петък, 16 януари 2015 г.

Всеядно любознателна съм

Колкото и абсурдно да звучи...
И все пак влагам повече от един смисъл в горното твърдение. Идеята за всеядното ми любопитство се крие в доста подробности, които опитвам да изследвам, изучавам, опознавам, разбирам. Тук попадат и хората, и взаимоотношенията, и събитията, дълъг е списъкът. С някои изключения обаче! Защото, няма да си кривя душата, но в някои аспекти определено попадам в графата "консервативна личност" и не приемам всеядно действия, противоречащи на възприетите от по-голямата част от обществото норми (защото "нормално" е твърде относително).
А за храната... При нея също имам изключения, но те със сигурност не са много. Хапвам почти всичко, което допринася за доброто състояние на организма ми и не защото така трябва, а защото ми е вкусно, защото смятам, че има смисъл в това да изпитваш удоволствие от добре приготвената и балансирана храна. Та, Хриси, дано отговорих на въпроса ти. :) И все пак имай едно наум - твоите вкусотии просто няма как да ме оставят равнодушна...
И докато бърборя за всеядната си същност... Предстои да ви покажа една измишльотина, която обаче пък ни хареса. Тя е малко сбирщайн (ах, че колоритна дума!), но понякога и такива смели комбинации успяват да подминат кошчето за отпадъци. Дано допадне и на вас, при нас свърши доста бързо. :)



Зелева салата с пилешко месо





Необходими продукти:

- около 350 г пилешко месо от гърди;
- 2 яйца;
- около 250 г прясно зеле;
- ½ авокадо;
- 1 лимон;
-  щипка черен пипер;
- щипка лют червен пипер;
- олио и сол на вкус.

Пилето се сварява и се накъсва на малки парченца. Оставя се да се охлади.
Яйцата също се сваряват, нарязват се на много ситно (или се намачкват) и също се оставят малко да изстинат.
Зелето се нарязва на тънки лентички (може да се намачка с малко сол), авокадото – на малки кубчета, а половината лимон – на ситни парченца.
Пилето, яйцата, зелето, авокадото и лимонът се смесват. Другата половина от лимона се изстисква и сокът се добавя към салатата. Доовкусява се с черния и червения пипер, олиото и солта.
Всичко се разбърква и след няколко часа престой в хладилник (за да се овкуси най-вече пилето), салатата се сервира с резен лимон.
*Количеството на лимона в салатата може да се увеличи според предпочитанията.


*              *              *

Ами, това е салатката. Доста засищаща, бих казала полезна и не толкова странна на вкус.



44 коментара:

  1. Тази салатка определено би допринесла за доброто състояние и на моя организъм :) Отдавна е в графа "балансирани храни" в списъка ми Гери, с тази разлика че не съм и добавяла до сега сварено яйце например, но обещавам че ще я пробвам и така както ти ни я представяш :)
    Какво пък толкова ... колкото и абсурдно да звучи ... и аз съм от групата на всеядно любознателните май :) ... може и вкусовете ни да имат допирна точка.
    Усмихнат ден миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще се радвам да опиташ и дано да ти хареса. ;) Истината е, че месото е доста и на фона на цялото количество, яйцата почти се губят. По-скоро придават някаква плътност и малко "омазват" фона. ;) Но пък и е с една съставка по-полезно така. Да ти е сладко, прегръдки от мен!

      Изтриване
  2. Никак не е странна салатката, Гери! Щом пилешкото добре се комбинира със зелени салати, защо да не се разнообрази и с малко зеле? :) А думичката сбирщайн много си я харесвам и често си я употребявам. :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, и аз така точно си помислих. И накрая реших просто да ползвам, каквото имах в хладилника. Добре се получи, но със сигурност лимонът не бива да се пропуска - нужна е тази свежест в салатата. :)
      Поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  3. Много обичам зеле и ще приготвя тази салата, Гери! Изглежда много вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, направи я по твой вкус, дано да ти хареса. :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Гери, сложно нещо са отношенията на хората към живота и техните вкусове. Моята максима е, колкото може повече да се обграждаме с позитивни хора, да елиминираме злобата и зависта, и да се усмихваме възможно най-често. И в синхрон с храната, която ни доставя удоволствие дните ни минават много по-добре, и животът става по-лесен. В крайна сметка трябва да ни е спокойно и хубаво на душата.
    Сърдечни прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, напълно точно си го казала. :)
      А аз исках да ти кажа, че просто обичам вкусната храна! А при теб винаги е вкусно!
      Прегръдки и от мен. :)

