Е, понякога мъничко се разминаваме. Три поредни дни си се въртя около плитките на козунаците, доста преди Великден. Снимам в мрачно-мрачно време, а после... Сякаш цялата светлина се изсипва отгоре ми. Или пък хубаво захаросвам обстоятелствата, но баща ми окончателно балансира. Как ли? Ще ви споделя след мъничко. ;)
Та реших се! Само веднъж ми се отдаде възможност, но не пропуснах. За първи път забърках, месих, точих, сплитах и пекох истински козунаци. Толкова да ми беше сладко на душата! Толкова, че дори любимият (който и козунаци не обича) ме похвали и си хапна съвсем доволно от резултата. А баща ми... Той хапна, а после реши, че му е много по-вкусно да си намаже парчето козунак с... горчица.
И въпреки окуражителни и не толкова реакции, определено съм доволна! Най-вече от приятната заигравка около самото приготовление. Поне половин час премесвах козунаците, добавяйки им мазнината. Голяма отмора за сметка на емоционалните утайки. :)
Времето? Наистина си заминават доста часове, а аз нямах и един изцяло свободен ден. Затова едната вечер замесих, на следващия ден пекох, а на по-следващия подарявах.
За рецептите, насоките и куража благодаря на Роси, на Евчето, на Йоанка и на Ивето. Голяяямо благодаря, мили момичета! ❀
Козунак със заквасена сметана
Необходими продукти за тестото:
- 21 г прясна мая (1/2 кубче) + 50 мл хладка вода + 1 с. л. брашно + 1 ч. л. захар;
- 3 яйца + 1 белтък;
- 180 г захар;
- 200 г заквасена сметана;
- 65 г масло;
- 40 мл олио (6 с. л.);
- кората на 1/2 лимон;
- 1 с. л. лимонов сок;
- 1 пакетче ванилена захар (8 г);
- 1 с. л. портокалова захар;
- 1 щипка сол;
- около 750 г брашно.
Необходими продукти за плънката:
- 1 бурканче сливов мармалад (380 г);
- 4-5 с. л. кокосови стърготини.
Необходими продукти за намазване на козунаците:
- 1 жълтък;
- 1 ч. л. олио;
- 1 ч. л. вода.
Захар за поръсване (по желание).
Маята се смесва с хладката водичка, брашното и захарта. Оставя се на топло, за да шупне (около 15-20 минути).
Брашното се пресява. Смесва се със солта, ванилената и портокаловата захар.
Захарта и заквасената сметана се разбъркват (за да се разтвори захарта). Прибавят се яйцата, лимоновата кора и сокът, отново се разбърква добре.
Към брашнената смес се добавят яйчната и маята. Замесва се меко тесто, като периодично може да се добавя по лъжичка брашно до получаването на желаната консистенция. Тестото се оставя на топло до удвояването на обема си (около 2 часа).
Маслото се стопява, охлажда се и се смесва с олиото.
Втасалото тесто се премесва, като постепенно се добавя по лъжица от мазнината до пълното й усвояване. Вече готовото тесто се слага в добре намаслен съд, покрива се и се прибира в хладилник за една нощ. На сутринта се премесва и отново се прибира в хладилника. След още 6-7 часа се изважда, оставя се на топло за 2-3 часа до утрояване на обема си.
За плънката - мармаладът и кокосът се смесват. Тестото отново се премесва с намазнени ръце. Разточва се на провоъгълник, намазва се с мармалада и се завива на руло. Режат се парченца, които отново се засукват и се поставят в намаслени формички за мъфини. За голям козунак - процедира се по същия начин, но се оформя с тази плетеница.
Сплетените козунаци се оставят да починат и да бухнат малко (около половин час). Намазват се с жълтъчната смес и се поръсват с малко захар. Пекат се в предварително загрята на 180° C фурна, покрити с алуминиево фолио - около 30 минути. След това фолиото се маха и се пекат до зачервяване. Оставят се да изстинат върху решетка.
Суровото тесто беше около 1450 г. От него получих 16 малки козуначета и 3 средни. Едно малко тежеше около 30 г, а среден - около 350 г.
Големите козунаци пекох заедно в тавата и ползвах алуминиево фолио като разделител (по тази технология на Бети - http://vkusnosbety.blogspot.com/2014/01/homemade-french-baguettes.html).
Ами, това са моите първи козунаци, приготвени по класическия начин с много месене, втасване и суетене. Аз съм доволна, но толкова, че да продължавам да надграждам.
- 1 с. л. портокалова захар;
- 1 щипка сол;
- около 750 г брашно.
Необходими продукти за плънката:
- 1 бурканче сливов мармалад (380 г);
- 4-5 с. л. кокосови стърготини.
Необходими продукти за намазване на козунаците:
- 1 жълтък;
- 1 ч. л. олио;
- 1 ч. л. вода.
Захар за поръсване (по желание).
Маята се смесва с хладката водичка, брашното и захарта. Оставя се на топло, за да шупне (около 15-20 минути).
Брашното се пресява. Смесва се със солта, ванилената и портокаловата захар.
Захарта и заквасената сметана се разбъркват (за да се разтвори захарта). Прибавят се яйцата, лимоновата кора и сокът, отново се разбърква добре.
Към брашнената смес се добавят яйчната и маята. Замесва се меко тесто, като периодично може да се добавя по лъжичка брашно до получаването на желаната консистенция. Тестото се оставя на топло до удвояването на обема си (около 2 часа).
Маслото се стопява, охлажда се и се смесва с олиото.
Втасалото тесто се премесва, като постепенно се добавя по лъжица от мазнината до пълното й усвояване. Вече готовото тесто се слага в добре намаслен съд, покрива се и се прибира в хладилник за една нощ. На сутринта се премесва и отново се прибира в хладилника. След още 6-7 часа се изважда, оставя се на топло за 2-3 часа до утрояване на обема си.
За плънката - мармаладът и кокосът се смесват. Тестото отново се премесва с намазнени ръце. Разточва се на провоъгълник, намазва се с мармалада и се завива на руло. Режат се парченца, които отново се засукват и се поставят в намаслени формички за мъфини. За голям козунак - процедира се по същия начин, но се оформя с тази плетеница.
Сплетените козунаци се оставят да починат и да бухнат малко (около половин час). Намазват се с жълтъчната смес и се поръсват с малко захар. Пекат се в предварително загрята на 180° C фурна, покрити с алуминиево фолио - около 30 минути. След това фолиото се маха и се пекат до зачервяване. Оставят се да изстинат върху решетка.
Суровото тесто беше около 1450 г. От него получих 16 малки козуначета и 3 средни. Едно малко тежеше около 30 г, а среден - около 350 г.
Големите козунаци пекох заедно в тавата и ползвах алуминиево фолио като разделител (по тази технология на Бети - http://vkusnosbety.blogspot.com/2014/01/homemade-french-baguettes.html).
Ами, това са моите първи козунаци, приготвени по класическия начин с много месене, втасване и суетене. Аз съм доволна, но толкова, че да продължавам да надграждам.
* * *
Христос Воскресе!
На всички желая от сърце здраве, благоденствие и безкрайна обич!
Усмихнати пролетни дни. ッ
Во истина возкресе, Гери!
ОтговорИзтриванеКозунаците ти изглеждат фантастично и със сигурност са много вкусни :)
Зори, има много какво да се желае, но определено ми хареса и пак ще опитам. ;) Нали знаеш, като с летенето със самолет - ако ти хареса първия път и не се наплашиш, пак ще опиташ. :)
ИзтриванеУсмивки!
Олеле, че красота и настроение! Козунака е вълшебен, както и снимките! Комплименти, мила Гери! Честит Великден! Бъдете здрави, щастливи и все така пъстро и празнично да е около вас!:)
ОтговорИзтриванеКатенце, ама колко ме хвалиш само... Още много имам да уча, но не липсва желание. :) Благодаря ти!
