Сходен е случаят и с предложението ми за днес. Страшно ми е вкусно, страшно ми е мило, ама... Не съм го готвила аз. :))) Майсторът е друг! Аз месо така не мога да сготвя, признавам. Поне не сега. Един ден... Да се надяваме!
Та за майстора говорех... Ама наистина си е майстор. Обича да готви, но с едно верую: "Аз обичам да експериментирам!" И му се получава. Различно, но вкусно. Сигурно заради мерака или липсата на притеснения... Не знам. Но благодаря сърдечно за чудната манджичка на таткото на моя човек. Най-вече за усилието да си спомни как точно я е сготвил и какво е сложил в конкретния момент. Но "...нали трябва да я опиша в блога, как така на око?" :)
Чорба от телешки джолан
Необходими продукти:
- около 1 кг телешки
джолан с кост;
- 100 мл зехтин;
- 100 мл зехтин;
- 30 г масло;
- 2 глави лук;
- 1 голям картоф или
2 по-дребни;
- 1-2 моркова;
- 1 скилидка чесън;
- 2 бр. дафинов лист;
- 1 ч. л. риган;
- 1-2 ч. л. чубрица;
- сол на
вкус.
Телешкият джолан се
слага да се свари на слаб огън. Може да се сложи и телешка опашка, която да
направи бульона още по-ароматен. Добавят се дафиновите листа и едната глава
лук, разрязана на две-три.
Когато месото се свари, се обезкостява и се нарязва на ситно.
Когато месото се свари, се обезкостява и се нарязва на ситно.
Бульонът се оставя
да изстине. Когато се утаи лойта, тя се маха, а бульонът се прецежда, за да се
отдели утайката.
Месото отново се
връща в бульона и се слага да заври. Посолява се на вкус.
Отделно в тиган се
сгорещяват зехтинът и маслото. В тях се запържват измитият и
нарязан на кубчета картоф, както и
нарязаните на ситно моркови и втората глава лук. Само за аромат се добавя цяла
скилидка чесън, която после се отстранява.
Запържените за
кратко зеленчуци се добавят към врящия бульон и се готвят до пълното им
сваряване (може да се опита, за да се провери дали са омекнали).
Накрая се добавят
сухите подправки – риганът и чубрицата.
И
щипка любов!
*Препоръки – чорбата може и
да се застрои, но в случая е бистра.
Бульонът от телешки
джолан може да се ползва за шкембе чорба (водата, в която се вари шкембето, се
изхвърля) – става вкусно.
Месото
от джолана може да се ползва за мезе или за друга манджа.
Гери, не мога и да си помисля, че си такава "пъзла". Я бързо да сготвиш и ти една такава чорбица. Виж, джолан съм приготвяла, но на супа не съм и помисляла! Но е чудесно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки Гери!
Вили, при първа възможност, опитай! Много питателна супичка, а е така лека на вкус, не се натрапва с нищо. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Иззглежда страхотно, Гери! Браво на майстора! А пък ти ще му вземеш страха на месцето, като му дойде времето:)
ОтговорИзтриванеТраянче, и аз на това се надявам... :) Благодаря ти, поздрави изпращам!
ИзтриванеЕй, Гери, какво толкова му се плашиш на това месо, просто опитай и ще видиш, че ще ти се подчини ( то само това чака, миличка, да започнеш)!!
ОтговорИзтриванеА тази чорбица е тоооолкова апетитна!! Браво на МАЙСТОРА й!! Браво и този, който я презентира и снима, разбира се, иначе как щяхме да й се наслаждаваме!!
Прегръдцица, миличка и хубав ден!!
Руми, аз опитвам да готвя месо, ама толкова рядко се случва... Май най-много приготвям пилешка супичка, ама на нея й взех страха, мисля, че добре се получава вече. :) Другото... Май малко повече смелост ми трябва. :)
ИзтриванеБлагодаря ти много! Да, бяхме тандем - Майсторът сготви, аз презентирах и снимах, пък всички си хапнахме дружно. :)
Прегръдки, мила Руми, хубав ден и на теб!
Ех, че апетитна чорбичка, Гери! Дори да не си я готвила ти, личи си колко е вкусна и с колко любов е направена, защото само нещо сготвено с обич, може да ни се услади толкова.
ОтговорИзтриванеМоже да не си я сготвила ти, но снимките, които си направила са страхотни!
Поздрави и усмихнат вторник, мило момиче!
Габи, много ти благодаря, радвам се, че ти харесва чорбичката! Заповядай и да ти е сладко. :) Усмивки ти изпращам и аз!
ИзтриванеЧорбичката е много апетитна и в това студено есенно време много би ми се усладила, Гери! :) А ти на месото няма какво толкова да му се плашиш. Просто трябва да опиташ и ще ти се получи, сигурна съм. :)
ОтговорИзтриванеА презентацията... много ми харесва това дървено пънче (на такова ми прилича). Много красиви снимки! Прегръдки! :)
Сшетле, благодаря ти! А за пънчето - беше си като "резен" от пънче, аз също много го харесах. И същият Майстор (ама той и с дървото е майстор) реши да го разкраси, та го изпили, после искаше да го лакира, та му отиде целият чар на дръвцето... Хич не ми хареса гладко, но поне две неща щракнах. :)
ИзтриванеПрегръдки!
Гери, и аз така се чувствах с тестото, ама виж, ти тогава ме нахъса да опитвам и взех да му намирам цаката. Същото и с месото - една малка "тайна": колкото по-бавно се готви месото, толкова по-вкусно е то. Така, че трябва да си му се отдели време! Но дотогава хапвай от тази вкусна гозба - аз знам, че не бих и отказала! Прегръдки ти пращам!
