понеделник, 28 септември 2015 г.

Може да не мога, но мога да обичам

Точно такива са взаимоотношенията ни с негово взискателно величество Месото. Обичаме се, но с мярка. На приливи и отливи - понякога се търсим, понякога не искаме и да се видим. Едно обаче е сигурно - не сме се опознали напълно... Защо ли? Защото колкото и топли чувства да пазя към някои вкусни разновидности, не смея да се впусна в приготвянето им. Като някаква незнайна зона, в която тайничко навлизам, наслаждавам се на питателния вкус, но за кратко и отстрани.
Сходен е случаят и с предложението ми за днес. Страшно ми е вкусно, страшно ми е мило, ама... Не съм го готвила аз. :))) Майсторът е друг! Аз месо така не мога да сготвя, признавам. Поне не сега. Един ден... Да се надяваме!
Та за майстора говорех... Ама наистина си е майстор. Обича да готви, но с едно верую: "Аз обичам да експериментирам!" И му се получава. Различно, но вкусно. Сигурно заради мерака или липсата на притеснения... Не знам. Но благодаря сърдечно за чудната манджичка на таткото на моя човек. Най-вече за усилието да си спомни как точно я е сготвил и какво е сложил в конкретния момент. Но "...нали трябва да я опиша в блога, как така на око?" :)




Чорба от телешки джолан



 
Необходими продукти: 
- около 1 кг телешки джолан с кост;
- 100 мл зехтин;

- 30 г масло;
- 2 глави лук;
- 1 голям картоф или 2 по-дребни;
- 1-2 моркова;
- 1 скилидка чесън;
- 2 бр. дафинов лист;
- 1 ч. л. риган;
- 1-2 ч. л. чубрица; 
- сол на вкус.

Телешкият джолан се слага да се свари на слаб огън. Може да се сложи и телешка опашка, която да направи бульона още по-ароматен. Добавят се дафиновите листа и едната глава лук, разрязана на две-три.
Когато месото се свари, се обезкостява и се нарязва на ситно.

Бульонът се оставя да изстине. Когато се утаи лойта, тя се маха, а бульонът се прецежда, за да се отдели утайката.
Месото отново се връща в бульона и се слага да заври. Посолява се на вкус.
Отделно в тиган се сгорещяват зехтинът и маслото. В тях се запържват измитият и нарязан на кубчета картоф, както и нарязаните на ситно моркови и втората глава лук. Само за аромат се добавя цяла скилидка чесън, която после се отстранява.
Запържените за кратко зеленчуци се добавят към врящия бульон и се готвят до пълното им сваряване (може да се опита, за да се провери дали са омекнали).
Накрая се добавят сухите подправки – риганът и чубрицата.
И щипка любов!

*Препоръки – чорбата може и да се застрои, но в случая е бистра.

Бульонът от телешки джолан може да се ползва за шкембе чорба (водата, в която се вари шкембето, се изхвърля) – става вкусно.
Месото от джолана може да се ползва за мезе или за друга манджа.

 
Гарантирам за вкуса! Беше си мераклийска тази чорбица, ама и мераклийски си я хапнахме. Остава само да ме обземе и мен един пуст мерак, та да му се престраша на месото и да му взема страха. :)




Мераклийски апетит ви пожелавам! ;)



31 коментара:

  1. Гери, не мога и да си помисля, че си такава "пъзла". Я бързо да сготвиш и ти една такава чорбица. Виж, джолан съм приготвяла, но на супа не съм и помисляла! Но е чудесно!
    Прегръдки Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, при първа възможност, опитай! Много питателна супичка, а е така лека на вкус, не се натрапва с нищо. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Иззглежда страхотно, Гери! Браво на майстора! А пък ти ще му вземеш страха на месцето, като му дойде времето:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, и аз на това се надявам... :) Благодаря ти, поздрави изпращам!

      Изтриване
  3. Ей, Гери, какво толкова му се плашиш на това месо, просто опитай и ще видиш, че ще ти се подчини ( то само това чака, миличка, да започнеш)!!
    А тази чорбица е тоооолкова апетитна!! Браво на МАЙСТОРА й!! Браво и този, който я презентира и снима, разбира се, иначе как щяхме да й се наслаждаваме!!
    Прегръдцица, миличка и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, аз опитвам да готвя месо, ама толкова рядко се случва... Май най-много приготвям пилешка супичка, ама на нея й взех страха, мисля, че добре се получава вече. :) Другото... Май малко повече смелост ми трябва. :)
      Благодаря ти много! Да, бяхме тандем - Майсторът сготви, аз презентирах и снимах, пък всички си хапнахме дружно. :)
      Прегръдки, мила Руми, хубав ден и на теб!

      Изтриване
  4. Ех, че апетитна чорбичка, Гери! Дори да не си я готвила ти, личи си колко е вкусна и с колко любов е направена, защото само нещо сготвено с обич, може да ни се услади толкова.
    Може да не си я сготвила ти, но снимките, които си направила са страхотни!
    Поздрави и усмихнат вторник, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много ти благодаря, радвам се, че ти харесва чорбичката! Заповядай и да ти е сладко. :) Усмивки ти изпращам и аз!

