вторник, 6 август 2013 г.

За хубавите поводи

За хубавите поводи е хубаво да има и почерпка, нали? Така смятам и така направих. Имам два повода, заради които да се усмихна мнооого широко. А има и нещо друго - днес за първи път се почувствах малко по-спокойна тук, в Лондон, и не мразех работата си повече от всичко... Все ще се справим... :)
Не ми остава почти никакво свободно време, затова и по-рядко успявам да посещавам местенцата ви, както и моето си. Но се старая да не изоставам много, а и всичко ми липсва, ако трябва да съм честна....

И защото споделеното щастие е двойно щастие, ще удвоя своето, като го споделя с вас. Днес, на 5 август (тук все още е 5 ;)), бабата на човека до мен има рожден ден и защото много си я обичаме, искам да й пожелая да бъде здрава, все така силна, много борбена и много усмихната - защото тя го може. Има и друго - това за мен е публикация № 100. И определено си е повод за виртуална почерпка. В тази връзка си говорихме с голямата братовчедка и й обяснявах, че не може публикация 100 да е за нещо солено (не исках...), трябваше да е десерт. Затова в неделя запретнах ръкави и мисля, че успях да приготвя бързата торта на Диди Бунова. Диди, сърдечно благодаря за чудесната рецепта! Всички харесаха много тортата и ако трябва да издам една тайна, в момента вече няма и троха от нея. ;)


Бързата торта на Диди

 













Почти не съм променяла рецептата, даже бях много стриктна този път. :) Диди, още веднъж искам да ти благодаря! Определено ще си приготвям този десерт често, пък макар и само основата. И с твое разрешение направо ще копирам рецептата, надявам се да нямаш против.

Необходими продукти:

- 170 г брашно (17 с. л.);
- 2 с. л. натурално какао (аз използвах 3 с. л.);
- 140 -150 г захар (при мен - 9 с. л.);
- 70 мл олио;
- 1 ч. ч. кисело мляко;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 35-50 г черен шоколад (аз сложих 50 г);
- 400-600 г заквасена сметана и пудра захар за подслаждане;
- 400-500 г ягоди;
- пудра захар с бурбонска ванилия за поръсване.

Брашното се пресява заедно с какаото. Захарта и олиото се разбъркват. Към киселото мляко се добавя содата, а след това към тях се прибавят захарта и олиото. Следва брашното с какаото. Всичко се разбърква за кратко, докато се хомогенизира до гладка смес. Прибавя се шоколадът, нарязан на парчета с големина 10-12 мм. Тестото се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 26 см (аз нямах хартия и намазних и набрашних формата). Пече се в загрята на 180° С фурна за около 25-30 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Изпеченият блат се освобождава от формата и се оставя да се охлади 15-20 минути. Междувременно сметаната се подслажда на вкус. Ягодите се измиват и нарязват на половини, четвъртини или резени. Блатът се надупчва с вилица на няколко места. Отгоре се разпределя сметаната, нареждат се ягодите и се поръсва с пудра захар с бурбонска ванилия. Може да се сервира веднага.


Искам да споделя 2 неща. Първо, тази бурбонска ванилия май не е същата тук, каквото е в България. Купих си я от един от турските магазини, на д-р Йоткер е, но изглеждаше като по-тъмни кристалчета захар (вижда се и на снимките). И друго - английската заквасена сметана е много рядка... Да, вкусна е, като нашата е, но е много по-течна...

 Горещо препоръчвам тортата. Може и за сладкиш да се приеме, няма значение. Важен е крайният резултат - вкусен и запомнящ се десерт.





















































Парчето ми не е особено фотогенично, но пък беше вкусно - след пробождането на блата с вилица, сметаната явно е попила на места...





Още веднъж искам да честитя юбилея на рожденичката и да посветя тази публикация на нея. А само след малко повече от месец ще се постарая и лично да се почерпим задружно.


*  *  *

Желая на всички ви вълшебна седмица с много сладки моменти, много сладки усмивки и още повече сладки мечти!


