неделя, 25 януари 2015 г.

За обърканите ситуации и ведрите решения

Времето навън нямало да ми хареса... Е, напротив, зарадвах се, че отново ще си имаме сняг! Най-накрая ще си имам (първата) зимна снимка за тази година. Чудно! Даже ще си покажа (не)успешните палачинки, които мъничко връщат лентата и намигват коледно.
Но уви... Не само, че всяко чудо трае три дни, а понякога - не повече от три часа. И снегът се стопи, и надеждата за бяла-бяла снимка - също. Е, все пак ще ви покажа какво си хапнахме наскоро. Разбира се, че отново имах малки спънки. Та може ли без тях?! Просто няма да съм аз в кухнята. ;) Нали помните онази знаменита супа, която почти се беше превърнала в мини море в кухнята...
Както и да е. Важното е да се излиза от ситуацията с усмивка. Ама доволна! Не просто за успокоение след безрезултатните усилия.
Та... Реших се аз отново да правя палачинки. А това се случва рядко, даже доста. Защо ли? Защото винаги нещо се обърква и аз просто не мога да докарам едни простички палачинки. И сега така. Харесах си рецепта (ето тази), забърках всичко, загрях си новия тиган и щастлива трепнех да приготвя в него, най-сетне, хубави палачинки. И започвам! Правя първа, правя втора, но виждам, че не е наред. Чернее се нещо там в тигана... Еми не, не са ми загорели палачинките. Пластмасовата шпатула просто беше започнала да се стопява в края. Уж е термоустойчива, уж трябва да ми пази тигана от надраскване, а реши, че отново ще ми скапе палачинковия ентусиазъм. Премислих как да действам. В никакъв случай не исках да хвърлям тестото. Мина ми през ума да правя миниатюрни палачинки, които да са не по-големи от една нормална бисквитка, та да ги обръщам с помощта на лъжица. Опитах с три, представих си как ще обръщам поне час малките дребосъци и меракът ми си стопи като снега навън. Затова! Загрях си аз хубаво една намазнена тавичка във фурната, сипах тестото и зачаках. Сега да не мислите, че и това ми се получи от първия път? Вече имах един неуспешен опит с т. нар. "мързелива" палачинка. Този път обаче съдбата, късметът и всички добри сили на този и онзи свят се смилиха и... Имахме си една голяяяма, пухкава и вкусна палачинка! Е, най-сетне. :)




Голяма палачинка на фурна

 


Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 1 ч. ч. кисело мляко;
- 1 ч. ч. вода;
- 1 к. л. сол;
- 1 к. л. захар;
- ½ к. л. сода бикарбонат;
- около 1 или 1 и ½ ч. ч. брашно – за тесто с гъстотата на боза (зависи и то големината на яйцата).

Яйцата се разбиват. Добавят се млякото, водата, солта, захарта и содата. Всичко се разбърква, а накрая следва и брашното.
Получената гладка (без бучици) смес се изпича на отделни палачинки в тиган или както при мен – на една голяма във фурна.
Ако се пече във фурна: в правоъгълна тавичка (моята е с приблизителни размери 23 см на 35 см) се слага малко мазнина, аз използвах около 2 с. л. олио. Тавата се поставя във фурна и се загрява хубаво на средна температура (180-200° C). Когато се затопли (тук важното е мазнината да се загрее), палачинковата смес се излива и се пече до златиста коричка.
Готовата голяма палачинка се изважда от фурната, оставя се да поизстине и се гарнира по желание.
Аз разделих на две и едната част сервирах с натрошено саламурено сиренце, а другата – с боровинково сладко.



Препоръчително е палачинката да се консумира още топличка (не гореща!), защото престояла не е толкова апетитна. И не бъдете егоисти. :) Споделена е още по-вкусна!

И така! Човек трябва да излиза от всяка ситуация с усмивка, нали? Иначе пък защо живеем, само с мъка не става... Понякога и тя спохожда, мъката имам предвид, но да кажем, че е за баланс на другото. Не знам, сигурно още не съм дорасла, за да разбера.
Дотогава... Ще си пека неуспешните палачинки, ще си снимам и без грам хубава светлина и ще си споделям хубавото и лошото с най-милия на сърцето ми. Другото... Здраве да е!





Изпращам ви най-топли усмивки с пожелания за какъвто и да е, но споделен и вълнуващ, неделен ден!  
А на едно другарче благодаря от все сърце за чинийката, в която се кипрят моите палачинкови рула. 





