събота, 4 юли 2015 г.

"Съпричастна" с времето

Официално е лято. Ако беше март, все щеше да се намери господин, който да разтълкува времето, защото било "женски" месец. Е, сега не е "женски" месец, но пак сме свидетели на променливи температурни настроения.
Което на мен някак не ми досажда, напротив. Никога не съм обичала прекалените летни жеги и малкото разхлаждащ въздух посрещам с "Добре дошъл!" Което добре си комуникира и със стомаха ми. ;) Какво имам предвид?
Ами, дори и да е топло, само на салати не мога да преживявам. Все ще ми се хапне някога нещо сготвено, а за десерт - там няма нужда от обяснение.
Та ако и на вас не ви пречи да си хапнете топла супичка (хайде, не гореща ;)) посред лято, заповядайте с мен на масата. Сипвам щедро и гарантирам, че е сполучлив резултатът ми! Пепи е "виновна" за това. И за още една добре позната вкусотия, която ще покажа, като ми остане време...
Пепи, благодаря ти за поредната/всяка една хубава рецепта, която ухае в дома ни благодарение на теб!



Супа топчета






Необходими продукти за 4-5 порции:
- около 1,5 л вода;
- около 200 г кайма + 3-4 ч. л. брашно;
- 1 по-малък морков;
- 1 по-малка глава кромид лук;
- ½ картоф;
- 1 топка фиде (1 шепа натрошено фиде);
- ½ яйце;
- 3-4 с. л. кисело мляко;
- 2 с. л. олио;
- 2 щипки стрита сушена чубрица;
- 1 щипка стрит сушен джоджен;
- сол на вкус;
- по желание подправки за овкусяване на каймата.

В тенджерка се слагат водата, олиото и нарязаните на ситно морков, лук, картоф. Добавят се щипка-две сол и се готви до сваряване на зеленчуците.
През това време каймата се овкусява по желание и от нея се оформят малки топчета, които внимателно се овалват в брашно. /*Към каймата може да се сложат и 1-2 с. л. ориз, но този път аз пропуснах./  Получените топчета (при мен 42 боря : )) се изсипват във врящата супа и се готвят до сваряването им.
Когато са почти готови, се добавя натрошеното фиде и стритите чубрицата и джоджен.
След около 2-3 минути супата се застройва. За целта: разбито с вилица яйце се разделя на две и към едната половина се добавя киселото мляко. При непрекъснато бъркане към застройката се добавят постепенно няколко лъжици от врящата супа, за да се уеднаквят температурите на двете смеси (да се темперира застройката). Щом това стане, застройката се добавя към супата, отново с непрекъснато бъркане.
Готвенето продължава до клокване на супата, след което се отстранява от огъня (за да не се пресече) и се сервира.




Ако количеството ви се стори малко, спокойно увеличете за двойна или тройна доза. Но на мен ми беше достатъчно, защото моят човек каза: "такава манджа не ям". Та отново за себе си приготвих. И аз, защото "такава манджа ям", много й се зарадвах. :)

*И една идея. Баба ни (на моя човек, но и аз си я чувствам като моя баба) приготвя зимно време супа топчета по един специален начин. Толкова е специален, че е супер простичък. Ама е и толкова вкусно (като всичко, което ни готви)! Просто добавя зелев сок (но нека и той поври, не да се сипе във вече готовата супа). Горещо препоръчвам да опитате, а аз ще си напомня да я попитам за рецептата.


Да ви е сладко!



22 коментара:

  1. Супи много обичам и не бих отказала на нито едно предложение. А когато е и така красиво поднесена, с удоволствие ще й се насладя! Позитивен и от време на време прохладен юли, Гери! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, тогава те каня с голяма усмивка да хапнем заедно. :)
      Прекрасен юли и на теб! Прегръдки, другарче!

      Изтриване
  2. Присъединявам се на 100% с мнението на Дани!
    Ако има още от прелестната супа,мога да приседна и аз на масата,Гери!
    Усмихнат ден:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, заповядай, драго ще ми е много! :)
      Умихнат ден и на теб!

