понеделник, 14 октомври 2013 г.

Когато малко значи всичко

Какво означава да имаш малко? Кое е малко? Колко е малко? Малко е за теб, за мен, а може би не е. А за другиго сигурно е всичко. Светът е многообразен и прекрасен, безкраен в съзнанието ни. Светът е суров и същевременно - толкова красив. Светът е това, което виждаме, чувстваме, преживяваме.
Светът понякога ни дава много, понякога взима всичко от нас. Но може ли да се вземе всичко? Не е ли най-важно да запазим себе си? Онази частица, която ни вдъхва жизненост и желание за съществуване... Онова вълшебство, глътката обич, която осмисля всичко.

Искам да ви разказа за един ангел, посветил себе си на другите. Осланящ се на душата си и раздаващ се изцяло. Изключително силен и борбен дух в тяло на нежно момиче. Момиче, което заслужава всичко, момиче, което всъщност го има - защото има себе си, запазила е истинското аз. Едно колкото обикновено, толкова и необикновено момиче, на което искам искрено да кажа "Благодаря! Благодаря, че те има! Благодаря, че светът с теб е по-добро място!"

Ако все още не сте се досетили, аз ще ви покажа нейната история. История, която Наталия Симеонова сподели с нас. История, която се настани дълбоко в мен и, сигурна съм, в много други души.

Тя се казва Донка, а брат й - Божидар. Орисани са да се борят ежедневно с трудностите на тежко заболяване, но не това е най-важното. Защото животът струи от тях - във всичките си форми. Очите им, усмивките им - там е всичко, всичко, всичко и по много. Толкова чисти, толкова човешки... Ето ТУК можете още веднъж да почувствате техния свят.

Няма да имам мира, ако не излея това... Част от него ще запазя за себе си, защото то е просто усещане, изживяване... Другото, което ще кажа, е малко хаотично, но емоциите са силни и някак думите се редят сами...

Нека наистина видим през техните очи. Нека усетим светлината, която всеки ден ни засвидетелства живот, нека се усмихнем на всичко, което имаме. И светът наистина ще бъде по-уютно място, в което всеки може да намери себе си...

Усмихвайте се, защото е истина - и заради себе си!
:)))

17 коментара:

  1. Екзистенциални въпроси, които всеки си задава, но не всеки намира отговор. Благодаря ти, че носиш това топло и мило чувство на човечност, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани... Благодаря, че го споделяш ще кажа аз! :)
      Хубава вечер и поздрави на цветното местенце!

      Изтриване
  2. Гери, и аз като теб не си намирам мира след като гледах предаването, не ми излизат от ума и децата, и тяхната майка, тяхната сила на духа, добротата им, която струеше от тях и аз я усещах. Искрено се моля да има повече добри хора, и нека тези които са си извадили поука след предаването, да не я забравят, защото само с добро можем да победим пошлостта и злобата. А ти Гери си прекрасна. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм.. има дни, когато живота наистина взима. Е как да се усмихне човек. Трябва толкова много да вземе, че единствено усмивката да ти остане..

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно щеше да е повече хора да са човечни, мили и добри, а не да се интересуват само от материалните неща. Ти си прекрасен човек и поредната ти публикация го доказва! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери, човечността наистина не е в пряка зависимост от имането. Тя е въпрос на усещане и мироглед. Въпреки всички социални изкривености и условности, няма как да изчезне. Просто по-трудно се проявява ...
    Хубав и удовлетворителен ден, Гери!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички ви! :)
    И в тази връзка се сещам за един случай в градския транспорт, когато една възрастна жена на около 80 години (спомена възрастта си, но не помня добре) говореше с друга жена, не се познаваха. Въпросната старица казваше как трябва да си помагаме, да сме приятели и да се усмихваме на всичко. А другата жена, не толкова възрастна, й каза: "Госпожо, вече е трудно човек да подари усмивка". Отговорът на старицата беше: "Не е трудно. Аз също много съм преживяла, но винаги съм била усмихната и затова съм се запазила. Човек трябва да подарява усмивка." :)
    Та така..

    ОтговорИзтриване
  7. Гери,ти си една будна душичка с топло сърце!
    Прегръдка и хубав ден с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Развълнува и мен, Гери,
    не бях гледала предаването, но твоята публикация също е много силна.
    Прекрасна си,
    искрено се моля за много поводи за повече доброта, човечност и ...усмивки.
    Голяма прегръдка за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, силно те прегръщам и аз, благодаря ти, че те познавам! :)

      Изтриване
  9. Стисна ме за гърлото поста ти, Гери, но ти изпращам една усмивка за човечността и голямото ти сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, трябва да се усмихваме, то е част от природата ни. И тези две деца са доказателство. Прекланям се пред силата на духа им!
      Затова обичам това предаване. Защото показва, че за всеки има надежда и доброто съществува, само трябва да имаме очи за него. А другите нека си говорят колко депресиращо било това и как не искали да се натоварват излишно...
      Та така... Изпращам ти много усмивки, Ванче! :) Бъди здрава и ти, и семейството ти!

      Изтриване
  10. Много силна публикация, Гери! Не можах да гледам филмчето, бтв все не ми се отваря, но съм попадала на други подобни филмчета за безкрайно силни и усмихнати хора, въпреки физически недъг. Благодаря, че сподели. Голяма, слънчева и добра душа си ти! Целувам те! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Гледах предаването Гери ... плаках през цялото време ... а сега не мога да се усмихна, и дума да кажа даже...
    Бог е взел толкова много от тези деца ... и толкова много им е дал ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и моите очи не спират, щом се върна към този епизод и винаги ми въздейства еднакво силно. Но беше толкова по-различно... При подобна ситуация страшно много се измъчвам и съчувствам, а тук, тук беше друго. И страдах, и искрено се радвах, толкова странно чувство беше. Толкова голяма надежда, такъв хъс за живот видях у тях... Просто думи нямам да го опиша...
      Прегръщам те, Дани, и ти желая от всичко по много, бъди здрава! :)

      Изтриване