сряда, 5 ноември 2014 г.

Хора всякакви

И това му е хубавото! Да има разнообразие, така че всеки да е (почти) доволен.
Аз определено съм от хората, които благославят разнообразието. Монотонните изживявания някак убиват ентусиазма ми и бързо ме запращат в скучаещата графа. А новото ме провокира, предизвиква ме да го опозная, да му се противопоставя, а защо не и да го приема. И така до следващото... С едно уточнение - тук не включвам близките си хора и личните взаимоотношения с тях.
За простичките неща размишлявам. Като редуването на различни спортове, слушането на различна музика, посещението на различни места и опитването на различни ястия. Обожавам запознанството с нови вкусове! Нямам предразсъдъци в тази посока. Сигурно трябва да е крайно решение, за да откажа. Дори екзотично ястие с буболечки бих опитала. Важното е да е вкусно. ;)
В тази връзка... Колкото аз обичам да опитвам, съответно и да приготвям, нови и непознати за мен ястия, то вкъщи родителите ми строго се придържат към познатите и традиционни такива. И все пак! Има моменти, в които майка ми от любопитство взима продукти, които по принцип не познава или не харесва. И точно тогава се появявам аз! За да се зарадвам на това, което тя просто е забравила. Последното такова - едно много вкусно сирене горгонзола. Знаех си, че никой няма да сподели с мен приготвеното, затова си подарих "самотно" угощение. Ама определено беше много вкусно!


Печени плодове с горгонзола, орехи и мед



Необходими продукти за 2 порции:
- 1 круша;
- 1 синя слива;
- около 20 г сирене горгонзола (козе, синьо сирене или друго по избор);
- 2 с. л. нарязани орехи;
- 4 к. л. мед;
- щипка сушен риган.

Крушата и сливата се измиват и подсушават. Почистват се съответно от семките и костилката.
Нарязаното на малки кубчета сирене горгонзола се смесва с нарязаните орехи и щипката риган. С получената смес се пълни сърцевината на всяка половинка плод, а след това всяка една се поръсва с по една кафена лъжичка мед.
Плодовете се пекат в застлана с хартия за печене тавичка на 180° C за около 15-20 минути. Поднасят се леко охладени.


Получава се наистина страхотна комбинация! Нищо не ми беше излишно. А идеята за ригана определено ме зарадва. Изобщо... Подарих си едно малко пиршество за небцето - поемам риска да звучи прехвалено.



Може би само бих избрала по-узряла круша следващия път, но не е фатално. Защото е вкусно! Дори ви съветвам да си сложите двойно повече плънка и за нищо на света да не подминавате вълшебния сос, който сливите отделят при печенето...
Блаженство! За което обаче си имам вдъхновение. Сонче, благодаря ти! Именно твоята публикация ме провокира и аз да опитам това предястие. 




Усмихната, споделена и сладка вечер желая на всички!



69 коментара:

  1. Гери, присъединявам се към твоята маса, за да не си самотна :) Никога не съм опитвала това предястие и с удоволствие ще разчупя традиционализма в мен!
    Снимките са ти чуднииии! Поздравления!
    И на теб най-сладката вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, ако си правиш палачинка със сиренце и сладко или пък на филийка, сигурно обичаш тази комбинация. Е, тогава може би ще ти хареса предястието. :) Ако "цветните" сирена (така да ги нарека) не са ти по вкуса, може да си избереш някоя козе сирене с плесен. Те също са прекрасни!
      Усмивки, Хриси!