ОтговорИзтриванеТо вкъщи трябва да са две тайните, че моят човек пък не обича крехко месо... Не е лесно! :)
ИзтриванеПрегръдки, Люска!
И аз приготвям подобна чорбица, Гери, но със свинско джоланче. Не правя застройка, така ми е по-натурална, и по-различна от другите, които обикновено застройвам. Прекрасна е, много я обичаме. Семпла, много ароматна и много вкусна! Твоят майстор се е справил чудесно, както и ти със снимките! Подсети ме за тази вкусотийка и в тези захладнели първоесенни дни ще ни се отрази много добре. Планувам направата ѝ!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки от мен!
Вили, радвам се, че и у вас се харесва, подсилете се в студеното време. :)
ИзтриванеПоздрави! :)
Поздравления за майстора! Изглежда страхотна. И съм сигурна, че когато дойде деня да ни представиш месо, ще ни оставиш без думи. Давай по-смело и всичко ще се получи :)
ОтговорИзтриванеПоздави наааай-сърдечни, Гери! :)))
Светле, аз съм показвала ;), ама не много често (защото и не готвя често). Ама един ден... :)
ИзтриванеПоздрави и от мен, хубава вечер!
Гери, няма да можеш, докато не поискаш да можеш:) Майсторска работа е тази чорбица!
ОтговорИзтриванеВесе, може и така да е, не знам... :)
ИзтриванеГери, искрено се посмях, докато четях! Аз съм същата с чорбиците ... освен крем супички... нито за месо, нито за бистри супи ме бива. Някак си не ми се струват толкова очарователни като един шоколадов сладкиш или красива крем супичка :)
ОтговорИзтриванеНо добре, че си имам и аз вкъщи един такъв "експериментатор", който обича и може да готви месо и бистри супички :))
Поздрави и усмивки ти пращам!
Ели, мен месото като цяло си ме плаши, не само супичките с него... Но за това помагат мъжете, нали? Или пък Пепи. ;) Благодаря ти за настроението!
ИзтриванеПрегръдки!
Ох, Гери, невероятно телешко си приготвила. Напомни ми, че скоро не съм правила, а настъпва времето за повече застояване вкъщи и ще имам време за такива вкусни гозби. Прекрасен уикенд ;)
ОтговорИзтриванеАз само го снимах, Дани, ама си беше вкусно, да. ;) И... нека се постопли, да не бърза да ни приковава до печките. :)
ИзтриванеПрекрасен уикенд и на теб!
Супер манджица, Гери! Следващия път да я сготвиш ти! Но аз ти благодаря, че го снима, за да можем и ние да му се насладим, макар и виртуално!
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!
Зори, трябва да й се наканя, права си. :) Благодаря ти много!
ИзтриванеПоздрави и на вас с малчо!
Какво чух? Плашиш се?:)
ОтговорИзтриванеСрамота, Герчо, това ми напомни времето, когато карах шофьорски курс. Плашех се и мислех, че няма да се справя. Тогава инструкторът ми каза: Какво? Плашиш се? Няма нищо сложно. Погледни шофьорите в градския транспорт и пак си помисли дали е сложно. Та така и ти сега: просто пробвай и ще видиш, че става. Само желание да има.
Чорбицата изгледжа чудесно, да поздравиш майстора, а когато той ви дойде на гости, непременно да му приготвиш една.
Прегръдка
И за мен най-голямото предезвикателство е да пиша рецепти, когато готвя. Готвя много, ежедневно, но е толокова трудно да кажа колко съм слажила от това или онова :)
ОтговорИзтриванеМоите адмирации към готвача на тази изключително вкусна и питателна супичка, невероятна е!
Снимките ти са прелестни и така живи!!
А ти скъпа, просто не си опитала, затова не си приготвила месце и то както ти се иска. Не знам защо така си решила?!
Прегръдка от мен, Гери :)
Истината е, че и аз понякога действам на око, но най се радвам, когато сама си съчиня рецепта и вземе, че се получи, даже е вкусно. :) Тези дни скалъпих така един чуден сладкиш!
ИзтриванеА за месото... За него истината е май, че много рядко съм готвила, та не съм му взела още страха (но той моя е :)).
Благодаря ти, Таничка, прегръдки и от мен!
Аплодисменти за майстора,чорбата изглежда божествена,Слънце,личи си,че умее да готви човека и то с удоволствие!Да ви е сладко!Много,много прегръдки с пожелание за ведър октомври!
ОтговорИзтриванеРоси, готви с огромно удоволствие. :) И му се получава! Последния път ни подслажда със сьомга. Уж поглежда понякога рецепта, ама си действа по усет. Е, вкусно е после!
ИзтриванеВедър да е и твоят откомври, другарче, аз си пожелавам да е поне малко слънчев!
Хайде сега пък ... страх ... я не се занасяй :) Пробвай стъпка по стъпка от майстора и ще ти се получи, повярвай! Ако нещо ти се опре ... питай ... с питане до Цариград се стига, камоли една чорба да сготвиш :) Сладуранката ми тя!
ОтговорИзтриванеПоздравления за сега само за майстора! За тебе, по-късно ... като се научиш месо да готвиш :)
С усмивка :)
Знам, че си права, ама и да си кажа - все ще го постигна. :) Няма начин просто, нали?!
ИзтриванеБлагодаря ти, Дани!