
2 стръка пресен лук
1 връзка спанак
2-3 стръка пресен джоджен
2-3 стръка пресен магданоз
Зехтин
2-3 с. л. пармезан
Сол и черен пипер
Кашкавал или камамбер




Приготвяне:

Подготвянето на плънката за киша започва с термичната обработка на зеленчуците. Броколито се бланшира за 12 минути в подсолена вода, след което се прецежда и топва в ледена вода (за да запази свеж цвета си). Тиквичките се нарязват на колела от 8-10 мм и гриловат на тефлонов тиган до златисто. Всяка партида се посолява и прибира в похлупен съд, за да се задуши.

Пресните зеленишки се нарязват на средни ивици и задушават под капак в малко зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер. Щом зеленчуците спаднат и омекнат, тенджерата се сваля от котлона и оставя настрани да поизстине.

Правоъгълна тава (моята е към 30 на 21 см) се намазва със зехтин. Отгоре се постилат 2 от трите пълнозърнести кори в пакета. Те са много големи и се получават към 6 пласта кори в тавата, които освен дъното, трябва да покриват и стените й. Тук-там корите се мажат със зехтин.

Върху основата се подреждат, небрежно разхвърляни, всички зеленчуци (спанак, тиквички, броколи). Върху тях се разпределят натрошено сирене и настърган пармезан. Накрая всичко се залива с разбитите яйца и кисело мляко (посолени и напиперени). Кишът се доизпипва с филии от избраното мухливо сирене или кашкавал и се слага да се пече на 180° С.

След около 40-50 минути, когато е приятно златист, се изважда от фурната и оставя да отдъхне за 10-15 минути. След това се нарязва и поднася.





... и


Бисквитената торта на баба

 

 

 Продукти:

36 обикновени бисквити (от по-дебелите и почти квадратни)
250 гр масло
200 гр пудра захар
Ванилия
2 ч. ч. прясно мляко
2 гол. с. л. брашно (с връх)
1 с. л. какао
Ром и хладко мляко, към ½ чаша
Настърган шоколад
Счукани и смлени орехи
Сладко от зелени смокини



Приготвяне:

Прави се маслен крем от размекнатото масло, пудрата захар и ванилията. От брашното и прясното мляко се сварява гладък крем, който се оставя да изстине с често разбъркване. Лъжица по лъжица се смесва с масления крем. На финала се слага какаото (с поръсване през цедка) и хубаво се хомогенизира.

Върху подходящо дълъг поднос се прави основа от 12 бисквити (3 на 4 броя), които преди това се топят в хладко прясно мляко, ароматизирано с тъмен ром. Отгоре се разстила слой от крема (около ¼), поръсва се с орехи и парченца зелени смокини. Това се повтаря още веднъж. Тогава се слага трети етаж от бисквити, който се измазва само с крем и финализира височината на тортата. С останалия крем тя се намазва и от четирите си страни.

Накрая се украсява с орехи и настърган шоколад отгоре, а отстрани се облепва със счукани орехи.

Охлажда се в хладилника и се поднася студена, на квадратни пасти.





 *                             *                              * 


Това са двете рецепти, които изпълнихме.
Отново благодаря на всички ви за търпението, надявам се да го оправдавам...

Ще завърша с Тикините вкусотии през моя обектив и...







... ще ви пожелая прекрасен и споделен с обичните хора ден!

*И честит празник на всички, които днес отбелязват деня на Света Мария Магдалена!


42 коментара:

  1. Гери, четем, четем и още как ;) Смятам, че всеки трябва да намери пътя към себе си и себе си най-вече. Така че винаги давай воля на чувствата си, емоциите и не насилвай нещата. Всяко нещо има свое време и то чака да те намери и да дойде. Така се случват хубавите неща ;)
    Прекрасни сте и двете, поздрави за прекрасните рецепти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, вярвам, че е така, дано си права!
      А за другото - радвам се, че одобряваш. Да ти е сладко! :)

