петък, 13 февруари 2015 г.

Цветно намигване

Предизвика ме едно пораснало момиче и аз се размечтах за поляни с жълтурчета... Пък и слънцето така смело се усмихва, че и аз все по-смело мечтая за топла пролет.
И колко му трябва на човек, за да помечтае...
Колко, за да е добре? Не много!
Един откраднат слънчев лъч, една ръчичка полски цветя, едно зрънце надежда. Мъничко... Или както напоследък ме усмихва - "малкичко"... ;)

Та ето ви едно намигване от мен - когато дните бяха по-топли и полянките пъстрееха.
А днес, когато снегът все още се белее, от нас зависи колко цвят ще си подарим. Аз предлагам да е много, ама наистина много! :)




Пълнозърнести соленки





Необходими продукти за 55-60 соленки:

за тестото:
- 2 ч. ч. + 1 с. л. пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно с ръжени трици и овесени ядки;
- 1 ч. л. бакпулвер;
- ½ ч. ч. олио;
- ½ ч. ч. гореща вода;
- щипка сол.

за пълнежа:
- ½ яйце;
- 150-200 г сирене;
- щипка сушена мащерка;
- щипка сушен джоджен;
- щипка сушен риган.

за поръсване – шарена сол.

Брашното (без 1 с. л.) се пресява заедно с бакпулвера и солта.
В чаена чаша се слага олиото и се долива с горещата вода. Течността се добавя към брашното, разбърква се и после с допълнителната супена лъжица брашно се омесва на меко и еластично тесто.
Тестото се оставя да почине в хладилник за десетина минути.
Плънката се приготвя, като към разбитото яйце се добавя сирене, така че да се получи гъста каша. Овкусява се с наронените сухи подправки.
От тестото се отделят малки топки, които се разточват на кръг. От всеки кръг се изрязват триъгълничета (аз разрязвах на 8 триъгълници), в чиито външни и по-широки части се слага по малко плънка. Тестото се завива от по-широката към по-тясната си част, така че да се оформят кифлички.



Всяка кифличка се навлажнява отгоре с водичка (с помощта на четка или пръсти) и се поръсва с шарена сол.
Соленките се пекат на умерена фурна (около 200° C) за около 30 минути, до готовност.
Могат да се хапват както топлички, така и охладени.

*Тестото е много сполучливо. Знам за него от Тили, а рецептата после открих и при Labrex - сърдечно благодаря и на двете, защото от това тесто съм приготвяла и сладкиши (с обикновено, бяло брашно). Наистина е лесно за работа и сполучливо като краен резултат.





А на всички ви пожелавам най-цветния ден!



53 коментара:

  1. Гери,
    прекрасни са станали соленките.Тъкмо търсех подобна рецепта, искам да ги направя довечера, утре е Задушница.Благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря! Да знаеш как ме зарадва, че са ти харесали! :) Можеш да си ги оформиш по свой начин.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Вземам си тези малкички соленки пред мен, които са :)
    Винаги да ти е така слънчево, прекрасна Гери!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Взимай, Зори, и за трима ви да вземеш. ;)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Гери, много уханни соленки, с тези ароматни подправки са чудесни!
    И като има хубава и вкусна храна, една голяма усмивка и мила дума, няма начин да не ни е пъстро и цветно!
    Прегръдка, мило момиче! ...и усмивки!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря ти! Понякога е хубаво с тези мои подправки "по много", понякога обаче прекалявам. В случая не беше натрапчиво. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Много апетитни снимки, Гери :)
    Черпя се една соленка и ти пожелавам хубав петък-13- ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, почерпи се и повече. :)
      Чудех се какво да им сложа отгоре. Някак не ми вървеше да намажа с жълтък пълнозърнесто тесто, та накрая просто подправих още малко...
      Усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Ех,какъв аромат на билки и уют се носи из твоята кухня,Гери!Открадвам ти рецептата и подносчето с всички соленки!Как мога да си ги хапна сладко,сладко....Прегръдки и пъстро да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, всичките ги вземи, на драго сърце ще ги споделя с теб. :)
      Пъстри прегръдки и за теб!

