неделя, 21 септември 2014 г.

Колкото повече, толкова по-добре!

Определено обичам силните усещания (нали съм си овенче;)). Много подправки, наситен аромат, запомнящ се вкус. Обмисляла съм да науча кои подправки са типични за класическите ястия. Не за друго, ами приготвяйки ги, често слагам това, което ми се изпречи пред погледа и ми хареса като идея. Вероятно смесвам неподхождащи си аромати понякога, но затова опитвам и ако не ми хареса, поправям на следващия път. Но пък точно така открих и най-вкусната за себе си пилешка супа. С какво ли? Ще ви издам някой друг път (а се оказа, че далеч не съм открила топлата вода, много хора така си я приготвят ;)).
Та за подправките говорех... За мен са цяла магия! Душата на едно ястие е именно в тях. Обичам да ухае на ванилия или канела. Обичам чубричка, мащерка, риган, босилек, джоджен, черен пипер, червен пипер, сушените и стрити на прах зеленчуци (не са подправки, но придават неповторим завършек), обичам... много неща. Ама и още колко имам да уча! Затова сте ми всички вие, както и добрите хора около мен, които имат търпението да ми онагледят или обяснят загадката "А това как го готвиш?"
И да не забравя. Смятам, че подправките са по-добрият избор пред солта. Солта и захарта - две неща, които опитвам поне мъничко да намаля (не да изключа!). Особено в солените ястия подправките успешно добавят вкус, който да компенсира по-малкото количество сол. Просто експериментирайте!
А докато се решите, аз ще ви сервирам моята хрумка. Нещо, което събра наличното вкъщи и взе, че се получи вкусно. Ако и на вас ви допада подобна идея, заповядайте и да ви е сладко! ッ




Пълнени тиквички с булгур 




Необходими продукти:
- 2 средни тиквички;
- 2 с. л. масло (или 16 малки стружки);
- 1 и ½ ч. ч. сварен булгур;
- 100-120 г безсолна извара;
- 1 яйце
- 1 к. л. сух копър;
- 1 к. л. сух джоджен;
- 1 к. л. сух риган;
- сол на вкус;

Около 3 с .л. кашкавал за поръсване.


Тиквичките се разполовяват по дължина, а след това всяка половинка се разрязва на две, така че да се получат общо осем четвъртини. Едва тогава се издълбава семенната им част, за да може всяка четвъртинка да си има краища. Получените „лодки” се посоляват и във всяка се слагат по две стружки масло.
В отделен съд се смесват свареният булгур (аз варя булгура така: 1 част булгур към  2 части вода; варя на умерен огън и когато булгурът е готов, го прецеждам, изплаквам го със студена вода и оставям хубаво да се отцеди), изварата, яйцето, сухите подправки и сол на вкус (около ½ ч. л.). С тази смес се пълнят „лодките”. Върху всяка една се настъргва малко кашкавал.
Тиквичките се подреждат в намаслена тавичка и се пекат на 200° C до готовност и зачервяване на кашкавала (около час, час и нещо).



Леко и здравословно ястие. Обаче с едно намигване - за мъжката аудитория прибавете и някакво месце, защото е "прекалено постно".  ;)


Усмихнат ден на всички! 



49 коментара:

  1. Гери, точно това ще ни липсва и на нас - месцето! :)
    Снимките са ти чудесни!
    Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, спокойно можеш да добавиш някоя мръвчица вътре. ;) Както на теб ти харесва, нали знаеш. Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  2. Чудесна хрумка и съм сигурна много вкусна! Аз бих си взела с удоволствие, но у дома дори и месце да им сложа, булгур, или пък пълнени тиквички не хапват, и не знаят какво пък изпускат.
    Прекрасни снимки Гери, слънчеви, усмихнати и галещи небцето :)
    Прегръдки и хубава неделя Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, то и около мен е така, ама се примирих, че понякога трябва да готвя за себе си. Защото иначе няма да хапвам готвено в повечето случаи... Здраве да е. ;)
      Прегръдки и от мен, благодаря ти, че намина!