      Изтриване
  2. Хей, Усмиш! Ама и аз много си те обичам! Денят, прекаран в готвене, снимки и сладки приказки, още ме топли и мен! Ще си подарим още многоооо такива, както и ролери, разходки! Само да мога да си идвам по-често :)
    А пък откога ми се щеше да видя сценките с манджите през твоя обектив! Тази част ми се видя най-забавна. Едно и също, а различно :)
    Голяяяяма прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, милата Тики... Пак ти благодаря за всичко, другарче! Голяяямо гуш! :)

      Изтриване
  3. Невероятна двойна комбинация позитивизъм, усмивки и доброта сте двете с Тики, Гери! Невероятни сте! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Еви, а ти винаги знаеш как да сгрееш, прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Ей, момичета, вие сте невероятен тандем!! Толкова сте си допаднали и това личи от всяка твоя дума в тази публикация, Гери!! Беше ми ужасно приятно да прочета всичко това (толкова поетично и нежно написано) и се радвам, че си намерила спокойствието и баланса в себе си!!
    Ама не е много честно да ни изкушавате така с тези вкусотии и великолепни снимки!! :)
    Кишът е убийствен и ще го направя непременно (дано се получи като вашия)!!
    Целувам ви мили момичета и силно ви прегръщам!! Прекрасно лято ви пожелавам!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, веднага да се почерпиш от всичко, няма само да изкушаваме я. :)
      И аз силно те прегръщам, вълшебно лято!

      Изтриване
  5. На един дъх!! :)
    Много мила и сгряваща душата и сетивата публикация, Гери!! Представям си как добре сте си прекарали с Тики :) и не мога да се нагледам на красотите и вкусотиите, които сте ни подготвили - и едно такова слънчево и усмихнато ми е с вас!!!
    Поздрави и прегръдки и на двечките и още много подобни дни ви пожелавам заедно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, много ти благодаря! Сърдечни прегръдки и за теб. :)

      Изтриване
  6. Блог- рола пак не ми се актуализира и без малко да изпусна тази задушевна компания от талантливи и позитивни момичета!Поздравления за прекрасните рецепти и снимки,страшно вкусно е било при вас!Бих си хапнала с апетит и удоволствие и от двете предложения,много ми харесват!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, заповядай, добре дошла си! Прегръдки и от мен. :)

      Изтриване
  7. Анонимен26 юли 2014 г., 3:47

    Беше ми залипсвала, Гери! Виждам, че пак сияеш, дано всичко вече е наред! Много те прегръщам! Щастливо лято и много изкушения и усмихнати поводи като този да пълнят блога ти! :)

    Ивето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, Иве... Благодаря ти много! Прегръдки и от мен, много красиво и вълшебно лято ти пожелавам и аз! :)

      Изтриване
  8. Гери, всичко което прочетох звучи толкова искрено и истинско
    Благодаря, че сподели с нас :)
    А Танчето е едно много мило и усмихнато момиче - разбрах това от кратката ни среща
    Чудесни снимки на чудесни рецепти !

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам да те чета, когато имам време, защото за твоето писане се иска четене и осмисляне! Страхотни рецепти и снимки! Обичам те и те прегръщам силно пък някой ден може и да сготвим нещо заедно! Това би било страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, с най-голямо удоволствие! Само организация трябва. Много бих се радвала, да знаеш. :) Силно те прегръщам и аз!

      Изтриване
  10. Гери, и при мен явно проблем с актуализирането, като при Роси, знам ли, но съм изпуснала тази толкова позитивна публикация.
    Прекрасно е, че си намерила приятелство! Дано устои във времето и двете винаги така приятно да изкарвате заедно.
    Щеше ми се да ви видя и на ролерите, но следващия път - обещай!
    Много вкусен е киша, а и тортичка не бих отказала. Браво и на двете ви!
    А ти запази спокойствието и баланса и яхни остатъка от лятото с много прияни емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, много благодаря!
      А за ролерите... Питай Тики какво се случи в първите минути, ужас. Не се бях качвала от няколко години и както казах - прегърнах земята. Ама точно си се пльоснах цялата. Но реагирах навреме, та омекотих удара с ръце. После вече си спомних. ;)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  11. Слънчице, защо съм изпуснала тази публикация?! Защо не ме сръчка:))) Ами, че толкова мило ми стана, така красиво и чисто си написала всичко! И теб и Тики много си ви харесвам, едни такива душички сладки. Ей, сега от гугъл + навлизам тук:) и много се радвам, за което. Всеки човек си има и добри и лоши моменти и трудни и лесни мигове, незнам какво е било при теб, но се радвам, че периода отминава и се надявам на повече публикации тук:). С Тики сте изкарали страхотно, целувам ви и двете!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, знам ли и аз како му става на този блогър... Но пък когато и да наминеш, аз винаги си те очаквам. :)
      Прегръдки сърдечни!

