четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Порция изненада

Понякога, докато аз си подарявам минутка за завършек, хората вече са с ново началото. Точно така се случи преди няколко дни, когато гостувах на Вили от "Кулинарна авантюра". Доволна, че съм я зарадвала и поднесеното от мен се е харесало, ново предизвикателство изникна неочаквано за мен. Отново получих покана за гостуване, този път от Зелената кухня на Габи.
Наистина се изненадах много! Толкова бърза бе реакцията й! А се познаваме съвсем отскоро чрез виртуалните ни местенца...
Малко се притесних, признавам си. Защото не бях подготвена. Но... можеш ли да откажеш на толкова мил жест? Е, не можех, а и не исках. ;) Всеки хубав повод е добре дошъл и всяка капчица радост винаги е приветствана. Така че отправих поглед напред и с одобрението на моята домакиня, реших с какво ще я изненадам.
Габи ми сподели, че кулинарната й страст е с много настроения - понякога обича да приготвя сладки нещица, друг път - яхнийки и основни ястия, но не пропуска и тестените вкусотии. Ето това, последното, ме окуражи! А тези дни й блогът й ми го подсказа. Затова избрах да споделя с нея една конкретна питка, която ми остави мил спомен.
Както бях споменала преди известно време, лятото реших да се прибера в моето си вкъщи и да прекарам топлите месеци със семейството си. Точно в последния ден от лятната ми ваканция у дома, реших, че ще готвя. Направих мусака и предварително заръчах на баща ми да не купува хляб. Исках аз да го направя! Заех се и приготвих питка по рецепта на Зиче. Имах опасения, защото маята винаги ме е притеснявала, но не се отказах. Остана само оценката на баща ми... Защо неговата ли? Защото освен че обича да си хапва, обича и да критикува. Винаги отбелязва какво не е наред с яденето. И не само на чуждото, еднакво критичен е дори когато сам готви. Има и друго... Баба ми, неговата майка, е била страшен майстор на тестото. Всички постоянно разказват какви баници е точела, какви тутманици е правела, какви торти е майсторяла... Дали пък от нея не съм наследила точно тестото да е най-любимото ми занимание в кухнята? ;)))
Какво се случи с питката ли... С облекчение, даже и с мъничко гордост, заявявам, че беше одобрена. Как се зарадвах само! И знаете ли какъв недостатък й открия милият ми татко... Цитирам: "Тате, хареса ли ти питката?", "Много, само където беше изстинала, докато се занимаваше да я снимаш..."




Питка с кисело мляко

 

 


Необходими продукти:
- 200 г кисело мляко;
- 2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване на питката);
- 3-4 с. л. олио;
- 1 ч. л. захар;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1/2 кубче прясна мая;
- 100 мл хладка вода;
- брашно за меко тесто (не съм измервала количеството).

Допълнително - 2 с. л. брашно и 1/2 ч. л. захар за маята. Както и 50 г масло за оформянето на питката.

В купичка се разбъркват маята, хладката вода и допълнителните 2 с. л. брашно и 1/2 ч. л. захар. Целта е да се получи гъста кашичка, която се оставя да шупне.
В отделен съд се изсипва брашното. В средата се прави кладенче, в което се смесват киселото мляко, яйцата (без отделения жълтък), солта, захарта и шупналата мая. Започва да се меси, като се загребва по малко брашно към кладенчето, докато течността поеме достатъчно и докато се получи меко тесто. След това се доомесва и се оформя по желание.
Аз оформих по схемата за възелчета, показана тук. За целта тестото се разделя на четири еднакви топки. Всяка се разточва на правоъгълник, маже се обилно с разтопеното масло (допълнителното масло от 50 г) и върху нея се слага втората, също разточена. Всяка кора се намаслява, без последната, която се пада най-отгоре. След това слепените кори се разрязват напречно (по ширина) на седем равни части, които леко се засукват и се връзват на възелчета. Възелчетата се подреждат в тавичка. Очевидно е, че аз нито се справих както тази жена, нито както Зиче, но здраве да е. ;)
Оформената питка се подрежда в намаслена и набрашнена тавичка (при мен - с диаметър 25 см). Оставя се на топло, за да втаса и да удвои обема си.
Когато е готова, се намазва с леко разбития жълтък и се поръсва със сусам. *Аз не харесвам особено коричката, която жълтъкът образува, затова винаги малко го разреждам. В случая сложих 1 с. л. олио, но се сгъсти и добавих също 1 с. л. вода.
Питката се пече в предварително загрята на 180° C за около 40-50 минути.
След двайстата минута моята питка доста се зачерви, затова я покрих с алуминиево фолио и намалих градусите на 160-170. Пекох до готовност.










