понеделник, 6 юли 2015 г.

За изблиците на гениалните задължения

Хубаво нещо са задълженията... В кавички ли трябваше да го напиша ей това за хубавото, или да го оставя съвсем чистичко, без заобиколни запетайки. Оставям го така, подсказва отговорното ми Аз. Другото ще си даде воля след... още малко.

Та за задълженията говорех. Вярно, хубаво е нещо да те подтиква да действаш. Но още по-хубаво е да има друго, което да ти дава вдъхновение за действие. А вдъхновението... Ами то не е в задълженията (поне невинаги), а в удоволствията. Удоволствия безброй, на килограм, според стотинките на характера. Моите се измерват в облачни въжделения.

И наред със задълженията (и липсата на време), си подарявам мъничко удоволствие, пишейки тук. Обичам си местенцето, прекалено много! Защото е мое и ваше. Принадлежи изцяло на герганиното ми същество, но се потапя във всички ваши светове. Които преливат от вдъхновение! Ето за какво говоря - "рецепти от LEMURIA". Разглеждах, попивах и просто си казах, че гениалността наистина е в простичките неща. Да живеят шантавите идеи! И Хестън Блументал - не летя след кумири, но този човек има Въображение!

Една идея ми хрумна и на мен - не гениална, по-скоро шантава. Но нямаше как да го подмина, нещото. Стоеше си във витрината и плачеше да бъде напълнено със съдържание. Не подозираше какво му предстои, ама го изненадах. Как иначе?! Цял живот се изживява във формата на сувенир. Докато не се появи едно безумно момиче, което го напълни с... фрикасе. ;)




Пиле фрикасе 




Необходими продукти:
- 2 пилешки пържоли от бут, около 400 г (или друго пилешко месо);
- 2 с. л. олио;
- 1 ч. л. сол (или на вкус);
- 1 яйце;
- 150 г кисело мляко;
- 2 с. л. брашно;
- 2-3 с. л. ситно нарязан пресен чесън (по желание);
- черен пипер (отново по желание).
 
Пилешкото месо се вари до готовност, като образуващата се пяна се отстранява. Ако е необходимо, периодично се долива вода (при мен се наложи, защото пилето беше домашно и се свари по-бавно).
Когато месото е готово, се изважда от водата, а бульонът се прецежда. Свареното пилешко се накъсва или нарязва на малки парченца. Към бульона се добавят олиото и солта.
Отделно се разбиват яйцето и киселото мляко. Постепенно, с непрекъснато бъркане, към млечната смес се добавя по малко от топлия бульон. Когато сме прибавили около половината, започваме да наливаме застройката към бульона – отново при непрекъснато бъркане. Слагаме и месото.
Фрикасето се връща на котлона (който е загрят на средна мощност) и се бърка до завиране. Щом клокне, котлонът се изключва, за да не се пресече сместа.
Накрая се добавя ситно нарязаният пресен чесън и при поднасяне се поръсва с черен пипер.






Отново се ръководих от Пепи, ама като гледам, направила съм някои промени. Важното е, че беше вкусно. :) А порциите далеч не бяха само по лъжичка-две (като на снимката :)). Пепи, благодарска усмивка имаш от мен, голяма!


Пожелавам ви най-вкусния и шантав ден - да преядете с вдъхновение и усмивки!



49 коментара:

  1. :)Весело звучаща и вкусно изглеждаща публикация.....
    Поздрави,Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Създавам си настроение, Миленка, че иначе ще ми изпуши главата около тази дипломна... Хубав ден ти желая! :)

      Изтриване
  2. Много красиво си го поднесла, Гери!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, не знам дали е красиво, просто се заиграх. ;) Но пък съм чувала, че манджичка, сготвена върху истински огън (не говорим за газов котлон), няма нищо общо с познатия ни вкус. И определено би ми се искало да опитам!
      Поздрави и на теб, да ти е много усмихнато! :)

      Изтриване
  3. Много интересно поднесено Фрикасе, Гери! Изглежда още по-апетитно и вкусно така! Иначе аз мога да ти потвърдя, че храната сготвена върху истински огън, е наистина с друг вкус. Когато ти се удаде възможност - пробвай и сама ще се увериш. :-)
    Поздрави и вкусна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, напълно ти вярвам! Опитвала съм само скара, но не и манджичка, която да ври върху огън... :) Много такива моменти ти пожелавам през лятото!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Ееее ... ма що не пална и клечките под нещото Гери? И така снимките ти са яки ... но ако имаше и малко пламъче, удоволствието щеше да кипне :) Шегувам се разбира се ... и съм доволно ухилена :)
    Скоро си мислех че не съм готвила пиле фрикасе. Последно ядох не помня кога по една врачанска рецепта и сега като се сетя и се облизвам :) Ще опитам и тази. Звучи ми вкусно, вече започнах и да преглъщам :)
    Успех с дипломната работа! Ще се справиш, зная аз***

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ти се шегуваш, ама мислиш ли, че дивотиите ми имат край... Опитах! :))))
      Ама не се запалиха пустите клечици. Запуши малко, ама тц, не стана (а не бяха мокри). Затова и не качих от снимките с "опита" за огън (и ги изтрих, мисля)...
      Благодаря ти много! Пък на теб да ти е вкусно, сигурна съм, че ще му придадеш майсторски вкус на фрикасето!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  5. Гери, това нещо да не си го взела на заем от джуджетата на Снежанка - много, много е сладурско!! Как само си се сетила, а и колко му отива тази вкусна манджичка!! Браво!!
    И аз като Дани, сега като се замислих, не съм правила фрикасе тоооолкова отдавна, но никога не е късно, особено след такава презентация като твоята!!
    А дипломната работа ще е перфектна, както всичко с което се захванеш! Успех!!
    Прегръдки, спорен и усмихнат ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Руми, много ме хвалиш. Пък аз като децата просто се забавлявам. ;)
      "Нещото" (котле ли е, не знам как да го нарека) всъщност е на една леля на моя човек. Миналата година бяхме за известно време в дома й, та като го видях, реших, че няма как да не го снимам. :)
      Благодаря ти много! Прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване
  6. Чудесно фрикасе, Гери! Аз го правя по друг начин, но ще опитам и този:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, радвам се, че ти харесва, дано после и на вкус да ти допадне. Ще очаквам професионална критика от теб. :) А за друг начин... Майка ми май го прави само с брашно, като каша, ама доста се сгъстява. Пък така ми допада с киселата "жилка" от млякото. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. С публикациите си подаряваш удоволствие и на нас, Гери! Отново чудесно предложение си ни представила. Много обичам фрикасе, ще пробвам твоя вариант! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, а ти ми подаряваш много голяма усмивка! Благодаря ти!
      Дано да ти хареса фрикасето, ще очаквам да споделиш после. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Чудно фрикасе, ама бива ли да не запалиш клечките и поне въгленчета да докараш? Гери, радвам се, че вече си приключила, не се съмнявам в успеха ти! Прекрасна употреба на сувенира, направо да го опаковаш за пикник!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запалих ги, ама не искаха да горят, Игличе. ;)
      А за дипломната... Не съм приключила. Още има...
      След малко се потапям в лавандулово-вишневата ти приказка, да знаеш! Прегръдки! :)

      Изтриване
    2. Гери, ще дойде е заветният край на всичко и тогава идва Почивката!!!!!
      Прегръдки и леко писане!

