понеделник, 23 март 2015 г.

Моят следващ миг...

Можеш ли да обхванеш света с една-едничка мисъл... Да подариш себе си и жадно да търсиш светлите му краски? Да отпиеш бликаща страст и безметежно да гориш? А да опиташ завинаги, да бъдеш себе си? През всички бездиханни вълнения.
Ако времето е вятърна мелница, то борбата е нестихваща. Но и твоя, безкрайно твоя. Като чиста сълза, която отронва себе си чрез теб.
И започва отново! В този кратък миг, даряващ най-ценното - последствие!

.....................

Моят следващ миг постави поредното си начало. Точно днес за 23 път вдишвам с обична надежда! Позволявам си да ми е мило... Защото 23 е мое число, на най-любимия човек, а от точно един месец - и на едно малко съкровище.
За първи и единствен път чествам навършването на 23 на 23-ти. Колко малко или много съм открила.

Спомням си как чертаехме детски "гадателни таблици". Били сме съвсем малки, може би 4, 5, 6 клас... Наистина не помня. Но добре си спомням, че точно 23 беше възрастта, която аз вписвах в моето квадратче. Беше сякаш повратната точка, в която животът ми ще придобие съвсем различен облик.
Днес. Не гадая за бъдещето по очертаните върху лист контури на ръката си. Въпреки това е различно...
Със сигурност по-бъбриво. :)

Сладките, с които ще ви почерпя, направих преди месец, за да споделя радостта от появата на малката Йоана. Рецептата, разбира се (бях обещала!), е на милата й майчица. Сега, отново на 23-ти, но вече март, споделям радостта от моя 23 рожден ден и тази от първата месечинка на малкото създание. Затова горещо ви приканвам да се подсладите за наше здраве! Защото аз това си пожелавам - здраве за мен и за всичките ми обични хора!




Сълзица със сирене





Необходими продукти:

- 250 г масло;
- 260 г извара;
- 1 бакпулвер;
- 1 ванилена захар;
- около 450-500 г брашно.
 * по желание – канела и портокалова захар за овалване.

Маслото и изварата се разбиват с миксер до пухкав крем, който се ароматизира с ванилената захар. Постепенно се добавят брашното и бакпулверът. Меси се до меко тесто.
Полученото тесто се оставя за двайсетина минути, за да се отпусне и разточва по-лесно. Ако е много меко, отлежава в хладилник (моето беше по-сухо, защото сложих една идея повече брашно).
Отпочиналото тесто се разделя на четири топки. Всяка топка се разточва върху поръсен със захар плот до правоъгълна форма, която допълнително се подравнява и отново се поръсва със захар. Краищата на правоъгълника започват да се навиват към средата, докато се срещнат (както при класическите сладки сълзици). Така полученото двойно руло се реже на ивички, които след това отново се топват в захар и се подреждат в тавичка, застлана с хартия за печене.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180° С около 15 минути или до порозовяване. Процедурата се повтаря с всички топки тесто.
Сълзиците се съхраняват в плътно затворен съд.

*Бележки – захарта за овалване може да се ароматизира според предпочитанията.
Суровото тесто (или част от него) може да се съхранява до 3-4 дни в хладилник и тогава от него да се изпекат сладки. Необходимо е просто да престои около половин час на стайна температура, за да се отпусне.
Може да се импровизира и с формата на сладките.




Моите импровизации с формата... Гарантирам - вкусът не страда от това. ;) 










..................... 

Специално за днешния ден? Свободното време се беше скрило, но успях да го надвия.
По случай рождения си ден приготвих ето тази торта и ето тези сладки. Тортата - най-вече заради любовта на любимия към шоколада. Бисквитките... Заради колегите от университета - това е последната ни година заедно и реших, че е крайно време не само да виждат/слушат за опитите ми в кухнята, но и да опитат нещо, приготвено от мен самата. Благодаря сърдечно на Ани и Пепи! Тортата не стигна до снимки, но вече е почти наполовина. Сладките - ако видят хубава светлина, ще се препречат и на фотоапарата. Ако не, ще си спомняме само с хубаво за тях. :)

Почерпете се и да ви е сладко!   



