събота, 20 октомври 2012 г.

От нищо нещо

Беше петък сутрин. Исках да направя нещо бързо и лесно за закуска. И какво да е - отново кекс. Нямах много продукти, а и не ми се правеше точно в онзи момент десерт, който изисква повече усилия. Порових се из интернет и се спрях на кекса без яйца на Рени55 от форума "bg-mamma". Ето го и него с мое заглавие.

Кекс "От нищо нещо"


Необходими продукти:
- 2 к. ч. кисело мляко;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 2 к. ч. захар;
- 1 к. ч. олио;
- 3,5 - 4 ч. ч. брашно.

Содата се гаси в киселото мляко. След това се добавя захарта и се разбърква добре. Следва олиото, отново се разбърква. Накрая се добавя брашното.
Всичко се разбива с помощта на вилица или телена бъркалка, не е необходим миксер. Могат да се добавят всякакви аромати, цитрусови корички, плодов сок, ядки, шоколад и т.н. Внимава се с брашното (особено при добавяне на допълнителни продукти). Трябва да се получи гъстотата на кексово тесто.
Кексът се пече се в предварително загрята на 180° C (с вентилатор) или 200° C (без вентилатор) фурна до суха клечка - около 20-30 минути.



При мен имаше останала плънка от настъргани ябълки, захар, канела и смлени орехи. Съквартирантката беше правила предишния ден един от прословутите (и много вкусни) сладкиши на баба си. Та така оползотворих остатъка. Приготвих сместа за кекса на Рени, добавих вкусните "ябълки" и резултатът беше прекрасен. Получи се много вкусен и сочен сладкиш, който определено ще се прави често. Не изисква почти нищо, продуктите ги има всяка домакиня. А другият плюс е, че носи на всякакви импровизации.
Няма смисъл да преписвам рецептата. В поста на Рени я има. А и се помни като детско стихче.
Да ви е сладко (а то със сигурност ще е)!


Няма коментари:

Публикуване на коментар