      Изтриване
  6. За полянка с цветя... и мен ме размечта, Гери! А соленките са чудни, пък и много ароматни!
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз вчера приготвих едни здравословни сладки с овесени ядки.
    Чудесни са твоите соленки, Гери, с любимата ми плънка от яйце и сирене. :) И с още по-любимия риган.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, чакам да ги видя, овесени ядки обичам много. ;)
      А за соленките - грабвай веднага, щом ти харесват. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  8. Слънчице,винаги да ти е така слънчево и цветно.А соленките ти са супер.С чаша млякооо и чинийка соленки,чудно.Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, то покрай вас как да не ми е слънчево... Благодаря на всички ви!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  9. Браво, Гери! Поздравления! Много добре си използвала постното тесто и си направила тези прекрасни соленки!
    Апетитни снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз пак ще го ползвам, защото е чудесно, толкова мекичко и хубаво за работа. Благодаря ти от сърце, че сподели за него!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  10. Ех, че вкусни изглеждат тези соленки! Задължително ще ги пробвам, едно малко човече много ще се зарадва. Тези дни правих лимецови кифлички с мая, но с това втасване не можем да се разберем. Няма кой да ги чака 3 пъти да втасват, а при твоите няма такова :)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. (Този коментар може да не го публикуваш, ако искаш.) Ааа, забравих за снимките... браво! От доста време забелязвам, че снимките ти стават все по-красиви.
    Изобщо не съм капацитет в областта, имам някакви бегли познания, и аз като теб се уча в момента, но вътрешно ме човърка и реших сега да си кажа мнението (Последното е ново за мен, обикновено все си премълчавам. Надявам се да не ми се обидиш, защото го казвам с добри чувства). Обичам по-светлите снимки, но на втората снимка кифличката ми идва доста светната от едната страна, а от другата доста тъмна, ако мога така да се изразя. Използвала ли си бяла карта, за да светнеш и от другата страна?
    Ако искаш може да се учим заедно, че ми трябва другарче за подкрепа по този труден и трънлив път, а същевременно си е голяма краста. :)
    Може и на мейла да ми драснеш, а мога и ФБ да ти дам, ако искаш. :)

    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, направо пиша под втория ти коментар. ;)
      Соленките - ще се радвам, ако опиташ и останете доволни вкъщи. Може да експериментираш с брашното и плънката. Важното е, че тестото е прекрасно и много лесно за работа. ;) Аз и галет (както е показала Тили) съм правила с него. Иначе маята... Много вкусни печива създава, ама аз доста й треперя, та рядко се престрашавам. И да щипнеш бузките на малкото човече от мен. :)

      Сега за другото - как пък реши, че ще ти изтрия коментара! Нали най-важното е взаимно уважение. :) Разбира се, че приемам всякакви насоки! И с най-голямо удоволствие бих се учила заедно с теб. Защото... Аз май на едно място си стоя с това фотографско обучение, пък имам голям мерак. Иначе сегашните снимки - доста от тях са по-стари (от преди няколко месеца) и най-последните още не съм ги показала. То едва ли има и разлика де... Но малко назад вървя с публикациите, за което моля всички за извинение. Иначе! Как пък ще ти се обидя, моля ти се. ;) Приемам всякакви критики за снимките, защото така се лутам с тях... И разбира се, че е много светната снимката, много правилно я виждаш. Ако знаеш в какво облачно и сиво време я правих... Нищо не съм използвала, никаква бяла карта (предполагам е отражател това?), а само камерата и китовия обектив (всъщност само него имам). Та давай със съветите, на драго сърце ще попивам! :) И ще съм ти много благодарна! Винаги можеш да ми пишеш на мейла, има го в страничката "Нещичко за мен". А Фейсбук нямам...

      И още нещо с надеждата някой по-вещ да прочете - забелязах, че снимките ми, вече публикувани, се виждат различно на лаптоп и на обикновен монитор. При обикновения монитор (на настолен компютър) цветовете са супер ярки и даже понякога - дразнещи... Някой знае ли как се решава това? Предполагам още при редакцията нещо трябва да променя или при самото записване на файла, или пък е от резолюцията на самия монитор? Идея нямам...

      Извинявам се за дългия коментар, но май не мога да се обяснявам кратко. ;) Изпращам ти много усмивки за компенсация! :) Хубава вечер, Танче!

