четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Син, син... домат

Патладжанът е противоречив зеленчук. Със специфичния си вкус обаче, ястията с него няма как да бъдат сбъркани. Лично аз не съм най-големият му фен, но не го изключвам напълно от менюто си. Така наречените от мен "Патладжанени лодки" са един вариант, който определено си заслужава да се опита (но не и от вегетарианците =) ).

Патладжанени лодки

Необходими продукти:
3 средни патладжана
около 500 гр. кайма
половин глава лук
3 скилидки чесън
300 мл. доматен сок
сол и подправки по избор

Тази рецепта се приготвя по най-различни начини. В случая това е моята импровизация, която е лесна за изпълнение и не отнема много време (като изключим предварителната подготовка и печенето).
Измиваме патладжаните и ги разполовяваме. Правим няколко разреза от вътрешната страна (за по-лесно отстраняване на вътрешността след това), посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок.
След около 20-30 минути ги изплакваме и издълбаваме месестата част на всяка половинка патладжан (не до самата кора, трябва да останат поне 3-4 мм.).
Нарязваме на ситно издълбаната с лъжица вътрешност на патладжаните и я запържваме с лука и чесъна с малко олио. След като поомекнат, слагаме около 250 мл. от доматения сок (в моя случай беше домашно приготвен и съответно - по-гъст). Доматеният сок може да се замени с два настъргани пресни домата. Изчакваме още 2-3 минутки и добавяме каймата с подправките и солта. Подправките избираме по вкус и предпочитания. Аз избрах пресен магданоз, пресен босилек, смлян черен пипер и сушена чубрица. Разбъркваме за кратко, докато каймата стане на "трохи" и махаме от котлона.
Пълним всяка патладжанена лодка и с останалото количество доматен сок обливаме върху каймата. В случай, че използваме пресни домати, поставяме по няколко резена (режем на тънки колелца).
Печем на 180-190°C за около 50-60 минути (до готовност, зависи от фурната).
Отгоре може да се поръсят с настърган кашкавал, но според мен ястието е достатъчно тежко и без него.
Ами, това е - лесно, вкусно и есенно...
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар