Въпреки това понякога се зачитам, признавам. Така направих и днес. Защо ли? За да "узная" дали съм достигнала зрялост. С уточнение в заглавието - "...дори да не ви се вярва" С радост установих, че не съм. И призовавам:
"- Живей, дете, в мен! Подарявам ти най-въздушното кресло! И един скромен съвет. Прегърни промяната! Понякога се поддава дискретно, а друг път... Друг път заема цяло пространство. Но изборът е твой! Трудно е, признавам. Но ако я приканиш до себе си, прегърни я топло и тихичко й прошепни - "Приемам те такава, каквато си!" И тя ще разбере... Може би ще си поиска време? Дай й го, не бързай. Толкова, колкото ще стигне. За да отпуснеш прегръдката и да се насладиш на новата свобода, тази в пре(о)мяната."
* * *
Лятно парфе с праскови и шоколад
Диаметър: 18 см, порции: 6-8 порции.
Необходими продукти за блата:
- 80 г бисквити тип "котешко езиче" (може и бишкоти или чаени бисквити);
- 60 г натурален шоколад;
- 30 г масло.
Необходими продукти за крема:
- 400 г заквасена сметана;
- 200 мл млечна сметана за разбиване;
- 60 г захар;
- 10 г желатин на прах (1 пакетче) + 50 мл студена вода;
- 2 средни праскови;
- 1 с. л. мед.
Бисквитите се натрошават с ръце или с помощта на нож (трябва да са на малки парченца).
Шоколадът се начупва и се смесва с маслото. Разтопява се на водна баня или в микровълнова фурна, като периодично се разбърква. Щом шоколадово-маслената смес се стопи, се излива върху бисквитите и всичко се бърка добре, докато бисквитите попият течността.
В чиния/поднос се слага регулируем ринг за торта с диаметър 18 сантиметра (*за по-лесно изваждане на парфето след това, стените може да се покрият с ленти хартия за печене). На дъното се изсипва бисквитената смес и с ръка или лъжица/шпатула се притиска добре, за да се получи заравнен блат, който се оставя в хладилник да стегне.
През това време желатинът се разтваря в студената вода и се оставя да набъбне (*когато ползвам желатин през лятото, оставям да набъбне в хладилник, защото се е случвало, заради горещото време, да остане течен). В отделен съд към заквасената сметана се прибавя захарта, но не се бърка много (колкото захарта да се намокри, за да се разтопи). Другата сметана се разбива на пухкав крем, като се внимава да не се преразбие, защото се пресича. Прасковите се обелват и почистват. Пасират се заедно с лъжицата мед (получава се 200 мл като количество). Желатинът се разтопява на водна баня, като не бива да завира.
Постепенно и с внимателни движения разбитата сметана се добавя към заквасената. Когато двете смеси се обединят, се добавя и почти целият прасковен сок - без 2-3 с. л., които са за украсата на парфето. Накрая към млечния крем се добавя и желатинът при непрекъснато разбиване с телена бъркалка. *За да се смеси добре желатинът с крема и да не се образуват гранулки, към желатиновия разтвор, при постоянно бъркане, се добавят няколко лъжици от крема. Така температурите им се уеднаквяват и смесването след това се улеснява.
Готовият крем се изсипва върху охладения блат и се заравнява. Върху тортата, с помощта на лъжица или друго, се правят капчици от прасковения сок - в няколко окръжности. Преминава се с клечка за зъби между всяка една капчица, за да се получи ефект на сърчица. Възможна е и друга украса по желание.
Парфето се оставя за няколко часа, най-добре за една нощ, в хладилник. Когато е готово (добре стегнато), с помощта на леко затоплен нож, се отделя от ринга и се сервира.
Бисквитите се натрошават с ръце или с помощта на нож (трябва да са на малки парченца).
Шоколадът се начупва и се смесва с маслото. Разтопява се на водна баня или в микровълнова фурна, като периодично се разбърква. Щом шоколадово-маслената смес се стопи, се излива върху бисквитите и всичко се бърка добре, докато бисквитите попият течността.
В чиния/поднос се слага регулируем ринг за торта с диаметър 18 сантиметра (*за по-лесно изваждане на парфето след това, стените може да се покрият с ленти хартия за печене). На дъното се изсипва бисквитената смес и с ръка или лъжица/шпатула се притиска добре, за да се получи заравнен блат, който се оставя в хладилник да стегне.