      Изтриване
  5. Гери, много ми допада предложението ти, именно защото доста често хапвам подобни ястия! Може да обичам да правя и снимам торти, но много рядко снимам храната, която ям всеки ден.По принцип гледам да ям по-здравословни храни и затова най-често успявам да се развихря в десертите, които винаги има кака да споделя с много хора :) Комбинацията на зеленцето с пилешкото е просто толкова вкусна и свежа! Прегръдки и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, има го и при мен този момент. Предпочитам да хапвам леко и доста често нещата, които си приготвям, едва ли са за снимка... ;) Но понякога уж се получава. А тортите ти... Е, там нямаш равна!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  6. Ахах, Гери, хареса ми термина всеядно любознателна! :) А такива салатки, които да са хем полезни хем вкусни наистина много обичам. Аз само предпочитам яйчицата рендосани. :)
    Прекрасно предложение и ти желая прекрасен уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, аз така ги наситних, че бяха по-дребни парченцата и от рендосани. ;) Ама виж, ако се бях сетила за рендето, щях да си спестя дъската и ножа. ;)
      Прекрасен уикенд и на теб, прегръдки и до скоро! :)

      Изтриване
  7. Чудесно предложение, Гери,
    обичам зеле и ако изключа пилешкото това и моята салата.
    Много свежо, красиво и зареждащо...
    Благодаря ти и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се, че ти харесва. ;) Беше си импровизация, но и на нас ни хареса. Усмивки и от мен!

      Изтриване
  8. Обичам всичко което допринася за моят душевен и физически мир......,а ако усетя че нещо ми вреди му давам един период в който може да се "харесаме"и ако не сме се омаяли взаимно просто се разделяме:))))Но за да разбера дали нещо ми харесва все пак трябва да го опитам:),та в тази връзка съм от всеядните и аз........
    Салатата е от любимите ми!Поздрави,Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Миленка? Що се отнася до храна, аз също смятам, че човек трябва да опита и тогава да реши дали е неговото ястие, или не. Радвам се, че ти допада. Аз се чудех дали въобще да я покажа, но се реших. ;)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Ох, страхотна е!
    За вкусната храна винаги съм гладна, а ти ми храниш и съзнанието! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз се присъединявам към групата на всеядно любознателните/на къде без мен?!/.Гери,салатката ти е разкошна и я поднасяш в един такъв момент за мен на по-диетично хранене.Благодаря за което.Всеки продукт,вложен в тази салатка е ми е любим,а и свежестта на зелето и лимона със сигурност й придават един прекрасен завършък.Ще си я направя със сигурност!Поздрави и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, дано да ти хареса, ще се радвам. :) Аз не успявам нещо да случа на хубаво зеле последно време, не е особено свежо, даже стои леко сухо (то и на снимката се вижда). Но дано ти имаш по-добър избор. :)
      Усмихната вечер!

      Изтриване
  11. Гери, има хора и хора. За съжаление, винаги е по - лесно да се сърдиш, да си кисел и намръщен и с лекота да избягваш разговорите с хората. Случвало ми се е и на мен да съм такава, на кой не е? Но винаги, когато си усмихнат и позитивен, нещата се нареждат :)) А ако добавим към тях и нещо приятно за хапване, споделено с любим човек, няма по - голямо щастие :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, струва ми се, че съм грешно разбрана. Никъде не съм имала предвид подобни моменти. Идеята ми беше, че съм толерантен човек, но за някои извратени поведения (спрямо моето виждане), просто не бих ги приела за нормални. С храната вече не е така. Нищо де, то явно и аз не мога да се изкажа. ;)
      Поздрави, Ели!

      Изтриване
    2. Гери, вероятността аз да не съм разбрала правилно, е повече от огромна!
      Последните няколко дни въобще не съм в кондиция и май ме подхвана някакъв грип!
      Ще е добре да пробвам и салатката, дано витаминките от нея, подействат чудодейно!
      Поздрави и усмихнат ден :)

      Изтриване
    3. Ели, не се тревожи, няма значение. Аз самата понякога не се разбирам, така че... Тъкмо ще помагаш в разгадаването. ;)
      И да се оправяш, ей! Иначе ще ти пратя от пилешката ми супичка, да те лекува. :)
      Усмивки от мен!

      Изтриване
  12. Ех, че свежичко! И диетично и полезно.
    Не виждам как би могло да попадне в кошчето, ми то все хубави неща има вътре, макар, че признавам си, зеле с авокадо досега не съм хапвала. Щом е получило одобрението ти, Гери, някой път ще пробвам и аз, макар че, също като теб тази година и аз не мога да случа на хубаво, крехко зеле, все едно такова с дебели, жилави листа..
    Да ти е хубава неделята и идващата седмица, мило момиче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, авокадото е съвсем малко, колкото да го има, но да не се усеща. Че иначе сама щях да ям цялата голяма купа. А така господинът много помогна, защото просто не го усещаше - аз го нарязах на парченца, колкото зрънца черен пипер. ;)
      Да ти е сладко, ако се решиш, благодаря ти!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  13. На пръв поглед наистина като кажеш съставките и звучи странно, но пък като се замисли човек е вкусно. Даже съм убедена, че е. Пробвала съм айсберг с пилешки филенца и меко казано "ммм". Направо ще грабна една вилица, много се задълбочих с мисленето и огладнях точно за твоята салата. Много свежо предложение, чудесно! Прекрасна нова седмица, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, помисли си, все пак не приемай всичко на доверие. Макар че аз съм я правила уж с желанието да е вкусна. Дано да ти се услади и на теб! Много ти благодаря, пак ме усмихна. :)
      Усмивки и от мен с пожелания за чудна седмица!