      Изтриване
  2. Много красиви снимки, подканящи ни да опитаме.
    Харесвам сладко и солено, сигурно и това ще ми хареса. Все пак става въпрос за сирене, а аз обожавам.
    Поздрави и усмихнат ден, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много се радвам и благодаря! Усмихнат ден и на теб. :)

      Изтриване
  3. Обичам тези комбинации :)
    Твоето предястие е станало чудесно, Гери!
    Йоли показа в 24 kitchen салата с пълнени круши,която
    съм сигурна, че ще те очарова!
    Слънчев и усмихнат четвъртък от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти много! Ей сега ще потърся салатката и на Йоли, защото тук нямам 24kitchen (за огромно мое съжаление) и определено съм пропуснала. Слънчев да е и твоят четвъртък! :)

      Изтриване
  4. Прекрасно, Гери! Очаквах че ще си опитала и с ябълки, предизвиквам те! Снимките са суперрр! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, само да знаеш колко обичам ябълки... Току-що изгризах една доста голяма. :) Много ти благодаря за одобрението, все пак ти си майсторът в случая! Иначе за предизвикателството - само да се сдобия пак с такова сиренце, непременно ще опитам. Иначе си правя ябълка с кашкавалче (по ето тази идея на Тики: http://cookingtiki.com/2013/11/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B8/). Опитай и ти, наистина много си подхождат двете неща. Усмивки и още веднъж ти благодаря за идеята!

      Изтриване
  5. Еха, какви страхотни снимки си направила, Гери! Прелест! :) А относно вкусовете и аз съм на почти същото мнение - да се опитват нови рецепти и да има разнообразие във всяко едно отношение, не само кулинарно, е страхотно! Само че аз с една горгонзола никак не се разбрах и накрая си замина. :D

    Слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Светле, благодаря! Опитвам уж... Скоро ще видиш като извадя по-старите снимки или тези от по-новите, които нямат грам светлинка. Ама здраве да е, ще гледаме само какво сме сготвили. ;) Иначе... Дай втори шанс на горгонзолата, ако обичаш подобен вкус. Аз, примерно, много обичам синьо сирене, но съм попадала на някакво, което ама никак не ми хареса. Нали знаеш колко са разновидности... Не си нацелила просто. ;)
      Усмихнат ден и от мен!

      Изтриване
  6. Гери, изобщо не си мисли, че ще се гощаваш сама, ама не си познала. Пристигам с бързият влак, да знаеш:))) Така да ги обичам! Моите родители и те са традиционалисти и доста скептично гледат на такива рецепти, да не говорим, че баща ми веднъж ни изхвърлил сиренето от хладилника, миришело на чорапи и било мухлясало:))) според него и мислел, че е развалено:))) голям смях:))) е, това беше преди години, де, сега вече не им правят впечатление
    тези продукти. Но то като се замисля и аз до преди няколко години доста продукти поглеждах с недоверие:). Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, веднага заповядай, добре си дошла! Ще ми се услади още повече. :) Посмях се иначе и аз на гърба на татко ти. ;) И все пак - вкус се възпитава, нали така!
      Прегръдки и усмивки и от мен! :)

      Изтриване
  7. Ох, звучи прекрасно! И изглежда много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  8. Герганче, и аз, като теб си правя такива подаръци за стомахчето и душата.
    Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, аз много бих се радвала да не е само за мен, а да е споделено. Ама като има толкова претенциозни хора, това значи ли, че никога няма да хапна това, което обичам... Ами, не. ;)
      Благодаря ти, усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Чудесен и ароматен десерт! А по вкус и цвет-друзей нет:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, радвам се, че ти харесва. Може и десерт, да. ;) Иначе да - права си за другото (докато успея да си го преведа, ужас...)