Моите шарки не се получиха отчетливи, предполагам, че тестото ми е било една идея по-меко. Но вкусът не пострада от това, напротив, страшно ни се услади! Зиче, златни рецепти имаш, голям майстор си! :)







Габи, искрено се надявам да ти хареса! Благодаря ти още веднъж за поканата! Колкото и ме изненада, толкова и ме зарадва. Бъди винаги така позитивна и вдъхновена!

А на всички вас - гответе с желание и много настроение!




53 коментара:

  1. Ех, Гери, ами така е, като си такава мила душичка, от гости на гости ходиш :)) Отново се представяш прекрасно, с тази пухкава пита, иде ми и аз да се пресегна! Да ви е сладко Усмивке, поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили... Какво да кажа сега?
      Освен да те приканя, за да си хапнеш заедно с нас, нали няма да ми откажеш? :)
      Хубава и спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Ох, Гери,
    тази питка изглежда упомрачително вкусно! Чак искам да се пресегна през монитора и да си взема едно парче. Благодаря ти за страхотната рецепта. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, заповядай веднага тогава! :) Аз благодаря за вниманието, хубави почивни дни. :)

      Изтриване
  3. Много хубава питка си направила, Гери! Пухкава и с апетитна коричка!
    Ще си отчупя парченце :)
    Прегръдка и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, много ти благодаря! Отчупи си колкото си искаш, да ти е сладко! :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Страхотна ти е питката Гери.Идва ми да си отчупя,че такъв глад ме гони,хрупкам зеленчуцииии цяла седмица.Спокойна вечер,слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, вече сигурно си минала седмицата със зеленчуците (с моя "навременен" отговор), така че давай, чупи смело. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Е, Герчо, все такива да са кусурите на питките ти;) И аз искам да си играя с тесто, ма друг път. Днес малката искаше да прави сладки, направих едно набързо, дадох и, и един час го меси. Ще ти я пращам на уроци за моделиране на тесто;) Ти вече си майсторица. Хубаво гостуване. Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз да я уча... По-скоро тя мен. Ама знаеш ли как ми се занимава с някой малчуган? Съвсем сериозно. :) За постоянно все още не ставам, но мога да те отменя някой път. ;) Винаги ми е било приятно покрай малките братовчеди и покрай бебетата съседи. :)
      Прегръдки, Мартичка!
      П.П. И не съм никаква майсторица... Никога няма да забравя как се изложих с питката, която ти направих първия път...

      Изтриване
  6. Е, няма начин да не изроптае татко ти за забавянето, Гери. Поняога и на мен не ми се чака да снимам, даже се е случвало да се откажа заради нещо много вкусно. :)
    Прекрасна питка си омесила, с толкова апетитна коричка, че бих излапала голямо парче от нея.
    Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, понякога и аз не снимам... Но тази исках. :)
      Благодаря ти много за милите думи! Има какво още (много!) да се желае, но уча се. Приятна вечер!

      Изтриване
  7. Прелестна питка, толкова уют има в снимките ти. Отново прекрасен избор на рецепта и приятно гостуване. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Има още какво да се желае, но и търпение трябва. :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  8. Гери, много ти е хубава питката. А за татко ти - и моя е същия, и не само с готвенето, но виж пък само как ни стимулират да успяваме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, права си. :) С годините все повече се уверявам, че е така!

      Изтриване
  9. Гери, с много хубава и ароматна питка отиваш на гости! Весело гостуване и хубаво да си ,,побъбрете'' двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, заповядай и ти, има място за всички. :) Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Абсолютно вярно, Гери и за готвенето с желание и много настроение и за всяко друго нещо! Получава се!
    Страхотна питка си направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много ти благодаря! Винаги да върши всичко с желание. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Нареждам се и аз на опашката за парченце питка! Страхотна е станала - пухкава и златиста!
    Поздрави, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, заповядай винаги и да ти е сладко! :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  12. И двете много ви харесвам, мили момичета, чудесно е, че ги има тези гостувания и доброто настроение и позитивизма са една голяма част от тях, а, да не забравяме и прекрасната храна, която винаги ги съптства :)
    За любовта ти кам тестото ми е ясно, че е голяма и истинска е очевидно! А аз ще кажа, те с тестото нещата се случват само така с любов и внимание вложени в направата му! Питката ти е прелестна, мила :)
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Таничка, много ти благодаря, много! Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  13. Питката изглежда стахотно и много вкусна! Запазвам рецептата и ще гледам да я пробвам около празниците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Мира, благодаря за доверието! Надявам се после да споделиш дали ти е харесала. :) Поздрави!

      П.П. Надявам се, че не е проблем, че се обръщам на "ти"...