И знайте, че сте част от моето виртуално местенце и определено ми дарявате прекрасни емоции! :)))

38 коментара:

  1. Много красива 100-на публикация, Гери! Да си все така вдъхновена и да вписваш още много по 100! Тортата е страхотна и пожелавам много здраве на рожденичката, а на теб много положителни емоции и незабравими спомени от Лондон! Успешен и красив ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, да е жива и здрава рожденичката и да я дарявате с много радост и поводи за гордост! :)
    Тортичката много ми хареса, особено с тези ягодки отгоре - приказка!
    Честита стотна публикация! Още много по сто интересни и вкусни публикации, и още повече читатели! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Поводът направо идва с тази торта...Превъзходно изглежда!Поздравления,Гери за чудесните снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жива и здрава рожденичката! Дълги години да й се радвате и тя на вас! Тортата е великолепна, Гери! Да ти е честита и 100-та публикация! Много читатели, приятели (не само виртуални), удоволствие от всичко, което правиш! Усмивки, спокойна работа в Лондон и позитивни емоции!
    П.П. И не се притеснявай, че по-рядко пишеш, аз съм тук и винаги надниквам при теб. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Гери,пожелавам на рожденицата дълголетие и светли дни!Честита ти стотна публикация!Много очарователна е,носи настроение!Радвам се,че вече звучиш по-бодро!А такива десерти на мен ми дай-бързи,лесни и превъзходни!Толкова е красив,а ягодките са като бижу върху сладкиша!Грабвам си голямо парче с охота и ти изпращам сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита 100-на публикация и да е жива и здрава рожденичката! Разкошна торта, редовно я правя:)

    ОтговорИзтриване
  7. Gery, this looks so yammy.Have a very nice day, my dear friend.

    ОтговорИзтриване
  8. Гери,чудесна,красива торта за хубави поводи! Уважавм бързите и ефектни рецепти и не на последно място вкусни и представителни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник на бабата, да е жива и здрава! Честита ти 100- тна публикация, Гери, пожелавам ти още много с нули отзад:), и все такива прекрасни публикации! Тортата е разкошна, изобщо много емоции си вложила в цялата публикация и приготовленията! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. взимам си парченце от тортичката и нека да има много публикации, и много последователи това хубаво местенце!
    Честит празник и на бабата!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Гери, честита 100, честито на бабата и благодаря за тортата. Изглежда много вкусно и малко завидях за лондонските ягоди. някак не успях да им се наситя тази година. А с работата за съжаление е така- винаги се намират моменти, които да мразим. Важно е да са по-рядко от онези неща, които харесваме в нея.
    Пожелавам ти да се почувстваш съвсем на мястото си и скоро да си пълна с положителни емоции, които да споделяш с нас! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Гери, честит юбилей на рожденичката! Много здраве и късмет ѝ желая
    Честита и 100-тна публикация! Още много публикации ти желая - времето е пред теб!
    За тези два юбилейни повода си приготвила чудесна торта!
    Много сладки моменти желая и на теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Гери, да ви е жива и здрава рожденничката и честити ти 100, продължавай да ни радваш с прекрасните си публикации и рецепти, а тортичката е страхотна. Сладък и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Момичета, сърдечно ви благодаря! Почерпете се и нека всички сме здрави, това е най-важното. От сърце ви желая всичко най-добро, много успех и прекрасно лято! Опитвам се и при всеки възможен случай влизам и тук, и при вас. Определено ми се отразява добре, а скоро пак ще ви навестявам честичко (е, не толкова скоро, но ще се избута някак).
    Сърдечни поздрави на всички ви! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Честита ви рожденичка, Гери и честита ти 100-тна публикация!!! :) Желая ти и много кураж, за да мине по-бързо лятното ти и очевидно тежко занимание :) Благодаря за почерпката по повода :) Взех си парченце и отивам да го дам на Филип, защото аз не съм особен сладколюбец ... това не значи, че пътьом няма да близна и гризна някое крайче ;) :)
    Слънчево настроение и хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, много ти блгодаря! Почерпи Филип, а ти открадни ягодките. ;)
      Прекрасно утре, вдъхновителке, и до скоро! :)))

