вторник, 14 януари 2014 г.

За успешните недостатъци!

Често човек се разсейва, та дори забравя някои подробности... Не е нещо ново, нито пък - далечно. Резултатите невинаги са приятни, но друг път са неочаквано успешни, та дори усмихващи. И сгряващи!

Точно така се получи с първото ми по-сериозно готвене за тази година... Е, сериозно, колко да е сериозно? Да кажем, че беше замислено.

Та ще правя аз чийзкейк. Ясно беше, че ще е печен, някак повече ни допада. И веднъж усетила лекотата при приготвянето му и прекрасния резултат, отново се доверих на Йолиния вариант, който съм показвала и преди (тук). Въпросната сладост исках да поднеса в другото вкъщи (имаме си цели 3 с половинката :)) и щеше да е за първи път. Тоест не ми се искаше да се проваля.

Следвах рецептата на Йоли с много малко волности от моя страна. А именно - вместо 250 г рикота избрах да използвам 1 част нашенска си извара и 1 част нашенско си крем-сирене (много обичам чийзкейк точно с българското крем-сирене). И какво се случва... Пазаруваме ние с майката на любимия необходимите продукти, но от различни магазини. Купувайки крем-сиренето, го оставяме в колата и отиваме за останалата част. Всичко преминава по план, прибираме се и аз запрятам ръкави, а след това с усмивка наглеждам чудесията във фурната. За щастие всичко протече по план. Но... Да, едно голямо "но". Но на другия ден, возейки се в колата, откриваме, че крем-сиренето послушно си стои там и никой не се е сетил да го вземе... Е, какво да ви кажа... Пропуск си беше, но за щастие - успешен.

Ето така си пожелавам да ми върви занапред. Даже ще бъда смела и няма да се ограничавам до "през тази година", отправям поглед без ограничения. И с пълно с надежди сърце мечтая за моменти, които макар и с пропуск, да завършват благополучно и с усмивка, може и подсладени допълнително. :) Искрено ви го желая и на вас!


Чийзкейк... без сирене

 

За форма с диаметър 20-22 см.

Необходими продукти за бисквитената основа:
- 2 и 1/2 пакета чаени бисквити с орехи (грамажът на един пакет е 220 г);
- 100 г меко или разтопено масло.

Необходими продукти за пълнежа:
- 3 яйца;
- 150 г захар;
- 130 г безсолна извара;
- 400 г заквасена сметана;
- 1 ч. л. ванилова захар;
- настъргана кора от половин лимон.

Необходими продукти за украсата:
- любим конфитюр.

Технологията е ясна, но ще си я напиша отново като един прилежен ученик. :)
Бисквитите се смилат на фини трохи с блендер. Към тях се добавя разтопеното масло и хубаво се смесва, така че всички трохички да бъдат омаслени (най-лесно е с ръце).
В кръгла тавичка се слага хартия за печене и се разпределя бисквитената основа, така че да обхване и дъното, и стените. Имах опасения дали ще може да се извади готовият чийзкейк, но потвърждавам - може. С помощта на още един човек се захващат 4-те края на хартията за печене и вече изстуденият десерт излиза без проблем. Същото важи и за самата хартия - съвсем лесно може да се издърпа, като се внимава да не се разруши основата.
Отделно се разбиват яйцата със захарта до пухкав крем. Прибавя се изварата, която предварително се блендира до получаване на съвсем гладка консистенция, наподобяваща крем-сирене. След изварата се добавят заквасената сметана, ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Всичко се разбива добре с миксер до еднородна смес. Кремът се изсипва внимателно върху бисквитената основа.
Чийкейкът се пече в предварително загрята на 175° C фурна за около час. Готов е, когато при поклащане центърът леко се тресе.
Изважда се и се оставя да се охлади.
След охлаждането трябва да престои минимум 2-3 часа в хладилник, за да се стегне допълнително и да се изстуди добре. Накрая се гарнира с любим конфитюр. В моя случай смесих два - от ягоди и от боровинки.



 Уверявам ви, че дори и с пропуснато крем-сирене, чийзкейкът е страхотен на вкус (не усетих реална промяна)! Йолинце, още веднъж ти благодаря за чудесната рецепта, много ни е любима! А вече събра още повече доволно усмихващи се и "ммм"-кащи хора. :)




Слънчева и ползотворна седмица желая на всички ви!
И нека занапред недостатъците бъдат неусетни или поне с красив финал. ♫



59 коментара:

  1. Ех, как ми се хапва чийзкейк... Страхотен ти се е получил, Гери! :)

    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, ами заповядай веднага. Дано да ти хареса. :)
      Усмихната вечер!

      Изтриване
  2. С пропуск или без,много свеж и апетитен десерт се е получил:).Чудесна нощ,Гери!

