Та оттам и идеята да попътувам към годините, когато всевъзможни тревички и цветчета бяха обект на игрите ни.
С въпросното великденче си правехме венчета, които след това гордо слагахме върху косите си и се хвалехме колко сме хубави. Не знам дали е редно, но пък понякога и хапвахме мъничките им цикламени цветове. По-точно основата им, която е светла, почти бяла, и е чудно сладичка!
Рициновите листа (от тези с по-големите размери) бяха кокетните ни малки чадърчета...
Глухарчетата пък бяха нашите гадатели. Всяко дете си пожелаваше нещо и смело издуваше бузи, така че всички "парашутчета" от глухарчето да се разнесат из въздуха... Тогава се сбъдвали желанията. Но бяхме и много внимателни! Защото мислехме, че ако някое от въпросните "парашутчета" влезе в нечие ухо, от него се оглушава...
Не знам защо, но вярвахме, че не бива да докосваме жълтурчетата... Щели да ни окапят косите. Иначе жълтурчета наричахме жълтите глухарчета.
Тревичка, която наподобяваше малка четчица, навлажнявахме и се лакирахме с нея... Що за идея, момичешка работа. ;)
Съцветието на живовляка, което оприличавахме на копие, извивахме по странен начин и успявахме да превърнем тревичката в своеобразен лък, а самото съцветие ставаше стреличка. Та така водихме "война".
От друга тревичка пък, овчарска торбичка, изобретявахме музикални инструменти. Сега да не помислите, че сме били скрити гении... ;) Не, просто притискахме листенцата й към стъблото (а те приличат на малки сърчица). След това, разклащайки тревичката, тя леко шумоли, а според нас звънеше.
Сещам се, че с пъпчици мак правехме малки балеринки или пък принцеси, кой както ги вижда. Просто разтваряхме пъпчицата и отвътре се показваха различни по цвят роклички... Детска фантазия. :)
Няма да забравя играта за "Царя", но пък не помня какъв беше плевелът, който използвахме. Става въпрос за откъсването му, поставянето му и после уж хвръкването му. А "заклинанието" беше "Отишъл царят на война и се върнал без глава".
С едно цвете, което наричахме кученце, редовно имитирахме кучешки лай (стискайки самия цвят)..
А с по-тънички листа, отново от плевели, правехме страхотни, пронизващи звуци. Целта е да се постави листото плътно между двата палеца. А после... После следваше забавата.
С върбови клони пък си правихме въдици. След това ходихме за риба. Най-често (а това "често" си беше доста рядко) си хващахме малка мряна, на която най-много се радваха котета ни.
*Руми, много благодаря за подсазките относно имената на тревичките! :)
Сигурно ще изплуват и още дивотии, ако се заровя по-усърдно в спомените си. Но най-важното е, че бяхме наистина безгрижни и свободни - за пакости, за веселби, за игри и много забавления.
И в този дух ми се иска да ви подсладя с нещо, което много хора свързват именно с детството си. Аз открих този сладкиш сравнително скоро - когато бях първи курс. Как ли? Една колежка ми разказваше за най-вкусния сладкиш, който баба й приготвяла. И аз, разбира се, поисках рецептата. Направих го без да подозирам какво ще получа, а после... После заобичах този десерт! И днес точно с него ще ви почерпя, но следвайки друга рецепта (просто обичам да разнообрзявам) - тази на Гисчо. Съвсем леки промени съм направила, но като цяло всички рецепти за този десерт си приличат.
И с едно усмихнато намигване ви приканвам да се подсладите добре, да развихрите въображението си и смело да се вдетините. Понякога е толкова приятно! ッ
Сладкиш "Агнес"
- 5 белтъка;
- 125 г краве масло;
- 3/4 ч. ч. захар;
- 1 ч. ч.
брашно
- 2 ч. л. бакпулвер;
- 1 ч. ч. смлени орехови ядки.
- 1 ч. ч. смлени орехови ядки.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. В отделен съд, отново с помощта на миксер, полутечното масло и захарта се разбиват до получаването на пухкав маслен крем (който е малко по-рядък от нормалния, защото и маслото е почти течно). След това двете смеси се обединяват внимателно (може и с шпатула). Постепенно се добавя брашното, в което предварително е сложен бакпулверът. Обединява се всичко и накрая следват орехите. Разбърква се хубаво, като е важно да се запази обема на тестото.
В тавичка се слага хартия за печене и се разпределя кексовото тесто. Заглажда се и се пече в предварително загрята на 180° C за 30 минути (щом леко порозовее, блатът е готов).
Аз проверих и с клечка за зъби - излиза идеално суха.
Изпеченият блат се изважда от фурната и се оставя около час, за да изстине напълно.
Необходими продукти за глазурата:
- 5 жълтъка;
- 3/4 ч. ч. пудра захар;
- 5-6 капки лимонова есенция.
Всички продукти за глазурата се смесват и се разбиват продължително време с миксер до получаването на гладък крем, който се разпределя върху изстиналия блат.
Сладкишът се връща във фурната и се суши на 80° C за 10 минути. След това фурната се изключва, а десертът вътре се "забравя" за няколко часа или за една нощ.
Аз винаги го оставям да престои цяла нощ (приготвям го късно вечерта), защото обичам глазурата да е суха и да наподобява вкуса на целувки.
Готовият сладкиш се реже с топъл и сух нож (ножът се потапя във вряла вода и се подсушава), като се внимава, за да не се натроши глазурата. Най-разпространеният начин за поднасяне е във формата на ромб.
Страшно много харесвам този сладкиш! Преди малко открих, че идеално се съчетава и със сладолед.
Гисчо, сърдечно ти благодаря за сполучливата рецепта! За мое щастие аз също имах домашни яйца, така че мога да се похваля със също толкова жълтички агнеси. ;)
* * *
Желая на всички светли празници с пожелания за здраве, щастлива споделеност, вкусни моменти и шарени емоции!
Честит Великден!
Това, Усмишко, ми е любимият сладкиш! Баба му казваше Агнески и го правеше невероятно добре! За всеки мой рожден ден я молех да прави :) И до ден днешен, си хапвам от него... може да отказвам всички други десерти, но този не пропускам! :) Дай парченцееееее! :)
ОтговорИзтриванеВесели празници, мила! Вкусни, уханни и усмихнати :)
Еее, вече знам с какво да те почерпя, винаги съм искала да ти направя нещо сладичко! Благодаря ти, Тики, грабни си много парченца - колкото ти се иска и обичаш! Силно те прегръщам, другарче, и ти желая най-прекрасния Великден! И те очаквааааам! :)
ИзтриванеУсмивки! :)
Моята баба по други десерти е специалистка, но и този съм го пробвала май веднъж...да ти кажа честно не си спомням. А изглежда толкова вкусничък! Прекрасно си го направила и направо се учудвам колко жълтички са ти се получили, ама явно са ти били хубави яйчицата. :))
ОтговорИзтриванеПрекрасен и светъл Великден ти желая! Една голяма прегръдка имаш от мен и много усмивки!
Алекс, и аз не го свързвам с детството, но пък сега му се радвам много. Преди малко пак си грабнах от него... ;) А яйчицата определено бяха хубави и най-важното - домашни. :)
ИзтриванеСветъл празник и от мен, изпращам ти голяма прегръдка и много усмивки!
И мой любим сладкиш, Гери,
ОтговорИзтриванеа твоят изглежда прекрасно - празничен, фин и нежен, и мнооого красив...
Благодаря за пролетното настроение,чудесните снимки и цялата публикация.
Поздравления за теб, мило момиче,
светли, благословени и усмихнати Великденски празници!
Дианка, благодаря ти! Радвам се много, че го одобряваш. :) Аз ти благодаря за винаги топлите думи. Светли празници, прегръдка от мен!
ИзтриванеСветли и усмихнати празници, Гери!
ОтговорИзтриванеА детското у нас е хубаво да си го носим винаги :)
Прекрасен сладкиш, спомен от моето детство, и прекрасни снимки!
Дани, светли празници и на теб! Да се почерпиш задължително щом ти харесва. :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Много е цветно и красиво при теб, Гери :)
ОтговорИзтриванеОбичам Агнеси и не съм хапвала много отдавна, благодаря за подсетката :)
Хубави празнични дни ти пожелавам!
Зори, радвам се много, че ти харесва! :) Цветни и усмихнати празници ти желая и аз, поздрави!
ИзтриванеЗачетох се за тревичките, мили спомени ме връхлетяха, тогава се появи изненадваща снимка на Агнес и вярвай ми, Гери настръхнах:) това е един от любимите ми сладкиши и дори май не съм го споделяла в блога още:). Толкова прецизно си го направила, толкова вкусно си го представила, подсилен от детски игри. Прекрасна си! Светло посрещане на Великден!