      Изтриване
  5. Чорбичката е много апетитна и в това студено есенно време много би ми се усладила, Гери! :) А ти на месото няма какво толкова да му се плашиш. Просто трябва да опиташ и ще ти се получи, сигурна съм. :)
    А презентацията... много ми харесва това дървено пънче (на такова ми прилича). Много красиви снимки! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сшетле, благодаря ти! А за пънчето - беше си като "резен" от пънче, аз също много го харесах. И същият Майстор (ама той и с дървото е майстор) реши да го разкраси, та го изпили, после искаше да го лакира, та му отиде целият чар на дръвцето... Хич не ми хареса гладко, но поне две неща щракнах. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Гери, и аз така се чувствах с тестото, ама виж, ти тогава ме нахъса да опитвам и взех да му намирам цаката. Същото и с месото - една малка "тайна": колкото по-бавно се готви месото, толкова по-вкусно е то. Така, че трябва да си му се отдели време! Но дотогава хапвай от тази вкусна гозба - аз знам, че не бих и отказала! Прегръдки ти пращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То вкъщи трябва да са две тайните, че моят човек пък не обича крехко месо... Не е лесно! :)
      Прегръдки, Люска!

      Изтриване
  7. И аз приготвям подобна чорбица, Гери, но със свинско джоланче. Не правя застройка, така ми е по-натурална, и по-различна от другите, които обикновено застройвам. Прекрасна е, много я обичаме. Семпла, много ароматна и много вкусна! Твоят майстор се е справил чудесно, както и ти със снимките! Подсети ме за тази вкусотийка и в тези захладнели първоесенни дни ще ни се отрази много добре. Планувам направата ѝ!
    Поздрави и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, радвам се, че и у вас се харесва, подсилете се в студеното време. :)
      Поздрави! :)

      Изтриване
  8. Поздравления за майстора! Изглежда страхотна. И съм сигурна, че когато дойде деня да ни представиш месо, ще ни оставиш без думи. Давай по-смело и всичко ще се получи :)
    Поздави наааай-сърдечни, Гери! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, аз съм показвала ;), ама не много често (защото и не готвя често). Ама един ден... :)
      Поздрави и от мен, хубава вечер!

      Изтриване
  9. Гери, няма да можеш, докато не поискаш да можеш:) Майсторска работа е тази чорбица!

    ОтговорИзтриване
  10. Гери, искрено се посмях, докато четях! Аз съм същата с чорбиците ... освен крем супички... нито за месо, нито за бистри супи ме бива. Някак си не ми се струват толкова очарователни като един шоколадов сладкиш или красива крем супичка :)
    Но добре, че си имам и аз вкъщи един такъв "експериментатор", който обича и може да готви месо и бистри супички :))
    Поздрави и усмивки ти пращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, мен месото като цяло си ме плаши, не само супичките с него... Но за това помагат мъжете, нали? Или пък Пепи. ;) Благодаря ти за настроението!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Ох, Гери, невероятно телешко си приготвила. Напомни ми, че скоро не съм правила, а настъпва времето за повече застояване вкъщи и ще имам време за такива вкусни гозби. Прекрасен уикенд ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз само го снимах, Дани, ама си беше вкусно, да. ;) И... нека се постопли, да не бърза да ни приковава до печките. :)
      Прекрасен уикенд и на теб!

      Изтриване
  12. Супер манджица, Гери! Следващия път да я сготвиш ти! Но аз ти благодаря, че го снима, за да можем и ние да му се насладим, макар и виртуално!
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, трябва да й се наканя, права си. :) Благодаря ти много!
      Поздрави и на вас с малчо!

      Изтриване
  13. Какво чух? Плашиш се?:)
    Срамота, Герчо, това ми напомни времето, когато карах шофьорски курс. Плашех се и мислех, че няма да се справя. Тогава инструкторът ми каза: Какво? Плашиш се? Няма нищо сложно. Погледни шофьорите в градския транспорт и пак си помисли дали е сложно. Та така и ти сега: просто пробвай и ще видиш, че става. Само желание да има.
    Чорбицата изгледжа чудесно, да поздравиш майстора, а когато той ви дойде на гости, непременно да му приготвиш една.
    Прегръдка

    ОтговорИзтриване
  14. И за мен най-голямото предезвикателство е да пиша рецепти, когато готвя. Готвя много, ежедневно, но е толокова трудно да кажа колко съм слажила от това или онова :)
    Моите адмирации към готвача на тази изключително вкусна и питателна супичка, невероятна е!
    Снимките ти са прелестни и така живи!!
    А ти скъпа, просто не си опитала, затова не си приготвила месце и то както ти се иска. Не знам защо така си решила?!
    Прегръдка от мен, Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истината е, че и аз понякога действам на око, но най се радвам, когато сама си съчиня рецепта и вземе, че се получи, даже е вкусно. :) Тези дни скалъпих така един чуден сладкиш!
      А за месото... За него истината е май, че много рядко съм готвила, та не съм му взела още страха (но той моя е :)).
      Благодаря ти, Таничка, прегръдки и от мен!

      Изтриване
  15. Аплодисменти за майстора,чорбата изглежда божествена,Слънце,личи си,че умее да готви човека и то с удоволствие!Да ви е сладко!Много,много прегръдки с пожелание за ведър октомври!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, готви с огромно удоволствие. :) И му се получава! Последния път ни подслажда със сьомга. Уж поглежда понякога рецепта, ама си действа по усет. Е, вкусно е после!
      Ведър да е и твоят откомври, другарче, аз си пожелавам да е поне малко слънчев!

      Изтриване
  16. Хайде сега пък ... страх ... я не се занасяй :) Пробвай стъпка по стъпка от майстора и ще ти се получи, повярвай! Ако нещо ти се опре ... питай ... с питане до Цариград се стига, камоли една чорба да сготвиш :) Сладуранката ми тя!
    Поздравления за сега само за майстора! За тебе, по-късно ... като се научиш месо да готвиш :)
    С усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, че си права, ама и да си кажа - все ще го постигна. :) Няма начин просто, нали?!
      Благодаря ти, Дани!

      Изтриване