вторник, 11 февруари 2014 г.

Почти и... не точно

Това беше резултатът от един опит. А поводът...
Помните ли онази кафява халва с фъстъчки от едно време (ето я тук)? Не слънчогледовата. Даже до вчера мислех, че не съдържа слънчогледов тахан, ама отново си купих и прочетох съдържанието по-внимателно - има.
Та разхождам си се аз из един от големите супермаркети и виждам тази сладост, сигурно от години не бях опитвала, а много обичам. Веднага си взех, но си я изядох сама - господинът каза, че било отвратително на вкус...
Замислих се дали не мога и сама да си я приготвя. Попитах майка ми дали не знае как, а тя ми отговори, че в книгата, която й подарих за Коледа, имало рецепта (книгата е на сп. "Меню" - "Българска традиционна кухня"). Та решихме с нея да опитаме и да видим какво ще се получи.
Честно казано не ми се вярваше да достигна специфичния вкус на познатата халва, даже мислех да разделя рецептата на 3, за да не ме е яд после... След убеждения, все пак направихме не 1/3, а 1/2 от количеството.
Доволна съм, хареса ми, ама не е това, което търся... А да не ви казвам колко по-критично се изказа любимият за моята халва...Не искате да чуете.
Но аз с удоволствие си я хапвах. Занесох и на неговата майка след това. Със същото желание и тя си хапваше - хареса й.
Та ако ви се прияде сега и на вас, а не можете да откриете прословутата халва (търсих я в доста магазини, но нямаше), може да опитате този вариант. А ако някой има оригинална рецепта, ще съм мнооого благодарна!



Кафява халва с фъстъци

 


Ще напиша рецептата, както е в оригинал. Ние направихме половин доза.

Необходими продукти:
- 1 кг захар;
- 3 ч. ч. брашно;
- 1 ч. ч. вода;
- 200 г масло или олио (ползвах олио, не помня тази халва да е имала някога вкус на масло...);
- 2 ч. ч. орехи (при мен - фъстъци);
- 1 ч. л. ванилова есенция (пропуснах я);
- няколко цели бадема или орехи за украса (аз използва няколко орехчета).


От захарта се отделят 2 ч. ч. за карамел, а остатъкът се слага да заври с водата.
Захарта за карамела се слага в сух съд на силен огън и се разбърква непрекъснато, докато започне да се топи и да се карамелизира. Когато придобие светло кафяв цвят, се отстранява от огъня. !!! И сега едно важно уточнение от мен!!! Всеки, който е приготвял карамел, знае колко бързо се втвърдява. И затова, ако не сте от най-бързите в кухнята, както аз, по-добре си пригответе карамела накрая и го добавете към халвата. Така няма да имате проблеми....
Към врящия сироп се прибавят ядките. След 3 мин. се слага маслото (олиото), след още 2 мин. се сваля от огъня и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица се добавя половината от брашното. Прибавя се течният карамел, разбърква се и след него се слага другата половина от брашното. Бърка се, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. ! Още нещо важно... Аз се притесних от това да оставя така сместа, мислех, че брашното след това ще бъде почти сурово и затова върнах сместа на огъня за около 1-2 минути при постоянно бъркане. Сместа не се отдели от стените на съда, но пък после нямаше вкус на сурово брашно...
Топлата халва се изсипва в намазнена с олио тава да изстине. Отгоре се нареждат целите орехи. Когато се постегне, се нарязва на парчета и по желание се поръсва с какао (аз не съм слагала какао). 

Ето и снимката от самата книга:

.....................





И така... Надявам се да ви допадне идеята ми. Реших да се пробвам в домашни условия, защото според Ивето (готвачката на "Меню") това е рецептата. Не искам да противореча, но според мен не е, все има и някаква друга тънкост, която може би е таханът, не знам...
Междувременно тази халва отдавна е в историята, а аз отново си купих от магазина. Само едно лошо има - трудно се контролирам... :)))

Обещах си, че ще имам и повече солени предложения, но отново съм със сладко. Не че липсват, не че не готвя... Просто не мога да се наканя да снимам солено - ще опитам да се поправя...

И докато все още не сме забравили, че е рано за пролет (не ме разбирайте грешно, много се радвам на прекрасното време навън), ето ви моето слонче, което е снимано в снега. Казаха ми, че не се разбира особено, но... в сняг е! :)
Спирам, защото отново се разприказвах доста...