    ОтговорИзтриване
  3. Гериии, толкова вкусен изглежда, че чак ми се прияде! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на мен ми се приядоха твоите ролца... Давай да комбинираме - от теб основното, от мен десерта. :)
      Поздрави, Пете! :)

      Изтриване
  4. Знаеш ли колко пъти съм пропускала съставка, слава Богу веднъж беше само пагубно;) Чийзът ти изглежда страхотно, а и на Йоли винаги може да се довери човек. Поздрав и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, при мен е било пагубно и без да пропускам съставка, ама това е друг въпрос... :)))
      Да се почерпиш, Марте, и да ти е сладко. :) А аз ще си примирам по твоята тортичка...
      Умсихнат утрешен ден! :)

      Изтриване
  5. Ама че е хубав този чийзкейк! За мен от райските ябълки, за които ми спомена, за теб парче от него! И седянката е готова! :) Е, ще си гризна и аз от чийзкейка ти, толкова е апетитен!! Прегръдки, Усмишко и само така със снимането! Ставаш все по-добра!!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Седянката ще си я спретнем задължително. А за чийзкейка - щом и ти си навита да си опиташ, значи определено ти харесва, което само ме радва. Благодаря ти много за подкрепата, да знаеш, че означава много за мен! :)
      Прегръдки, Тикиии! :)

      Изтриване
  6. Ехей, сладкодумнице! Гери, пропуски съм правила неведнъж в кухнята, но се радвам, че са били от успешните, т.е. не съм забравяла за основните съставки, хихи. Чийзкейкът ти е невероятен, грабва окото, но със сигурност и на небцето ще се отрази добре. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, а при мен си беше основна съставка... Ама явно съм имала късмет. :)))
      Да се почерпиш, щом ти е харесал. Взе, че наистина стана вкусен. ;)
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  7. Без гафове в кухнята не може, но при теб всичко е благополучно свършило!
    Чийзкейкът изглежда невероятно!
    Прегръдка, Гери!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен е чийзкейка, Гери!
    А с пропуските се случва, но при тази рецепта не се е отразило :)
    Аз скоро се изложих с едни курабийки, но се изядоха/при тях добавих яйцето, което беше за намазване/


    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз изпускам, ти добавяш... :) Нищо, важното е да завършваме с усмивка. Хубав ден и на теб! :)

      Изтриване
  9. Много вкусен е станал! Понякога дефект води до ефект:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Траянче, дано гафовете са по-малко... Поздрави!

      Изтриване
  10. Гери, макар и с пропуск, изглежда умопомрачаващ, а съм сигурна и че вкусът му е такъв. Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. гЕРИ, СТАРХОТЕН Е ТОЗИ СЛАДКИШ! Като го гледам и направо ми повдига настроението, нищо, че мъглата пак ни обгърна :)
    С пропуск или не, изглежда много апетитно и не бих отказала парченце от него :)
    Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ти не би отказала, а аз не бих пропуснала - да се почерпиш тогава задължително и дано да ти се услади. ;)
      Хубава сряда!

      Изтриване
  12. Ух, че апетитно изглежда, Гери! Отдавна не съм правила чийзкейк и ми се дояде от твоя :) Пък мен винаги ме е страх, че ще се разпадне сладкиша като го вадя с хартията и като я издърпвам после... :) И аз ти пожелавам все такива успешни "неуспехи" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, да се почерпиш тогава с моя, докато си направиш и ти. :)
      А за хартията... Аз също се притеснявах много. Това беше и една от причините да не съм приготвяла в другото вкъщи чийзкейк (там няма форма с отделящо се дъно). Предполагам, че бисквитеният борд отстрани също дава допълнителна устойчивост. Така че давай смело, след няколко часа в хладилник няма проблем с ваденето.
      Усмивки! :)

      Изтриване
  13. Браво Гери, винаги съм се чудела дали мога да го направя с извара и ти разреши загадката :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, може и още как. :) По никакъв начин не пречи на вкуса (а знам как е и само с крем сирене). Даже немският вариант на чийзкейка е само с извара. Тук, при Супичка, може да погледнеш: http://www.supichka.com/2013/05/nemski-sladkish-s-izwara.html Откога му се каня и аз...
      Поздрави, Мими, радвам се, че ти хареса! :)

      Изтриване
  14. С ръка на сърцето казвам, че скоро открих твоето си местенце, Гери!
    И откровено се изхилих на заглавието - Чийзкейк без сирене :)))) Умрях от смях :)
    И аз съм правила само с извара :)
    Поздрави и ще се отбивам по-честичко на гости :)
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човек трябва да подхожда с чувство за хумор, много по-лесно е. ;) Та се опитвам и аз така...
      Радвам се, че се отби тук, винаги си добре дошла! :)
      Хубава вечер, Вики. :)

      Изтриване
  15. Прекрасен е Гери, със и без пропуск, но с красив и вкусен финал.
    Поздравления и аз ти желая смел поглед без ограничения,
    с много успехи, кулинарни вдъхновения и вълшебни резултати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря! Да ти се връщат хубавите пожелания. :)
      Усмиханата вечер!

