неделя, 25 август 2013 г.

Моментно на момента

Определено мъничко ми липсва онова, моето си вдъхновение, за да приготвям и споделям след това с вас. Някак не се получава. А понякога дори нямам желание да опитам. ОБАЧЕ няма да бъде вечно така, нали? Просто не може. Давам му, на вдъхновението ми, да си почине малко, но да се готви, защото съвсем скоро, само след 3 седмици и няколко дни, се завръщаме на родна земя. Тогава отново го впрягам здраво и нека да бъде, нека да бъде все така окриляващо ме, както досега. Не си го давам за нищо - нито вдъхновението за готвене, нито цялостното вдъхновение. Просто сега е в моментно състояние...

И все пак ме осеняват някакви мънички искри. Гъделичка ме леко, че и ръцете малко ме сърбят... Да сготвя нещо, да опитам да го снимам. А дали ще се получи... Е, може и по-добре, все си го повтарям. Но пък продължавам!

Случва се да си приготвя нещо, но да нямам желание за снимки... Което е странно, нетипично дори, но аз пак се успокоявам с това, че е моментно... Така си заминаха един огретен по рецепта на слънчевата Тики и един страхотен, наситен какаов кекс. Обещавам обаче да ги приготвя отново и да ги споделя с вас, защото наистина ни харесаха. :)

Преди това ще ви покажа три простички идеи, които взеха, че се реализираха наведнъж. Имах свободен ден, имах желание за готвене и запретнах ръкави. Нищо сложно, нищо ново, но пък вкусничко и лесно. Просто така, за да е по-приятно с домашно приготвена храна.





Картофи със сос бешамел 



Първо искам да споделя рецептата за картофи със сос бешамел. Много обичаме този зеленчук и по всякакъв начин се опитвам да експериментирам с него. Това е още една идея за вкусни картофки, която открих ето тук и приготвям вече няколко пъти.
 
Необходими продукти:
- около 1 кг картофи;
- 3-4 с. л. брашно;
- 5-6 с. л. олио;
- 1/2 ч. ч. прясно мляко;
- 1/2 ч. ч. пилешки бульон;
- черен пипер и сол на вкус.

Картофите се обелват и се нарязват на по-едри парчета. Измиват се добре и се сваряват в подсолена вода, подправена с копър (може и без копър, не е проблем). Сварените картофи се отцеждат от водата.
Отделно се сгорещява олиото и в него се запържва леко брашното. Добавят се прясното мляко и част от водата, в която са се варили картофите - в конкретния случай замених водата с пилешки бульон. Бърка се добре до получаването на гладък сос.
Когато сосът е готов, към него се добавят картофите и всичко се разбърква. Оставя се така за 3-4 минути и накрая се подправя със солта и черния пипер. Сервира се топло и се хапва с удоволствие.

 

Пиле с ориз на фурна

 
























Много обичам пиле на фурна в различни варианти - и с картофи, и с ориз, и с какво ли не. Когато го приготвяше с ориз, майка ми винаги добавяше и доматен сок - едно време... Но дядо ми, и той се изявява понякога в кухнята, го правеше без домати и му казвахме "пиле с бял ориз". Е, обичам и двата варианта, но реших аз да приготвя белия. Рових се из интернет и накрая реших да действам... на око. Отново много простичко.

Необходими продукти:
- 4 пилешки бутчета;
- 1 и 1/2 ч. ч. ориз басмати (с такъв разполагах, но ще се получи добре с всякакъв ориз);
- 1 морков;
- няколко стръка пресен магданоз;
- сол и черен пипер на вкус.

Пилешките бутчета се сваряват, като периодично водата, в която се готвят, се почиства от отделящата се пяна. Когато са готови, бульонът се прецежда и се запазва.
В тавичка се слага измитият ориз и се нареждат пилешките бутчета. Добавя се нарязаният на малки кубчета морков и се поръсва с черен пипер и сол на вкус, както и с наситнения магданоз.
С около 2 ч. ч. от отделения бульон (1/2 ч. ч. използвах за картофите със сос бешамел) заливаме ястието, разбъркваме внимателно, за да не се разместят бутчетата. Печем на
200° C до готовност на ориза и леко зачервяване на бутчетата - около 20-30 минути.


Родопска закуска

 


























Тук Таничка ще каже колко родопска е тази закуска. Аз така съм запомнила от майка ми този вид разядка и затова така ще я споделя с вас. Искам само да допълня, че изварата си приготвих сама. И как се стигна до това...
Прясно мляко тук си взимаме предимно от турските магазини и смея да твърдя, че е добро. Дори след 4-5 дни вече се разваля... Нещо, което не ми се е случвало с купено от магазина прясно мляко в България. Та беше останало около половин литър мляко, което пробвах да си стопля, а то взе, че се пресече... Тъкмо го изхвърлях, когато се сетих как дядо ми приготвя домашна извара. Тогава стоплих цялото мляко до завиране , добавих около 1 ч. л. лимонов сок и махнах от котлона. Когато изстина напълно, прецедих през много ситна цедка и оставих за няколко минути, за да се отдели напълно излишната течност. И така си имах чудесна домашна извара. От половин литър мляко се получи около 250 гр извара.

Необходими продукти:
- около 250 гр. извара;
- 1 с. л. кисело мляко (майка ми добавя майонеза, но аз избрах да е по-здравословно);
- 1/2 по-малка краставица, нарязана на малки кубчета (като за таратор);
- 2-3 скилидки чесън;
- 1 к. л. червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус.

Всичко се смесва и се оставя в хладилник за около час. Може да се хапва и като салатка, а защо не и да се намаже на филийка като пастет.


*              *             *

Желая на всички прекрасна вечер и много вдъхновена седмица!
Бъдете усмихнати и дерзайте!

40 коментара:

  1. Вдъхновението никога не се губи и желанието също, просто понякога си почива. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или е изместено за момента от други ангажименти, но винаги е там и си почива просто... Права си, Поли! :)
      Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  2. В моменти като този, когато нямаме желание за любимите си хобита, имаме нужда от почивка и зареждане. След това идва ред на нов, по-силен и креативен период. Гери, при мен се случи същото - оставих снимането на ястия, не приготвям нещо по-специално и фенси, което да си заслужава да бъде запечатано и показвано, дори ми намаляха значително рецептите в блога. И това ще мине и ще си пълна с идеи и вдъхновение. Усмивки и до ново включване! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата, Дани, сигурна съм, че ще е така! Сърдечно те поздравявам и ти изпращам много усмивки! :)

      Изтриване
  3. Гери, и сетивата ни искат почивка.
    Време, в което всичко е като на забавен каданс :)
    Поздрави и много усмивки в ежедневието :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко си иска своя момент на отдих, така е...
      Сърдечни поздрави и на теб, Дани! :)

      Изтриване
  4. О, нападам моменталически картофките с бешамела :)) Любима комбинация - разкошни са!
    С пожелание за бързо попълване на липсата и много настроение :)

    Усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Инче, и благодаря!
      Хубав ден от мен! :)

      Изтриване
  5. Чудесно вдъхновение те е обвзело, Гери! :) И на мен понякога ми е било едно такова никакво, хем искам нещо да направя, хем пък някак ми липсва ентусиазма и затова не се захващам.
    Поздрави и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, точно такова, Светле... Ама ще се поправи скоро, сигурна съм.
      Успешна и усмихната седмица и на теб! :)

      Изтриване
  6. Гери, започна да ми липсваш мила. Най-накрая се появи!!! Дай почивка на вдъхновението и то ще избухне в един момент. поздрави...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Мими, и вие ми липсвате... Ама скоро, като се приберем, надявам се нещата да се възвърнат в нормалното си състояние. И друго - помниш ли какво бяхме говорили с теб за есента? :)
      Поздрави и благодаря, че се отбиваш! :)

      Изтриване
  7. Гери и на мен ми се случва едно такова никакво,сякаш батерииките ми са е изтощили и то си е нормално човешко.Е не е приятно но ще мине.Менюто ти е много, много вкусно.Ще опитам картофките с бешамел а да си приготвя извара хич не съм се и сетила.:)Сърдечни поздрави Гери!

    ОтговорИзтриване
  8. Гери, всеки има нужда от почивка, а след това идват и идеите и техните реализации. Страхотно меню, а за резядката и аз я приготвям така, само че без краставица, а с малко чесън. Прегръдки и целувки, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. И двете Танички сте прави, определено е така!
    И добре, че ме подсети, Танче, за чесъна... Аз също слагам, но съм пропуснала в рецептата, та се поправих сега.
    Сърдечни поздрави, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Гери,както ти имаш нужда от почивка и разнообразие,така и вдъхновението ти!
    Толкова пъти вече и аз като теб съм стигала границата на насищане и като си дам почивка и се занимая с нещо друго за свободното време и вдъхновението пак си идва с нови сили!
    Така че това е хоби и му се отдавай без чувство на задължение.
    Сготвила си много вкусно,както винаги!Картофките звучат страшно интригуващо,ще ги опитаме,благодаря ти!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще те послушам, Росинце! Сърдечни поздрави и много усмивки ти изпращам! :)))

      Изтриване
  11. За мен от всичко по - много, моля:)

    ОтговорИзтриване
  12. Gery, rice and chicken looks soooo god.Thank you for reminding me,I did not make that meal for a long time.Lots of hugs.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you, Zokie! So make it again and enjoy this simple meal!
      Have a nice evening, my friend! :)