ОтговорИзтриванеКате, с най-голямо удоволствие го споделям с теб, толкова ще ми бъде драго! Благодаря ти, ти си прекрасна! Светли празници, мила Катенце, всичко добро желая на цялото ти семейство! :)
ИзтриванеСтрахотен се е получил, Гери! Не помня вече вкуса на този сладкиш, но е една класика, която ти много умело припомняш! :)
ОтговорИзтриванеПриказен празник пожелавам!
Светле, почерпи се и ще си припомниш. :) Приказен да е и твоят празник, всичко добро от мен! :)
ИзтриванеНе бях яла Агнеси от около 100 години, докато преди една не си припомних вкуса им на една бебека погача;) Чудесни снимки си направила, Герчо.
ОтговорИзтриванеА да ти кажа само, че ние от жълтурчетата си правехме венци и въжета за скачане и коса все още имам;)) След малко е Великден!
Желая ти много здраве и пълна кошница с цветни, осъществени мечти!
Марте, значи вече няма да се притеснявам (и до днес не смея да "играя" много с жълтурчетата) ;).
ИзтриванеЧестит Великден, нека здраве и обич изпълват дома ти, всичко добро ти желая от сърце! :)
Ау, този Агнес е просто перфектен, усетих наситения орехов вкус на блата и леко хрупкавата, невероятно вкусна глазура върху небцето си :) Парчетата са съвършени!
ОтговорИзтриванеСпомените ти са много сладки, а ти със сигурност си много слънчев и позитивен човек!
Нека и за теб Великден да бъде чуден празник!
Таничка, благодаря... Да се почерпиш задължително!
ИзтриванеСветъл Великден! :)
Светъл Великден, Гери! Здраве, щастие и благоденствие ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря, светъл празник и на теб! Всичко добро ти желая и най-вече здраве! :)
ИзтриванеХристос Воскресе! Светъл празник, Гери!
ОтговорИзтриванеВоистина Воскресе, Лети! Нека грее пролет в душата ти, прегръдки! :)
ИзтриванеПак съм аз, Гери - Честито Възкресение Христово!
ОтговорИзтриванеСветли и благословени Великденски празници
с пожелание за здраве и благополучие, мир и любов.
Дианка, Честито Възкресение! Всичко най-добро ти желая от сърце. :)
ИзтриванеХристос Воскресе, Гери! :) С пожелание за здраве, светло бъдеще и любов в сърцата! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, Воистина Воскресе! Всичко най-добро ти желая и много пролетни усмивки!
ИзтриванеЧестит да е празника и на вас, мила Гери! Много усмивки, здраве и красота ви желая. Бог да ви пази!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йолинце, бъди и ти здравичка и все така прекрасна!
ИзтриванеАгнесът ти ме замая....
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе,Гери!
Воистина Воскресе, Миленка! :)
ИзтриванеБоже, Гери, каква Агнеса само, красота, красота! Не едно, не две парченца, а цялата чинийка бих си придърпала... цветът на жълтото е убийствено разкошен!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и щастлива, мила, нека светлината на този хубав празник огрява винаги сърцето ти!
Голяма прегръдка от мен!
Мими, дръпни си колкото парченца ти се усладят. :)
ИзтриванеЧестит Великден! От сърце ти желая здраве, обич и вдъхновение винаги да те усмихват. Голяма прегръдка и за теб, Мими!
My dear friend, happy Easter!!!! Hugs and kisses
ОтговорИзтриванеHappy Easter, Zoki! I wish you all the best, my friend. :)
ИзтриванеКак ми се прииска една агнеса, точно сега :-)
ОтговорИзтриванеКак постигаш този красив жълт цвят? На мен никога не ми се получава точно такъв
Мими, какво чакаш, веднага да се почерпиш. :)
ИзтриванеКак го постигам цвета ли? С много фотошоп... Шегувам се. ;)
Бяха ми подарили домашни яйчица, които просто се оказаха разкошни, аз също много харесвам жълтия цвят, който се получи. :)
Христос Воскресе, Гери... пожелавам много здраве и светлина в сърцето...
ОтговорИзтриванеа снимките на сладкиша са направо уау, фантастични...
Воистина Воскресе, Алекс! Бъди здравичка и все така вдъхновена!
ИзтриванеЗа снимките... Благодаря ти! Такива думи от творец като теб значат много, много за мен!