68 коментара:

  1. Браво, Гери, добре си излязла от ситуация и чудесна палачинка си споделила :) с другарчето.
    Прегръдка и хубава да ти е новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, споделям я и с всички вас, нали знаеш? ;)
      А седмицата... Изпращам тази с опит за домашно хлебче (пека го в момента, стискай палци да стане). Посрещам другата с официална крачка вече в сесия, започват изпитите...
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
    2. Стискам палци за успешна и лека сесия!

      Изтриване
  2. Гери, чудесна палачинка си направила! Важното е, че си успяла да оползотвориш сместа и си се справила много добре при това! :) Мързеливата палачинка не съм я правила. Не знам защо, но някак й нямам доверие. А иначе обикновените палачинки ги правя и не съм имала провали с тях. Първата винаги е малко по-несполучлива, но после се оправят нещата. И аз имах една шпатула, дето уж е термо, та с нея обръщах американски палачинки... Малко се е поразтопило връхчето й, но не е толкова много. Да не забравя да похваля и снимките, и чинийката!
    Прегръдки и хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, аз просто все нещо бъркам с най-обикновените (и най-вкусните!) палачинки. Не знам, сигурно прекалено много мисля, като ги правя, и те напук се провалят. ;)
      Много ти благодаря за подкрепата! А щом не си опитвала голяма палачинка, черпя те от моята. ;)
      Прегръдки и успешна седмица!

      Изтриване
  3. Гери, поздравления за най - голямата палачинка, която съм виждала :)))
    Докато четях, си припомнях моите неуспешни палачинки веднъж и как ми се стопи любимата силиконова шпатулка в един тиган.
    Подкрепям с две ръце теорията ти, че винаги трябва да излизаме с усмивка от всяка ситуация, все пак не знаем какво ни чака зад ъгъла :))
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сигурно има и по-голяма, ама моята е една-едничка от смес сигурно за поне 10... ;)
      Благодаря ти много, усмивки от мен!

      Изтриване
  4. Важното е дефекта да се превърне в ефект и ти си успяла чудесно, Гери :-)
    Прегръдки и пожелание за успешно взети изпити!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, Гери, колко вълнения покрай тези палачинки! :))
    Страхотна чинийка!
    Хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, това е само около тези... Почти винаги имам перипетии с палачинките и затова не мога да се реша да правя често. А наистина, кой ли не обича палачинки? :)
      Благодаря ти, прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Толкова сте сладки и страхотни и ти, и вкусната ти палачинка, не знам какво се оплакваш!?, че как иначе щеше да е толкова различна и фотогенична, изглежда една такава, хем плътничка, хем мекичка..., абе чудна!
    А ти не спирай да се усмихваш, толкова ти отива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, точно такава беше - плътна и много мекичка. ;) Просто нямам голяма тава (от фурната) - а по принцип нали там се пече т. нар. "мързелива" палачинка, та и да стане по-тънка. Моята обаче беше по-дебеличка. ;) Но пак си я хапнахме сладко-сладко.
      Благодаря ти много, изпращам ти безброй усмивки! ;)

      Изтриване
  7. Гери, вчера за закуска правих палачинки, но и от твоята не бих отказала. Много пухкава, апетитна и фотогенична е!
    Поздравления за ентусиазма и упоритостта!
    Прегръдки и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, нали знаеш, че съм овен? Приятели сме с ината. ;)
      А за другото... Ще идвам на уроци по палачинки при теб тогава. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  8. В живота често има объркани положения, важното е да се излиза от тях с усмивка! Ти си го постигнала!
    И си ползвай старата дървена шпатула (ако ползваш тефлонов или керамичен тиган) , тя няма да изгори! :) Е, не е "модерна" но върши чудесна работа.
    Чудна ти е палачинката, нали сте си хапнали с удоволствие.
    Успешна нова седмица, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, по-трудно ми е с дървената, защото е по-малка и понякога ми се къса палачинката на две, не е за да съм модерна. ;) Но ще се науча и с нея, май няма по-добро от изпитаното вече.
      Успешна седмица и на теб, Тили, поздрави!

