сряда, 12 август 2015 г.

Прегърни промяната

Не харесвам публикации от рода на "10 признака...", че си жена или мъж, нисък или висок, слаб или дебел, весел или отчаян и т.н. Струват ми се малко безсмислени на фона на човешката многоликост...
Въпреки това понякога се зачитам, признавам. Така направих и днес. Защо ли? За да "узная" дали съм достигнала зрялост. С уточнение в заглавието - "...дори да не ви се вярва" С радост установих, че не съм. И призовавам:

"- Живей, дете, в мен! Подарявам ти най-въздушното кресло! И един скромен съвет. Прегърни промяната! Понякога се поддава дискретно, а друг път... Друг път заема цяло пространство. Но изборът е твой! Трудно е, признавам. Но ако я приканиш до себе си, прегърни я топло и тихичко й прошепни - "Приемам те такава, каквато си!" И тя ще разбере... Може би ще си поиска време? Дай й го, не бързай. Толкова, колкото ще стигне. За да отпуснеш прегръдката и да се насладиш на новата свобода, тази в пре(о)мяната."





 *               *               *


Лятно парфе с праскови и шоколад 





Диаметър: 18 см, порции: 6-8 порции.

Необходими продукти за блата:
- 80 г бисквити тип "котешко езиче" (може и бишкоти или чаени бисквити);
- 60 г натурален шоколад;
- 30 г масло.

Необходими продукти за крема:
- 400 г заквасена сметана;
- 200 мл млечна сметана за разбиване;
- 60 г захар;
- 10 г желатин на прах (1 пакетче) + 50 мл студена вода;
- 2 средни праскови;
- 1 с. л. мед.


Бисквитите се натрошават с ръце или с помощта на нож (трябва да са на малки парченца).
Шоколадът се начупва и се смесва с маслото. Разтопява се на водна баня или в микровълнова фурна, като периодично се разбърква. Щом шоколадово-маслената смес се стопи, се излива върху бисквитите и всичко се бърка добре, докато бисквитите попият течността.

В чиния/поднос се слага регулируем ринг за торта с диаметър 18 сантиметра (*за по-лесно изваждане на парфето след това, стените може да се покрият с ленти хартия за печене). На дъното се изсипва бисквитената смес и с ръка или лъжица/шпатула се притиска добре, за да се получи заравнен блат, който се оставя в хладилник да стегне.

През това време желатинът се разтваря в студената вода и се оставя да набъбне (*когато ползвам желатин през лятото, оставям да набъбне в хладилник, защото се е случвало, заради горещото време, да остане течен). В отделен съд към заквасената сметана се прибавя захарта, но не се бърка много (колкото захарта да се намокри, за да се разтопи). Другата сметана се разбива на пухкав крем, като се внимава да не се преразбие, защото се пресича. Прасковите се обелват и почистват. Пасират се заедно с лъжицата мед (получава се 200 мл като количество). Желатинът се разтопява на водна баня, като не бива да завира.

Постепенно и с внимателни движения разбитата сметана се добавя към заквасената. Когато двете смеси се обединят, се добавя и почти целият прасковен сок - без 2-3 с. л., които са за украсата на парфето. Накрая към млечния крем се добавя и желатинът при непрекъснато разбиване с телена бъркалка. *За да се смеси добре желатинът с крема и да не се образуват гранулки, към желатиновия разтвор, при постоянно бъркане, се добавят няколко лъжици от крема. Така температурите им се уеднаквяват и смесването след това се улеснява.

Готовият крем се изсипва върху охладения блат и се заравнява. Върху тортата, с помощта на лъжица или друго, се правят капчици от прасковения сок - в няколко окръжности. Преминава се с клечка за зъби между всяка една капчица, за да се получи ефект на сърчица. Възможна е и друга украса по желание.

Парфето се оставя за няколко часа, най-добре за една нощ, в хладилник. Когато е готово (добре стегнато), с помощта на леко затоплен нож, се отделя от ринга и се сервира.





Ще си позволя да похваля резултата, защото наистина се получил сполучливо парфе. Хареса ни и то много (на всички опитали го). Не беше прекалено сладко, напротив - леко и ефирно.



Чудих се доста какво точно да приготвя за повода. Исках да избегна включването на фурна. Затова се спрях на парфе. Доста рецепти прегледах, включително и Йолините (нейна е идеята за подобен блат). Накрая съчетах продуктите според личните предпочитания. За мое щастие - задоволих и чуждите. Много вкусно се получи, горещо препоръчвам!




Имаше си всичко това парфе. И по-лекия, и по-наситен вкус. И по-нежната, и по-груба текстура. И по-светлия, и по-тъмнен оттенък. Опитах да изразя себе си чрез него... Себе си в период, който тепърва предстои да се променя (тук споменах).