      Изтриване
  10. Шарен свят, дето казваш, Гери. Аз също съм толерантна към различното стига да не вреди никому, иначе съм безкомпромисна.
    Колкото до опитването на различни вкусове, обичам, и то много, но не всичко бих опитала, имам предразсъдъци - буболечки - никога!:))
    Но твоето предястие ми допада като комбинация и съм пробвала, без риган, но си мисля, че ще отива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Весе, че ти харесва. :) Опитай някой път и с риган, добре се върза.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Олеее, Гери, колко много си подхождат вкусовете, които си избрала. Личи си,че си си кулинар :) И при нас е така. Майка ми трудно приема нетрадиционните вкусове, но пък не пропуска да ме изненадва, като изведнъж хареса и такава комбинация. Сега синьо сирене не можеш да и вземеш от ръцете, пък ако ще и да тик-така ;) Поздравявам те за рецептата и красивите снимки. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, кулинар не знам дали съм, ама съм любопитко. Опитвам и после си показва... Макар че идеята в случая не е моя. Аз просто използвах наличното. ;)
      Понякога обаче кулинарните ми опити не са особено добри - като един измислен от мен солен пастет от кестени, който дори бях снимала и вчера реших, че няма смисъл да показвам (и пак изтрих снимките). Май и той повече не ми хареса, отколкото да ми хареса. Абе, луда работа... :) Сега обмислям нещо сладичко с другата част от кестените.
      Иначе браво за майка ти, явно си успяла да повлияеш. При мен не се получава особено. ;)
      Много ти благодаря, Люска, много ме усмихна, да знаеш! Прегръщам те и аз! И хайде да готвим някога заеднооо... :)

      Изтриване
  12. Да ти кажа, Гери, може би няма да ти правя компания в това хапване, че тези вкусове не ме привличат много, но пък с удоволствие дълго бих постояла на тази красива маса :) Много уютна комбинация на цветове! Поздрави, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова всеки има право на избор, нали, Албенче. ;) Ама пък с радост бих те приветствала и бих измисла нещо, което да ти е по вкуса. Прегръщам те и аз!

      П.П. Ех, ама кога ще те видя отново и в твоето местенце, наистина ми иска...

      Изтриване
  13. То дълга опашка станала, докато и аз се наредя. :)) Вероятно до мен няма да стигне, но пък с удоволствие ще приложа на практика наученото от рецептата. Благодаря ти, Гери, че сподели! Прегръдка!
    П.П. Снимките са много красиви. Станала си още по-добра! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, май е въпрос на късмет при мен... Ще видиш скоро и доста по-несполучливи снимки. Но... продъжлавам да се уча. :)
      И как няма да има за теб плодчета... Ще напавим пак! Толкова е лесно, бързо, а и вкусно. Прегръдки, другарче мило!

      Изтриване
  14. Лелеее как само изглежда тази чинийка!!!! Просто е кощунство да не се опита тази комбинация, а и снимките са доказателство, че е печеливша :) Просто се чудя как така са се сдържали мама и тати да не опитат тази вкусотия (макар и необичайна за тях)!!
    Прегръдчица и поздрав Гери!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, те самото сирене не харесаха, а какво остава да го опитат с... плод. ;) Ама пък аз се зарадвах самичка, не се оплаквам, никак даже. :) Хайде, каня те да споделиш с мен и дано да ти е сладко. :)
      Прегръдки и от мен, мила Руми!

      Изтриване
  15. Gery, pictures are beautiful, and I love blue cheese and fruit. Enjoy it. Hugs, my dear friend:)))

    ОтговорИзтриване
  16. Ооо, тази комбинация и аз много я обичам и съм правила в разни версии, включително с ябълка и нектарина. Голямо си е угощение :) Но край мен на това не се мусят, а го ядат ;) Страхотни снимки, Гери!
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами взимам ви всички покрай теб, за да си хапнем дружно тогава. :)
      Прегръдки, Тики!