      Изтриване
  16. Гери, толкова е красива! Първата ми асоциация като видях снимката беше за коледен пудинг, но с ягоди :)) Жега е, мозъка ми явно се е поразмекнал :))
    Честито на рожденичката, честита 100-тна публикация и на теб! Пожелавам ти поне до 6 цифрена бройка да ги докараш!
    Прекрасен Август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, много хубаво си ти работи мозъкът - нека има фантазия. :)
      Почерпи се и да ти е сладко! :)
      Всичко добро и очаквам продължението на новата ти рубрика! Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  17. Толкова ме зарадва тази публикация! Толкова много хубави поводи и причини да ти кажа "Честито!" Честито за рожденничката, за публикацията, за успеха ти, за спокойнствието и усмивката ти от сега нататък в Лондон! :)
    Прекрасна торта, направо грабвам едно парченце и няколко ягодки! :)
    Поздрави и прекрасен край на хубавата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Алекс, благодаря за топлите думи, наистина ми сгряват душата. Почерпи се и дано да ти хареса. Желая ти вълшебна и обична вечер! :)

      Изтриване
  18. Гери, да е жива и здрава рожденичката!
    Честита стотна публикация! Пожелавам ти още много по сто, както и много читатели!
    А на теб пожелавам по-леко да минава времето далеч от дома. Навсякъде има хубави неща, които да радват и ако оставиш носталгията за мъничко да заспи, може би ще им се порадваш пълноценно докато си там :-)
    Много искам да те поканя на гости в блога, но сега може би няма да ти е удобно, ако е така, ще почакам да се върнеш :) Ще се радвам да гостуваш на моите странички!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Лети, да ти кажа - благодарение на всички вас, наистина минава по-леко. И не толкова носталгията ме мъчи, колкото сегашните обстоятелства, които ми е трудно да приема. Но няма да е за много, така че ще се изтърпи. ;)
      А сега за другото - знаеш ли само колко ме зарадва поканата ти... Ама наистина, много, много... И с такъв трепет споделих на любимия, сърдечно ти благодаря! Ще опитам и ако успея да се подготвя, веднага ще те уведомя. А ако не ми се получат нещата, след около месец ще съм на линия при теб - вече от родна земя. :)
      Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  19. Гери, честита стотна публикация, честит празник на рожденицата и на вас, тортата е прекрасна, а най-много ще ме радва да не униваш, а винаги да си усмихната и пълна с щастливи мисли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря! Опитвам се и всички вие определено ми помагате с подкрепата си.
      Сърдечни поздрави и да не забравиш да се почерпиш! :)

      Изтриване
  20. Много красива и апетитна публикация, Гери!
    Още много по 100 ти пожелавам, да изпълваш с апетитни предложения страничката си.
    А баба да ви е жива и здрава!
    Хубаво е, че звучиш оптимистично и бодро и дано по-бързо да ти минават дните далеч от дома.
    Поздрави сърдечни и кураж, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, сърдечно благодаря, много се радвам, че намина! И да се почерпиш задължително! Има шоколад, така че се надявам да ти хареса. :)
      Иначе за другото - аз съм си овен, не се давам лесно, така че всичко ще се нареди някак си. :))) Благодаря за подкрепата!
      Желая ти много хубав ден и всичко най-добро от мен! :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Ахааа, овен си значи :) да не те мисля.

      Изтриване
    3. Овен, овен... Точно така. :))) Кой друг е с тази "чудна" зодия, ти ли, Пепи? ;)

      Изтриване
    4. Супер, ето защо се припознаваш в думите ми, Мими, радвам се, че сме една зодия. :) Сърдечни поздрави! :))

      П.П. А кой месец си родена? Защото аз съм почти на границата с риби, на 23 март съм. :)

      Изтриване
    5. Значи, Миме, сама си прави изводите. Радвам се! ;)

      Изтриване
  21. На патерици, но от сърце пожелавам милион поводи за гордост, радост и споделено щастие, Гери! Почерпката е неустоимо вкусна и красива! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, много благодаря!
      Почерпи се виртуално и дано да ти хареса. Хубава вечер ти желая! :)

      Изтриване
  22. Много колорит, аромат и вкусотия, разбира се, за хубави поводи :)
    С пожелание за още много такива и повече време за спокойно щъкане за разкриване на лондонските потайности, Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Всичко добро и на теб и много усмихната вечер ти желая! :)

      Изтриване
  23. Чудесен десерт за хубави подови! Пожелавам ти още много по 100 и прекрасни дни в Лондон.
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване