вторник, 21 януари 2014 г.

Само за хора със силни сърца

Това е условието. Доста нерви, задължително добро настроение и вяра в успешния завършек на развитието. И накрая определено ще сте доволни и... сити. :)




Първо ви трябва вдъхновение - най-важното условие за захващането с каквото и да е. После идва идеята, която в случая не е лично измислена от вас. Е, все пак няма нищо лошо в това да почетем чуждия труд и оригиналност, нали така? И след като сте запретнали ръкави и сте се подготвили психически, забавата трябва да започне.
Като начало виждате, че грее ярко и топло слънце и решавате, че е страхотен момент за снимки. Предварително знаете какво искате да сготвите, затова по най-бързия начин отивате до магазина, купувате необходимото и се захващате със същественото.
Подготвяте си продуктите, с които ще сготвите една страшно вкусна крем супа. И защото не сте пробвали досега, ще сервирате в издълбани питки - хем приятно за небцето, хем приятно за очите.
И така. Заемате се със зеленчуците и ги слагате да се варят. Замисляте се за аромата и с интерес разглеждате наличните подправки. По усет избирате няколко и ги добавяте към къкрещата съдинка.
През това време, докато зеленчуците се варят, подготвяте "сцената". Избирате къде ще снимате, подреждате и преценявате дали ви харесва, дори може да направите няколко пробни кадъра.
Когато отново се сетите, че все пак готвите, освен че имате желание и за снимки, проверявате дали супата е готова. За най-голяма "радост" откривате че освен готова, тя е преготова, т.е. загоряла е. В престараването явно сте забравили за времето. Все пак отделяте незасегнатите зеленчуци, а за загорелите отделяте място в кошчето за отпадъци.
Защото сте късметлии, не сте закъснели твърде много и супата няма да е придобила онези незаменими вкус и мирис на загоряла манджа. Съответно ще сте спасили положението и ще сте подготвени за следващия етап. А именно - довършването на крем супата.
За целта си отваряте бутилката с прясно мляко, което ще използвате, но така замахвате, че въобще да не осъзнаете какво се случва. И след около секунда-две просто ще го почувствате. Панталоните и домашните ви чехли хубаво ще са се напоили, а подът ще се е превърнал в море от прясно мляко, което застрашително залива и останалата все още чиста част от кухнята ви.
За момент ще се поколебаете как да продължите. Някак сте спасили част от млякото, бързо изправяйки шишето. За да не провалите целия труд, довършвате супата по най-бързия начин, а след това почиствате "най-лошото".
Като предвидливи и далновидни, вие сте си купили готови питки, които просто издълбавате и сервирате в тях. Не си и помисляйте в ден като този да се захванете с месене и печене на хляб. Това ще направите в ден с още по-голям "късмет" от този.
Отправяте се към другата стая, където ви чака мястото за снимки. Е, все пак слънцето не е закотвено, както и планетата ни, така че онази хубава и топла светлина вече не е така ярка. Все пак не се отказвате от снимките и завършвате започнатото.
За финал установявате, че се е получила една от най-вкусните ви крем супи (сигурно заради подправките :)). И за да се допълни цялата красива картинка, оставяте супата настрани и довършвате основното чистене... в кухнята. Но пък доволни и с усмивка. :)




Ако все още сте сигурни в решението си да сготвите тази вкусотийка, ще ви споделя и семплата рецепта. На нас лично много ни се услади. :)



Крем супа в питка

 

 

Основата за супичката е дело на Дани (тук), за което съм й благодарна. Аз просто доукрасих от себе си, ще ви споделя моята интерпретация.

Необходими продукти:
- 4 големи картофа;
- 1 морков;
- 1/2 средна глава лук;
- 1 ч. ч. прясно мляко;
- 1/3 ч. ч. вода;
- около 30 г масло;
- няколко листенца (3-4) суха салвия;
- няколко стръкчета (2-3) суха мащерка;
- 1 ч. л. смлян черен пипер;
- 1 ч. л. къри;
- 1 щипка самардала;
- сол на вкус.
За сервиране: питка хляб, настърган кашкавал, щипка лют червен пипер.