      Изтриване
  9. Големи перипетии с тази палачинки. Повторението е майка на знанието, няма да ти убегнат следващия път и ще станат и на тиган. Важното е, че сте ги хапнали заедно с любимия човек!
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, то за кой ли път повтарям, ама не се отказвам и това е. ;)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
    2. За да обръщаш палачинките можеш да си помогнеш с капак от тенджера,
      Разлепяш палачинката внимателно с вилица от тигана.
      Изсипваш (приплъзваш) палачинката която се е изпекла от едната страна върху капака и после я захлупваш с капака върху тигана, така палачинката се намества перфектно. Мое изобретение :)

      Изтриване
    3. Ама гениално е! Определено ще се възползвам някой път, благодаря много, Жани! :)

      Изтриване
  10. Гери, винаги ми подаряваш усмивка и добро настроение тук, а това е несравнимо. Палачинките все някой ден ще се получат перфектни, но без усмивка не може :)! Поздрави, слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нелиии, а ти сега ми подари още по-голяма усмивка, прегръдки от мен! :)

      Изтриване
  11. Много фотогенична тази твоя палачинка, Гери. А перипетиите по приготвянето могат само да те карат да се усмихваш сега, а и след време, когато си спомняш за нея.
    Усмихната и пълноценна нова седмица ти желая.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много си права, дано за всички такива (и по-големи) перипетии да си спомняме с усмивка след време. :)
      А как беше на хижа "Здравец"? :)
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  12. Чудна палачинка, Гери, въпреки неудачите. Винаги след неудачите идва онзи момент на насладата, когато ти разбиращ че се е получило. При мен често срещано явление, когато замислям едно, а то се получава съвсем друго, дори още по-хубаво. А когато ес поделено от любимото другарче, та това е най-прекрасното. С усмивка и само напред!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, аз от теб мога само да се уча. Ама не се и съмнявай, че е така, попивам като гъбка от всички вас. ;) Иначе няма шанс моите "провали" да стават за хапване... ;)
      Прегръдки и усмивки и от мен!

      Изтриване
  13. Гери,
    има някои тънкости при правенето на палачинки за да няма провали.Едната тънкост е сместа да се направи и да се остави известно време да престои / аз я правя вечер, а после стои в хладилника цяла нощ.Сутринта разреждам сместа с малко вода, защото се е сгъстила и пека палачинки ./ Когато се прави мързелива палачинка трябва мазнината да се постави в тавата, да се загрее и след това да се изсипе сместа за палачинката.Така правим палачинки с майка ми и нямаме провал.Твоята е станала чудесна, с перфектни снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, за печената палачинка знам колко е важно тавата с мазнината да е загрята добре, аз също така процедирах (описала съм и в рецептата). А за другите палачинки, нормалните... Ще опитам да оставя и аз така сместа, дано помогне. От Тики знам, че французите приготвят своите по същия начин (освен с мнооого яйца). :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. Гери,
      ето ти една сполучлива рецепта - 4 яйца, 1 литър прясно мляко, по 1 ч.л сол и захар и 400 грама брашно.Но сместа задължително трябва да престои, а после малко да се разреди с мляко или вода, защото се сгъстява.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Ели, благодаря! Ще опитаме и твоята изпитана рецепта. :) Вероятно ще намаля наполовина количеството, защото за двама човека си мисля, че е много. ;) Дано успея!
      Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  14. Гери, наистина има дни, а и неща които не ти се получават лесно, но пък иначе няма да е интересно и ще е голяма скука :). При теб, обаче, се е получило едно наистина интересно решение, че и в два варианта - солен и сладък!! Великолепен изход от куца ситуация, а снимките са си хубави, представят нещата по един чудесен начин!!
    Прегръдка и прекрасна нова седмица, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, права си... Понякога наистина целият ден е крив. Но после идва по-хубав, нали? :)
      Прегръдки и от мен, всичко най-добро ти желая, мила Руми!

      Изтриване
  15. Супер е станала! Тъкмо си спестила стоенето на крак:)

    ОтговорИзтриване
  16. Ей на това викам аз позитивна публикация! Страхотна е, Гери! И тя, и пухкавата ти палачинка, и емоциите, които носи разказът ти! Така трябва да се гледа на живота да знаеш, пък ако някой каже, че е недорасло, значи го чака много ядове като възрастен! Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега и аз те прегръщам много, благодаря ти за позитивния коментар, Люска! :)

      Изтриване
  17. Ммм, изглежда страхотна! Сигурна съм, че е и много вкусна!
    Поздрави и приятна вечер :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко беше, да, особено споделено. :)
      Благодаря, поздрави и от мен!
      И добре дошла в моето местенце, радвам се много! ;)