      Изтриване
  3. Много обичам супа топчета и така добре напомняш за нея! Целогодишно мога да я хапвам без значение лято или зима :)
    Поздрави, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, значи си приличаме в отношението към тази супичка. ;) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. И на мен ми е любима тази супичка, Гери! Но лятото много рядко се сещам за нея. Много е апетитна и при теб.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя май не е най-лятната супичка, ама и лятото в момента не е най-лятното. ;) Та затова.
      Поздрави, Светле!

      Изтриване
  5. Чудесна супа, Гери, а и така красиво представена...
    Страхотни снимки,
    поздравления и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, съвсем простичко предложение от мен... Ама пък ми беше вкусно! :)
      Благодаря ти много за куража! Дано! Идната седмица да добутам и ще глътна въздух с по-свободни дробове. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравей, Гергана! От мама знам един чудесен трик за топчетата - освен ориз, тя слага и един белтък в каймата. След като оформи малките топчета, вместо да ги оваля в брашно, ги минава през "оцетна баня" (купичка с вода и няколко лъжици оцет в нея), отцежда ги добре и чак тогава ги пуска във врящата тенджера. Те стават хем гладки, хем много пухкави и крехки.
    Зимата задължително ще пробвам бабината добавка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, че хубава идея! Много благодаря, много ценна подсказка, която чувам за първи път. Представям си колко вкусни ще са топченцата! Даже може да пробвам и при по-големи кюфтенца, много ме заинтригува. Благодаря ти, Lemuria! :)
      А за зимния вариант - опитай, надявам се да ти хареса. :) Само нека поври зелевият сок, да не се добави просто към готовата вече супа.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Гери, сигурно от дете не съм яла супа топчета. Аз не съм по супите, но през последните години, тази константа става все по-често променлива, а твоята супичка изглежда толкова съблазнително! Определено няма да откажа, ако ми сервираш :) Прегръдка, приятелко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, зависи и от приготвянето, нали знаеш. :) Вкъщи готви майка ми, но баща ми прави много по-добре супите от нея. Та покрай него ги заобичах повече. ;) Ама и вкусът се променя. Ще ти сервирам и още как, за теб ли няма да има! Прегръдки и от мен, другарче!

      Изтриване
  8. Затова се намерихме - защото и двете не можем само на салатки, пък температурите хич не ме интересуват. А за сладкото... току-що с Жоро се прибрахме от сладкарница, в която седнахме към 9 часа вечерта. Управителят твърди, че торти не се ядат лятото, а аз само гледах глупаво... Току-що бяхме хапнали една Селска френска и една Баварски крем. Търси се сега повредата в чий телевизор е... :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си! За което се радвам много!
      А за яденето. О, не се ядяли торти през лятото... Днес пак пекох шоколадов сладкиш с плодове. ;) Питай моя човек не се ли ядат. Че и мен. :) Аз без сладко не мога - независимо от сезона. Пък зимата и сладолед ни се услажда! :)
      Хайде, а скоро ще поправяме задружно телевизора, Девора! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Чакам с нетърпение!

      Изтриване
    3. Хи-хи, и аз имам един развален:))

      Изтриване
  9. Гери, и аз като тебе не мога и ден да изкарам на салатки, салатата за мен не е ядене:)) Хапвам си и в най-големите жеги, всичко, което и в студено време се папка. А супичка - никога не отказвам, топчетата не ми е най-любима, но и на нея "кандисвам", макар че нея точно харесвам с ориз, не и отива според мен фидето:)
    Идеята за зелев сок определено ще я направи по - профирна. (Навремето бабата на мъжа ми наричахме с него "майка Лена":))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз също търся по-леки храни през лятото, но това не означава, че карам само на диня, домати и сирене, както много хора твърдят. Просто си търся и готвено... ;) От всичко по малко. ;)
      Поздрави!

      Изтриване