Наистина се изненадах много! Толкова бърза бе реакцията й! А се познаваме съвсем отскоро чрез виртуалните ни местенца...
Малко се притесних, признавам си. Защото не бях подготвена. Но... можеш ли да откажеш на толкова мил жест? Е, не можех, а и не исках. ;) Всеки хубав повод е добре дошъл и всяка капчица радост винаги е приветствана. Така че отправих поглед напред и с одобрението на моята домакиня, реших с какво ще я изненадам.
Габи ми сподели, че кулинарната й страст е с много настроения - понякога обича да приготвя сладки нещица, друг път - яхнийки и основни ястия, но не пропуска и тестените вкусотии. Ето това, последното, ме окуражи! А тези дни й блогът й ми го подсказа. Затова избрах да споделя с нея една конкретна питка, която ми остави мил спомен.
Както бях споменала преди известно време, лятото реших да се прибера в моето си вкъщи и да прекарам топлите месеци със семейството си. Точно в последния ден от лятната ми ваканция у дома, реших, че ще готвя. Направих мусака и предварително заръчах на баща ми да не купува хляб. Исках аз да го направя! Заех се и приготвих питка по рецепта на Зиче. Имах опасения, защото маята винаги ме е притеснявала, но не се отказах. Остана само оценката на баща ми... Защо неговата ли? Защото освен че обича да си хапва, обича и да критикува. Винаги отбелязва какво не е наред с яденето. И не само на чуждото, еднакво критичен е дори когато сам готви. Има и друго... Баба ми, неговата майка, е била страшен майстор на тестото. Всички постоянно разказват какви баници е точела, какви тутманици е правела, какви торти е майсторяла... Дали пък от нея не съм наследила точно тестото да е най-любимото ми занимание в кухнята? ;)))
Какво се случи с питката ли... С облекчение, даже и с мъничко гордост, заявявам, че беше одобрена. Как се зарадвах само! И знаете ли какъв недостатък й открия милият ми татко... Цитирам: "Тате, хареса ли ти питката?", "Много, само където беше изстинала, докато се занимаваше да я снимаш..."
Питка с кисело мляко
Необходими продукти:
- 200 г кисело мляко; - 2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване на питката);
- 3-4 с. л. олио;
- 1 ч. л. захар;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1/2 кубче прясна мая;
- 100 мл хладка вода;
- брашно за меко тесто (не съм измервала количеството).
Допълнително - 2 с. л. брашно и 1/2 ч. л. захар за маята. Както и 50 г масло за оформянето на питката.
В купичка се разбъркват маята, хладката вода и допълнителните 2 с. л. брашно и 1/2 ч. л. захар. Целта е да се получи гъста кашичка, която се оставя да шупне.
В отделен съд се изсипва брашното. В средата се прави кладенче, в което се смесват киселото мляко, яйцата (без отделения жълтък), солта, захарта и шупналата мая. Започва да се меси, като се загребва по малко брашно към кладенчето, докато течността поеме достатъчно и докато се получи меко тесто. След това се доомесва и се оформя по желание.
Аз оформих по схемата за възелчета, показана тук. За целта тестото се разделя на четири еднакви топки. Всяка се разточва на правоъгълник, маже се обилно с разтопеното масло (допълнителното масло от 50 г) и върху нея се слага втората, също разточена. Всяка кора се намаслява, без последната, която се пада най-отгоре. След това слепените кори се разрязват напречно (по ширина) на седем равни части, които леко се засукват и се връзват на възелчета. Възелчетата се подреждат в тавичка. Очевидно е, че аз нито се справих както тази жена, нито както Зиче, но здраве да е. ;)
Оформената питка се подрежда в намаслена и набрашнена тавичка (при мен - с диаметър 25 см). Оставя се на топло, за да втаса и да удвои обема си.
Когато е готова, се намазва с леко разбития жълтък и се поръсва със сусам. *Аз не харесвам особено коричката, която жълтъкът образува, затова винаги малко го разреждам. В случая сложих 1 с. л. олио, но се сгъсти и добавих също 1 с. л. вода.
Питката се пече в предварително загрята на 180° C за около 40-50 минути.
След двайстата минута моята питка доста се зачерви, затова я покрих с алуминиево фолио и намалих градусите на 160-170. Пекох до готовност.
Моите шарки не се получиха отчетливи, предполагам, че
тестото ми е било една идея по-меко. Но вкусът не пострада от това, напротив,
страшно ни се услади! Зиче,
златни рецепти имаш, голям майстор си! :)
Габи, искрено се надявам да ти хареса!
Благодаря ти още веднъж за поканата! Колкото и ме изненада, толкова и ме
зарадва. Бъди винаги така позитивна и вдъхновена!
А на всички вас -
гответе с желание и много настроение!
Ех, Гери, ами така е, като си такава мила душичка, от гости на гости ходиш :)) Отново се представяш прекрасно, с тази пухкава пита, иде ми и аз да се пресегна! Да ви е сладко Усмивке, поздрави!!!
ОтговорИзтриванеВили... Какво да кажа сега?
ИзтриванеОсвен да те приканя, за да си хапнеш заедно с нас, нали няма да ми откажеш? :)
Хубава и спокойна вечер!
Ох, Гери,
ОтговорИзтриванетази питка изглежда упомрачително вкусно! Чак искам да се пресегна през монитора и да си взема едно парче. Благодаря ти за страхотната рецепта. Прекрасен ден!
Дани, заповядай веднага тогава! :) Аз благодаря за вниманието, хубави почивни дни. :)
ИзтриванеМного хубава питка си направила, Гери! Пухкава и с апетитна коричка!
ОтговорИзтриванеЩе си отчупя парченце :)
Прегръдка и хубав неделен ден!
Пепи, много ти благодаря! Отчупи си колкото си искаш, да ти е сладко! :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Страхотна ти е питката Гери.Идва ми да си отчупя,че такъв глад ме гони,хрупкам зеленчуцииии цяла седмица.Спокойна вечер,слънчице!
ОтговорИзтриванеТанче, вече сигурно си минала седмицата със зеленчуците (с моя "навременен" отговор), така че давай, чупи смело. :)
ИзтриванеПрегръдки!
Е, Герчо, все такива да са кусурите на питките ти;) И аз искам да си играя с тесто, ма друг път. Днес малката искаше да прави сладки, направих едно набързо, дадох и, и един час го меси. Ще ти я пращам на уроци за моделиране на тесто;) Ти вече си майсторица. Хубаво гостуване. Хубава неделя от мен!
ОтговорИзтриванеАз да я уча... По-скоро тя мен. Ама знаеш ли как ми се занимава с някой малчуган? Съвсем сериозно. :) За постоянно все още не ставам, но мога да те отменя някой път. ;) Винаги ми е било приятно покрай малките братовчеди и покрай бебетата съседи. :)
ИзтриванеПрегръдки, Мартичка!
П.П. И не съм никаква майсторица... Никога няма да забравя как се изложих с питката, която ти направих първия път...
Е, няма начин да не изроптае татко ти за забавянето, Гери. Поняога и на мен не ми се чака да снимам, даже се е случвало да се откажа заради нещо много вкусно. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка си омесила, с толкова апетитна коричка, че бих излапала голямо парче от нея.
Поздравления, мила!
Ирме, понякога и аз не снимам... Но тази исках. :)
ИзтриванеБлагодаря ти много за милите думи! Има какво още (много!) да се желае, но уча се. Приятна вечер!
Прелестна питка, толкова уют има в снимките ти. Отново прекрасен избор на рецепта и приятно гостуване. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце! Има още какво да се желае, но и търпение трябва. :) Прегръдки и от мен!
ИзтриванеГери, много ти е хубава питката. А за татко ти - и моя е същия, и не само с готвенето, но виж пък само как ни стимулират да успяваме!
ОтговорИзтриванеВеси, права си. :) С годините все повече се уверявам, че е така!
ИзтриванеГери, с много хубава и ароматна питка отиваш на гости! Весело гостуване и хубаво да си ,,побъбрете'' двете! :)
ОтговорИзтриванеХриси, заповядай и ти, има място за всички. :) Благодаря ти!
ИзтриванеАбсолютно вярно, Гери и за готвенето с желание и много настроение и за всяко друго нещо! Получава се!
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка си направила!
Бети, много ти благодаря! Винаги да върши всичко с желание. :)
ИзтриванеПрегръдки!
Нареждам се и аз на опашката за парченце питка! Страхотна е станала - пухкава и златиста!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Гери! :)
Светле, заповядай винаги и да ти е сладко! :) Поздрави и от мен!
ИзтриванеИ двете много ви харесвам, мили момичета, чудесно е, че ги има тези гостувания и доброто настроение и позитивизма са една голяма част от тях, а, да не забравяме и прекрасната храна, която винаги ги съптства :)
ОтговорИзтриванеЗа любовта ти кам тестото ми е ясно, че е голяма и истинска е очевидно! А аз ще кажа, те с тестото нещата се случват само така с любов и внимание вложени в направата му! Питката ти е прелестна, мила :)
Прегръдки от мен!
Ех, Таничка, много ти благодаря, много! Прегръщам те и аз!
ИзтриванеПитката изглежда стахотно и много вкусна! Запазвам рецептата и ще гледам да я пробвам около празниците!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Мира, благодаря за доверието! Надявам се после да споделиш дали ти е харесала. :) Поздрави!
ИзтриванеП.П. Надявам се, че не е проблем, че се обръщам на "ти"...
Няма нищо по-хубаво от топла питка :))
ОтговорИзтриванеИзбрала си страхотна рецепта за гости,Гери!
Прегръдки и спорна нова седмица,мила!