      Изтриване
  9. Гери, така увлекателно пишеш! Не ми остава почти никакво време да разлиствам книги напоследък, но си права. Всички тези, ваши, виртуални местенца, от които блика такава енергия и красива приказка, могат заслужено да задоволят нуждите ми за четене!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, да ти споделя... След малко отново се захващам с дипломната и тъкмо казвах на моя човек, че преди това ще се заредя с настоение с малко музика... Е, ти даже криле ми даде! Благодаря ти много, ама наистина много! Не само за милите думи, а затова, че твоето местенце е едно от всички вдъхновения тук! :)
      Прегръдки най-сърдечни имаш от мен! :)

      Изтриване
  10. И това котле е стояло толкова време самотно във витрината? Голямо браво на въображението ти, Гери и аплодисменти за резултата - и снимките, и фрикасето са за 6+! :)
    Много усмивки и пожелание за нестихващ ентусиазъм ти пращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, добре че го нарече, та да не се чудя как точно се казва (да не се излагам само... :)). Ама много ти благодаря! Ей затова човек си струва да прави това - защото всички сте толкова позитивни и така да вдъхвате живец! Благодаря!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  11. Какво прекрасно котленце, Гери! Браво за идеята! На всеки ще му се дояде фрикасе, поднесено по този начин :) Прегръдки и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех, Кате, благодаря ти! Аз пък бих казала, че всеки би се зарадвал, ако само му покажа една от тортите ти. ;)
      Прегръдки и от мен, нека е прекрасно и твоето лято!

      Изтриване
  12. Гери,
    много елегантно поднесено ястие.Макар, че у дома никой не е любител на фрикасето ме изкушаваш да го направя с чесън.Тогава наистина ще се превърне в чудесно ястие.Знам също, че на фрикасето подхожда и лимоновия сок, но трябва да се изпробва.Много, много хубави снимки.Чудни !
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не знам дали е елегантно, ама така да ми се иска да е реално и на някоя полянка... Не в сувенир и апартамент. Ама здраве да е. ;) Относно самото фрикасе - и аз не го обичах кой знае колко, когато майка ми го приготвяше (което не се е случвало от много време), та си го нагодих по мой вкус. А чесънчето - за мен е чудесно зеленчук!
      Благодаря ти много, усмивки изпращам!

      Изтриване
  13. Много оригинална идея за поднасяне на ястието, Гери! Веднага грабва окото, а пък коремчето започва да с обажда :) Пожелавам ти вдъхновението да е винаги около теб и да се подава от различни "витрини". Ще напиша топла прегръдка, но ако може да бъде и разхлаждаща :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, да му отговорим тогава на коремчето. :)
      А вдъхновението - няма как да се изгуби, когато е по петите на всички ви, нали знаеш? :)
      Пък нека са топли и усмихнати прегръдките, изпращам ти и аз!

      Изтриване
  14. This is great idea to cook it outside, we do this a lot summer time when we have more people and taste so good.
    Enjoy it and have great summer. Hugs and kisses, my dear Gery.

    ОтговорИзтриване
  15. Хаха, Герчо, хареса ми, че си наклала огън в апартамента;) Обичам фрикасе, даже искам да си тръгна и да стигна вкъщи да си направя едно, че свареното пиле вече ме чака. А задълженията са измислени, за да дадат още по-вълнуващ смисъл навсичко, което остава, след като ги отментеш и се заровиш в любовите си;)Прегръни се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-скоро беше жалък опит, даже и не тлееше, ами само малко пушек излезе, толкова. ;))
      А ти не знам къде си, ама ако си далече, хич не се връщай заради едно фрикасе. Ако трябва, ще ти пратя по пощата, пък ти ми върни мнооого от Мартиното настроение! :)
      Прегръщам се, ама и теб! :)

      Изтриване
  16. Сладка снимка Гери! И аз приблизително така приготвям фрикасе- но без чесън и с лимонов сок,освен киселото мляко....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, и аз за първи път сложих чесън, но много ми хареса. А лимоновия сок пропуснах, защото при Пепи май пишеше или прясно мляко с лимон, или кисело мялко. Та затова. ;)
      Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  17. Всички твои публикации, Гери са заредени с много настроение, и ми е изключително приятно да те посещавам. Много интересно творческо решение, за което те поздравявам!
    Прегръдка за леко писане на дипломната ти работа, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, сигурно си права за настроението, ама невинаги е положително... Нали знаеш, че съм разнородно същество... ;)
      Много ти благодаря за милите думи!
      Сърдечни прегръдки и от мен!

