четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Голяма си тиква!

Тиквата е може би най-есеснното нещо сред храните (според уикипедия - плодов зеленчук). Цветът й и овалните контури напомнят на яркото следобедно слънце през този сезон - галещо, но не и парещо. А за вкуса и аромата на тиквата... Там няма две мнения (да мълчат тези, които не я харесват, шегувам се). Безспорно е полезна - и самата тиква, и тиквените семки. Така че не се чудете. Изберете си една хубава и узряла, приканваща ви към кулинарни вълшебства, тиква и запрятайте ръкави.

Тиквен пай

Идеята за тази рецепта взех от "Слънчевата кухня на Ирина", за което съм й блгодарна! Тиквата и тестото за меденки се съчетават чудесно. Да, точно меденки имам предвид, не съм сбъркала при писането. Самото изпълнение е плод на доста търсене из интернет и в крайна сметка - моя измислица, съчетана с различни рецепти.

Необходими продукти: 

За тестото:
1 ч.ч. захар
2 яйца
3 с.л. мед
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода за хляб
около 3 ч.ч. брашно (за меко тесто)

За плънката:
около 300-350 гр. тиква
2 яйца + 1 жълтък (може и 3 цели, просто на мен тогава ми трябваше спешно 1 белтък)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сух джинджифил и канела

От тестото замесваме меко тесто, което разточваме с дебелина около 0,5 мм. Съветвам ви да използвате фолио при разточването, за да може след това да преместите тестото по-лесно. Аз пропуснах фолиото и си създадох доста грижи. Допълнение - тестото като количество е доста. Аз приготвих меденки от остатъка. За този пай ще са необходими продуктите наполовина.
Оставяме тестото с формата в хладилника и приготвяме тиквения пълнеж. За целта си сваряваме предварително тиквата, намачкваме я (може и с пасатор) и я оставяме да изстине. Разбъркваме яйцата със захарта (отново след опита - може и по-малко от 1 ч.ч. захар, защото се получава доста сладичко накрая). Добавяме прясното мляко и тиквата, а накрая и ароматните подправки. Изсипваме сместа върху тестото и печем в предварително загрята фурна на 180°C за около 45-50 минути (по съвет на Ирина). Идеята на изпичането е когато забодем ножа към краищата на плънката, той да излиза чист. Тогава паят е готов.
Украсата върху пая е добре да се добави малко по-късно при печенето, за да не изгаря преди десертът да е сготвен.
Това е всичко. Оставяме паят да се охлади добре и сервираме. А през това време Голямата тиква ще ни разкаже своята приказка за есента...


Няма коментари:

Публикуване на коментар