      Изтриване
  12. Кой ще започне да чете нещо написано от теб и ще спе до някъде?.., няма начин, толкова е увлекателно всеки път :)
    Ще кажа какво видях и усетих: разкошни снимки на вкусни и прекрасни рецепти, едно мило приятелство и добро настроение, което изпълва публикацията, което се усеща точно както искаш, грее и дано продължава все така и да става все по-ярко :) Прекрасна си, не спирай да казваш благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви обичам и двете и за пореден път се убеждавам в това, че съм срещнала много прекрасни хора тук! Прегръдка голяма и на двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, аз ще ти кажа, че е напълно споделено и ще си пожелая един ден да не е само виртуално... ;) Ех, да имах честичко път към морето, да знаеш колко го обичам и как приятно би ми било да му се порадваме заедно!

      Изтриване
  14. Гери, Тики, толкова ви се радвам на вас двечките! И двете сте едни много слънчеви момичета, сърдечни и безкрайно лъчезарни!
    Чудесни неща за похапване сте приготвили и съм сигурна, че ви е било много приятно и забавно!
    Разбирам те за писането, и колкото е по-значимо нещото, за което п ишеш, толкова искаш да подбереш правилните, докосващи думи...Не че липсва вдъхновение, но на човек му се иска да възможно на правилно и истинско...А ти, Гери пишеш винаги така-винаги затрогващо....
    Топли прегръдки за вас двечките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ама може ли така... Направо се чувствам неудобно. Много ти благодаря, надявам се поне една частичка от думите ти да оправдавам...
      Много топлинка и за теб! :)

      Изтриване
  15. Благодаря за споделеното, Гери! И ти пожелавам още съвместни весели и пълноценни преживявания с госта-домакин :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Gery, quiche looks so amazing and also keks cake looks so good. Grandmas cakes are the best,It so nice that two of you, TiKi and you got together. Have a wonderful day, my dear friend. Hugs and kisses:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Grandmas cakes are the best" - you're right!
      Hugs and kisses, my dear Zoki!

      Изтриване
  17. Гери, много се радвам, да те видя отново, макар и само в онлайн пространството. Липсваха ми твоите мили и искрени слова, които споделяш в прекрасното ти местенце. и ето, че чакането си заслужава, защото отново ни споделяш пост, съдържащ толкова много любов, приятелство и позитивизъм. Сърдечни прегръдки за теб и талантливата безкрайно Тики!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Люси, ама толкова си мила с мен... Много усмихната прегръдка и за теб! :)

      Изтриване
  18. Толкова сте сладки, мили и добри и двете! Човек не може да не се усмихне, четейки нещо, написано от вас или гледайки ваши кадри! Пожелавам ви да запазите това, което сте създали, но съм сигурна, че ще успеете!
    Кишът е толкова цветен и хрупкаво приканващ, а тортичката направо я отмъквам цялата!
    Прегръдки, мили момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, мила Зори, много се радвам да те видя тук! И сърдечно ти благодаря. Непременно да се почерпиш, прегръщам те и аз!

      Изтриване
  19. Благодаря за удоволствието, мили момичета,
    Прекрасни сте - мили, талантливи и много позитивни,
    а рецептите и тандема - страхотни!
    Сърдечни поздрави за двете ви, хубав, вдъхновен и усмихнат август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти и аз! Прекрасна седмица ти желая. :)

      Изтриване
  20. Герииии, ама много сте готини и двете! :) Личи си колко прекрасен ден сте имали заедно и ви пожелавам още много такива дни :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Гери, изчитам те на един дъх, винаги си била страхотна, а в тандем с Тики сте сътворили вкусотии и то големи. Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, а ти да си така мила с мен... Дано го заслужавам! Прегръщам те и аз, хубава седмица. :)

      Изтриване