      Изтриване
  14. Много свежа и приятна салата, а при такива импровизации като че ли всичко се получава непринудено и вкусно!
    Успешна седмица, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Тили, макар да има и неуспешни опити, понякога се получава. :)
      Благодаря, имам нужда от подкрепа за идната седмица. Хубава да е и твоята!

      Изтриване
  15. Гери, не знам за салатата - и аз забърквам понякога какво ли не и се случва и да е вкусно, и да не е...Но пък встъпителните ти думи ме описват едно към едно! В широк диапазон съм абсолютно толерантна, но за някои неща - пълна консерва - и в общуването, и в храненето, имам си мои граници, които не прекрачвам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, значи сме от един отбор! Само да не ни гръмнат "консервите". ;)
      Благодаря ти, ти си знаеш!
      Прегръдка и от мен. :)

      Изтриване
  16. Гери,
    да си призная не съм пробвала тази салатка, но никога не е късно. Благодаря ти за идеята и ти желая прекрасна седмица ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, то май няма такава салата и едва ли много хора биха опитали комбинация от тези продукти. :) Но на нас ни допадна и реших да споделя, ако на някого му допадне идеята. :)
      Прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  17. Гери,
    никога не съм приготвяла такава салата , особено в комбинация с яйце.Аз започнах да проучвам как действа и как трябва да се употреби дадена храна след дългото ми обикаляне по болниците и пиенето на много лекарства.Била съм както всички останали хора, но се промених и от човек приемащ много лекарства се превърнах в човек живеещ без никакви лекарства.Цената за всичко това е употребата на сурова храна, но за мен здравето се превърна в най - голямата ценност.Самата аз никога не съм си и помисляла , че ще стана вегетарианка, а камо ли суровоядка, но човек никога не знае.
    Салатката ти е вкусна и може да служи и за основно ястие дори.Човек спокойно може да засити глада си с такава салата.Но трябва да е здрав.При язва например черния пипер е задължително изключен от храната, защото иначе става страшно.
    В моя блог аз се старая да показвам прости, всекидневни ястия, които обаче могат да бъдат и вкусни и по - често да присътват на трапезата ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, всеки сам избира за себе си, свободният избор преди всичко. ;) Благодаря ти за коментара!

      Изтриване
  18. Никак не съм всеядна, подбирам:) Но тази салата попада в топ 10, става и за диета/ наложаща ми е вече:)/ Хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, много се радвам, че ти допада! И дано ти е сладко - става и за без диета. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  19. Гери,чудна ти е салатката,особено много в нея ми допадат късчетата лимон-много свежо!
    С пожелание за прекрасна нова седмица,пълна с хубави преживявания,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина придават свежест. :) Някъде из форума на bg-mamma Пепи беше споменала, че е видяла от някой друг за салатка с резени лимон вътре и за реших да опитам, но при мен не са точно резени, а съвсем малки парченца - колкото да ти се пръсне лимончето при сдъвкването на храната. :)
      Хубава седмица и на теб, Росинка, прегръдки!

      Изтриване
  20. В сезон, в който доматите, краставиците и другите несезонни зеленчуци не стават за ядене, тази салата е съвсем уместна. Да не говорим, че е и хранителна. Поздрави се, Герчо от мен и се прегърни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и зелето, което си купувам тук, не е особено добро, но да кажем, че все пак става. Виж, в моето си вкъщи зелето (преди да свърши) наистина беше сочно и вкусно.
      Но се радвам се, че одобряваш салатката, Мартичка, дано да ти е сладко!
      И се прегръщам, че и теб прегръщам! Лека вечер. :)

      Изтриване
  21. Гери, не виждам нищо странно и фрапиращо в салатката ти! Съвсем издържана, вкусно съчетана, красиво снимана :) Правила съм си подобни, може би без лимона. В зеле някак не търся киселина, но всеки си е специален. Присламчвам се с виличка към твоята паница :)
    Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имах нужда определено от лимона, защото пилето ми натежаваше като вкус, зелето не беше особено крехко и просто все нещо трябваше да внесе свежест. ;) Пък и нали знаеш, че аз си обичам киселичко. Хайде, идвай, за теб ще е без кисело. Прегръдки, мила Тикиии! :)

      Изтриване