През това време желатинът се разтваря в студената вода и се оставя да набъбне (*когато ползвам желатин през лятото, оставям да набъбне в хладилник, защото се е случвало, заради горещото време, да остане течен). В отделен съд към заквасената сметана се прибавя захарта, но не се бърка много (колкото захарта да се намокри, за да се разтопи). Другата сметана се разбива на пухкав крем, като се внимава да не се преразбие, защото се пресича. Прасковите се обелват и почистват. Пасират се заедно с лъжицата мед (получава се 200 мл като количество). Желатинът се разтопява на водна баня, като не бива да завира.
Постепенно и с внимателни движения разбитата сметана се добавя към заквасената. Когато двете смеси се обединят, се добавя и почти целият прасковен сок - без 2-3 с. л., които са за украсата на парфето. Накрая към млечния крем се добавя и желатинът при непрекъснато разбиване с телена бъркалка. *За да се смеси добре желатинът с крема и да не се образуват гранулки, към желатиновия разтвор, при постоянно бъркане, се добавят няколко лъжици от крема. Така температурите им се уеднаквяват и смесването след това се улеснява.
Готовият крем се изсипва върху охладения блат и се заравнява. Върху тортата, с помощта на лъжица или друго, се правят капчици от прасковения сок - в няколко окръжности. Преминава се с клечка за зъби между всяка една капчица, за да се получи ефект на сърчица. Възможна е и друга украса по желание.
Парфето се оставя за няколко часа, най-добре за една нощ, в хладилник. Когато е готово (добре стегнато), с помощта на леко затоплен нож, се отделя от ринга и се сервира.
Ще си позволя да похваля резултата, защото наистина се получил сполучливо парфе. Хареса ни и то много (на всички опитали го). Не беше прекалено сладко, напротив - леко и ефирно.
Чудих се доста какво точно да приготвя за повода. Исках да избегна включването на фурна. Затова се спрях на парфе. Доста рецепти прегледах, включително и Йолините (нейна е идеята за подобен блат). Накрая съчетах продуктите според личните предпочитания. За мое щастие - задоволих и чуждите. Много вкусно се получи, горещо препоръчвам!
Имаше си всичко това парфе. И по-лекия, и по-наситен вкус. И по-нежната, и по-груба текстура. И по-светлия, и по-тъмнен оттенък. Опитах да изразя себе си чрез него... Себе си в период, който тепърва предстои да се променя (тук споменах).
* * *
Красивите цветя... Те бяха жест от нашите преподаватели, които уважиха и споделиха момента, в който дружно си пожелахме "На добър час и до скоро!"
Благодаря на всички - за всичко!
:)
Гери, нали знаеш за онази реклама ... не е честно да не го споделиш ... та и ти така! Защо не каза къде да дойдем да хапнем и да се поглезим малко :) Ето това може да е начало на промяна! Аз като цяло много ги обичам промените и грабя с пълни шепи, винаги когато ми се отдаде възможност :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Ели, та ти си знаеш. ;)
ИзтриванеДано си права... за промените. Прегръдки и от мен! :)
Много красиво и нежно парфе, Гери! Много ми харесаха снимките ти!
ОтговорИзтриванеЦветята идеално се връзват с украсата на тортата ти.
Поздрави!
Габи, много ти благодаря! И да се почерпиш, нали е за това. :)
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасно парфе, Гери!
ОтговорИзтриванеИ красиви снимки!
Хубав ден :)
Дани, благодаря, хубав ден и на теб. :)
ИзтриванеНа Добър час Гери и попътен вятър! Прегърни промяната с любов!
ОтговорИзтриванеА парфето ... ах парфето ... прелестно, както и снимките му!
Прегръщам те Слънце :)
Ах, Дани, Дани... И аз те прегръщам много! :)
ИзтриванеГери,
ОтговорИзтриванечудно парфе и снимки.Плени ме с тази твоя публикация.Много красиво изглежда всичко !
Поздрави и чудесни августовски дни !
Ех, Ели... Благодаря ти много!