      Изтриване
  18. Хехе :)
    Харесват ми стотинките на характера ти! Да ти кажа и аз да имах такова гърненце, и аз щях да го покажа :)
    Хубава седмица, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? И на мен ми хареса, но за жалост не е мое, Лу. ;) Възползвах се от него, докато гостувахме в дома на роднини. "Славата" му продължи не повече от няколко минути, но все пак се радвам, че успях. ;) Сега пак си краси витрината, предполагам... Пък и това му е работата.
      Хубава седмица и на теб, Лу!

      Изтриване
  19. Гери,чудно си експонирала гозбицата,а щом е под ръкводството на Пепи,без съмнение е била много,много вкусна!Благодаря за удоволствието,сърдечни поздрави и ведър юлски уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, аз ти благодаря, другарче мило! :)
      Прегръдки и прекрасен уикенд!

      Изтриване
  20. Гери, желея ти винаги да пълниш със съдържание всичко, което те заобикаля, въображение е ясно - не ти липсва!
    Колкото до задълженията - хич не я обичам тази дума, ми много повече спори дадено нещо, когато го приемаш за удоволствие, затова се опитай така да гледаш на нещата - по-лесно е!
    Да не съм пропуснала дипломирането?:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, права си! Опитвам се, ама още на доста неща се уча, докато ги приема по правилния начин (ако има такъв ;)).
      Иначе за дипломирането... Не си, не си. :) То даже не знам кога е самото дипломиране...
      Тепърва предстои защитата. До края на юли ще си се въртя (като зодията ми) върху огън... ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Оригинално и много апетитно изглеждащо поднесено по този начин фрикасе, Гери! :)
    Всичко приготвено на огън е много по-вкусно, не знам и аз каква е точно тази магия, но е факт. :)
    Като малка баба ми е правила разни манджички на огън, но сега само пържолки на жарава правим с нея, но пак ароматът и вкусът е много по-добър и различен, отколкото на скара или барбекю. Дори и подправки не са им необходими или някакви маринати.
    Още малко остана до края на този месец, стискам палци. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, поне за месото на жар мога да потвърдя и аз, че е вкусно. И както казваш - дори не му трябва друго, може би само солчица малко накрая. Пък един ден и друго ще си сготвим така... ;)
      А за другото "друго" - да, сега остава само чакането и най-важният момент! Да знаеш, че ми даде много стимул, като говорихме последно за това. Благодаря! :)
      Прегръщам те и аз, мила Светле!

      Изтриване
  22. Браво, Гери,
    Рецептата със сигурност е разкошна /Пепи е гарант/, но грабна ме и твоята идея -
    аранжировката, представянето и снимката ... страхотно вдъхновение.
    Поздрави, слънчево, успешно и вдъхновено лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря! А аз съм в захлас от твоя сладкиш с нектарини. Прекрасен!
      Вдъхновяващо лято и за теб! :)

      Изтриване
  23. За снимките идвам да те похваля, Гери! Страхотни, а сигурна съм и пилето е било вкусно. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, само опитах, има какво да се желае още - много! :)
      Благодаря ти, прегръдки! :)

      Изтриване
  24. Много време е минало от както вкусното фрикасе е било заснето и изконсумирано, но точно това му е хубавото на нашите местенца, оставяме си споменчета и хубави думи пишем и разни мисли, които са ни вълнували в даден момент, та това му е най-хубавото.
    Идеята ти е наистина страхотна за сервирането на кашичката в това бижу :)
    Много ми е домъчняло за теб, сладко Гери и те прегръщам силно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, и на мен ми домъчня за вас! Съвсем скоро съм на линия. :)
      Прегръщам те много! :)

      Изтриване