събота, 29 август 2015 г.

С пристрастие

В последния месец без "р", във все още топлите дни и в лежерните часове, предлагам да се подсладим с нещо подходящо. Толкова да го обичам! И с причина. ;)
Това е един от най-лесните десерти на света. Не изисква нито много продукти, нито много усилия, нито много кулинарни познания. Изобщо е за всекиго. А колко е вкусен! Да ви кажа ли? Казвам веднага - много, много, много!
Ама и друго искам да кажа. Нищичко не променяйте! Защо ли? Защото си струва да опитате и оригинала - една кисела (на пръв поглед) комбинация, която е убийствено свежа. И сладка! Та нали е десерт, даже торта я наричам. ;)
Успях ли да ви спечеля? Ако не съм, то доверете се на по-опитните кулинари, които много преди мен са се уверили в достойнствата на този семпъл десерт. Аз го открих при Роси, като следвах рецептата на Аелис. Благодаря, дами! За кой ли път... ❁




Лимонова торта с бишкоти и кисело мляко





Необходими продукти за тавичка с размери 20х25 см:
-  1 пакет бишкоти "Savoiardi" (200 г);
- 800 г пълномаслено кисело мляко (или 2 кофички кисело мляко с 4,5 % масленост);
- 5-6 с. л. захар (или на вкус);
- 1 лимон.


Киселото мляко се разбърква заедно със захарта, настърганата кора и сока на лимона. Оставя се за няколко минутки, докато захарта се разтопи, и отново се разбърква.
В тавичка се реди един ред бишкоти, залива се с половината крем и се повтаря отново.
С тези продукти се получава торта от два реда бишкоти с два пласта крем.
Отгоре може да се поръси с украса по избор, може да се остави и просто така (както е при мен).

*Опитвала съм и вариант с малини. Няма място за сравнение - лимонът тук си е на място и прави чудеса!
*А бишкотите - нека са именно "Savoiardi". Така хубаво се попиват... Сякаш са сиропирани. Затова не се изкушавайте да ползвате желатин в крема, само ще развали крайния резултат.



*               *              *

Ами, това е! Лесно, бързо и вкусно, вкусно... Под сурдинка - аз въобще не обичам комбинацията кисело мляко с бисквити/вафли/кексове и т.н. Но тук спойката е добра! ;)
Считам тази торта за толкова лятна, колкото бих искала да бъде - сочна, лека и безумно свежа! Е, не е най-фотогеничното произведение, парчетата не са най-перфектно оформените, но здраве да е. Аз съм пристрастна... :)))

Да ви е сладко!


25 коментара:

  1. Много си е фотогенична. Или е по-скоро заради уменията на фотографката! ;-)
    Изглежда "сочна, лека и безумно свежа!"
    За пореден път страхотно предложение, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, не е най-голямата красавица тази торта - не е като твоите, Светле :), ама пък е вкусна. Иначе... Те моите предложения са толкова скромни, но пък ни е сладко покрай тях. Дано и на всички вас. :)
      Благодаря ти много! Поздрави сърдечни! :)

      Изтриване
  2. Наистина е много свежа, Гери! Лимонът прави чудеса...Съжалявам, че не мога да си насея една малка горичка и да си бера ежедневно...къде ли не ги слагам ежедневно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, нали! Уникално нещо е лимонът. :)
      Лошото е само, че при мен създава малко проблеми по време на консумация (в чист вид), но когато не е толкова концентрирана киселината му, много се обичаме. :)
      Поздрави с пожелания да си имаш поне няколко лимонови дръвчета!

      Изтриване
  3. Гери, ще си направя от това изкушение. Знам обаче един човек - "моя" човек (ама защо слагам кавички, той си е мой:)), който няма и да опита. Думата лимон го кара да изпада в ужас, но не и мен, обичам го. Ти киселини ли получаваш от него? Че имам подобен проблем от известно време, но от лимон не съм забелязала.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, направи си тогава в чашки/купички за теб, а на него вместо лимон - комбинация с шоколад. И всички ще са доволни. :) Много свежа торта се получава иначе, на нас наистина ни допадна.
      Иначе за проблемите... Киселини май не съм получавала, но при голямо количество може леко да ми раздразни стомаха, но най-вече проблемът е със зъбите. Забелязвам, че по-киселите плодове през последните години сякаш окиселяват устната кухина и се появява една особена болка. При отмиване преминава, но не е приятно... Иначе лимонената киселина не е особено полезна за стомаха, факт.
      Дано да ти хареса десертът, Веси, ще чакам да споделиш. Хубава неделя и на теб!