Благодаря, Мими! Спорна седмица и на теб. :)
ИзтриванеГери, позната ми е ситуацията с баща ти, повярвай ми. Но тази питка, която си спретнала и ледена ще я хапна. Снимките са изумителни, и направо си представям уханието от хлебчето. Справила си се майсторски, и смятам, че има какво да науча от теб! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, ти да учиш от мен?! Само обратното приемам. ;)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Any kind of dough is my favor and I love it. Yours looks so good. Enjoy it, my dear friend:))) Hugs...
ОтговорИзтриванеThanks, my dear Zoki! Hugs and kisses. :)
ИзтриванеНе търся питка за похапване,защото едва ли е останала и трохичка:)),но виж за рецептата......отнасям я като вятър:)
ОтговорИзтриванеУсмивки през новата седмица!
Миленче, пак ще направя за такива драги гости! :)
ИзтриванеУсмивки и за теб!
Питката е прекрасна пухкавелка,Гери,много ми харесва!Моите и те са все с по-меко тесто и рисунъка ми се губи,но пък се топят на небцето.Без съмнение и твоята е толкова фина и нежна,поздравления!Наистина си се метнала на баба,майстор си на всякакви вкусни кулинарни авантюри!Честито гостуване!
ОтговорИзтриванеРоси, много ти благодаря! Далеч съм още от вашия майсторлък, но пък се уча от всички ви. :) Много си мила, много! Прегръдки от мен. :)
ИзтриванеЧудесна е питката! И снимките са страшно вкусни. Чудесно гостуване, браво!
ОтговорИзтриванеЕх, Йоли, благодаря! Още много имам да уча, но малко по малко. Нали за това сте вие! :)
ИзтриванеMмммм, комат със сиренце за мен, моля :) Изглежда огладняващо питката ти, Усмиш :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Веднага за теб, моля. :) Колкото си поискаш!
ИзтриванеПрегръдки и от мен, Тикиии!
Благодаря на всички ви! Извинявам се за късните отговори, както и за липсата ми във вашите местенца... Редовно следя какви вкусотии показвате, но малко се гоня с времето и не смогвам. Надявам се скоро да вляза в релси и да наваксам. Още веднъж моля за разбиране!
ОтговорИзтриванеИзпращам на всички ви усмивки, момичета. :)
Чудна е питката ти, Гери! Не се притеснявай за шарките, всеки път ще са все по-красиви и отчетливи. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЕвче, ти си ми един от главните учители в това отношение, попивам като гъбка. Благодаря ти за куража! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Питчица като слънчице! Каквото си ми ти!
ОтговорИзтриванеЙолинка, от Слънце като теб се уча! :)
ИзтриванеМного хубава питка си направила, Гери! Чудна е.Пухкава и с апетитна коричка! Чудесно гостуване.Позната ми е ситуацията с баща ти,сигурно е нямал търпение да опита питката топла.Моите сладури,като ме видят с апарата и се дразнят,че ги каня да опитат някоя храна ,а не трябва и да пипат,докато се снима.Прегръдки,слънчице!
ОтговорИзтриванеТанче, точно за това беше, но и признанието му после си струваше критиката. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Чудесно си се правила!!! А маята..и аз някога много се страхувах от нея. Но....всичко с времето си..Човек трябва да опита, за да разбере сам, колко са лесни понякога нещата...
ОтговорИзтриванеАлечка, аз още й се притеснявам на пустата мая.... Тези дни пак ме предаде. Уж домашно хлебче исках да направя. Вярно, стана, ама не се получи особено добре. Нищо де, аз съм упорито човече, не се отказвам. :)
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки от мен! :)
П. П. Да не би Блогър да се бъгва? Много странно как получих 3 нови коментара към тази публикация, която е доста стара вече...
Гери, прекрасна питка си направила! :) Много мека и пухкава изглежда, и вкусна разбира се!
ОтговорИзтриванеИначе блогър показва че публикацията ти е нова, отпреди два дни, та за това и аз чак сега я виждам. :) Прегръдки от мен!
Определено има проблем с Блогър... Защото публикацията е от преди 2 месеца, че и отгоре вече (ако трябва да сме точни - 20 ноември 2014 г.), коментарите по-нагоре са доказателство. Но... нищо, простено му е. ;) Дано си оправят проблемите в системата...
ИзтриванеИ въпреки грешката, аз много се радвам, че си се отбила, Алекс. :) И наистина се получи вкусна питка (невинаги успявам, та затова и аз й се радвам). :)
Прегръдки и от мен!
Голяма красота, Гери! Моите адмирации за резултата! Не знам дали се бъгва Блогър, но аз сега виждам тази публикация. Т.е. като пусната преди броени дни. Снимките са разкошни! Прегръдка, Усмивке! :-)
ОтговорИзтриванеДани, за да не се повтарям, може да видиш какво драснах на Алекс, наистина Блогър прави проблем...
ИзтриванеНо много се радвам, че питката ти харесва! А снимките... Наистина ли? Аз пък колко критична бях към тях. :)
Прегръдки и от мен, другарче мило! :)