      Изтриване
    2. Моите понякога и те са доста светнати. Гледам да съм умерена, но понякога се отпускам доста.
      Гери, имам позната невероятно талантлив фотограф, с това си изкарва хляба момичето, но е толкова заета, че ми е неудобно да я заливам с глупави въпроси, но... От нея знам, че снимки никога не се обработват на лаптоп, защото цветовете са много различни, има значение и как ще си наклониш монитора (това сигурно си го забелязала). При обработка снимката трябва да се гледа на обикновен монитор, защото при тях може да се прави и калибриране. Питала съм и как става самото калибриране на фотоапарат и монитор, но не схванах съвсем цялото нещо.
      За момент и аз ги обработвам на лаптопа, защото на другия ми компютър доста му тежи фотошопа.
      А бялата карта си е точно отражетел, но така съм чувала да му казват. В общия случай използвам бял картон, понякога огледало, зависи от времето и мястото.
      Аз също все още снимам с китовия обектив. Все още не съм дорасла за друг, въпреки че, ако е по-светлосилен ще усетя разликата, но за момента и този върши работата.
      Не намирам достатъчно свободно време, в което да чета и най-важното да снимам, защото ключът е в снимането и опитването на различни неща. Разбира се е добре да има и някой, който е повече на Ти в тази област, за да ти показва грубите грешки.
      Сигурна съм, че има разлика във снимките ти. Понякога си разглеждам блога и забелязвам разликата при мен. Намирам я дори в старите снимки, когато снимах със сапунерката.
      Ах, как ти се радвам, че нямаш фейсбук. Понякога и на мен ми се иска да нямам, но заради някои професионални ангажименти все още го държа жив.

      Приемам с удоволствие усмивките и ти изпращам и аз!

      Изтриване
    3. Танче, благодаря ти, че се върна, за да ми отговориш. ;)
      Явно наистина трябва да се действа на настолен компютър... Ползвам лаптоп и някак ми се струва малко невъзможно, но може да опитам. :)
      Иначе за другото... Знаеш ли, аз в началото (когато си взех фотоапарата), доста изчетох, междувременно и снимах, но поне в моя случай само това не помага. Защото виждам, че нещо не е наред, но не знам какво точно, а какво остава да мога да го реша... Затова съм съгласна, че е много хубаво някой по-вещ да насочи. ;)
      За обективите... И аз съм като теб. Заявила съм си (на себе си ;)), че докато не разбера как точно действа тази техника в ръцете ми и докато не разбера какво и защо искам, няма да инвестирам в допълнителни пособия. Дано дойде и този момент.
      А за твоите снимки - определено има промяна, направи ми впечатление още преди много време.Давай напред, стискам палци! :)

      Прекрасен ден ти желая!

      П.П. Сетих се още нещо... Малко е двустранен процесът, но хората, които могат да ни помогнат и разбират от фотография, почти винаги са заети и наистина е трудно да достигнеш до тях. ;)
      Позволявам си да пиша в коментари с надеждата, че на някого, освен на нас, може би ще е от полза, та затова. ;)

      Изтриване
    4. Герчо, снимките са супер, няма да се притесняваш! Най-вярно предаване може да се постигне на висок клас монитор, каквито лаптопите нямат.
      За да се избегне прекалената осветеност на снимката:
      1. Може да се използва дифузер - лист паусова хартия, парче плат или перде, което да се сложи на прозореца и да разсейва силната светлина.
      2. Да се играе със ISO-то - при по-мрачно време, за да не са станат тъмни снимките може да се повиши, но това води след себе си появата на шум.
      3. Да се коригира скоростта на затвора на блендата.
      4. Да се снима в RAW формат - позволява много по-голяма възможност за корекции при обработката.
      Основното, което трябва да направиш е, да опознаеш функциите и възможностите на фотоапарата си. Вие сте "двойка" и няма как да се получи хармонична връзка, без опознаване. :)
      Пускам линк към статия на Ирина, мисля, че ще е от полза: http://sunshineskitchen.com/video-tutorial-how-to-edit-food-photos/

      Изтриване
    5. Евче, много се радвам, че се включи! :)
      Да знаеш, всичко, което си изброила, правя, само едно не съм - не съм използвала дифузер. Но просто ни липсва още опознаване с машината, права си. ;)
      Благодаря ти от сърце за всичко, прегръдки!