      Изтриване
  16. Гери, да живеят за сладките грешки :) От такива неща се получават и още по-нови рецепти! Чийзкейкът изглежда прекрасно ( дори и без сирене :) ) и само мога да си представям колко е вкусен! А пък мисля, че следващата рецепта може да бъде с търпеливото крема сирене :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Гери,все така сладки да са грешките!
    Печен чийз видя ли,омагьосва ме моментално!
    Нещо като му е писано,че ще стане,си става,великолепен е!
    Сърдечна прегръдка от мен,слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз все за теб се сещам, като правя чийзкейк, съвсем сериозно... Просто съм запомнила, че много обичаш. :)
      Благодаря ти от сърце, изпращам ти много усмивки и силна прегръдка! :)

      Изтриване
  18. Изключителен чийзкейк, Гери! Това, че е без сирене за мен си е предимство, не бих отказала едно голямо парче. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Евче, така да ме окуражаваш всеки път... Много ти благодаря! И те черпя с едно огроооомно парче!
      Сърдечни поздрави и на теб! :)))

      Изтриване
  19. Гери, ако всички рецепти с пропуски изглеждаха така, то бих искала да ми се случва по-често:)), за съжаление обаче не винаги резултатите са толкова вкусни и красиви. При теб си е направено с много желание, за това се е получило! Страхотен чийзкейк! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали... А понякога, дори с всички съставки, нищо не става както трябва да е. :) Пусти късмет...
      Радвам се, че намина, Кате, много усмивки ти изпращам! :)

      Изтриване
  20. Gery, this looks so yummmyyyyyy.....it is to bad that you are not closer so I can have a piece.
    My dear friend,enjoy it. Hugs and kisses.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks, Zoki! I will send you a biiiig piece of this if you want and hope you'll like it. :)
      Hugs and kisses, my dear friend! :)

      Изтриване
  21. Гери,
    чийзът ти изглежда много вкусен, и всъщност на крема сиренето, точно на българското(не се сещам производител) съм забелязала в състава му, че пише извара и масло. Така, че пропускът няма как да се окаже фатален. Със сигурност е бил по-ниско калоричен, но със нищо не е отстъпвал във вкусово отношение новият ти чийзкейк!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много благодаря! А това за крем-сиренето не го знаех... Но определено има логика, съдейки и по вкуса, който усетих, след като пасирах изварата. :)
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  22. Гери, твоят чийзкейк е абсолютно доказателство на правилото: "От дефекта - към ефекта"! :)
    И резултатът, естествено, е неочаквано добър! :)
    Поздрави от един нееднократно препатил по подобен начин! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Гери, получил ти се е страхотно този чийзкейк. Знаеш каква съм фенка и направо ми се приисква да си отрежа едно парченце от твоя...вкусотия!
    А за грешките в кухнята какво да ти кажа...не знам дали има една рецепта, която да е минала гладко от-до, но пък така се учим. :)
    Прегръдки и усмивки! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Алекс, така е... :)
      И като ти се иска, грабвай ножа и режи коооолкото искаш. Да не забравиш и В. ;)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  24. На кого му пука за съставките при такъв шеметен резултат?! И аз съм в отбора на фенките му, следващия път ако остане парченце....пращай насам! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. ай, че вкусно изглежда, Гери... умирам за чийзкейк... не било дефект, а ефект:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, ами заповядай, не се ослушвай дълго. :)
      Усмивки! :)))

      Изтриване
  26. Хаха, забавна работа. Ние веднъж правихме мързелива баница и забравихме да сложим брашно. Всичко готово, направено, и чак когато опънахме палатката разбрахме, че нещо не е наред и сме си приготвили омлет :) А иначе се чудехме и тюхкахме защо не се надигна :)
    Прекрасен е станал „чийзкейка“! С пожелания за повече ефекти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Лу, значи не съм сама... :) Нищо де, човек се учи, нали така? :) Ама понякога пък и научен, пак се разсейва, хи-хи.
      Поздрави най-сърдечни и усмихната седмица от мен! :)

      Изтриване
  27. Вече се пече,имах огромно желание да го направя - дано да се е получил. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам силно палци и очаквам после мнение. :) И аз пекох одеве един шоколадов чийзкейк, ама не останах доволна... Ще споделя скоро. :)
      Поздрави най-сърдечни и благодаря много за доверието! :)))

      Изтриване
  28. Забравих да пиша, мисля че се получи добре ,само че на моята печка май трябва да се пече по-малко време от един час, защото стана малко черен по края, но иначе стана вкусен, благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно имате предвид горната част, ръба на бисквитения борд. И при мен се е случвало, но може лекичко да се махне с нож, ако загори. Много зависи и от фурната. Но се надявам да сте доволни от крайния резултат. :)
      Благодаря много за доверието! Винаги сте добре дошли тук, хубава вечер от мен! :)

      Изтриване