Гледам календара и се питам дали закъснях извънредно много? А исках да ви освежа и аз с няколко зелени идеи. Но колко да са свежи вече...
Силно се надявам да има как да се сдобиете с някоя и друга зеленийка, че да не търся актуалност... догодина. Силно се надявам и да ви допаднат предложенията ми, защото смятам да ви ги сервирам наведнъж (изброявам ли поотделно, с темпото, което времето ми диктува, сигурно ще догоня юли).
Зелена салата със спанак и авокадо
Необходими продукти за 1 порция:
- 2 шепи пресен
спанак;
- ¼ авокадо;
- 20 г безсолна
извара;
- 1 с. л. сурови
тиквени семки;
- зехтин (на вкус);
- лимонов сок или ябълков
оцет (на вкус);
- хималайска сол (на вкус).
Спанакът се
почиства, измива и подсушава. Накъсва се небрежно на по-едри парченца.
Авокадото се реже
на тънки лентички (или кубчета). Добавят се изварата и тиквените семки.
Салата се овкусява
със зехтин, лимонов сок или ябълков оцет и хималайска сол – количествата
зависят от вкуса.
Всичко се разбърква
и се сервира веднага.
.................................
Пълнозърнести хлебчета със сирене
и копривено-яйчена разядка
Необходими продукти за хлебчетата:
-
400 г заквасена сметана;
-
1 ч. л. сода бикарбонат;
-
1 яйце;
-
150 г бяло саламурено сирене;
-
7 бр. черни маслини;
-
3 шепи свежи листа от коприва (45 г);
-
1 с. л. пресен магданоз;
-
1 ч. л. сушен риган;
-
2 и ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно (около 300 г);
-
1 ч. л. сода бикарбонат + ½ к. л. лимонена киселина + 1 к. л. оцет;
-
около 20 г масло.
Една
чаена лъжичка сода бикарбонат се гаси в заквасената сметана. Прибавя се яйцето,
натрошеното сирене, нарязаните на малки парченца маслини, измитите, подсушени и
нарязани на ситно копривени листа, нарязаният на ситно магданоз, стритият риган
и всичко се разбърква с помощта на лъжица.
Прибавя
се пресятото брашно, като останалите в ситото трици се сипват в сместа. Добавя
се другата лъжичка сода, смесена с лимонената киселина, гаси се с оцета и
всичко се разбърква до получаването на гъсто и лепкаво тесто.
С
навлажнени ръце се загребва от сместа и се оформя като топче. Всички питки се
подреждат в намаслена и набрашнена тавичка (при мен се събраха 12 питки в
тавичка, но ми остана още малко тесто, което разпределих във формички за
мъфини). Върху всяка питка се слага по малко кубче масло.
Питките
се пекат в предварително загрята на 180-190° C фурна до зачервяване (между 35-45 минути в зависимост от
фурната).
Могат
да се хапват както топли, така и студени.
*Може
да се експериментира с добавките в тестото.
Рецептата е на Ивето (готвачът на сп. Меню). Поместена е в последната й книга "Домашен хляб". Аз съм направила доста промени, но тя най-често приготвя хлебчетата с бяло брашно, сирене, мариновани сушени домати, маслини, свежи подправки. Стават много по-пухкави и меки. А може би аз съм добавила повечко брашно...
Необходими продукти за копривено-яйчената разядка:
- 90
г свежи листа от коприва (6 шепи);
-
3 яйца;
-
25 г сурови орехи (1/2 шепа);
-
1 стрък пресен чесън;
-
2 с. л. лимонов сок (или на вкус);
-
1 ч. л. зехтин (или на вкус);
-
2 щипки млян черен пипер;
-
2 щипки сушена ронена чубрица;
-
сол на вкус.
Копривата
се задушава на пара до омекване на листата, след което се нарязва на много
ситно и се премества в подходящ съд.
В
останалата от запарването на копривата течност се долива студена вода. Щом
заври, в нея се забулват едно по едно предварително отделените от черупката
яйца. Вече готовите яйца се намачкват с вилица и се добавят към копривата.
Слагат
се и нарязаните на дребни парченца орехови ядки, както и наситненото стръкче
пресен чесън.
Сместа
се подправя с лимоновия сок, зехтина, черния пипер, чубрицата и солта.
Разбърква се, охлажда се и се поднася (например върху хлебче).
.................................