      Изтриване
  12. Прекрасни - домашни, ароматни, вкусни! Прекрасно утре ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, благодаря! Да си вземеш няколко. ;)
      И ако имаш желание и търпение, погледни коментара ми преди твоя. Ще съм благодарна, ако можеш да помогнеш... ;)
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Намиг и от мен;) Чудни вкусотийки са станали!

    ОтговорИзтриване
  14. They look very good and I am sure that they taste amazingly good. Happy Valentine Day!!!! Hugs:)))

    ОтговорИзтриване
  15. Домашното си е най-вкусно! Ароматни солени кифлички които мисля да опитам и аз :)

    Зачетох се в диалога ти с Таня ... за фотографското обучение, нали и мен ми е мерак да правя хубави снимки а не знам до колко ми се получава. Много относителна работа.
    Ще се радвам да споделяте фотографските си познания.Все ще е от полза за такива като мен :)

    А сега Гери, ти пожелавам един прекрасен, слънчев и пропит от любов ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз да имаше какво да споделя... За момента просто пробвам и е опит - грешка. Дано достигна до някакви изводи, тогава с радост бих споделила. ;)
      Прекрасен ден ти желая и аз!

      Изтриване
  16. Мммм, какви красиви снимки от топло местенце с бели столове :) :)
    Искам и аз от тези кифлички... на тази маса... в сладката ти компания, Гериииии :)
    Усмивка и прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тикиии, чакаме те, нали знаеш! :)
      Прегръдки, другарче!

      Изтриване
  17. Гери, снимките ти мила ме залепиха към екрана, не мога да отлепя очи от тази красота! Ах, вълшебни са! Честити празници, прекрасно момиче и една голяма прегръдка от мен!:*¨♥¨*:•

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце... Толкова да си мила винаги!
      Прегръдки и от мен и весел празник!

      Изтриване
  18. Честит празник, Гери...Да опитам казваш от тези мънинки соленки!?!
    Интересна кореспонденция за снимките, нямам нужното време да чета, пък и снимам със сапунерка, но ...някой ден и това може да стане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ако ти е вкусно, заповядай да си опиташ. :)
      А за другото - който както намери за добре. За мен е важно да разуча тази сфера, защото би ми било полезно и в професията, която съм избрала. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  19. Ах идеална почерпка, Гери! Взимам си една!

    ОтговорИзтриване
  20. Вълшебно намигване, Гери, така както само ти умееш -
    с много любов, топлина , красота и усет към детайла...
    Много усмивки за теб, благодаря за чудесната рецепта и настроението, което създаваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, а ти ме стопляш с думите си така, както само ти умееш, благодаря ти! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  21. Здравословни вкусни мънички бижута - така виждам аз тези твои соленчици, Гери! А при толкова светлина в снимките няма как да не си мечтаем вече за пролетта и топлите галещи лъчи на слънцето!!
    Прегръдки, миличка и топъл слънчев следобед!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, сега остава само да се почерпиш. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  22. Страхотни кифлички,Гери,идеални за похрупване по всяко време на деня!Много обичам такива кифлички!С пожелание за успешна и много ползотворна нова седмица,Слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, веднага да се почерпиш тогава. ;) Не питай пък на мен как ми се дояде от твоята разкошна торта...
      Прегръдки, другарче!

      Изтриване
  23. Леле как ми се доядоха, голяма изкусителка си Гери.
    И аз си мечтая вече за топличкото и цветното, а от твоите снимки определено се настройвам за това :)
    Прегръдки Гери и мноого слънчеви усмивки от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, ами заповядай де!
      Хайде, почерпи се и заедно ще чакаме по-топли дни. ;)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  24. Гери, много хубаво изкушение! Обичам такива рецепти - хем изкушаващи, хем вкусни. Ех, защо отворих блогът ти, сега вече съм гладна :))) Прекрасна седмица ти желая. Прегръдки, Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, отворила си го, за да се почерпиш, заповядай! :)
      Благодаря ти много, прекрасна седмица и на теб!
      Прегръдки изпращам и аз. :)

      Изтриване
  25. Едно вкусно, едно сладко намигване, Герганче!
    Много китни соленки! И чудни снимки!
    Лека вечер, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, реших да е цветно заради цветенцата на заден фон. ;)
      Благодаря ти, хубава вечер и на теб!

      Изтриване