30 коментара:

  1. Честит рожден ден,мило Слънчице!
    Бъди все така лъчезарна,харизматична и запленяваща!
    Винаги съм знаела,че нашата зодия е най-хубава :))) и ти си поредното доказателство за това :)
    Много здраве и късмет да те съпровождат навсякъде!
    Бъди щастлива!
    Прегръдки,Гери!

    ОтговорИзтриване
  2. Мила моя слънчева, Гери! Пожелавам ти океан от любов, здраве, усмивки! Да черпиш от извора на безкрайното щастие, да пазиш светлинката в себе си, за да грееш винаги и навсякъде! И тъй като денят е бил специален, нека цялата година за теб да е такава! :) Прегръщам те и си пожелавам скоро да успеем да осъществиим онова, което сме замислили. Снимките са прекрасни! Благодаря за вкусната почерпка! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Черпя се с удоволствие, Гери! Желая здраве и щастие на всички участници в тази прекрасна публикация! Много обичам да те чета, знаеш!:) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден, Гери! Бъди жива и здрава! Много щастие, мигове на радост и сбъднати безброй мечти. Нека щастието и любовта, с теб да крачат по пътя на живота!
    Весел празник! Честита месечинка и на малкото сладкишче Йоанка! Тики е избрала едно много красиво име за своята принцеса. :) Сладките са много изкушаващи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Рожден Ден, Гери! Бъди щастлива, здрава и обичана! Разкошна почерпка и за двата повода:)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Рожден Ден,Гери! Какво да пожелая на едно толкова мило и прекрасно момиче?
    Най-красивата любов, най-успешния път в живота и най-голямото щастие!
    Бъди здрава, усмихната, радвай се на живота и сбъдвай мечтите си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Герчо, много хубав ден си си избрала да се появиш на този свят. Винаги съм искала да бъда родена през пролетта или поне да дам живот през пролетта, но не ми се получи;)
    Бъди здрава, изпълнена с живот, страст и експериментаторски дух, откривай себе си и тоите места, твоите хора и гради твоя живот. Много щастие ти желая.
    а сълзица няма да откажа- връща ме в детството с купчините сълзички, които оправях съвсем сама и с кеф;)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит Рожден Ден, прекрасна и талантлива Гери! Пожелавам ти една незабравима и изпълнена с приятни изненади година, която да поведе след себе си период на триумф, красота и просперитет за теб, тъй като го заслужаваш! Познавам това, чувство, за което говориш - за усещането за една по-специална година Аз също имах своята такава, в която трябваше да взема важни решения, които щяха да определят живота ми в две съвсем различни посоки, в зависимост от това, на което ще се спра. Запомни тези моменти и им се радвай! :) Пожелавам и на теб, и на малката Йоана, и разбира се на Тики, прекрасно, безпроблемно и светло бъдеще! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден мила Гери ! Пожелавам на теб и на всички твои близки много здраве, много сбъднати мечти за напред и много нови, изкушаващи кулинарни творения.Продължавай да ни радваш с прекрасни публикации и чудесни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожден ден и от мен, Гери! Бъди здрава, щастлива, много обичана! Бъди все така прекрасна и докосваща със своите краски и нека всичките ти мечти се забъркат в един вълшебен мус. :)
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честито, Гери! Пожелавам ти вълнуващи преживявания, изпъстрящи една щастлива за теб година! Чудесна почерпка си приготвила! А от импровизациите на сълзиците сгънатите кръгчета най-много ми харесаха :)
    Доволен и щастлив ден! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Happy Birthday my dear friend!!!! All the best to you, today and every day. Hugs and kisses:))))