      Изтриване
  18. Сега прочетох статията и ми стана много смешно, защото до преди 3-4 минути обръщах палачинки в тигана (да, вкъщи ги хапваме не само на закуска, а и против всички здравословни принципи за хранене до 20:00). Получи ми се много тематично с нашето меню и твоята публикация! :)
    Ето обаче какво решение взех днес: вече ще правя палачинките задължително и с газирана вода - стават пухкави и много нежни. Та така :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Девора, важното е, че сте споделили един вкусен и уютен момент, нали? ;)
      Благодаря ти, че ме навести, но сега ще си поискам и рецептата за палачинки с газирана вода. ;) Или ще чакам да ни ги покажеш. Поздрави! :)

      Изтриване
  19. Понякока нещата трябва тотално да се прецакат,за да се оправят.Ей така обичам-палачинка с един замах,пухкавка и вкусна.Вземам си и от двете,защото ги обичам хем със сирене,хем със сладко.Ммммм,замириса ми на неделя сутрин!Хубава да е седмицата ти,Гери и не забравяй да се усмихваш !О,и да продължаваш с палачинкоправенето ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, колкото и да не ми се иска, така е... Наистина понякога всичко трябва да се обърка, за да се подреди правилно. ;)
      Благодаря ти, продължавам с опитите! :)
      Усмивки от мен!

      Изтриване
  20. Ех, Гери от кога само не съм правила палачинки :-). Накараме да се усмиха с този разказ. за мен най-тъпото на палачинките е, че след като съм направила 30 броя, което си е достатъчно голямо усилие и работа, обръщам се към масата уморена, омазана в тесто, масло и т.н. очаквайки да седна и да хапна и аз. Но какво да видя...палачинчите ги няма, има само доволни мазни усмивки и репликата "бяха прекрасни, а сега какво ще обядваме". Та твоята голяма мързелива палачинка, може да се окаже решението за мен :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мен знаеш ли кое ме спасява... Че сме само двамка и знам, че няма да стоя 2 часа до тигана. ;) Иначе в моето вкъщи... Там сме по 4-5 човека поне, определено и 30 няма да стигнат. ;) Давай и ти с печена, Мими, много е вкусно!
      Прегръдки. :)

      Изтриване
  21. Супер,
    У нас и викаме "Мързелива палачинада".. спомням си я от дете- всяка неделя закусвахме, а понякога и вечеряхме са такава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, и аз бих си хапвала по всяко време. ;) Кой знае още колко познати нещица ще ни се усладят за първи път? Но... уча се, това е. ;)
      Поздрави!

      П. П. И добре дошла в моето местенце, надявам се, че може на "ти". ;)

      Изтриване
  22. Много нови, апетитни и интересни предложения, Гери -
    изпълнени и представени с финес и твой стил.
    Чудесна си, сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря за подкрепата, поздрави сърдечни и от мен! :)

      Изтриване
  23. Гери,чудна и толкова пухкава ти е станала палачинката,понякога все пак добрите сили спасяват ситуацията :)) .
    Прегръдка,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, помогнаха, да, друг път си взимат своето. Някакъв баланс може би. ;)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  24. Герчо, ако знаеш колко мои творения в кухнята не виждат свят, ще се усмихнеш широко....:)
    Всяка случка, успех, провал и т.н. в живота ни са уроци, които трябва да научим и трупаме опит. Важното е да излезем от ситуацията, а ти си го направила по прекрасен начин! Важното е, че резултатът е споделен, другото не е важно. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И не само широко, ами и любопитно. ;) Какво ли още майсториш, Евче? Сигурна съм, че все вкусотии. :)
      А за другото... Права си! Наистина всяко нещо учи и както си повтарям често- всяко нещо си има причина.
      Още по-голяма прегръдка от мен имаш, благодаря ти за винаги топлото отношение и подкрепа, Евче! :)

      Изтриване
  25. Мързеливите палачинкови рула са точно по вкуса ми Гери :)
    И няма нищо случило се случайно ... така е трябвало да стане! Ама много са ми по сърце тези мързеливи вкусотийки! Благодаря ти че ми напомни за тях, че с моята многочелядна фамилия изобщо не се виждам да вися пред тигана и да обръщам палачинка след палачинка след палачинка :) :) :)*
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще чакам да ги видя и при теб, сигурна съм, че ще са много по-апетитни! ;)
      И ми напомняш... Майката на любимия ми е разказвала как някога нейната майка е правела палачинки за цялата рода от... ранни зори до следобед, цял ден. ;)
      Прегръдки и да ви е сладко вкъщи!