ИзтриванеПрекрасни да са и твоите дни - с много усмивки. :)
Всяка промяна е винаги добре дошла и винаги води до нещо добро, Гери. Пожелавам ти хубавите неща да те заливат като летен дъжд - внезапно и обилно, толкова, че да щурееш от щастие! А парфето ти е ужасно изкусително и нежно! Много ми харесва и на визия, и като вкус.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ирме, и аз така мисля, опитвам поне... Дано!
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки и от мен! И да се почерпиш, щом ти харесва. :)
Гери, вярваш или не, но аз по-красиво парфе не съм виждала...честно!
ОтговорИзтриванеНаистина си има всичко.
И както ти казах в моя блог - ето, на - и аз имам какво да науча от теб!
Ще се възползвам от тази рецепта, от визията, от всичко...
Снимките ти са прекрасни!
Желая ти от тук нататък само положителни промени да прегръщаш!
Веси... А аз по-окуражаващ коментар за нещо, направено от мен, не съм получавала... И безкрайно ти благодаря!
ИзтриванеИскрено се надявам да ти хареса парфето, ще чакам да кажеш мнението си. :) Имай предвид само, че наистина не е много сладко, но така исках да бъде (за да е по-леко). Опитай и подслади още, ако не ти е достатъчно.
Благодаря отново, Веси! И за теб само позитивни прегръдки! :)
Гери, ах, какво хубаво парфе си направила! Много ми харесва!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам промените, Гери и мисля, че винаги човек може да открие доброто във всяка сутуация.
Прегръдки!
Бети, благодаря ти сърдечно, прегръдки и от мен! :)
ИзтриванеГери,
ОтговорИзтриванеама много е красиво и слънчево при теб. Не съм наминавала скоро, но ето че останах приятно очарована. Такова красиво парфе, пипнато до най-малкия детайл. Как можа да го изпипаш толкова съвършенно?
Наистина изглежда невероятно. Поздрави за теб
Дани, благодаря ти! И на мен ми харесва как се получи, а всъщност е съвсем простичко като представяне. :)
ИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Сладко човече си ми ти, ей! Прегръдка от мен, муцунке! Чудесна торта!
ОтговорИзтриванеЙолинка... :)
ИзтриванеПрегръщам те и аз!
Страхотна парфена торта, просто безупречно страхотна :) Майсторско изпълнение, разбира се!
ОтговорИзтриванеА и по-цветята се залисах сериозно, греят като слънца тези декоративни маргаритки! Всичко е едно такова слънчево, нежно и свежо, точно като за ново начало :)
Прегръдки, мило Гери!
Таничка, благодаря ти! :)
ИзтриванеДано е светло за всички ни. :) Прегръдки и от мен!
Нежно изкушение! Гери , тортата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеНо по- важно е да те поздравя за дипломирането ти! Честито! Пожелавам ти от сърце много успехи! Темата ти е интересна и близка до нас повечето ти виртуални читатели :)
Гери, късмет , мила попътни ветрове и винаги преследвай и изпълнявай мечтите си ! Ти го можеш!!!
Нати, благодаря! Дано си права... :)
ИзтриванеА темата. Темата е вдъхновена от всички вас!
Признтелна съм ти за окуражителните думи, прегръдки от мен, Нати!
Гери,пожелавам ти(а и нямам съмнение,че ще) да останеш все така чиста,искрена,човечна и неподправена!
ОтговорИзтриванеПромяната ще настъпва постепенно и неусетно,от това човек няма как да избяга ,а и е добре да не се опитва,защото всяка възрост си има своето очарование и щастливи емоции.
Десертът-ах,десертът!Чакаше го,отлагаше го и най-после ето го-съвършен е!И като украса,и като ефирност,толкова е нежен,като теб самата,направо твое олицетворение!
Прекръсни кадри,скролвах ги с удивление и ми напълни очите с красота!
А този блат е супер интересен,като вид сладък салам,непременно някой път ще го опитам и аз,благодаря!Целувки от мен,мила!
Росинка... Знаеш ли как ми стопли сърчицето... :) Много те прергъщам!
ИзтриванеИ как правилно си усетила всичките ми емоции, да знаеш!