Пълнени гъби със спанак и кашкавал
Необходими продукти за 2 порции:
- 9-10 гъби, сорт
„кафява печурка”;
- ½ шепа замразен
спанак;
- 30 г кашкавал;
- 2 ч. л. магданоз;
- щипка сушен
джоджен;
- щипка лют червен
пипер;
- морска сол на
вкус.
Гъбите се измиват
добре и пънчетата им се махат. Всяка гъбка се поръсва със смляна морска сол.
Плънката се
приготвя, като всички пънчета се нарязват на много ситни парченца и се смесват
със спанака (правих гъбите, когато пресният спанак още не се беше появил, затова моят е замразен), кашкавала и магданоза, също нарязани на ситно. Подправя се със стрит сушен джоджен, лют червен
пипер и малко смляна морска сол. Разбърква се и с тази смес се пълнят всички
гъби. *На мен ми се получи повечко смес от необходимото. Направих си нещо като
кошничка от алуминиево фолио, изсипах вътре останалата плънка и си я изпекох
заедно с другите гъби.
Напълнените гъбки
се пекат на 180-200° C за около 30-40 минути (не трябва да прегарят, а просто малко да се
запекат).
Поднасят се леко
охладени.
Две порции, ако поднесете като предястие. Ако пък ви се услади и решите гъбките да са основно, спокойно може да заситят и една порция. :)
..................................
Да ви е вкусно и зелено!
Пролетно, слънчево и щастливо...
ッ
Еха, не едно, а цели три предложения. Липсваха ми публикациите ти, Гери! Наминавай по - често.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд.
Габи, и на мен ми липсвате всички вие! Следя какво показвате, когато мога - коментирам, но просто времето малко ме притиска. Още около 2 месеца и ще отдъхна. :) И ще си наваксам, надявам се! Благодаря ти много за топлите думи, хубав уикенд и на теб! :)
ИзтриванеО, Гери, тук направо имаме салата, основно и хлебец :) И трите предложения са чудесни и сигурна съм, много вкусни! Не си закъсняла, все още има достатъчно зелении по пазара :) само да има желание човек, ще си ги приготви.
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и хубаво лято!
Пепи, радвам се, че ти допадат и благодаря! Има какво да се желае още обаче, ама уча се де. :) Поздрави най-сърдечни и на теб!
ИзтриванеЕх, как обичам такива неща! Зеленийки, ядки, билки, извара... все любими! Хлебчето е разкошно, а за гъбките просто нямам думи! Дояде ми се, Гери! Страхотни идейки!
ОтговорИзтриванеВили, благодаря! Гъбките мислех да понапълня с още някои нещица (включително и яйчице за спойка), но главният дегустатор отсече и това е резултатът. :)
ИзтриванеГрабвай от всичко и да ти е сладко. :)
Поздрави!
Изключително много ми харесват и трите идеи, Гери, особено хлебчетата са разкошни!
ОтговорИзтриванеЗеленко вече има почти целогодишно, така че съвсем не си закъсняла, пък и догодина е ден, както се казва! ;)
Поздрави от мен и да си провериш имейла! :)
Мими, радвам се! А хлебчетата... Ако знаеш, това са едни от най-вкусните и лесни хлебчета! Ама моите нещо не ги докарах... Ще пробвам с бяло брашно - както съм опитвала, като ги е приготвяла Ивето, дано се получат. По принцип трябваше да са супер крехки и пухкави, а моите се получиха по-плътни... Здраве да е! :)
ИзтриванеИ благодаря за радостта, която ми донесе! Прегръдки от мен!
И ми е свежо, и ми е зелено, щастливо ми е даже много, а сега ми стана и гладно, Гери! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно меню ни предлагаш и много вкусно при това. И трите рецепти са страхотни, а твоят почерк ги прави и неустоими, мила! Черпя се виртуално от всичко и ти пожелавам едно, незабравимо, щастливо лято!
Прегръдка голяма!
Ирме, значи съм постигнала всичко, което искам! :) Много ти благодаря за вдъхновяващия коментар! Още по-голяма прегръдка и от мен и честит празник на твоя град. :)
ИзтриванеГоляма наслада са всички свежи,зелени рецепти,Гери и започвам първо с хлебчетата!Не бях се сетила да замеся такива питки с квасена сметана,обикновено като е с бакпулвер все към киселото мляко посягам,а всъщност идеята ти е страхотна!Харесват ми точно във варианта на Ивето с бяло брашно и същите добавки.Всички предложения ми изглеждат съвсем актуални,не бой се :) ,и много вкусни,разбира се!Пожелавам ти да надбягаш времето успешно и да имате със семейството един чудесен абитуриентски празник!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, по рецепта (в книгата) са с пълнозърнесто брашно. Аз само "екстрите" смених. Ама действително с бяло брашно, както ги прави по-често тя, са по-добри като резултат. ;)
ИзтриванеБлагодаря ти много! Весело изкарване и на вас, много запомнящи се мигове да имате! :)
Е, колко да си закъсняла? аз се пробвам да отгледам нещо и да ти кажа, може би защото късно започнах, но още чакам да станат зеленийките за ядене. Така че, никак не си закъсняла. Приветствам и трите предложения. Прегръдка, Герчо!