    ОтговорИзтриване
  13. На патерици, но от сърце ти пожелавам здраве, защото е безценно; любов, защото без нея не се живее и мечти, които с лекота да сбъдваш! Голяма прегръдка, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден ден,слънчево момиче!Бъди здрава,обичана,желана!Бъди смела в мечтите и начинанията си!Бъди любимка на съдбата!Следвай сърцето си и прави нещата,които те правят щастлива и те карат да се усмихваш!Каква прекрасна възраст-23 /на 23 в стомаха ми пърхаха пеперуди ;) /!Радвай се на живота и бъди себе си!Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден ден мила Гери! Нека да си винаги така слънчева, креативна, влюбена, обичана!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасна почерпка, поводите - също...
    С голяма прегръдка за теб в старта на твоята по-специална лична година:
    Честит 23 -ти рожден ден, мила, Гери,
    бъди здрава, уверена, успяваща и усмихната, вдъхновена, влюбена и много, много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит рожден ден, мило и слънчево момиче!
    Пожелавам ти много здраве, прекрасни изживявания с любимите хора и много поводи за усмивки! Бъди обичана, значима и заобиколена от добри приятели!
    Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Честит рожден ден, макар и късничко, мило момиче! (Моето вече навърши 23 преди месеци:))
    Ти си имаш вдъхновение, цели, кураж и талант за да бъдеш щастлива! Аз ти желая към всичко това здраве! Нека бъде така и за всички участници в тази твоя публикация! Прегръдка то мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Гери,Честит празник, макар и със закъснение. Пожелавам ти това, което ти си си пожелала- здраве, и бъди винаги щастлива. Сладките са прекрасни. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  20. Остани си с това младежко състояние на душата цял един живот мила ми Гери! Бъди здрава, усмихвай се и дерзай! Носи обичта в сърцето си и бъди заобиколена от приятели добри, които да са с теб в радост и беди! Винаги търси светлите краски на живота!
    Честит Рожден ден!
    Черпя се виртуално от прекрасните ти сладки и топло те прегръщам :)

    ОтговорИзтриване
  21. Хей, Гери, пропуснала съм деня, но все пак бързам да те поздравя - честит рожден ден! Бъди много щастлива и изпълнена с обич! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  22. Прегръщам те силно и ти пожелавам всичко, за което си мечтаеш мила Гери!! Бъди здрава и много щастлива!!!! Съкровище си ти!

    ОтговорИзтриване
  23. Честит рожден ден, прекрасна Гери! Дано следващите много по 23 ти дадат това, от което милото ти сърчице истински се нуждае и търси! Бъди щастлива!
    Много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Идвам на големи патерици и те прегръщам силно, мило мое другарче!!!
    Честит Рожден Ден, Герганче!
    Пожелавам ти цялото щастие на света и здраве!

    ОтговорИзтриване
  25. Един от най-любимите ми хора е пораснал!
    Бъди великолепна все така!
    Почерпих се много богато, тия съкровища ги обожавам!
    Целувам те много!

    ОтговорИзтриване
  26. Честит рожден ден,мила!Пожелавам ти наистина това да е повратна точка в твоя живот в най-успешния смисъл на думата!Много здраве и обич,много усмивки,копнежи и сбъднати мечти!
    Сладките са от възможно най-любимото ми тесто,едно време ги правехме с крема сирене и ги обожавам и до днес най-вече във втората ти импровизация.Но всъщнот биха ми били вкусни както и да са оформени-на кифлички или сълзици.Прекрасни снимки,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  27. Честит рожден ден, мила Гери! Слънце ли си или усмивка, винаги грееш! Пожелавам ти много светлина в пътя, който си избрала и верни приятели! Здраве и обич!
    Обожавам тези бисквитки!

    ОтговорИзтриване
  28. Мими, Дани, Кате, Габи, Траянче, Вили, Мартичка, Люси, Ели, Светле, Албенче, Zoki, Евче, Деси, Жани, Дианка, Хриси, Веси, Танче, Дани, Кате, Вили, Зори, Алечка, Павлинка, Роси и Бети!
    Момичета мили, прекрасни и вдъхновяващи, от сърце ви благодаря за топлите и толкова красиви пожелания! Благодаря, че споделихте празника с мен, благодаря за отношението ви, благодаря, че сте тук и ви има! Изпращам най-усмихнатите и слънчеви прегръдки на всички ви! Наистина благодаря от все сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  29. Моето любимо сладко момиче, как съм могла да пропусна този важен и единствен ден в годината, направо не мога да се събера в кожата си, толкова ме е яд :(
    Скъпа Гери, желая ти на първо място много здраве, изпълнени с истински моменти и много пълноценни дни и лично удовлетворение, което да те прави силна и целеустремена! Много те обичам и съжалявам, че не съм имала възможност да оставя моите уважителни пожелания по-рано.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова пък ме караш да се почувствам специално и в този момент, Таничка! :) Винаги си добре дошла, нали знаеш! :)
      Безкрайно ти благодаря, всичко най-добро желая и аз на теб и близките ти. И мнооого те прегръщам, с най-слънчеви усмивки! :)

      Изтриване