четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Приказка за Усмивката

Имало едно време едно мъничко създание, което хората нарекли Усмивка. Усмивка била толкова чиста, топла и омайна, толкова неподправена и обичлива. Поръсвала от вълшебния си прашец всичко, що срещнела по пътя си. Хора, животинки, поляни и цветя, море и вятър, скали и бездни... Всичко криело следата, която Усмивка оставяла след себе си.

Била толкова различна... Нямало две еднакви нейни същности. Тя винаги пресътворявала, а после разцъфвала с цялата си прелест. Щедро раздавала себе си без да очаква нищо в замяна. Сърчицето й не познавало чувства като низост и омраза. То не допускало дори невидим техен порив. Изпитвало единствено благодарност - благодарност за върнатата обич.

Много хора опитвали да разгадаят магията й. Чудели се как успява да превърне детското личице в безкрайно, нежно огледало, чрез което всеки открива добрината в себе си. Не разбирали как успява да превърне и най-тъжния поглед на възрастния човек в слънчев лъч, обсипан с капчици роса. Не проумявали как природата може да прегърне толкова силно Усмивка, че цветята да бъдат прелестни създания с неповторима краста, тревичките да галят нежно и мълчаливо да приютяват всяка малка твар, дърветата да закрилят, скрилите се под тях, скалите да не допускат ни капчица зло, морето и реките да бушуват с озарена мощ, а небето да посреща, както никога не е изпращало.

Макар Усмивка да оставала най-бленуваната загадка, имало едно създание, което опитало да я сломи - Тъгата. Тъгата не била зла, тя просто носела толкова мъка в себе си, цялата болка на света. Толкова много, че душата й била заслепена и Усмивка не успяла да проникне в празнотата й. И без да е виновна, Тъгата искала да потопи Усмивка. Да затвори приказната й страница и да заличи светлия й образ. Дори опитала. Успяла да научи хората да бъдат тъжни, да изпитват ненавист и злоба, да завиждат и проклинат. Успяла да превърне животът на цветята в краткотрайна багра, която увяхва, да премине буреносно сред тревата и дърветата, да разбуни духовете на реките и морето, да затъмни животворната светлинка на небесата.

И тогава... Тогава едно дете, никому познато, но и толкова близко до всекиго, успяло да преобрази света. То заговорило на език, нечуван досега. Език, който всеки познава, но не успява така лесо да достигне - чистият език на детската обич. Изведнъж хората се пробудили от съня на Тъгата и отново поканили Усмивката в душите си. И обещали, че не ще допуснат същата грешка - да забравят себе си и стойностното в своето съществуване!

*                              *                                     *

Днес е много красив и много специален ден за мен, защото с любимия човек празнуваме споделена радост. Наша си - мъничка и неподправена. Пожелавам си все да е така!

Днес и един специален човек има повод за усмивки, за много усмивки. Нашата Йоли днес е отворила очите си за света и не е спряла да раздава от топлината си.
Йолинце, честит рожден ден! От сърце ти желая здраве, щастие, обич и светлина, истинност и доброта - нека изпълват дните и дома ти! :)


Включвам се в идеята на Тики да зарадваме Йоли с нейна рецепта. Неведнъж сме опитвали от вкусотиите, които ни представя, така че изборът не беше труден. Връчих на любимия новата й книга и му заръчах да си избере нещо. Между двете рецепти, на които се спря, заедно определихме крайния избор. И така, каня ви заедно да се насладим на Рулото без печене в компанията на чашка, пълна с позитивизъм. :)

 

Йолиното руло без печене



Това руло ми хареса още щом го видях за първи път в блога на Йоли. Особена сантименталност привнася и историята му, датираща от далечната 1937 г.
Е, вече имах и още един глас "за", така че оставаше само да го приготвя.
Не съм променяла почти нищо. Ще копирам рецептата на Йоли и ще отбележа моите добавки.

Необходими продукти за блата:
- 2 сурови белтъка;
- 250 г смлени орехи;
- 2 с. л. галета (явно моите белтъци бяха по-големи и затова използвах около 7-8 с. л. галета);
- 5-6 с. л. пудра захар;
- 2-3 с. л. какао;
- 1 с. л. ром или няколко капки ромова есенция (използвах ромова есенция);
- ванилия (пропуснах я). 

Необходими продукти за крема:
- 2 сурови жълтъка;
- 2 с. л. пудра захар;
- 125 г меко масло;
- 1 с. л. кокосови стърготини;
- ванилия (замених с 1 к. л. настъргана лимонова кора);
- сладко от вишни (използвах сладко от червени боровинки).

Необходими продукти за декорацията:
- 50 мл сладкарска подсладена сметана, течна;
- няколко гранулки разтворимо кафе;
- плодчета червена боровинка (от сладкото, което използвах и за пълнежа).

Разбиват се леко белтъците със захарта и ромовата есенция. Нужно е само да побелеят, да заприличат на пяна (но не и на сняг). Прибавят се орехите, след това какаото, а накрая и галетата. Разбърква се с лъжица до получаването на гъсто тесто, което да може да се оформя с ръце.
Ореховата смес се разстила върху хартия за печене или найлоново фолио. Оформя се тънък правоъгълник. Помагаме си с ръцете, като периодично ги потапяме в студена вода.
 
За пълнежа: жълтъците и захарта се разбиват на гъст крем с помощта на миксер. Отделно маслото се разбива пяна на пяна. Тук искам да добавя нещо - аз получавам меко масло, като го нарежа на малки кубчета, докато е още студено, а след това го обдухвам за около минутка със сешоар. След това внимателно се смесват жълтъците с маслото, подправя се с кокоса и лимоновата кора и отново се разбива добре - до получаването на пухкав крем. *Съветът на Йоли - ако ви притесняват суровите жълтъци, може да ги разбиете със захарта на водна баня, за да се темперират. След като се охладят, ги смесете с маслото и продължете нататък.

Масленият крем се разпределя равномерно върху ореховия блат. Тук-там се слага от сладкото. После се завива плътно на руло, като си помагаме с хартията, върху която е разпределен блатът. Накрая се увива в нея и се стягат краищата й - прилича малко на бонбон, завит в целофан.

Готовото руло се оставя да престои поне 3-4 часа в хладилник. След това се отстранява хартията и се декорира.

И още нещо от мен - преди сервиране е добре рулото да постои десетина минути на стайна температура, за да се отпусне и да се реже по-лесно. Иначе е възможно да се руши пълнежът (зависи много от самото масло).



Това е моето руло. Определено се получи прекрасно на вкус - като всичко, което съм приготвяла по Йолините рецепти. Доказателството - рулото изчезна само за една вечер.  И определено всеки питаше за още...

*                  *                     *

Йоли, още веднъж искам да ти честитя рождения ден!
И да ти подаря малко радост от родното ти местенце. Случи се така, че преди седмица се озовах на плажа в Крайморие. Ето, твоето море също те поздравява! :)




А на всички вас желая ползотворен и слънчев ден! И не забравяйте да поканите Усмивка в сърцата си! 




23 коментара:

  1. Гери, прекрасна приказка! Така красиво и нежно си разказала за едно от най-всечовешките чудеса - Усмивката, че всеки като прочете тези редове със сигурност ще стане поне мъничко по-добър! И много стилен сладкиш си избрала за този случай!
    Пожелавам ти освен днешната, още много споделени радости :)
    Честито чрез теб и на Йоли!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери ... както винаги ... гениална!
    Днес чета приказка след приказка ... коя от коя по-мила, по-поучителна, завладяваща!
    Рулото е чудесно ... направо приказно и то :)

    Нека е честит празника на Йоли ... и нека винаги празнуваш и ти ...
    радости мънички и неподправени и такива по-големи и красиви!
    Нека и твоето сърце посрещне Усмивката от приказката която ни разказа!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, прекрасно руло си направила! И с интересна приказка го поднасяш на Йоли и на твоето Всичко! :) Много любов ви желая на вас двамата, честита ви годишнина! А на феята ни, най-вече да е многоооо здрава и щастлива!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Beautiful roulade, looks so moist and flavorful. I had no choice but to smile when I saw it :)
    Have a great day :)