Зеленчуците се нарязват и се поставят в по-дълбок съд. Налива се вода, която леко да ги покрие, и се слагат да заврят. Прибавят се салвията и мащерката, които да се готвят заедно с останалите продукти.
Сварените зеленчуци се пасират. Добавят се мекото масло, прясното мляко и водичката. Разбива се добре до гъста и хомогенна смес. Заради това, че сервираме в питки, е по-добре да не разреждаме много супата. Но ако се сервира отделно с крутони, например, гъстотата е по желание.
Подправяме с черния пипер, кърито, самардалата и солта на вкус. Сервираме и опитваме с удоволствие.
Ако поднесем в питки хляб, то спокойно си хапваме и самия "съд".    :)




Пожелавам ви една много усмихваща и емоционална седмица! :) 

А аз сърдечно искам да честитя рождения ден на една от най-близките си приятелки и да й посветя тази публикация с идеята да посреща всичко с настроение. Елинце, бъди жива и здрава и все такъв творец! :))) Изпращам ти безброй усмивки и силна прегръдка! :)



51 коментара:

  1. Ето го соленкото и при теб, Гери! :)Много красиво соленко си направила, сгряващо в това гадно грипаво време, което загрозява якото пролетно... Много обичам крем супичка и отдавна не съм правила. Благодаря, че ме подсети! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, настроила съм се на солена вълна и събирам идеи. Определено трябва малко да наблегнем и на това... ;)
      Радвам се, че ти харесва. Очаквам да видя и твоята крем супичка.
      Топла и усмихната вечер!

      Изтриване
  2. Много е вкусна супичката и купичката:) А приключенията често ни се случват, но е по-хубаво когато поне финалът става за ядене, както в случая, защото при мен се случват и от другите - където чистя, готвя и какво ли не и на финал една студена лимонада:))) Поздрави, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, в последно време явно съм на вълна "късметлийски пропуски" в кухнята... Дано не сгафя сериозно скоро. Но и аз съм имала неща, които определено не стават, така че... ;)
      Поздрави, мила Кате! :)

      Изтриване
  3. Абсолютно споделям идеята ти за вдъхновението, Гери
    и това е нещото, което помага във всички предвидени и непредвидени ситуации...
    Резултатът е вълшебен - звучи и изглежда апетитно вкусно, красиво и ефектно!
    Поздравления, мило момиче и прекрасна вечер за теб и приятелката ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Диди? :) А ти си един от хората, които определено ме вдъхновяват, за което ти благодаря! :)
      Радвам се отново на милите думи от теб, така да ми пълниш винаги сърцето... Поздрави най-сърдечни, Диди! :)

      Изтриване
  4. Брей, какво ме направи ти. Страхотно е Гери! Страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко измъчено е, Йоли, ама май се получи вкусно. :)
      Прегръдкиии! :)

      Изтриване
  5. Всичко е страхотно, Гери!
    Чудесно поднасяне и прекрасни снимки.
    Другото са "подробности от пейзажа" :)
    Хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Ама си беше забавно. :)))
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  6. Гери, мерси за красивите снимки и забавното четиво, тези дни това действие ми е познато- с няколко дини под мишница трудно се движи човек, три ястия приготвям за снимки и правя поразии...значи не трябва да се показват....ще има и друг път...ама ако го нямаше разказа, нямаше и да си помисля, че всичко е било на косъм...Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, случва се понякога, ама човек не трябва да си губи усмивката между всичките дини, нали знаеш. ;)
      Само да ти кажа, че не съм забравила за уговорката. Предстоят ми евентуално пътувания, а после и сесия. Но все ще намерим време, надявам се. :)
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
    2. Гери, и аз не съм забравила, същата ситуация при мен, без сесията, но все ще стиковаме програмите...Хубава сряда!

      Изтриване
  7. Ах, колко много обичам супи в хлебче! Замисляла съм се дали да се пробвам да направя, но все съм се отказвала...Браво, Гери, за решителността ти и за вкусната супа, която си направила! :)
    А и снимките ти са супер! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, няма нищо сложно. Вече ако сама си направиш хлебчетата, просто ще си поиграеш повече, но пък ще е по-вкусно вероятно. :) Давай смело!
      И благодаря много за милите думи, да знаеш!
      Поздрави! :)

      П.П. А идеята е от онова заведение, покрай което минахме... ;)

      Изтриване
  8. Важен е крайният резултат, а при теб се е получило страхотно, Гери! Много обичам този начин на сервиране в хлебче и се чудя как да ти отмъкна една от питките :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, не се чуди, ами грабвай едничка, на драго сърце ти я давам. :)
      Поздрави! :)

      Изтриване
  9. Забавно и познато :) Виж, резултата е великолепен! Питките с крем супа изглеждат много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна супа, въпреки перипетиите:) И много ефектно поднесена:)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно се е получила, браво Гери!

    ОтговорИзтриване
  12. Potato soup is one of our favorites and to me that is great winter soup. Very nice recipe. Hugs and kisses, my dear friend:))

    ОтговорИзтриване
  13. Големи премеждия,Гери,с това ново фото сигурно ямаш търпение за нови и нови снимки,а навън времето докато се усмихне и мръква....не е лесна блогърската работа,както им изглежда понякога на хора извън това хоби.
    Поздравления,че си запазила самообладание въпреки пречките и си успяла да запечаташ тази разкошна супа!
    Прегръдка от мен,слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Роси... Чудесно ме разбираш. :)
      Много ме топли подкрепата ти, да знаеш. Прегръдки и за теб, другарче мило!

      Изтриване
  14. Прекрасна супичка, Гери! Ароматна, питателна и сгряваща душата! Една такава "питка с плънка" държи грипа надалеч :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Не мога да остана равнодушна към това творение, Гери! Прелест е, истинска прелест! Поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Случват се такива премеждия, но важен е крайния резултат, а при теб той е великолепен! Чудесна супа, атрактивно поднесена, прекрасни снимки!!
    Прегръдки, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, Евче, Тили, благодаря ви, момичета! Изпращам ви мноооого усмивки и ви желая хубава вечер. :)

      Изтриване
  17. Какви хубости при Усмишко!!! Чудна супичка, сладко поднесена и екстра снимана! Браво, мила!! Гордея се с теб!!!!!! Дай едно гуш и една порция супичка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тикиии, благодаря, а аз се радвам, че те познавам! За даването - имаш го и то по много.
      Прегръдки, мило другарче! :)))

      Изтриване
  18. Ох, Гери, разсмя ме :) Браво, че стигнала до финала, аз след разсипването на млякото бих зарязала всичко :))) Обаче супичката звучи много вкусно, а начинът на поднасяне е УАУ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз също застинах за секунди, после си казах, че няма връщане. Пък и любимият много харесва този начин на поднасяне, така че исках да му го приготвя.
      Даже в началото не обръщах внимание на млякото, което беше като живо и се разпростираше върху плочките, но... Победих накрая! :)
      Поздрави сърдечни! :)

      Изтриване
  19. Гери, страхотни снимки, а супичката си личи колко е вкусна, въпреки перипетиите, които си имала. Всяко нещо, което има хубав край си е заслужавало усилията, нали? Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре че беше вкусна... Ако след всичко вкусът й напомняше загоряло, щях да се зачудя вече дали да продължа битката... :)
      Изпращам ти много усмивки, Танче! :)