      П.П. А за парфето - нали каза, че ще направиш някой път. Преди два дни го приготвих отново. Въпреки всички фалове (имам дни, в които всяка стъпка от готвенето ми създава трудност) се получи отново много вкусно! Така че се надявам и то да ти допадне. Много е лесно!

      Изтриване
  4. Ама наистина много сочна изглежда тортичката, Гери, като сиропирана!
    Отчитам пропуск от моя страна, че още не съм я правила, някак все ми убягва. Вреоятно защото у нас все шоколад търсим ;)
    Бих пробвала лимон и малини заедно, според мен много си отиват.
    Прекрасна неделя ти пожелавам и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, и ние обичаме шоколадови десерти, но този тук не отстъпва. :) Прекрасен е за горещ летен ден. Да ви е сладко и до скоро! :)

      Изтриване
  5. Наистина лесно и вкусно, Гери! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Гери,
    много лесен и бърз сладкиш.Точно тази комбинация никога не съм приготвяла, но благодаря ,че сподели.Обичам бързите и лесни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Ели, изключително лесен, още толкова и семпъл, и скромен. :) Но пък вкусен, поне за мен е идеален. А много ще се радвам, ако ти допадне и на теб. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Много е свежо при теб, Гери! И какви красиви снимки, и каква апетитна тортичка. Лятото бишкотените десерти и на мен са ми любими - спестяват доста време висене покрай фурната. :)
    Поздрави и прекрасни последни летни дни (не искам да свършват изобщо) :( :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, да сядаме тогава на една маса. :) Да се подсладим!
      Прекрасни да са и твоите дни, поздрави, Светле!

      Изтриване
  8. Гери,спомням си,че когато я представих тази рецепта,ти сподели,че си я опитвала с малини.Всеки път като купя малини и понеже винаги имам бишкоти и кисело мляко, и се каня да направя,обаче се стига само до малини с кисело мляко и мюсли и пак отлагам.
    Фантастичен десерт е това,един от най-елементарните,но за сметка на това-безкрайно свеж,сочен и даващ огромно поле за импровизации.
    Сърдечен поздрав на моето слънчево момиче! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Забравих да кажа,че кадъра е прелестен и тази влага,която се вижда по чинийката точно до парчето е точно онази,която ме привлече и при Стела(Аелис),мноооого апетитно,много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ще й дойде време и на малиновата версия, но аз май съм почитател на цитрусовата. :) Да знаеш, че си ми голям вдъхновител, огромен даже - за много неща!
      Много те прегръщам, Росинка, най-слънчеви поздрави и за моето морско другарче! :)
      И на Дани специални поздрави! Сигурно скоро започва? :)

      Изтриване
  10. Чудесно предложение, Гери! Свежо и толкова красиво! Поздравления за прелестната снимка и много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Игличеее, ама ще се изчервя... Толкова похвали, а виж колко ми е семпло предложението... Много прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  11. Някак с лимона в сладкиша не се харесваме. Ама знам ли? Винаги съм готова да му дам още един шанс;) Хубава седмица, Gерчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти няма и да разбереш за присъствието му, Марте, няма лимонов вкус. Само някавка непозната свежест. На мен ми харесва много! Пък ако знаеш как ще се зарадвам, ако спечеля и теб за каузата. :)
      Хубава да е и твоята седмица, Мартичка!

      Изтриване
  12. Гери, няма как да пуснеш торта и аз да я пропусна, нали знаеш ? :) А пък дали ще се учуди да разбереш, че не съм хапвала такова нещо досега! което може само да означава, че ще си намеря повод да поправя тази грешка :) Изглежда страшно мекичка и свежа..мммм! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, ако трябва да сравнявам с твоите, хич не е и торта. ;) Ама е вкусно, да знаеш! Като се затопли пак и имате нужда от разхлада, опитай, мисля, че ще ви допадне. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  13. Честита благогодинка мила Гери!!! Пожелавам ти още дълги години да списваш с такъв ентусиазъм и вдъхновение!!! Невинаги успявам да сложа коментар под всяка твоя публикация, но винаги ги преглеждам и препрочитам след време!! Мусът е чудесен и ще се възползвам от идеята!!
    Прегръдки Гери!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, май сме объркали територията на публикацията, та и аз не можех да намеря коментара ти, но се оправих. :)
      Благодаря ти! Винаги си добре дошла, нали знаеш? За мен е важно да има смисъл от това мое местенце - не само за мен. :)
      Прегръдки!

      Изтриване