    ОтговорИзтриване
  5. Гери, поздравления и от мен за красотата, която си сътворила със ръце и с дими! Отново ни зареждаш с много топли и сърдечни чувства! Хубави поводи да има все повече за празнуване и все повече такива прекрасни хора, който могат да ги оценят навреме! Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Гери, страхотно руло и много интересна приказка! Жива и здрава да ни е Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Гери, Гери, каква прекрасна приказка! И какво красиво руло! А чинийката малко навява носталгия :)
    Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Mmmmm, looks so delicious. Happy Birthday to Yoli!!!! Hugs my friend for you and have worm day:))

    ОтговорИзтриване
  9. Всичко е прекрасно, Гери!
    Бъди и ти винаги щастлива и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  10. Слънце,по твоят уникален начин поднасяш всяка една история,пък била тя и приказка :)
    Рулото ми намига толкова закачливо :*
    Честит празник на теб и половинката ти!
    Честит празник и на Йоли!
    Прегръдки ,мила

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Гери! Любов, безброй поводи за усмивки и успехи ти желая! :)
    Невероятна рецепта за празника на Йоли си избрала! Прегръдка и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Гери, искрено ти пожелавам да имаш много такива специални дни, в които да празнуваш споделена радост!
    С разкошно руло отбелязваш рождения ден на Йоли!
    Топла и усмихната вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Усмихнах се след тази чудесна приказка за усмивката, Гери! Рулото е прекрасно, както и усещането за доброта, любов и спокойствие, което изпитах тук! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Понякога ми е трудно да намеря думи и пиша след теб, мило момиче...
    Бъди щастлива, бъди усмихната, бъди влюбена, бъди това, което си!
    Голяма прегръдка за теб и благодарност,
    че заедно с Тики ме направихте съпричастна към прекрасната идея...

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна публикация, нежно руло в синхрон с емоциите. Комплименти, Гери! Жива и здрава да е Йоли и все така вдъхновена и вдъхновяваща! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Мила, Гери, честит празник на теб и твоя любим! Не мисля, че е имало по-красив начин да отпразнуваш празника и да го споделиш с нас, от този! И думите ти, и творението ти са повече от прекрасни и взимайки си парченце от рулото, ви пожелавам да сте много влюбени и щастливи!
    Благодаря и на теб и на Тики, че ми дадохте възможност да се включа в тази идея!
    Много прегръдки и искрени усмивки ти изпращам! :))

    ОтговорИзтриване
  17. Честита ви радост, Гери! Безкрайно много поводи за усмивки ви желая! Да е жива и здрава и прекрасната Йоли! Избрала си красив начин да почерпиш - вкусен, нежен, приказен! Прегръщам те, Усмивке! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Честит празник! Бъдет живи и здрави и много щастливи! Рулото е страхотно!

    ОтговорИзтриване
  19. Много вдъхновяващо Гери. Голямо браво. Снимките са страхотни.
    Бях забравила за това руло, на времето го правех много често. Благодаря че ми го припомни

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления за вас влюбените! Желая ви винаги да се чувствате така!
    Имаш толкова поетична душа, мила Гери! Нека тази приказка за Усмивка е винаги в теб и с нея да докосваш повече хора!
    Чудесен поздрав и за прекрасната и неповторима Йоли!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Албенче, Дани, Тики, Ljilja, Люси, Маги (радвам се много да те видя тук, винаги си добре дошла!), Кате, Zoki, Дани, Мими, Евче, Тили, Гуинет, Дианка, Катенце, Алекс, Даниии, Траянче, другото Мими, Бети, сърдечно ви благодаря, момичета! Извинявам се, че не успях да отговоря на всяка отделно, но да знаете, че всяка ваша дума е такъв подарък за мен... Бъдете винаги с увмивка в душата! :)
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ти си едно фантастично момиче и аз много, много те обичам! Такива думи си написала, стопляш всяка една частица в мен. Благодаря ти Гери, прегръщам те силно. Щастливка съм, че си мой толкова близък приятел, наистина съм щастливка. Обичам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинцеее, ех, ще ме разплачеш... Ти само се пази здрава, всичкото добро си събрала! И аз много те обичам, не знаеш какъв дар е за мен това. Прегръщам те, другарче мило! :)
      И ти изпращам един тон усмивки!!! :)))

      Изтриване