      Изтриване
  20. Много обичам блог-постове, в които безпогрешно се разпознавам, Гери :) Абсолютно вярно е и това, че понякога започвам да готвя, само защото светлината е подходяща за снимки :)))) И докато сготвя - слънцето избягало :) Страхотна супичка, страхотна презентация, страхотна публикация! Прегръдки, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз от вечерта си бях обещала, че ще приготвя тази супичка, ама определено светлината беше необходимата капка решение. :) Е, накрая доста капки имаше, че и разнородни... :)
      Много благодаря за милите думи, Вики, много! Прегръдка и от мен. ;)

      Изтриване
  21. Гери, кой ли поред е моят коментар, където се казва, че ситуацията е съвсем позната ... :)
    Но затова пък и така добре се разбираме! :) Много вкусни са ти снимките :) И аз си мисля за подобно сервиране, но на по-различно ястие. Мисля, да го пробвам тези дни. Може да съединим масите :)
    Хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, "радвам се", значи не съм само аз с гафовете... Но пък постигам някакво търпение откъм решаването им. :)
      Ще очаквам с нетърпение да видя и твоята интерпретация на поднасянето. А масата ми вече е готова, само чака да придърпаш твоята и да се настаниш дружно. :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  22. This is real comfort food. Looks so good and inviting.
    Great job :)

    ОтговорИзтриване
  23. аз съм много впечатлена от поднасянето на супата в питки... много оригинално... и изглежда много вкусно... :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е моя идея, но пък е начин един капризен господин да хапва супичка с удоволствие. :)
      А аз съм впечатлена от красотите ти, Алекс, и много се радвам, че се отбиваш при мен. Благодаря ти! :)))

      Изтриване
  24. Ymmy!!! :) Много нетрадиционно, много оригинално!!!! :)
    http://thingamyjic.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      И с риск да сгреша, имам съмнения относно сайта Ви, тъй като го отворих (защото видях, че сте коментирали и в много други блогове), но изведнъж браузърът ми се изключи... Защо ли?

      Изтриване
  25. Аз не съм сигурна че ще сервирам супа в хлебче, пък било то и тя да е крем супа :) но толкова искренно се забавлявах и кирках докато те четох мила ми Гери, че в един миг ми се стори че те гледам на кино :)
    Много си сладка, пишеш страхотно увлекателно, снимаш красиви снимки и съм убедена че си и добър кулинар, само където всеки си има подобни куцузлийски дни ... аз също не правя изключение :)
    Слънчев поздав и сърдечна прегръдка!

    П.С. Чудя се защо едва сега виждам публикацията ти???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не знам кое те спира за това поднасяне. Може би и ти като чинка ми не обичаш "мокър хляб" и затова. :) Иначе е много вкусно, като си отчупваш хлебче и гребваш от супичката. :)
      Много ти благодаря, че намина и ти е било приятно, да знаеш! Значи си струва това, което правя. :) А за другото - големи филми, да, хи-хи.
      За другото - не знам защо сега се е показала публикацията... Аз имам още 2 след нея, странно. Пак блогър сигурно...
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
    2. Как позна? Точно мокрият хляб не ми харесва :(
      Виж ... припечените филийки са друго нещо :)
      Сега отивам да погледна и другите публикации а на теб всичко добро Слънце!

      Изтриване
    3. Ама отгатнах те, Дани, това е. :) Но пък ще се радвам, ако успея да те предизвикам и опиташ. Моят човек не обича почти никакви манджи - готвено не яде, рядкост е да опита и супичка. А за топване на хлебче, дума да не става. Ама да видиш това как сладко-сладко си го хапваше. :) Та затова ми е интересно дали би ти харесало и на теб.
      Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  26. Определено това хлебче е само за хора със силни сърца, тъй като обожавам хляб, тази питка изглежда страхотно и не очаквах че от вътре ще ми се усмихне подобна плънка.Много ви благодарим за вксната рецепта и се надявам да ни покажете и някой десерт, който би отивал н а него, за да ги пруиготвя тези дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, усмихнахте деня ми. :) Ще се постарая да предложа нещо сладичко, което да ви хареса!
      Поздрави и светли празници!

      Изтриване