ОтговорИзтриванеМарте, ами колко, все ще да е малко...
ИзтриванеСтискам палци за твоята зеленийка и чакам да се похвалиш. :)
И да питам - освен сега бъз има ли и в ранна есен? Моля те, кажи дааа... :)
Прегръдки и от мен!
Тц, само сега. При нас е отрупано. ама за съжаление тази седмица отивам в Родопите и няма да мога да те придружа. Още малко и ще прецъфти....
ИзтриванеНикога не отивай в Родопите със съжаление. ;)
ИзтриванеШегувам се, да си изкараш страхотно и много снимки да ни покажеш после. :)
Yum yum !! It looks very tasty !!
ОтговорИзтриванеThanks, Ela! :)
ИзтриванеВсичко е съвсем навреме, Гери!
ОтговорИзтриванеИ много вкусно!
Пожелавам ти успешно лято :)
Сега излиза белия бъз.
Дани, благодаря! :)
ИзтриванеА за бъза... Никога не съм си брала и не съм много запозната, затова попитах - благодаря и за това. :)
Усмивки!
Гери,
ОтговорИзтриванемного вкусни, неустоими предложения.Хлебчетата с пълнозърнесто брашно стават по - твърди, но пък са по - вкусни и трайни.Интересни добавки към тестото, скоро правих хлебчета с магданоз, но копривата е много по - подходяща за този сезон.Салатката със спанак и авокадо е разкошна, според мен суровият спанак е много по - хранителен от суровата зелена салата.А разядката с коприва е едно много интересно предложение.Става и със сурова и с бланширана коприва.
Поздрави !
Ели, много се радвам, че ти харесват! :) Само за копривата... Определено искам да опитам и сурова, но трябва да се реша и ти ще си ми пътеводител. :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Чудесни предложения, Гери! Много са свежи и пролетни и ...с настроение! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и ще стискам палци още два месеца! :))
Хриси, благодаря тиии! :) Още малко...
ИзтриванеПрегръдки от мен!
Вкусно,вкусно,вкусно- по три:)
ОтговорИзтриванеТраянче, усмихна ме по три, благодаря! :)
ИзтриванеИма още зелено, Гери! Много е свежо на твоята маса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лу, поздрави! :)
ИзтриванеГери, чудесни нещица предлагаш - типично пролетни съставки и вкусове!! Обожавам спанак и гъбки, а и хлебчето е много апетиничко!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, миличка и успех с делата!!
Руми, сърдечно благодаря! Прегръдки и от мееен! :)
ИзтриванеЯ, Митака яде ли от салатата? Защото е повече от чудна!
ОтговорИзтриванеТц... Не пожела, Йоли, макар аз да си сложих на мен много извара, а на него - съвсем малко. Спаначена салата обича, дори авокадото хапва, ако го нарежа ситничко, но изварата отказва да приеме. Най се зарадва на гъбките, нали ги пълних по негови инструкции. :)
ИзтриванеПрегръдки от нас! :)
И трите предложения са повече от привлекателни и актуални!!! Тъкмо в сезона на зелените вкусотии и диетичните експерименти :) На мен всичко много ми харесва и с удоволствие бих си хапвала всеки ден от тях, ако имаше и кой така прилежно и изкусително да ми ги поднася, още по добре :)
ОтговорИзтриванеЧудесни кадри!
Прегръдки, Гери!
Танче, не знам колко са диетични, ама пък са полезни с тези зеленийки вътре. :) Радвам се, че ти допадат! Прегръдки и от мен! :)
ИзтриванеВсичко ми допада МНОГО! Салатата - още утре! :*
ОтговорИзтриванеРадвам се! А можеш да я разнообразиш със стафидки или червени борвинки, мисля, че много добре ще й дойдат. :)
ИзтриванеПрегръдки!