      Изтриване
  26. Срам не срам идвам за втората доза :))
    Чудни са се получили ,толкова апетитни!
    Аз се мъчиих и си ги направих на тиган :))
    Харесаха се много на домашните :)
    Прегръдки,Гери

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, когато и да дойдеш , винаги си добре дошла! :) А за палачинките - който може, прави на тиган, как няма да се харесат на любимите хора! Който не може, действа... както дойде. Ей така, като мен. ;) Ама и аз ще се науча! Един ден, като стана баба (не знам как се става баба без да минеш и през другото ;)), трябва да мога да правя вкусни палачинки и аз. Ама млъквам, че се разприказвах много...
      Прегръдки, Мимка! :)

      Изтриване
  27. Искам и аз такава дебеееела палачинка! Изглежда толкова апетитно! Перипетиите са те отвели до много сполучливо производство! :)
    Усмивка от мен, Гериииии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага ти правя тогава, нова и съвсем топличка! И бозичка сипвам, нали ти се пиеше? :)
      Прегръдки най-слънчеви за теб, Тикиии! :)

      Изтриване
  28. Гери, бях и написала вече коментар за палачинката, ама или съм го написала за друга твоя публикация, където въобще не се връзва или блогър продължава да се шегува с мен и моите коментари! :))
    Както и да е, оставяйки настрана това, искам да ти кажа, че си направила нещо наистина страхотно от създалата се ситуация! А пък такава палачинка никога не съм опитвала или приготвяла, а изглежда толкова апетитно! Толкова много обичам палачинки, най-вече със сиренце и мед и като гледам ще трябва да опитам да направя в този вариант! :)
    Прегръдки и прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, съжалявам, не е дошъл коментарът... А Блогър наистина е за бой, само грешки. И с мен се шегува яко, показва ми стари публикации като нови, но не мога да разбера как да оправя проблема...
      Иначе за палачинките - пробвай, супер лесно е така. ;) Пък и е вкусно, не е зле. :)
      А седмицата... Дано! Дано, че я започвам с изпит утре... Стискай палци. :)
      Прегръдки и много усмихната седмица за теб!

      Изтриване
  29. Винаги има начин;) И да ти кажа, често компромисното решение се оказва вярното решение. Тази палачинка би ми спестила доста мрънкане и въпроса :КОГА (ще са готови). И все забравям за нея;)
    Прегръни се, Герчо! За мен една соленка за начало;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, имаш я веднага! :)
      Само ако някога се сетиш за тази палачинка... Май ще трябва по-голяма доза и от нормалните, защото тук е още по-зле - още по-малко се усеща какво количество е отнесено в стомаха. ;)
      Сега и ти да се прегърнеш! И ти е много хубав синият януари, пак да кажа. :)

      Изтриване
  30. Ех, че са апетитни тези две палачинкови рулца! Точно така ги обичам - първо със сиренце, после задължително със сладко или мед. А снимките са невероятни, Гери!
    Поздрав и усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, заповядай, щом ти харесват, радвам се много! :)
      Усмивки и от мен!

      Изтриване
  31. :) Усмихна ме, Гери:))) Ама не съм съгласна, за опита ти с палачинките, да си призная твоите японски аз не можах да ги докарам като теб, но то се видя на картинките:))) Сега да ти кажа още нещо: че тази палачинка така е трябвало да стане, затова се е запънала цялата работа и ако си мислиш, че преди не си успяла с мързеливата палачинка, то явно и тогава си е имало причина. Сега обаче ме изуми, защото такава красива палачинка на руло виждам за пръв път !Истинска красавица и пухкавелка, а при нас и сняг заваля:). Гери, прави ми впечатление, че нещата при теб се получават винаги по един много интересен начин, точно когато им е времето и още по-хубавото е, че точно тогава са перфектни, изпипани и съвършени. Прегръщам те, силно!.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, мила Катенце! Ако знаеш каква широка усмивка ми подари, даже с глас се разсмях. :) Просто си представих голяма част от гафовете си в кухнята... Какво да ти кажа. Аз винаги май имам някакви подобни истории. Вчера, например, правя мляко с ориз, даже домашно мляко имах. И варя вече ориза, но реших все пак да си проверя млякото. Е, пресече се, беше се развалило. Направих си извара от него, ама трябваше бързо да тичам до магазина за ново мляко, пък котлона бях оставила включен... Добре че бързо се върнах, че представи си колко перфектен завършек щеше да бъде. ;) Имам си голяма обица на ухото вече! И за радост - един по-внимателен господин, който да ми поправя грешките. :)
      Много ти благодаря, да знаеш! Разменям руло за едничка от твоите пухкавелки!
      Прегръдки усмихнати от мен, Кате! :)

      Изтриване