*                   *                    *

Красивите цветя... Те бяха жест от нашите преподаватели, които уважиха и споделиха момента, в който дружно си пожелахме "На добър час и до скоро!"



Благодаря на всички - за всичко!
:)



46 коментара:

  1. Гери, нали знаеш за онази реклама ... не е честно да не го споделиш ... та и ти така! Защо не каза къде да дойдем да хапнем и да се поглезим малко :) Ето това може да е начало на промяна! Аз като цяло много ги обичам промените и грабя с пълни шепи, винаги когато ми се отдаде възможност :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, та ти си знаеш. ;)
      Дано си права... за промените. Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  2. Много красиво и нежно парфе, Гери! Много ми харесаха снимките ти!
    Цветята идеално се връзват с украсата на тортата ти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много ти благодаря! И да се почерпиш, нали е за това. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасно парфе, Гери!
    И красиви снимки!
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. На Добър час Гери и попътен вятър! Прегърни промяната с любов!
    А парфето ... ах парфето ... прелестно, както и снимките му!
    Прегръщам те Слънце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Дани, Дани... И аз те прегръщам много! :)

      Изтриване
  5. Гери,
    чудно парфе и снимки.Плени ме с тази твоя публикация.Много красиво изглежда всичко !
    Поздрави и чудесни августовски дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Ели... Благодаря ти много!
      Прекрасни да са и твоите дни - с много усмивки. :)

      Изтриване
  6. Всяка промяна е винаги добре дошла и винаги води до нещо добро, Гери. Пожелавам ти хубавите неща да те заливат като летен дъжд - внезапно и обилно, толкова, че да щурееш от щастие! А парфето ти е ужасно изкусително и нежно! Много ми харесва и на визия, и като вкус.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, и аз така мисля, опитвам поне... Дано!
      Благодаря ти, прегръдки и от мен! И да се почерпиш, щом ти харесва. :)

      Изтриване
  7. Гери, вярваш или не, но аз по-красиво парфе не съм виждала...честно!
    Наистина си има всичко.
    И както ти казах в моя блог - ето, на - и аз имам какво да науча от теб!
    Ще се възползвам от тази рецепта, от визията, от всичко...
    Снимките ти са прекрасни!
    Желая ти от тук нататък само положителни промени да прегръщаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси... А аз по-окуражаващ коментар за нещо, направено от мен, не съм получавала... И безкрайно ти благодаря!
      Искрено се надявам да ти хареса парфето, ще чакам да кажеш мнението си. :) Имай предвид само, че наистина не е много сладко, но така исках да бъде (за да е по-леко). Опитай и подслади още, ако не ти е достатъчно.
      Благодаря отново, Веси! И за теб само позитивни прегръдки! :)

      Изтриване
  8. Гери, ах, какво хубаво парфе си направила! Много ми харесва!
    И аз обичам промените, Гери и мисля, че винаги човек може да открие доброто във всяка сутуация.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря ти сърдечно, прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  9. Гери,
    ама много е красиво и слънчево при теб. Не съм наминавала скоро, но ето че останах приятно очарована. Такова красиво парфе, пипнато до най-малкия детайл. Как можа да го изпипаш толкова съвършенно?
    Наистина изглежда невероятно. Поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! И на мен ми харесва как се получи, а всъщност е съвсем простичко като представяне. :)
      Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  10. Сладко човече си ми ти, ей! Прегръдка от мен, муцунке! Чудесна торта!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна парфена торта, просто безупречно страхотна :) Майсторско изпълнение, разбира се!
    А и по-цветята се залисах сериозно, греят като слънца тези декоративни маргаритки! Всичко е едно такова слънчево, нежно и свежо, точно като за ново начало :)
    Прегръдки, мило Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, благодаря ти! :)
      Дано е светло за всички ни. :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  12. Нежно изкушение! Гери , тортата е прекрасна!
    Но по- важно е да те поздравя за дипломирането ти! Честито! Пожелавам ти от сърце много успехи! Темата ти е интересна и близка до нас повечето ти виртуални читатели :)
    Гери, късмет , мила попътни ветрове и винаги преследвай и изпълнявай мечтите си ! Ти го можеш!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, благодаря! Дано си права... :)
      А темата. Темата е вдъхновена от всички вас!
      Признтелна съм ти за окуражителните думи, прегръдки от мен, Нати!