А вие украсете деня си с безброй усмивки и да ви е сладко!






54 коментара:

  1. Станала е чудесна! Много ароматна и вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, че се получи добре (макар капризният човек отново да не одобри), но все пак ми се иска да постигна оригиналния вкус... :) Благодаря ти, Траянче, хубав ден! :)

      Изтриване
  2. Гери, поздравления, халвата е голяма мъка! Аз още се втрисам от моето фиаско с бялата халва, която се опитах да приготвя. И въпреки това, колко лошо може да стане, като е толкова сладко, а пък сладкото - винаги може да се изяде! Плюс това, може не винаги да има същия вкус като от магазина, но поне знаеш какво има в нея :) Поздравления още веднъж за идеята и изпълнението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Люси, тя си стана много хубава, просто не е същото, а аз харесвам вкуса на купешката... :) Абе, претенции...
      Иначе аз обичам всякаква халва. Май само онази, която може и зъбите да ти счупи, не ми харесва. Мислила съм и аз да опитам бялата, мотивираш ме сега още повече. :) Хапни си ти сладко, а аз ще си взема от твоето солено. :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Интересно! Не съм срещала подобна рецепта и ето, че научих нещо ново. :) Снимките ти са мнооого хубави, Гери! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхувам се, че никой няма да има рецептата, Светле... А като нищо халвата от магазина ще си изчезне след някоя и друга година, все по-трудно я намирам.
      Благодаря ти, че намина! :) Усмивки!

      Изтриване
  4. Хич не съм по халвата,Гери,но не мога да не ти покажа,че съм била тук,и да те поздравя за страхотните снимки,ставаш все по-добра,мила!
    Надявам се да покажеш онзи чийз,за който сподели,че уж не се е получил,сигурна съм,че не е чак толкова зле и се е изял изцяло.
    Сърдечна прегръдка,другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, как да не те обича човек, кажи ми? :) Много ти благодаря за всичко! :))))
      А за чийза... Пак сладко, забелязваш ли. Ужас... :)
      Ще го покажа. До одеве му мъчих снимките, че и те са едни кофти, ама да ми е за урок, затова ще го покажа. Изяде се целия и то много бързо, ама аз не съм изяла и едно парче от него (което се случва супер рядко) - въобще не ми хареса... Ще видиш де. ;)
      Още по-сърдечна прегръдка и от мен, мило другарче! :)

      Изтриване
  5. Гери, страхотно си се справила, така като я гледам мисля, че и на мен ще ми хареса. Красиви снимки. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, вкусно е, даже доста. :) Може да го поднесеш като малки бонбонки. Просто не е абсолютно същия вкус като кафявата халва, която издирвам...
      Благодаря ти много! Мъча се със снимките, дано напредвам с времето. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Важно е първо да се опита, пък после оценката може да е различна за всеки вкус :) Този опит е обогатил твоя опит (каква словоблъсканица стана!) и това е от основно значение!
    Благодаря за украсата от целувки! Много хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при мен колко словоблъсканици (не знаех тази дума, сега я научавам от теб) са се получавали, Албенче... ;)
      Но си права, всеки опит е важен. Аз благодаря, че намина, прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Гери, сигурна съм, че е станала много вкусна :)
    Обичам вкуса на тахан и това е моята халва :)
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва се, че ти харесва, Дани. Остава да намерим как точно се прави онази халва...
      Поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  8. Еха, страхотна халва...Аз пък точно от този десен не съм опитвала никога, но иначе обичам простичката тахан халва, сусамова или слънчогледова...Едно време в детската градина ни даваха филийка с масло и халва, тогава не я кусвах, но сега понякога си правя.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, предизвиквам те да опиташ и да споделиш впечатление. Аз като голям фен на всякаква халва, този намирам за страшно вкусен. :) А това с филийката - баба ми ми приготвяше точно такива филийки, но с маргарин. Май и аз им се мръщех, но точно като теб - сега се сещам за тях. Все съм си мислила да пробвам, ама не съм все още..
      Усмивки и от мен!

      Изтриване
  9. Ах, как обича халва, а колко рядко хапвам всъщност...а отново ти се възхищавам за решителността, да приготвиш нещо подобно! :)
    Изглежда супер, а снимките, няма как да не те похваля, са страхотни! Не разбрах веднага, че фона е снежен, но после забелязах как му е потънало крачето на слончето - много сладурско! :)
    Усмивки и позитивни мисли ти изпращам за тази седмица! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, хайде, чакам те да си дойдеш и ще хапнем задружно халва на някое слънчево място. :) Да се затопли и да се омажем целите като малки деца, хи-хи. :)
      И не е толкова трудно приготвянето, повярвай ми. Само трябва да си внимателна, че да не се изгориш с тези захарни сиропи, кармел и т.н. :)
      А снимките... Ах, че сте мили всички! Дано наистина да има напредък, че аз май не го намирам и все съм недоволна. Ама няма да се отказвам! :)
      И аз ти изпращам много позитивна енергия и стискам палци за сесията! :)

      Изтриване
  10. Много интересно, Гери! Обичам да си хапвам халва, но по мъничко, че ми е доста сладка. Никога, обаче не съм опитвала да правя. Браво на теб, изглежда страхотно! Много бързо напредваш с новото апаратче, сприятелили сте се май вече ;-). Чудесни, вкусни снимки!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, и аз обичам, ама явно имам проблем със сладкото, защото трудно се спирам... Затова и мисля да се включа в предизвикателството на Вероника "20 дни без захар", ама да видим. :)
      За снимките... Както казах и на Алекс - много благодаря, дано да се получава! Голям стимул сте ми всички, да знаеш!
      Сърдечни прегръдки, мила ми Лети! :)

      Изтриване
  11. Гери, то соленото обикновено не чака да го снимат :) Поне у нас :) А пък сладичкото винаги е по-сладко да го гледаш и снимаш :) Красива е станала халвата ти и дано скоро намериш рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, имаш право. И все пак аз самата искам да включа малко повече солени предложения. Ама с времето си всичко... ;)
      Благодаря ти, че намина! Поздрави!

      Изтриване
  12. Страхотна! С удоволствие ще опитам!

    ОтговорИзтриване
  13. Интересна халва, всъщност напоследък съм я виждала само в "Етъра", трябва да питам майстора за рецептата и дали има някаква тайничка....Ама и твоята е изкусителна, бих я пробвала с мерак!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Игличе, ще съм ти много благодарна! Стискам палци да му се откъсне рецептата от сърцето. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Чудна халва, наистина мил спомен от детството. Направила си я прекрасно, карамеленият и цвят предопределя вкуса дори и само по снимка. Браво мила, страхотно момиче си ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, много се радвам, че ти харесва! :) Справям се що-годе, защото всички сте ми вдъхновение, нали знаеш?
      Силно те прегръщам, мила Йолинце!

      Изтриване
  15. Еха, страхотна халва,Гери.Ще я приготвя задължително,обожавам всякаква халва но не съм се престрашила да си приготвя.Като се връщам от България съм с куфар пълен с халва,сирене,бонбонки виолетки,люти чушки и боза,като бай Ганьо,смешно ,ама...една халвица ти стопля душицата.Прегръдки миличка,благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, ще се радвам, ако опиташ, дано да ти хареса. :)
      А за другите нещица - напълно те разбирам. Който си обича родното и който си милее по дребните, но мили неща, няма как да не те разбере. ;)
      Аз ти благодаря, че намираш време, за да ме навестиш и да оставиш добра дума. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  16. Пак хубава снимка и интересна рецепта при теб, Усмишко! :)
    Странно, но тази халва не я помня. Нито на вкус, нито на вид... У нас се купуваше таханена, но рядко. А и нали не съм по ултра сладкото, дори и тя не ми беше интересна. Ще почерпиш някой път от твоята :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Тики, дано... :)
      А за халвата - нали знаеш аз колко обичам сладко, така че определено сладостта на халвата ми е идеална. Трябва обаче да се взема в ръце с това сладко...
      Ще почерпя задължително, ти само си ела. :)
      Прегръдки и от мен и поздрави на цялата компания! :)

      Изтриване
  17. Гери, мила, с какво си се захванала, само докато четеех и ми стана ясно, че аз не бих се престрашила:). Направо си за аплодисменти. Финал има и то вкусен, вярно, не е като този, който търсиш, но съм сигурна, че и до него ще стигнеш. Едно кубче ако има и за мен, не бих отказала:). Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, аз пък май не осъзнавам какво съм направила... Знам ли, просто трябваше да внимавам. :) Единственото, което ме притесняваше, беше това да използвам 500 г захар (правих половин доза). Чак толкова захар наведнъж не съм ползвала... ;)
      И разбира се, че има. Подавам ти най-голямото кубче, как бонбон без сладко кубче. :)
      Прегръдки, мила Кате! :)
      П. П. Винаги ме усмихваш, като наминеш... Благодаря ти!