Гери, много красиви снимки и свежи предложения :) Аз не съм от най - големите привърженици на копривата или спанака, но с удоволствие бих опитала от всичко, защото съм сигурна, че е много вкусно! Още повече поднесено така!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмивки, мила :)
Ели, при мен е препоръчително да ги хапвам, но пък за щастие и ги обичам. ;) И нали знаеш, че вкус се възпитава, никога не е късно. :)
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки и от мен с пожелания за хубав неделен ден!
Пролетен разкош от свежи, вкусни и ароматни предложения;
ОтговорИзтриванене мога да си избера фаворит - прекрасни са и трите...
Благодаря Гери, поздрави за теб, а днес - 24 май и честит празник!
Дианка, много ти благодаря! Честит празник и на теб (макар със закъснение) - нека има винаги светлина по пътя ни! :)
ИзтриванеГери, аз си избрах хлебчетата и разядката с коприва, черпя се от тях веднага!
ОтговорИзтриванеПоздрави и честит празник, макар по никое време!
Веси, черпи се и да ти е сладко. :) И макар да е вече 25-ти, честит празник! Един от най-хубави за нашата култура! :)
ИзтриванеПоздрави!
I love spinach and I can eat cooked or fresh...this recipes are great...salad is my favor.Have a great day, my dear Gery:)))
ОтговорИзтриванеZoki, I'm glad you like them. :) Have a wonderful day, my friend!
ИзтриванеГери, не си закъсняла въобще. В градината на вилата зелените салатки тепърва станаха - хрупкави и безнитратни :) Хлебчетата са страхотни, а на копривата ще се намери заместител - рецептата е точно по моя вкус!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Диди, чакам да видя какви красиви ще ги сътвориш - както си можеш ти. :)
ИзтриванеИ си права - с всякакви зеленийки стават. ;) Поздрави и да ти е много вкусно и зелено!
Ох, пропуснала съм, но пък това е хубавото на снимките, че мога да им се наслаждавам по всяко време и да "примлясквам" пред монитора, без никой да знае. ;)
ОтговорИзтриванеЧе са вкусни рецептите, няма никакво съмнение, но аз пак за снимките искам да ти кажа - страхотни са, Гери! Все по-добра ставаш зад обектива. Тази с разчупената питка ме изкуши най-много.
Продължавай смело, имаш усет, очи и умения, които да ни радват и вдъхновяват! Голяма прегръдка! :)
Евче, идея си нямаш какво значат думите ти за мен, ама наистина! Голям хъс ми даваш и съм ти признателна - не само за думите, а и за примера от теб. :) Голяма прегръдка ти изпращам, усмихна ме много! :)
ИзтриванеГери, никога не е късно за зеленийки! Аз им се радвам много винаги. Чудесни предложения-всички много ми харесват! Страхотни снимки си направила, на човек му се иска да се присегне към всяка чинийка!
ОтговорИзтриванеБети, много се радвам и сърдечно ти благодаря за топлите думи! :) Споделям всичко в чинийките с теб. :)
ИзтриванеПоздрави!
Гери, много интересни предложения си ни показала, а както са казали и другите - никога не е късно за свежи и зелени ястия. Хляба и разядката много ме впечатлиха, всичко изглежда страшно вкусно! Снимките ти са както винаги прекрасни и вършат основната цел, за която са направени - да изкушат човек и храната примамливо да го подканя, макар и само от монитора.
ОтговорИзтриванеПожелавам ти хубава седмица и успех!
Пете, радвам се, че ти допада! :) А за похвалите - имам още много да уча, но пък и време имам, нали така. ;) Само желанието да не се губи. Благодаря ти много за подкрепата!
ИзтриванеПрекрасна седмица и на теб, изпращам мнооого усмивки! :)
Пропуснала съм твоя публикация?! Не съм се насладила на тази красота?! Такова изобилие от вкусотии, Гери, моля те не ме оставяй така изолирана!!! Направо ме зашемети и се радвам, че влезнах да видя какви ги вършиш, че нещо отдавна не съм те засичала в блогрола. Поздравявам те, мила, за всичките тези прелести тук, а снимките са невероятни!
ОтговорИзтриванеВ никакъв случай "изолирана", моля ти се. Имаш челно място на палубата. :) Заедно с моряка! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Катенце, радвам се, че ти харесват предложенията. :) А не ме засичаш, защото и аз не мога да се засека... Времето не ми достига, но още месец, месец и половина. :) После се надявам да е по-спокойно.
Прегръдки!