      Изтриване
  17. Чудесно изглеждат крушите ти Гери! За снимките отзивите ми са същите :) Последната с тази красива дантела е невероятна ... нежна!
    Поздравления миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Ама много ме хвалиш... Да се почерпиш след толкова мили думи. :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. Прекрасна комбинация, Гери,
    представена с прекрасни снимки и начин, по който само ти умееш...
    Благодаря за удоволствието, комплименти и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дианка, а ти ме ласкаеш, както само ти умееш! Аз ти благодаря, изпращам ти усмивки. :)

      Изтриване
  19. Мдааа, то ми е ясно като бял ден, че нищичко не е останало от вкусните плодове с ароматна и вкусна плънка...! Но поне да те прегърна наминавам и да ти се порадвам, приятелче :)
    Искам да споделя с теб, че откриването на нови вкусове и за мен е магия и истинско удоволствие. Обожавам всеки нов вкус, аромат и нова комбинация от продукти! И си мисля, че точно в това се крие страстта и любовта към храната! Чудесно е, че винаги има нещо ново, което да ни изненадва!
    Усмихнати почивни дни ти желая, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След толкова хубави думи по мой адрес, аз само бих те прегърнала много силно, ама и с много голяма усмивка! Ех, Таничка! :)

      Изтриване
  20. Гери, много апетитно! А покривката, тази с цветчетата много настроение създава така под прозрачната чиния сложена!
    Поздрави и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже не се бях замислила за това, Лили. :) Поздрави и на теб!

      Изтриване
  21. Прекрасна рецепта и снимки, Гери! Прекрасен уикенд, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, благодаря ти! Прекрасено утре и на теб. :)

      Изтриване
    2. Прекрасно* исках да кажа... Май е време да си лягам!

      Изтриване
  22. Любима комбинация, Гери. Прекрасно изглежда крушата, която си направила. Истински деликатес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Йолинка, нищо особено. Както казваш ти, не съм открила топлата вода. Ама пък ми се услади. :)
      Усмивки!

      Изтриване
  23. Гери, много вкусни крушите! А снимките ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, благодаря ти много! И се радвам отново да те видя. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  24. Гери, така зашеметяващо си ги поднесла, че няма как да им устоя. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, много ти благодаря! Ако те успокоява, сценката беше само за снимките. ;) Не съм се глезила чак толкова, щеше да е прекалено. :)))
      Усмихната прегръдка имаш от мен!

      Изтриване
  25. О, какво вкусно гурме предложение, Гери! Обожавам!
    И наистина си една Усмивка! Видях те в " Меню" -имаш прекрасна заразяваща усмивка! Много си лъчезарна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Бети, ще се изчервя... Може ли толкова да ме хвалиш!
      То в "Меню" усмивката ми е малко за кавички, не можах да се отпусна, за да ме снима фотографът. Но... Това е. Обаче ако някога има възможност да се видим, обещавам да ти подаря моята си усмивка. :) Пак се разприказвах... Исках просто да ти благодаря и да те прегръна силно! :)

      Изтриване
    2. Надявам се да се видим, Гери!....Някой ден.:)

      Изтриване
    3. И аз, Бети, много бих се радвала, много! ;)

      Изтриване
  26. Със сигурност бих опитала някоя от твоите нетрадиционни кулинарни хрумки.
    А пък по отношение на това да се отдаваме и на новите неща в живота - с мъжа ми започнахме всяка неделя да ходим на места, на които досега не сме били, нещо тип домашни сладкарнички, които в последно време станаха много в София. Супер е, защото хем се разнообразяваме, хем попадаме на различна атмосфера и се запознаваме с нови хора. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз с удоволствие бих ги споделила! Стига да стават за хапване де... ;)
      Иначе за традицията, която сте си създали - чудесно! И ние с моя човек бяхме подхванали нещо подобно, определено е зареждащо. :)
      Поздрави!

      П.П. Много се радвам да те видя тук, Девора, наистина! Винаги си добре дошла. :)

      Изтриване
  27. Това не съм опитвала,но така ме омая с тези приказки и снимки,че в най скоро време ще съм в числото на познавачите:).......Прекрасно е тук както винаги,Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, заповдай, за да опитаме заедно. :) Искрено се надявам да ти хареса! Ще чакам да споделиш мнение.
      Много ти благодаря, много си мила!
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  28. И аз не съм опитвала тази комбинация, но като гледам как изглежда ммм, с една половинка едва ли ще се задоволя :) Усмихната нова седмица Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, опитай. :) Ако харесваш сладко със сиренце, щи ти допадне. Усмивки и от мен!

      Изтриване
  29. Прехвалено могат да звучат думите ти само за онзи,който не го е опитал това блаженство,Гери!Със сигурност е много вкусно,а на мен най-любима версия ми е с козе сирене и смокини-просто върха!Другият път свирни на другарче и няма да е самотно похапването ти,мила!Прегръдка изпращам и да знаеш,че видях представянето ти в списанието и от там ме гледаше от снимката една прекрасна сладурана! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ще опитам и твоята любима версия някой път. :) Благодаря ти, много си мила!
      А за списанието... Малко ми се губи непринудеността там, ама нищо. Дано рецептите да ти допаднат. :) Прегръдки, Росинка!

      Изтриване
  30. Герчо, туй си е класика в някаква форма. А просто не бива да се обиждаш, че хората не са готови да експериментират, не всички са такива. Радвай се, че ти си открила за себе си своя експериментаторски и откривателски дух и това е отворило много хоризонти пред теб. И приеми, че не всики са готови да те последват, пък макар и да говорим за най-верните ти хора.
    Другият път като ги направиш, свирни и аз с такъв кеф и толкова доволна физиономия ще си омета чинията, че ще искаш пак да ми направиш;) Прегръдки, момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си права, Марте! :) Не знам какво да допълня...
      Освен че ми е гузно. Знаеш ли колко пъти искам да ти се обадя, но имам някакви свободни часове през делничните дни, събота и неделя е малко загубена кауза. А ти точно тогава си свободна и не знам как да процедирам...
      Прегръщам те и аз, Мартичка!

      Изтриване
  31. Много елегантно и красиво поднесено предястие :-) Аз също се "боря" със старите вкусове и разбирания и се опитвам да внасям нови предложения, макар и понякога да се случва да си ги хапвам сама. Крушите и синьото сирене са си класика, въпреки че веднъж опитах тази комбинация и ми беше малко трудно възприемчива, при все, че аз също съм любител на различното, но ще пробвам тази рецепта, защото знам, че ще се получи различно и много интересно като вкус!
    Поздрави! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, колко ми е драго да те посрещна тук! Добре си ми дошла - и сега, и занапред. :)
      Радвам се, че ти допада предложението ми! Дано после и да ти се услади, аз много му се зарадвах (макар и сама). Поздрави сърдечни и ще очаквам да чуя мнението ти. :)

      Изтриване
    2. Хехе, благодаря за топлото посрещане! От известно време надниквам и все се канех да напиша нещо. Днес пак преглеждах тук и просто ме грабна тази рецепта, а и познатото усещане за новите и различни неща, които споменаваш, открих се в тези редове. Ще го изпробвам и несъмнено ще напиша отзиви! :-)

      Изтриване
    3. Аз ти благодаря, наистина ме усмихна с посещението и коменатара си. :) Пък и при теб винаги ми е толкова уютно (макар невинаги да оставям коментар). Спокойна нощ, Петя, ще съм в очакване. ;)

      П.П. Последните дни нямам много време и не смогвам с всичко, от което мъничко страда и блогът, но ще надничам и дано успея да отговоря на коментарите. Пак ти благодаря!

      Изтриване
  32. Точно в тази комбинация - печени май не съм опитвала. Обаче синьо сирене с зелени круши, грозде, дори пъпеш много обичам. Да не забравям и бялото вино в точно такива кристални чаши, които издават прекрасен звук( и които вече не се намират, а толкова искам да си попълня комплекта)! Весели празници, мила Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си го описала толкова хубаво, че пак ми се хапва това нещо... :) Много се радвам, че ти харесва!
      Весели празници, Павлети. :)

      Изтриване