      Изтриване
  13. Гери,пожелавам ти(а и нямам съмнение,че ще) да останеш все така чиста,искрена,човечна и неподправена!
    Промяната ще настъпва постепенно и неусетно,от това човек няма как да избяга ,а и е добре да не се опитва,защото всяка възрост си има своето очарование и щастливи емоции.
    Десертът-ах,десертът!Чакаше го,отлагаше го и най-после ето го-съвършен е!И като украса,и като ефирност,толкова е нежен,като теб самата,направо твое олицетворение!
    Прекръсни кадри,скролвах ги с удивление и ми напълни очите с красота!
    А този блат е супер интересен,като вид сладък салам,непременно някой път ще го опитам и аз,благодаря!Целувки от мен,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка... Знаеш ли как ми стопли сърчицето... :) Много те прергъщам!
      И как правилно си усетила всичките ми емоции, да знаеш!
      Само да кажа за блата - и е, и не е като сладък салам. Може би само външно, но всъщност вкусово - не. Аз малко се "стреснах", когато изсипах крема върху него и видях как на 3-4 места лекичко излезе смес под ринга... Като освободих, кремът се беше "наместил" между шоколадовите парченца бисквитки. И помислих, че се е съсипал блатът... А като разрязах, е, признавам, много ми хареса и на мен ефектът. :) Така че ще чакам да видя в каква красота ще го вмъкнеш! Десертите ти са все по-прекрасни, искрено ти се възхищавам!
      Прегръдки най-сърдечни, другарче мило!

      Изтриване
  14. Прекрасна публикация, Гери!
    ...и парфето и снимките са уникални!
    Поздравления, мила, за новото начало с пожелания за попътен вятър и сбъднати мечти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, много се радвам, че ти харесва! От майстор като теб това е комплимент за мен. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  15. Гери, да достигнеш зрялост би звучало като обида. Сякаш няма какво да постигнеш след това. Дерзай! Личи си как можеш.
    Тортата звучи точно по мой вкус и много ми харесва как се е получила визията особено с тази красива мокра шарка горе.. днес се нагледах на троянска керамика и ми е тематично.
    BTW от къде се сдоби с тази интересна чинийка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лууу, много ти благодаря, много! :)
      А за чинийката - много е хубава, нали? Поисках си я от майката на моя човек. Доколкото знам, е част от руски (съветски) сервиз, който си е купила още като ученичка.
      И преди съм снимала в нея, май едни гриловони тиквички, но тук си пасна. :)
      Хубав ден, Лу, и приятно изкарване там, където си!

      Изтриване
  16. Разкошно парфе е станало, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, много се радвам, че ти харесва! Почерпи се и да ти е сладко. :)

      Изтриване
  17. Неустоимо ти е парфето, Гери! И толкова перфектна шарка, толкова прецизно си го украсила! Снимките също са страшно слънчеви и красноречиво говорят колко вкусно и свежо ще да е било това парфенце. :) Успех оттук нататък във всичко, Гери! Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много ти благодаря! Щом ти харесва, да ти е сладко. ;)
      А аз желая успех и на теб!
      Прегръдки най-сърдечни! :)

      Изтриване
  18. Гери, наслаждавай се на новата свобода и не спирай да откриваш очарованието на нови, неизпитани! И да запазиш детското! А за десерта и снимките - невероятна прелест, само поздравления заслужаваш! Прегръдки и хубава нова седмица, пълна с радост и благодат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Игличе, много ти благодаря, много! :) Прегръщам те силно, да знаеш!
      И като минат сега почивките (не знам кой накъде е), искам да се видиииим! Съгласна? ;)
      Усмивки!

      Изтриване
    2. И аз те прегръщам, Гери! Разбира се, че съм съгласна за среща, ще се чуем и ще нагласим нещо скоро!

      Изтриване
  19. Gery, all the pictures are perfect and cake looks so good. Enjoy it, my dear girl. Hugs and kisses:))))

    ОтговорИзтриване
  20. Леле, Герчо, това е за изложба! Фантастично! Ще ми направиш ли? тук съм;)?

    ОтговорИзтриване
  21. Герчо, аз вчера се възхитих на творението ти, а и как си докарала, като за изложба. Браво, момиче! фантастична си и ти и рецептата. прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Марте, чак пък за изложба... А ако знаеш колко е лесно. :) Бих ти направила с удоволствие, ама как се разнася това чудо? Аз докато го снимах, имах чувството, че ще се стопи, а какво остава да го пренеса. Ще измислим. :)
      Много ти благодаря, много те прегръщам и до скорооо!

      Изтриване
  22. тази торта с тия жълти сърчица ще я сънувам, честно... изглежда превъзходно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А е толкова лесна, Алекс... ;)
      След съня и да си я подариш. Дотогава - почерпи се с моята. :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Д-р Попова, ако знаете колко много значи тази усмивка в този момент... Благодаря! :)

      Изтриване