      Изтриване
  14. Няма нищо по-хубаво от топла питка :))
    Избрала си страхотна рецепта за гости,Гери!
    Прегръдки и спорна нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Гери, позната ми е ситуацията с баща ти, повярвай ми. Но тази питка, която си спретнала и ледена ще я хапна. Снимките са изумителни, и направо си представям уханието от хлебчето. Справила си се майсторски, и смятам, че има какво да науча от теб! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ти да учиш от мен?! Само обратното приемам. ;)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  16. Any kind of dough is my favor and I love it. Yours looks so good. Enjoy it, my dear friend:))) Hugs...

    ОтговорИзтриване
  17. Не търся питка за похапване,защото едва ли е останала и трохичка:)),но виж за рецептата......отнасям я като вятър:)
    Усмивки през новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, пак ще направя за такива драги гости! :)
      Усмивки и за теб!

      Изтриване
  18. Питката е прекрасна пухкавелка,Гери,много ми харесва!Моите и те са все с по-меко тесто и рисунъка ми се губи,но пък се топят на небцето.Без съмнение и твоята е толкова фина и нежна,поздравления!Наистина си се метнала на баба,майстор си на всякакви вкусни кулинарни авантюри!Честито гостуване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много ти благодаря! Далеч съм още от вашия майсторлък, но пък се уча от всички ви. :) Много си мила, много! Прегръдки от мен. :)

      Изтриване
  19. Чудесна е питката! И снимките са страшно вкусни. Чудесно гостуване, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Йоли, благодаря! Още много имам да уча, но малко по малко. Нали за това сте вие! :)

      Изтриване
  20. Mмммм, комат със сиренце за мен, моля :) Изглежда огладняващо питката ти, Усмиш :)
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага за теб, моля. :) Колкото си поискаш!
      Прегръдки и от мен, Тикиии!

      Изтриване
  21. Благодаря на всички ви! Извинявам се за късните отговори, както и за липсата ми във вашите местенца... Редовно следя какви вкусотии показвате, но малко се гоня с времето и не смогвам. Надявам се скоро да вляза в релси и да наваксам. Още веднъж моля за разбиране!
    Изпращам на всички ви усмивки, момичета. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Чудна е питката ти, Гери! Не се притеснявай за шарките, всеки път ще са все по-красиви и отчетливи. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, ти си ми един от главните учители в това отношение, попивам като гъбка. Благодаря ти за куража! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  23. Питчица като слънчице! Каквото си ми ти!

    ОтговорИзтриване
  24. Много хубава питка си направила, Гери! Чудна е.Пухкава и с апетитна коричка! Чудесно гостуване.Позната ми е ситуацията с баща ти,сигурно е нямал търпение да опита питката топла.Моите сладури,като ме видят с апарата и се дразнят,че ги каня да опитат някоя храна ,а не трябва и да пипат,докато се снима.Прегръдки,слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, точно за това беше, но и признанието му после си струваше критиката. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  25. Чудесно си се правила!!! А маята..и аз някога много се страхувах от нея. Но....всичко с времето си..Човек трябва да опита, за да разбере сам, колко са лесни понякога нещата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, аз още й се притеснявам на пустата мая.... Тези дни пак ме предаде. Уж домашно хлебче исках да направя. Вярно, стана, ама не се получи особено добре. Нищо де, аз съм упорито човече, не се отказвам. :)
      Благодаря ти, прегръдки от мен! :)

      П. П. Да не би Блогър да се бъгва? Много странно как получих 3 нови коментара към тази публикация, която е доста стара вече...

      Изтриване
  26. Гери, прекрасна питка си направила! :) Много мека и пухкава изглежда, и вкусна разбира се!
    Иначе блогър показва че публикацията ти е нова, отпреди два дни, та за това и аз чак сега я виждам. :) Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено има проблем с Блогър... Защото публикацията е от преди 2 месеца, че и отгоре вече (ако трябва да сме точни - 20 ноември 2014 г.), коментарите по-нагоре са доказателство. Но... нищо, простено му е. ;) Дано си оправят проблемите в системата...
      И въпреки грешката, аз много се радвам, че си се отбила, Алекс. :) И наистина се получи вкусна питка (невинаги успявам, та затова и аз й се радвам). :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  27. Голяма красота, Гери! Моите адмирации за резултата! Не знам дали се бъгва Блогър, но аз сега виждам тази публикация. Т.е. като пусната преди броени дни. Снимките са разкошни! Прегръдка, Усмивке! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, за да не се повтарям, може да видиш какво драснах на Алекс, наистина Блогър прави проблем...
      Но много се радвам, че питката ти харесва! А снимките... Наистина ли? Аз пък колко критична бях към тях. :)
      Прегръдки и от мен, другарче мило! :)

      Изтриване