Само да кажа за блата - и е, и не е като сладък салам. Може би само външно, но всъщност вкусово - не. Аз малко се "стреснах", когато изсипах крема върху него и видях как на 3-4 места лекичко излезе смес под ринга... Като освободих, кремът се беше "наместил" между шоколадовите парченца бисквитки. И помислих, че се е съсипал блатът... А като разрязах, е, признавам, много ми хареса и на мен ефектът. :) Така че ще чакам да видя в каква красота ще го вмъкнеш! Десертите ти са все по-прекрасни, искрено ти се възхищавам!
Прегръдки най-сърдечни, другарче мило!
Прекрасна публикация, Гери!
ОтговорИзтриване...и парфето и снимките са уникални!
Поздравления, мила, за новото начало с пожелания за попътен вятър и сбъднати мечти!
Прегръдки!
Хриси, много се радвам, че ти харесва! От майстор като теб това е комплимент за мен. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Гери, да достигнеш зрялост би звучало като обида. Сякаш няма какво да постигнеш след това. Дерзай! Личи си как можеш.
ОтговорИзтриванеТортата звучи точно по мой вкус и много ми харесва как се е получила визията особено с тази красива мокра шарка горе.. днес се нагледах на троянска керамика и ми е тематично.
BTW от къде се сдоби с тази интересна чинийка?
Лууу, много ти благодаря, много! :)
ИзтриванеА за чинийката - много е хубава, нали? Поисках си я от майката на моя човек. Доколкото знам, е част от руски (съветски) сервиз, който си е купила още като ученичка.
И преди съм снимала в нея, май едни гриловони тиквички, но тук си пасна. :)
Хубав ден, Лу, и приятно изкарване там, където си!
Разкошно парфе е станало, Гери!
ОтговорИзтриванеТраянче, много се радвам, че ти харесва! Почерпи се и да ти е сладко. :)
ИзтриванеНеустоимо ти е парфето, Гери! И толкова перфектна шарка, толкова прецизно си го украсила! Снимките също са страшно слънчеви и красноречиво говорят колко вкусно и свежо ще да е било това парфенце. :) Успех оттук нататък във всичко, Гери! Прегръдка за теб!
ОтговорИзтриванеСветле, много ти благодаря! Щом ти харесва, да ти е сладко. ;)
ИзтриванеА аз желая успех и на теб!
Прегръдки най-сърдечни! :)
Гери, наслаждавай се на новата свобода и не спирай да откриваш очарованието на нови, неизпитани! И да запазиш детското! А за десерта и снимките - невероятна прелест, само поздравления заслужаваш! Прегръдки и хубава нова седмица, пълна с радост и благодат!
ОтговорИзтриванеЕее, Игличе, много ти благодаря, много! :) Прегръщам те силно, да знаеш!
ИзтриванеИ като минат сега почивките (не знам кой накъде е), искам да се видиииим! Съгласна? ;)
Усмивки!
И аз те прегръщам, Гери! Разбира се, че съм съгласна за среща, ще се чуем и ще нагласим нещо скоро!
ИзтриванеGery, all the pictures are perfect and cake looks so good. Enjoy it, my dear girl. Hugs and kisses:))))
ОтговорИзтриванеThanks a million, my dear Zoki!
ИзтриванеHave a wonderful evening. :)
Леле, Герчо, това е за изложба! Фантастично! Ще ми направиш ли? тук съм;)?
ОтговорИзтриванеГерчо, аз вчера се възхитих на творението ти, а и как си докарала, като за изложба. Браво, момиче! фантастична си и ти и рецептата. прегръдка!
ОтговорИзтриванеЕее, Марте, чак пък за изложба... А ако знаеш колко е лесно. :) Бих ти направила с удоволствие, ама как се разнася това чудо? Аз докато го снимах, имах чувството, че ще се стопи, а какво остава да го пренеса. Ще измислим. :)
ИзтриванеМного ти благодаря, много те прегръщам и до скорооо!
тази торта с тия жълти сърчица ще я сънувам, честно... изглежда превъзходно...
ОтговорИзтриванеА е толкова лесна, Алекс... ;)
ИзтриванеСлед съня и да си я подариш. Дотогава - почерпи се с моята. :)
Поздрави!
:)
ИзтриванеД-р Попова, ако знаете колко много значи тази усмивка в този момент... Благодаря! :)
Изтриване