Прегръдки. :)
Ох, зачетох се и си припомних моите детски години (тооолкова отдавна беше :( )- весели, безгрижни и изпълнени с невероятни приключения (и ние си правехме "звънчета" от овчарска торбичка (така се казва тревичката с листенца като сърчица), а и Агнесата ми навява детски спомени (коооооолко вкусно сладкишче)! Гери, всичко е прекрасно!! Благодаря ти за емоцията! Бъдете живи и здрави и много усмивки! Целувки!!
ОтговорИзтриванеРуми, точно овчарска торбичка е, да, сега се сетих и аз. Остава да ми подскажеш сега и за другата тревичка. :)
ИзтриванеДа се почерпиш със сладкиша и дано да ти хареса. Прегръдки от мен с пожелания за здраве на цялото ти семейство!
Гери, мисля че говориш за съцветието на живовляка (поне ние с него се целехме) :). Поздрави!
ИзтриванеРуми, златна си! Сега ще допълня в текста, точно това са тревичките. Благодаря ти, прегръдки от мен! :)
ИзтриванеЧестито Възкресение Христово, Гери!
ОтговорИзтриванеЗдраве и щастие!
Диди, много благодаря! Всичко най-добро и на теб!
ИзтриванеБлагодаря ти, че си наминала и през моето местенце, сърдечно те поздравявам! :)
Христос Воскресе! Гери, залепнах за екрана, умопомрачаваща агнеса си направила, браво! Прегръдка силна, мило другарче!
ОтговорИзтриванеТаничка, благодаря ти! Грабвай бързо парченце и да ти е сладко. Много си отива със сладолед този десерт, открих го наскоро. ;)
ИзтриванеПрегръдка силна и от мен, другарче! :)
Гери, обожавах го този сладкиш, един от най-любимите ми! Ако знаеш от колко години се каня да го направя по рецептата на баба и все не му идва реда...
ОтговорИзтриванеНадявам се, че си прекарала прекрасни празници! Прегръдки!
Кате, ще чакам да го видя и в твой прочит, може да му втъкнеш някоя екзотична нотка. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
П.П. Прекрасни бяха празниците, да, не искам да свършват почивните дни...
Гери, толкова мило разказче за детските щуротийки- сякаш ви виждам да тичате по поляните :) Чудно цветно разказче си написала и с любим сладкиш си го съчетала! Беше ми вкусно и приятно да ти мина на гости :)
ОтговорИзтриванеХубава пролетна вечер ти желая. Вярно не е много топла навън, но пък е светличка вътре, нали така :)
Албенче, винаги се радвам да минеш на гости оттук! :) А за другото... Аз май и сега си се вдетинявам, ама не ми пречи. :)
ИзтриванеПоздрави и усмихната вечер от мен!
Гери, малко късно, но Христос Воскресе! Пожелавам ти много здраве и сбъднати мечти!
ОтговорИзтриванеВзимам си едно жълтурче и те прегръщам!
Никога не е късно, винаги си добре дошла! :)
ИзтриванеВоистина Воскресе, всичко добро и на теб, Геновеф. Почерпи се и да ти е сладко. Прегръдки и от мен! :)
Гери,честит Великден,скъпа!
ОтговорИзтриванеПожелавам здраве и благополучие,вяра в доброто и надежда за идващите дни!
Много приятна публикация,с която ми върна толкова забравени детски спомени,благодаря ти,слънце!
Верно,че листенцата на това розовкото ги смучехме и са сладки...
Агнеси никога не съм правила,но твоите са най-идеалните,които някога съм виждала в океана от Агнеси в кулинарното пространство и толкова жълтички,браво!А за снимките си личи колко си напреднала-невероятни са,моите най-искрени поздравления!
Роси, направо ми е неудобно от всичко, което прочетох... За мен ли говориш, да не си се объркала...
ИзтриванеМного ти благодаря, да знаеш! Ама за всичко, толкова похвали... Дано поне малко да ги заслужавам. И в знак на искрена благодарност те приканвам да си опиташ от агнеските, надявам се да ти харесат!
Прегръдки и хубава вечер, Росинце! :)
Мерси за хубавата рецепта, Гери! За този сладкиш не се бях сещала от години, а едно време баба ми го правеше доста често! Във всеки случай направих Агнесите миналата седмица през почивните дни и се получиха просто страхотни...и бяха ометени за отрицателно време (-:
ОтговорИзтриванеДиди, много се радвам, че се е получил сладкишът! :) Извини ме за късния отговор, но нямам постоянен достъп в момента до интернет... Иначе рецептата е на Гисчо, аз също останаха много доволна. :)
ИзтриванеВсичко добро, изпращам ти усмивки! :)