      Изтриване
  13. Гери, отивам да взема някаква кърпа, за да си вържа очите, после пак ще ти разгледам рецептите ;) Толкова обичам пиле с ориз!!!!! А не съм го хапвала поне от 8 месеца!!! Не можа ли да сготвиш охлюви или стриди, че спокойно да си чета :D :D :D
    Много хубава енергия те е обхванала, Усмивке! Топеницата ме изкушава най-много (пилето с ориз не го броим) и скоро ще я пробвам :)
    Поздравииииии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Тики, знаеш как да ме усмихнеш. :)
      Вземи си от всичко и не забравяй кърпата - ама не за очите, а за предпазване от окапване. ;)
      Ще очаквам да изкажеш отзиви. Сърдечни поздрави, вдъхновителке! :)))

      Изтриване
  14. Вдъхновението понякога има нужда от почивка, но не го оставяй прекалено дълго да отмаря. :)
    Изкушаващи, ароматни и много вкусни са и трите ти предложения, мила! Ще опитам всяко едно от тях, макар и засега само виртуално. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Гери, вдъхновението ще те връхлети, мила, сигурна съм. Моментно си почива, там, някъде в чужбина. Но пък предложенията ти са страхотни и толкова апетитно позират за снимка :)! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Снежи, Евче, благодаря ви! Знам, че сте прави. :)
    Сърдечни поздрави, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Мисля, че на всеки се случва да има такива моменти, важното е, че са точно това - моменти. И отминават. А щом все още в теб гори желанието да готвиш, значи музата ти съвсем скоро ще се завърне! :)
    Прекрасни неща си приготвила! Много обичам и трите, макар че с картофите малко трудно се разбираме.
    Много усмивки и приятно изкарване на останалите ти три седмици!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата, Алекс! :)
      Изпращам и на теб безброй усмивки, поздрави на Италия (и на Германия)! :)

      Изтриване
  18. Здравей Гери, и аз като теб се отдадох на преживяванията си това лято и някакси сега ми бе така трудно да запретна ръкави и да опиша всичко. но ето, че се случи като по вода - малко по малко и изведнъж...от мисловното кранче взе, че потече с пълна сила. Обичам да чета публикациите ти, защото са толкова искрени и човешки :) Отдадох се на заслужена почивка далеч от компютъра и аз този месец и сега гледам да наваксам и да ви похваля за кой какво свършил и сготвил. Поздравявам те за класическите рецепти, които си спретнала и най-вече за родопската закуска, която много обичам и приготвям често. Когато сме далеч от дома, най-вкусни са ястията, които ни напомнят за него :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хубаво си направила, Люси! :) Ще има да разказваш, ако се видим есента - дано да се съберем, помниш ли? :)
      А при мен е по-скоро липса на време заради работа, но... скоро ще съм по-свободна. :)
      Сърдечни поздрави и очаквам предложенията ти! :)

      Изтриване
  19. Като гледам всичко това си мисля, че вдъхновението си е точно на мястото:), много вкусна домашно приготвена храна, много красиви колажи и апетитни снимки!Прекрасен септември, Гери!

    ОтговорИзтриване
  20. За тези прекрасни предложения определено се изисква вдъхновение, умение и старание, Гери,
    а ти ги имаш, имаш и още много...
    Всичко изглежда много вкусно, много ароматно и уютно - по домашно му.
    Благодаря за чудесните рецепти и снимки,
    сърдечни поздрави, усмихнат и хубав септември, Диана


    ОтговорИзтриване
  21. Кате, Дианка, благодаря ви сърдечно, момичета! Подкрепата на всички ви е много важна за мен, да знаете! :)
    И да, сигурна съм, че септември, поне краят му, ще е много по-приятен от... досега.
    Всичко добро и усмихнато утре от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Всичко сме единодушни, че вдъхновението също трябва да си почине :)
    Истината е, че не винаги човек изпитва желание да се върти в кухнята, да бърка сладкиши, или да точи баници.
    Ще си намериш вдъхновението, Гери, особено в края на септември, на родна земя :)
    Прегръдки и бързо да минават дните!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Пепи, и за последното - надявам се, че и за него ще си!
      Сърдечни поздрави!

      П.П. И да знаеш, че си открадвам от макароните ти утре за закуска. ;)

      Изтриване
  23. Случва се, Гери :) Веднъж си мислех, че никога повече няма да готвя с удоволствие и да снимам. Така сериозно бях зациклила :)
    Обаче ме събуди една рецепта за хляб.

    И ти ще се събудиш, хей :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже май вече се възражда малко по малко, Иле. :)
      Всичко добро ти желая и хубав ден! :)

      Изтриване
  24. Като гледам колко рецепти в снимки си представила, не изглежда като да си човек без моментно вдъхновение :) Но те разбирам. Често съм така, а лошото е, че още по-често му личи това на блога :) Пожелавам ти да до имаш, такова, каквото го желаеш, въпросното му вдъхновение. А то дава крила, за всичко - за снимки, за вскусни снимки на още по-вкусни изкушения :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, аз ги представих, но ги бях приготвила доста преди това... Когато пишех публикацията, тогава ми липсваше "онова вдъхновение". Но се завръща малко по малко. ;)
      Благодаря, че намина при мен, Иве! Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване