неделя, 12 април 2015 г.

Без възражения, с всякакви настроения

Пъстър живот. С всекиго, от всичко, навсякъде, по всякакъв начин. Без възражения, с всякакви настроения и с повече оптимизъм. Така си го представям! :)
Е, понякога мъничко се разминаваме. Три поредни дни си се въртя около плитките на козунаците, доста преди Великден. Снимам в мрачно-мрачно време, а после...  Сякаш цялата светлина се изсипва отгоре ми. Или пък хубаво захаросвам обстоятелствата, но баща ми окончателно балансира. Как ли? Ще ви споделя след мъничко. ;)
Та реших се! Само веднъж ми се отдаде възможност, но не пропуснах. За първи път забърках, месих, точих, сплитах и пекох истински козунаци. Толкова да ми беше сладко на душата! Толкова, че дори любимият (който и козунаци не обича) ме похвали и си хапна съвсем доволно от резултата. А баща ми... Той хапна, а после реши, че му е много по-вкусно да си намаже парчето козунак с... горчица.
И въпреки окуражителни и не толкова реакции, определено съм доволна! Най-вече от приятната заигравка около самото приготовление. Поне половин час премесвах козунаците, добавяйки им мазнината. Голяма отмора за сметка на емоционалните утайки. :)
Времето? Наистина си заминават доста часове, а аз нямах и един изцяло свободен ден. Затова едната вечер замесих, на следващия ден пекох, а на по-следващия подарявах.
За рецептите, насоките и куража благодаря на Роси, на Евчето, на Йоанка и на Ивето. Голяяямо благодаря, мили момичета! ❀



Козунак със заквасена сметана





Необходими продукти за тестото:
- 21 г прясна мая (1/2 кубче) + 50 мл хладка вода + 1 с. л. брашно + 1 ч. л. захар;
- 3 яйца + 1 белтък;
- 180 г захар;
- 200 г заквасена сметана;
- 65 г масло;
- 40 мл олио (6 с. л.);
- кората на 1/2 лимон;
- 1 с. л. лимонов сок;
- 1 пакетче ванилена захар (8 г);
- 1 с. л. портокалова захар;
- 1 щипка сол;
- около 750 г брашно.

Необходими продукти за плънката:
- 1 бурканче сливов мармалад (380 г);
- 4-5 с. л. кокосови стърготини.

Необходими продукти за намазване на козунаците:
- 1 жълтък;
- 1 ч. л. олио;
- 1 ч. л. вода.

Захар за поръсване (по желание).

Маята се смесва с хладката водичка, брашното и захарта. Оставя се на топло, за да шупне (около 15-20 минути).
Брашното се пресява. Смесва се със солта, ванилената и портокаловата захар.
Захарта и заквасената сметана се разбъркват (за да се разтвори захарта). Прибавят се яйцата, лимоновата кора и сокът, отново се разбърква добре.
Към брашнената смес се добавят яйчната и маята. Замесва се меко тесто, като периодично може да се добавя по лъжичка брашно до получаването на желаната консистенция. Тестото се оставя на топло до удвояването на обема си (около 2 часа).
Маслото се стопява, охлажда се и се смесва с олиото.
Втасалото тесто се премесва, като постепенно се добавя по лъжица от мазнината до пълното й усвояване. Вече готовото тесто се слага в добре намаслен съд, покрива се и се прибира в хладилник за една нощ. На сутринта се премесва и отново се прибира в хладилника. След още 6-7 часа се изважда, оставя се на топло за 2-3 часа до утрояване на обема си.
За плънката - мармаладът и кокосът се смесват. Тестото отново се премесва с намазнени ръце. Разточва се на провоъгълник, намазва се с мармалада и се завива на руло. Режат се парченца, които отново се засукват и се поставят в намаслени формички за мъфини. За голям козунак - процедира се по същия начин, но се оформя с тази плетеница.
Сплетените козунаци се оставят да починат и да бухнат малко (около половин час). Намазват се с жълтъчната смес и се поръсват с малко захар. Пекат се в предварително загрята на 180° C фурна, покрити с алуминиево фолио - около 30 минути. След това фолиото се маха и се пекат до зачервяване. Оставят се да изстинат върху решетка.




Суровото тесто беше около 1450 г. От него получих 16 малки козуначета и 3 средни. Едно малко тежеше около 30 г, а среден - около 350 г.




Големите козунаци пекох заедно в тавата и ползвах алуминиево фолио като разделител (по тази технология на Бети - http://vkusnosbety.blogspot.com/2014/01/homemade-french-baguettes.html).





Ами, това са моите първи козунаци, приготвени по класическия начин с много месене, втасване и суетене. Аз съм доволна, но толкова, че да продължавам да надграждам.




*               *             *

Христос Воскресе!
На всички желая от сърце здраве, благоденствие и безкрайна обич!
Усмихнати пролетни дни. ッ



53 коментара:

  1. Во истина возкресе, Гери!
    Козунаците ти изглеждат фантастично и със сигурност са много вкусни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, има много какво да се желае, но определено ми хареса и пак ще опитам. ;) Нали знаеш, като с летенето със самолет - ако ти хареса първия път и не се наплашиш, пак ще опиташ. :)
      Усмивки!

      Изтриване
  2. Олеле, че красота и настроение! Козунака е вълшебен, както и снимките! Комплименти, мила Гери! Честит Великден! Бъдете здрави, щастливи и все така пъстро и празнично да е около вас!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, ама колко ме хвалиш само... Още много имам да уча, но не липсва желание. :) Благодаря ти!
      Честит Великден и на теб, все такава пролет да е в сърцето ти!

      Изтриване
  3. Воистина Воскресе! Здраве, щастие и благоденствие за теб и любимите ти хора пожелавам!
    Герчо, ти си моята гордост! Много се радвам, че си се спряла именно на тази моя рецепта и резултатът е перфектен! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, много ти благодаря! :) Резултатът е като малкото братче на твоя козунак, но нали знаеш - малките се учат от големите. ;)
      Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
    2. Всеки път ще става все по-лесно, важното е, че си почнала! Гуш :)

      Изтриване
  4. Честито Възкресение Христово, Гери! нека ти и цялото ти семейство сте живи и здрави, все така сплотени и да се радвате един на друг! Това му е хубавото на тези празници! Рецептата е направо златна, щом аз се справих :) Много слънчеви снимки, изпълнени с хубаво настроение! И зайковците са страхотни! Спокойни и красиви празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, много ти благодаря! И не се сравнявай с мен, аз ти дишам праха, ехеее... :)
      Слънчеви и усмихнати да са и твоите дни!
      П.П. Зайко и пиле. ;)

      Изтриване
  5. Честит Великден! Много добре изглеждат Гери, добре си се справила, колкото по-ги правиш, толкова по-хубави ще стават!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, още дста козунаци трябва да замеся, ясно ми е то, но дано има напредък. ;)
      Благодаря ти, честит Великден и на теб!

      Изтриване
  6. Geri, pozdravleniq! Chudesno si se spravila! Hristos voskrese!

    ОтговорИзтриване
  7. Воистина воскресе!!
    Гери, миличка, великолепни са!! Справила си се блестящо!!
    Много здраве и благоденствие в твоята къща, мило момиче!!
    Гореща прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, далеч съм от майсторлъка ви още, но от всички ви се уча. :)
      Благодаря ти много, честит Великден и на теб! Изпращам ти слънчеви усмивки. :)

      Изтриване
  8. Честито Възкресение Христово!
    Много светли и щастливи дни за теб и любимите ти хора!
    Перфектни козунаци си направила за празника, мило момиче!
    Поздравления и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, много благодаря! Голям кураж ми давате всички!
      Честит Великден и на теб, всичко най-добро! Прегръдки и от мен. :)

      Изтриване
  9. Воистина Воскресе, мила Гери! Много здраве и светлина в душите и сърцата! Прекрасни козунаци, неустоими, с хрупкава златиста коричка! Все по-добра ставаш и в кулинарната фотография, Усмивке! Силна прегръдка! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даниии, колко си мила!
      И за едното, и за другото има още много да уча... ;)
      Силна и слънчева прегръдка ти изпращам!

      Изтриване
  10. Геринка, чудни са ти козунаците, браво, момиче!
    Разсмя ме обаче историята с татко ти:))
    Преди няколко години, когато за пръв път аз правих козунак, занесох на нашите, очаквайки гордо одобрение (не само, че аз си ги харесах, те си бяха хубави). На въпроса ми "Как е, харесва ли ви?", татко отговори само "Е, Весе, нали е със захар, няма как да не е хубаво - ще се изяде":))) Такъв е той, похвала от него не може да измъкнеш:))
    Та честито Възкресение! Бъди здрава и все така продължавай да надграждаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, значи бащите ни имат толкова сходни характери. ;) Моят почти винаги е недоволен. ;) Хапва си, но все има някаква забележка. Да са ни живи и здрави!
      Благодаря ти, честит Великден и на теб!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  11. Воистина Воскресе! Желая здраве и много късмет на теб и семейството ти!
    Перфектно изглеждат козуначетата Гери, а сигурна съм, че са и супер вкусни! Какви конци си докарала..., това месене, уморителното си е свършило работата :) Но аз никога не съм се съмнявала, че просто трябва да избереш правилната рецепта и да започнеш и нещата ще ти се получат, точно както трябва :) Публикацията ти е толкова цветна, свежа и слънчева, че как да не се влюби човек в този колорит от хубави кадри и вкусни изкушения!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, много ти благодаря! :) Най-големият ми страх беше дали ще бухне пустото му тесто... Не си личи, но особено трите по-големи (като този на последните снимки) сигурно утроиха обема си във фурната. Не са високи, но просто се разляха настрани, нали ги пекох заедно в една тавичка. ;)
      Благодаря ти отново, толкова си мила! Изпращам ти най-слънчевата прегръдка! И честит Великден! :)

      Изтриване
  12. Наистина Воскресе! Здраве, мир и любов!Чудесно си се справила! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, да ти се връщат хубавите пожелания! Много ти благодаря, поздрави! :)

      Изтриване
  13. Христос Воскресе Гери ! Козунаците ти изглеждат чудесно.Навремето баба ми много ги правеше, месеше ги много дълго, удряше тестото в плота, а после ги усукваше в различни посоки за да станат на конци.Днес ги правим за по - бързо в хлебопекарната, пак стават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря! :)
      Аз нямам хлебопекарна, нямам и миксер нормален (ползвам си едно мъничко пасаторче, което си има една бъркалка), така че няма как с тях. Ама с ръце и здрав кръст може и ръчно. :)
      Честит Великден и на теб! Поздрави. :)

      Изтриване
  14. Воистину воскресе, Гери!
    Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!
    Много ефектни, вкусни и кокетни празнични изкушения - Браво!

    ОтговорИзтриване
  15. Мила Гери, страхотен първи опит! Личи си колко си се старала! Спомням си на моя първи козунак колко му угаждах, че климатик му пусках, че месих и премесвах...
    Желая ти слънчева и цветна пролет, бъди усмихната и пърхай весело :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз пусках специално отопление за козунаците... ;)
      Много ти благодаря, да ти се връщат хубавите пожелания! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  16. Ех, че сладурковци са се наредили да си вземат от козунака ти, Гери! И как иначе като толкова мерак си вложила! Пък и да не го знаят това обстоятелство, нали виждат и помирисват резултата :)
    А колкото до горчицата върху козунака ... моят мъж преди няколко дни направи комбинация между великденските ми курабии и салата от кисело зеле ... Било идеално, каза, но аз си ги ядох поотделно :)
    Честит Великден, Гери! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, не знам как да ги приемам тези мъжки реакции, ама се уча да не им обръщам много внимание... ;)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  17. Христос Воскресе!
    Много празнични козунаци, Гери! Изглеждат толкова вкусни! Толкова хубаво си описала приготовлението им. Наистина на човек му става сладко на душата, точно това изпитах и аз тази година, когато се реших да замеся първия си козунак! :)
    Поздрави и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, най-важното, нали! :) Много ти благодаря!
      Слънчеви поздрави и от мен. :)

      Изтриване
  18. My dear friend, Hristos Vaskrese!!!! All the best to you and yours. Happy Easter!!! Hugs and kisses.

    ОтговорИзтриване
  19. Гери,аз като една от вкусилите ги мога да гарантирам пред останалите,че са перфектни!
    Честито Възкресение Христово,мила моя сладурке!
    Бъди все така слънчева,усмихната,позитивна и носеща добро!
    При моите родители майка ми е тази с косурите и трудно ме похвалва,а за козунаците определено няма шанс да ми каже браво,защото не са сладки като купешките. :))
    Снимките са станали супер,само дето се косеше и за тях,и за козунаците.
    Пожелавам ти и занапред спорно месене и съм убедена,че ще стават още по-по-най!
    Прегръдка голяма имаш от мен и хубаво утре,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, ама колко ме хвалиш само... Най-хубавото е, че има от кого да се уча! Още веднъж ти благодаря от сърце, да знаеш! Огромна прегръдка ти изпращам и ти желая най-слънчевите и усмихнати пролетни дни!
      П.П. А банановите ти козунаци ми взеха ума, да знаеш... :)

      Изтриване
  20. Честит Великден, Гери!
    и честити първи козунаци : )
    Когато човек прави нещо с желание и от сърце, няма как да не се получават нещата.
    Идеята с горчицата си е съвсем уместна. Имам рецепта в едно готино списание, която е за останалия след празника козунак и там филийките (със стафидите по тях) са запечени като сандвич с гъби, шпек, чушка, червен лук, магданоз и кашкавал. Разбира се, сервирани с халба бира : )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, много ти благодаря! :) А идеята ти за сандвич от козунак... Стана ми много любопитно. Дали има как да споделиш, за да надзърна какво си измайсторила? :)
      Усмивки!

      Изтриване
    2. още не съм я правила, но общо взето е това, което съм изредила. Гъбите са на тънки резени, а чушката - печена.
      ;)

      Изтриване
    3. Това определено е странно и много интересно! Само да попадна на хубав козунак (или пак да опитам домашен), ще експериментирам. Благодаря, Диди! :)
      Усмихната вечер!

      Изтриване
  21. Воистина Възкресе, Гери! Нека здравето и благоденствието не напускат никога дома ти.
    Усмихната нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много ти благодаря, още по-усмихната седмица ти желая и аз! :)

      Изтриване
  22. Много са ти хубави козуначетата, Гери! Честит Великден! Здраве, светлина в душите и сърцата! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много благодаря, усмихнати прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  23. Гери, аз малко пропуснах празника, затова оставаш без честитка. Обаче козуначетата ( и онова дето хапнах) са си съвсем истински, вкусни и сочни-както ги обичам.
    И да знаеш , че не само баща ти е странна птица- моят половин го яде запечен на котлона , намазан с масло и поръсен с чубрица. С купешките му позволявам да се гаври, но с моя не;)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартичка, още веднъж ти благодаря! Пък бащите ни - да си хапват така, както им е сладко. ;)
      Прегръдки и от мен и хубав уикенд (че нещо се е намръщил)!

      Изтриване
  24. Леле какви красиви снимки!!! Усмиш, браво!! Напълни ми очите :)
    Воистина воскресе, мила! Много закъснях да намина тук, но красотите няма как да ми избягат :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти не можеш да закъснееш, нали знаеш,че вратата е винаги отворена за теб, Тики! :) А снимките... Колко се молех за слънце, ако знаеш, но бяха последните много сиви дни. Трябваше да избера - да снимам сиви снимки или въобще да не запечатам първия си официален опит. Е, реших второто да бъде. Пък и невинаги ще имам слънчице през прозореца... ;)
      Прегръдки и от мен, другарче мило!

      Изтриване
  25. Ахх, как ми зауха пак на Великден! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зориии, много ти благодаря и много те прегръщам! :)
      Прегръдки и за малкия бонбон! :)

      Изтриване