      Изтриване
  18. Помня я тази халва, Гери, но никога не ми е хрумвало да търся рецепта и да я правя в домашни условия. На вид изглежда много добре твоята. Чак ми се дояде :)
    Поздрави и благодаря за споделената новост. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето един от моята партия в такъв случай. :)
      Снежи, почерпи се и дано да ти хареса! Аз одеве пак си хапнах, ама от купешката...
      Поздрави! :)

      Изтриване
  19. Ей ... поздравления миличка! Как си се навила да направиш една класика :)
    Аз ... не мисля че ще се пробвам ... но те поздравявам за смелоста и успешния опит!
    Направо ми се дояде като гледах снимките ти Гери ... добре че са намира парче локум в шкафа, та да задоволя липсата на някои нашенски деликатеси :)
    Поздрав с прегръдка и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Дани, благодаря! Почерпи се тогава и виртуално, пък хапни и едно локумче след това. Да ти е много сладко!
      Изпращам ти мнооого усмивки! :)

      Изтриване
  20. Интересна халва, а ти си й направила чудесни снимки!
    Аз си падам по сусамово таханова, с колкото може повече конци...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, аз също няма да откажа от тази с конците, обожавам я! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Ми не е моето това изкушение, ама ти се радвам на ентусиазма. Все пак изглежда вкусно, Гери! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, а да знаеш колко пък ми е вкусно на мен... Обещавам да се реванширам в такъв случай! :)
      Хубава и спокойна вечер и на теб!
      П.П. Всеки път, когато снимам някое мъхче, познай за кого се сещам? ;)

      Изтриване
    2. Теб, теб. Нали всички трябва да са доволни? :)
      Да нагушаш малката, вече пораснала Гъбка, честит ви рожден ден! :)))

      Изтриване
  22. I would love to try them. They look delicious.Enjoy it. Have a happy Valentine Day:)) Hugs.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks, Zoki!
      I hope you'll like them. If you like halva, you will like this one, too.
      Have a happy Valentine's day! :)

      Изтриване
  23. Ех какво ми напомни! Даже бях забравила, че съществува такова нещо. Вярно, като дето хапвахме в къщи от нея. За рецептата ще питап някого който е работил в сладкарски комбинат.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те върнала към приятни спомени, Жани. :) Пък и да те видя тук, май не се познаваме... :) Добре дошла си винаги!
      Поздрави и на теб! Дано някой издаде все пак тайната... Не за друго, но имам чувството, че скоро няма и да се произвежда, съдейки по това на колко малко места се продава...

      Изтриване
  24. Прекрасна е, Гери,
    харесах рецептата, отлично си се справила - много изкушаващо изглежда.
    Хубав, влюбен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дианка, много ти благодаря! Може и по-добре, но то винаги е така. :) Благодаря ти, че винаги ме окуражаваш. Бъди много здрава!
      Вълшебен ден ти желая днес! :)

      Изтриване
  25. Аз съм я правил по тази рецепта тук: www.bonapeti.bg/recepti/Domashna-bozhenska-halva/
    Но с по-малко количество в същите пропорции и с мед вместо с глщкоза. Става много вкусна и доста сладка.

    Поздрави,
    Петър

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петър, много благодаря, че сте надникнали в моето местенце. ;) Върнахте ме към нещо сладичко, което страшно обичам!
      Радвам се, че споделихте, защото може би тази рецепта е по-близка до търсената от мен. И все пак купешката, която харесвам, е с фъстъци, но май също има тахан (както в рецептата от Бон Апети). Някой път ще се престраша отново да опитам. ;)
      Всичко добро, поздрави от мен!

      Изтриване
  26. Гери да знаеш как се прави слънчогледовата халва която продават в Етъра.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Коста. :) Извинявам се за късния отговор...
      За съжаление, не знам рецептата, за която ме питаш. Но за още по-голямо съжаление май не съм опитвала и халвата, която визираш. А аз обожавам всякаква халва! Не знам дали ще е от помощ, но може да попиташ Хриси (http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.bg/), тя е от онзи край. ;)
      Поздрави и усмихнати почивни дни!

      Изтриване