      Изтриване
  3. Много свежо и красиво, че и вкусно! Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз точно като теб, Гери, имам много добри попадения от рода на каквото имам в хладилника, а пълнени с нещо зеленчуци ми е любимо и то наистина с какво ли не, но резултатите са прекрасни в по-голямата част от случаите :)
    Тиквичките са едни от най-важните герой на трапезата през лятото! Предложението ти е чудесно и вярвам много вкусно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, заменям веднага за парче от шоколадовата ти прелест! :)
      Прегръдка и от мен, хубаво утре!

      Изтриване
  5. Gery, I love zucchini in any possible way and yours looks so yummy.Have a good day, my dear friend:))))

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно предложение, Герганче!
    И ние в къщи солта я ползваме много много малко. Затова понякога свекървами ми прави забележка, че не съм сложила сол достатъчно :)))...
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, но после винаги може да се добави. Докато ако е много слено, няма оправяне. Вкъщи слагат повече сол и определено не ми е добре... Но всеки с вкуса си, това е мой личен избор. :)
      Радвам се иначе, че ти харесват, Алечка. Аз пък се захласнах по твоите сладости!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. От години не съм готвила булгур, а казват бил много полезен...като всичко зърнесто :)!
    Чудесна рецепта, Гери! Ще се хареса и на Роби, той не е от много месоядните! :)
    Прегръдка и чакам да вида кростатата! Чаооо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, дано да ви хареса. :) За другото - ще я покажа задължително! Само да стигна до нея, че доста неща ме чакат и уж гледам да не пропускам "времето им". :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  8. Вкусно е, Гери! И вариантът с месце ще се хареса. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник мила Гери.Страхотно предложение а и вярвам много вкусно ще да е с месце и без :)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник с малко закъснение, Таничка! Винаги да бъдеш независима и свободна в душата си. :)
      Радвам се, че одобряваш простичката ми рецепта. И аз си ги харесах. ;) Прегръдки!

      Изтриване
  10. Красота и колкото повече приготвиш, толкова по-добре, че ние сме си бая дружинка:))) Ей, Гери, усмихна ме, Слънчице! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, ако имам такъв стимул, няма и да усетя, че изисква усилие. :)
      Ти винаги ме усмихваш, ти си една голяма и нежна Усмивка, Катенце! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  11. Много свежа идея, която смятям да сготвя. Браво Гери.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, наистина са много свежи. Съвсем леко ястие се получава, което ухае от многото подправки.
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Пълнени тиквички по Гери, мниам мниам! Харесва ми комбинацията, а също и снимките :) Отмъквам тиквичка и се измъквам ;)
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отмъквай, отмъквай! :) Точно от тях исках да занеса на твоята Зай-Зай, но не ми позволи тя. Следващия път няма въобще да питам, направо ще почукам на вратата, хи-хи. ;)
      Прегръдки, мило мое другарче!

      Изтриване
  13. Герчо, пълнила съм така чушки, ма тиквички не съм, пък виж, велико е станало. Поздрави и хубава седмица. Айде, малко ти остана и е време да се връщаш на тръстиката;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, опитай! Щом си и ти по пълнените неща (като мен), значи ще ти се услади. :)
      И хайде деее, аз също чакам това "малко" да минава и вече да ти досадя доволно. Много те прегръщам и да се пазиш! Поздрави вкъщи на веселата дружина. :)

      Изтриване
  14. Аз булгура го обичам само в сладък вариант и затова малко отминавам тази вкусова комбинация, но определено спирам да погледам снимките :) Втората е просто перфектна! С този абсолютен синхрон между тиквичките, букетчето и шарките на чинията.
    Браво, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, много ти благодаря, радвам се много! :)
      Ама сега ми стана любопитно за сладкия вариант на булгура, ще издадеш ли? Пък и нали знаеш, че съм по сладичкото... Сладък съм го хапвала само като здравословна закуска от сварен булгур, резенчета ябълка и орехчета.

      Поздрави от мен, Албенче, и хубав ден! Благодаря ти, че винаги намираш време да се отбиеш. ;)

      Изтриване
  15. Гери,ястие без подправки си е гола вода....разкошна рецепта,много по мой вкус,защото обичам булгур!Пожелавам прекрасни есенни дни,съкровище!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, много се радвам, че съм усляпа да направя нещо, което да хареса на майстор като теб, да знаеш! :) Ще се радвам, ако опиташ и споделиш после мнение. Вълшебна есен и за теб, другарче, прегръщам те!

      Изтриване
  16. Гери, страшно изглеждат! Снимките също са супер. Със следващите тиквички няма да се чудя какво да правя.
    Хубава вечер! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, много благодаря и още повече се радвам, че ти харесват! Дано да ти допаднат на вкус, после да споделиш. :) За щастие има все още тиквички.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  17. Гери, много съблазнително предложение :) Да си призная никога не съм готвила с булгур, но както вече съм ти споделяла, все се наглеждам на нови продукти в магазина, които само си чакат реда, а той е един от тях. Сега като гледам тази вкусотия, бая се замислям дали да не ги предвижа по-напред в списъка :) Топли есенни дни ти желая, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, нали знаеш, че и аз съм така с някои продукти. ;) Докато не опитаме, няма как да разберем. ;) Иначе булгурът е едно от нещата, които си приготвям понякога и за университета, защото мога да си го пренасям. Имам предвид сварения булгур с ябълки и орехи. ;)
      Само трябва да внимаваш за самия булгур. Този тук е, който намирам из нашите магазини. И май си е натрошена пшеница, не знам и аз. Изисква си варене и има друг вкус. В Лондон ползвах един, който беше като грис и само се накисваше в гореща вода, като я поемаше цялата. Да не ти казвам какъв вкусен пилаф ставаше с него (по ето тази рецепта - http://www.mycookingbookblog.com/pilaf-ot-bulgur-s-fide/ ). С нашия булгур този пилаф не става, опитах и не ни хареса. Но мисля, че веднъж в Кауфланд бях видяла от този ситния като грис. ;) Ако опиташ, ще се радвам да споделиш.
      Поздрави, Люси, и прекрасна есен! Нали ти е любим сезон. ;)

      Изтриване
  18. Направо ми замириса на подправки тук при мен ! И на мен са ми много интересни! Най- много обичам да ми мирише на кимион или босилек. А булгура го предпочита с месце и пресен лук, но и така изглежда чудесно! Слънчев ден, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлети, радвам се, че ти харесва! Твоето предложение звучи не по-малко интригуващо. ;)
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  19. Това ще ми хареса - точно по мой вкус...
    фино и много ароматно, едно чудесно предложение, Гери!
    Благодаря ти, усмихнати и красиви есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много се радвам, много! Прекрасна есен и на теб! :)

      Изтриване
  20. Много интересна рецепта и прекрасни снимки, Гери! Вкусно звучи и изглежда. Точно с булгур не ми е хрумвало да напълня тиквичките, сега ме изкушаваш да опитам :-)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, хайде, предизвиквам те! :) И дано да ти харесат. Ще ми е интересно да споделиш, ако се решиш. Прегръдки и от мен, поздрави на морето!

      Изтриване
  21. Гери, чудно си е и така, без месце, поне за мен де! Чакам те да се завърнеш и се видим!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, много се радвам! Значи не съм самичка в харесването им. ;)
      Още съвсем мъничко и съм на линия. Много ще се радвам да се видим! Трябва да се съберем една бойна дружина. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  22. Гери, и аз съм на това мнение за подправките - колкото повече, толкова повече, и в сладко и в солено. Ако ползвам конкретна рецепта винаги удвоявам посочените количества подправки :) Най-хубаво е да се експериментира и да се твори с тях.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, значи си приличаме и в това отношение. :)
      И ако знаеш колко пъти надничам при теб тези дни, но само успявам да хвърля поглед. Не смогвам да ти драсна, но довечера се надявам да ми остане време. Не питай как примирам за конкурса, който си обявила... :)
      Прегръдки, Катенце!

      Изтриване
  23. Гери, чудесна рецепта, много ми е по вкуса, а снимките ти са убийствени. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, ще се изчервя... Много се радвам, че ти харесват тиквичките! Семпли са, но и на мен ми допаднаха. :)
      А снимките... Ако знаеш какво "мазане" беше, малко ме озориха...
      Благодаря ти, че намина, прегръдки и от мен!

      Изтриване
  24. Ах, какви са хубави снимките ти, Гери!
    Цялата композиция много ми харесва, страхотни тиквички, страхотен декор, браво!!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не са по-хубави от твоите пълнени хлебчета... Имам тъкмо картофена салатка, имам и домашен хляб, предположи какво ще вечерям ей сега. Голям си подстрекател. :)
      Прегръдки, Мими!

      Изтриване