ИзтриванеЧестит Великден и на теб, все такава пролет да е в сърцето ти!
Воистина Воскресе! Здраве, щастие и благоденствие за теб и любимите ти хора пожелавам!
ОтговорИзтриванеГерчо, ти си моята гордост! Много се радвам, че си се спряла именно на тази моя рецепта и резултатът е перфектен! Голяма прегръдка! :)
Евче, много ти благодаря! :) Резултатът е като малкото братче на твоя козунак, но нали знаеш - малките се учат от големите. ;)
ИзтриванеГоляма прегръдка и от мен!
Всеки път ще става все по-лесно, важното е, че си почнала! Гуш :)
ИзтриванеЧестито Възкресение Христово, Гери! нека ти и цялото ти семейство сте живи и здрави, все така сплотени и да се радвате един на друг! Това му е хубавото на тези празници! Рецептата е направо златна, щом аз се справих :) Много слънчеви снимки, изпълнени с хубаво настроение! И зайковците са страхотни! Спокойни и красиви празнични дни ти желая!
ОтговорИзтриванеЛюска, много ти благодаря! И не се сравнявай с мен, аз ти дишам праха, ехеее... :)
ИзтриванеСлънчеви и усмихнати да са и твоите дни!
П.П. Зайко и пиле. ;)
Честит Великден! Много добре изглеждат Гери, добре си се справила, колкото по-ги правиш, толкова по-хубави ще стават!
ОтговорИзтриванеЖани, още дста козунаци трябва да замеся, ясно ми е то, но дано има напредък. ;)
ИзтриванеБлагодаря ти, честит Великден и на теб!
Geri, pozdravleniq! Chudesno si se spravila! Hristos voskrese!
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря! Честит Великден. :)
ИзтриванеВоистина воскресе!!
ОтговорИзтриванеГери, миличка, великолепни са!! Справила си се блестящо!!
Много здраве и благоденствие в твоята къща, мило момиче!!
Гореща прегръдка!!
Руми, далеч съм от майсторлъка ви още, но от всички ви се уча. :)
ИзтриванеБлагодаря ти много, честит Великден и на теб! Изпращам ти слънчеви усмивки. :)
Честито Възкресение Христово!
ОтговорИзтриванеМного светли и щастливи дни за теб и любимите ти хора!
Перфектни козунаци си направила за празника, мило момиче!
Поздравления и прегръдки!
Хриси, много благодаря! Голям кураж ми давате всички!
ИзтриванеЧестит Великден и на теб, всичко най-добро! Прегръдки и от мен. :)
Воистина Воскресе, мила Гери! Много здраве и светлина в душите и сърцата! Прекрасни козунаци, неустоими, с хрупкава златиста коричка! Все по-добра ставаш и в кулинарната фотография, Усмивке! Силна прегръдка! :-)
ОтговорИзтриванеДаниии, колко си мила!
ИзтриванеИ за едното, и за другото има още много да уча... ;)
Силна и слънчева прегръдка ти изпращам!
Геринка, чудни са ти козунаците, браво, момиче!
ОтговорИзтриванеРазсмя ме обаче историята с татко ти:))
Преди няколко години, когато за пръв път аз правих козунак, занесох на нашите, очаквайки гордо одобрение (не само, че аз си ги харесах, те си бяха хубави). На въпроса ми "Как е, харесва ли ви?", татко отговори само "Е, Весе, нали е със захар, няма как да не е хубаво - ще се изяде":))) Такъв е той, похвала от него не може да измъкнеш:))
Та честито Възкресение! Бъди здрава и все така продължавай да надграждаш!
Росинка, значи бащите ни имат толкова сходни характери. ;) Моят почти винаги е недоволен. ;) Хапва си, но все има някаква забележка. Да са ни живи и здрави!
ИзтриванеБлагодаря ти, честит Великден и на теб!
Прегръдки! :)
Воистина Воскресе! Желая здраве и много късмет на теб и семейството ти!
ОтговорИзтриванеПерфектно изглеждат козуначетата Гери, а сигурна съм, че са и супер вкусни! Какви конци си докарала..., това месене, уморителното си е свършило работата :) Но аз никога не съм се съмнявала, че просто трябва да избереш правилната рецепта и да започнеш и нещата ще ти се получат, точно както трябва :) Публикацията ти е толкова цветна, свежа и слънчева, че как да не се влюби човек в този колорит от хубави кадри и вкусни изкушения!
Прегръдка!
Таничка, много ти благодаря! :) Най-големият ми страх беше дали ще бухне пустото му тесто... Не си личи, но особено трите по-големи (като този на последните снимки) сигурно утроиха обема си във фурната. Не са високи, но просто се разляха настрани, нали ги пекох заедно в една тавичка. ;)
ИзтриванеБлагодаря ти отново, толкова си мила! Изпращам ти най-слънчевата прегръдка! И честит Великден! :)
Наистина Воскресе! Здраве, мир и любов!Чудесно си се справила! Браво!
ОтговорИзтриванеТраянче, да ти се връщат хубавите пожелания! Много ти благодаря, поздрави! :)
ИзтриванеХристос Воскресе Гери ! Козунаците ти изглеждат чудесно.Навремето баба ми много ги правеше, месеше ги много дълго, удряше тестото в плота, а после ги усукваше в различни посоки за да станат на конци.Днес ги правим за по - бързо в хлебопекарната, пак стават.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, благодаря! :)
ИзтриванеАз нямам хлебопекарна, нямам и миксер нормален (ползвам си едно мъничко пасаторче, което си има една бъркалка), така че няма как с тях. Ама с ръце и здрав кръст може и ръчно. :)
Честит Великден и на теб! Поздрави. :)
Воистину воскресе, Гери!
ОтговорИзтриванеЗдраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!
Много ефектни, вкусни и кокетни празнични изкушения - Браво!
Дианка, много ти благодаря! :)
ИзтриванеПоздрави!
Мила Гери, страхотен първи опит! Личи си колко си се старала! Спомням си на моя първи козунак колко му угаждах, че климатик му пусках, че месих и премесвах...
ОтговорИзтриванеЖелая ти слънчева и цветна пролет, бъди усмихната и пърхай весело :) Прегръдки!
Кате, и аз пусках специално отопление за козунаците... ;)
ИзтриванеМного ти благодаря, да ти се връщат хубавите пожелания! Прегръдки и от мен!
Ех, че сладурковци са се наредили да си вземат от козунака ти, Гери! И как иначе като толкова мерак си вложила! Пък и да не го знаят това обстоятелство, нали виждат и помирисват резултата :)
ОтговорИзтриванеА колкото до горчицата върху козунака ... моят мъж преди няколко дни направи комбинация между великденските ми курабии и салата от кисело зеле ... Било идеално, каза, но аз си ги ядох поотделно :)
Честит Великден, Гери! Прегръдка!
Албенче, не знам как да ги приемам тези мъжки реакции, ама се уча да не им обръщам много внимание... ;)
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Христос Воскресе!
ОтговорИзтриванеМного празнични козунаци, Гери! Изглеждат толкова вкусни! Толкова хубаво си описала приготовлението им. Наистина на човек му става сладко на душата, точно това изпитах и аз тази година, когато се реших да замеся първия си козунак! :)
Поздрави и слънчева седмица!
Пете, най-важното, нали! :) Много ти благодаря!
ИзтриванеСлънчеви поздрави и от мен. :)
My dear friend, Hristos Vaskrese!!!! All the best to you and yours. Happy Easter!!! Hugs and kisses.
ОтговорИзтриванеThanks, Zoki! Hugs and kisses to you, too! :)
ИзтриванеГери,аз като една от вкусилите ги мога да гарантирам пред останалите,че са перфектни!
ОтговорИзтриванеЧестито Възкресение Христово,мила моя сладурке!
Бъди все така слънчева,усмихната,позитивна и носеща добро!
При моите родители майка ми е тази с косурите и трудно ме похвалва,а за козунаците определено няма шанс да ми каже браво,защото не са сладки като купешките. :))
Снимките са станали супер,само дето се косеше и за тях,и за козунаците.
Пожелавам ти и занапред спорно месене и съм убедена,че ще стават още по-по-най!
Прегръдка голяма имаш от мен и хубаво утре,скъпа!
Росинка, ама колко ме хвалиш само... Най-хубавото е, че има от кого да се уча! Още веднъж ти благодаря от сърце, да знаеш! Огромна прегръдка ти изпращам и ти желая най-слънчевите и усмихнати пролетни дни!
ИзтриванеП.П. А банановите ти козунаци ми взеха ума, да знаеш... :)
Честит Великден, Гери!
ОтговорИзтриванеи честити първи козунаци : )
Когато човек прави нещо с желание и от сърце, няма как да не се получават нещата.
Идеята с горчицата си е съвсем уместна. Имам рецепта в едно готино списание, която е за останалия след празника козунак и там филийките (със стафидите по тях) са запечени като сандвич с гъби, шпек, чушка, червен лук, магданоз и кашкавал. Разбира се, сервирани с халба бира : )
Диди, много ти благодаря! :) А идеята ти за сандвич от козунак... Стана ми много любопитно. Дали има как да споделиш, за да надзърна какво си измайсторила? :)
ИзтриванеУсмивки!
още не съм я правила, но общо взето е това, което съм изредила. Гъбите са на тънки резени, а чушката - печена.
Изтриване;)
Това определено е странно и много интересно! Само да попадна на хубав козунак (или пак да опитам домашен), ще експериментирам. Благодаря, Диди! :)
ИзтриванеУсмихната вечер!
Воистина Възкресе, Гери! Нека здравето и благоденствието не напускат никога дома ти.
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица.
Габи, много ти благодаря, още по-усмихната седмица ти желая и аз! :)
ИзтриванеМного са ти хубави козуначетата, Гери! Честит Великден! Здраве, светлина в душите и сърцата! Прегръдки
ОтговорИзтриванеДани, много благодаря, усмихнати прегръдки и от мен! :)
ИзтриванеГери, аз малко пропуснах празника, затова оставаш без честитка. Обаче козуначетата ( и онова дето хапнах) са си съвсем истински, вкусни и сочни-както ги обичам.
ОтговорИзтриванеИ да знаеш , че не само баща ти е странна птица- моят половин го яде запечен на котлона , намазан с масло и поръсен с чубрица. С купешките му позволявам да се гаври, но с моя не;)
Прегръдка!
Мартичка, още веднъж ти благодаря! Пък бащите ни - да си хапват така, както им е сладко. ;)
ИзтриванеПрегръдки и от мен и хубав уикенд (че нещо се е намръщил)!
Леле какви красиви снимки!!! Усмиш, браво!! Напълни ми очите :)
ОтговорИзтриванеВоистина воскресе, мила! Много закъснях да намина тук, но красотите няма как да ми избягат :) Прегръдка!
Ти не можеш да закъснееш, нали знаеш,че вратата е винаги отворена за теб, Тики! :) А снимките... Колко се молех за слънце, ако знаеш, но бяха последните много сиви дни. Трябваше да избера - да снимам сиви снимки или въобще да не запечатам първия си официален опит. Е, реших второто да бъде. Пък и невинаги ще имам слънчице през прозореца... ;)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, другарче мило!
Ахх, как ми зауха пак на Великден! Прекрасна си!
ОтговорИзтриванеЗориии, много ти благодаря и много те прегръщам! :)
ИзтриванеПрегръдки и за малкия бонбон! :)