понеделник, 26 ноември 2012 г.

Нещо солено и мааалко сладко за завършек

Така... Предстоеше да приготвя нещо специално, но не трябваше да е сладко. Условието на задачата беше ястието да бъде солено. Избрах си аз задача, но не с повишена трудност. По-скоро различна (не че не съм я изпробвала досега). И така ми дойде идеята за соленото руло от парено тесто, чиято рецепта имам от тук. Неин автор е Jenny_71. Но... аз отново не следвах точно препоръките на автора и импровизирах.

Руло "Дюнер"

 


























Защо дюнер ли? Ами, ей така. Просто когато го приготвих за първи път преди няколко години, баща ми и сестра ми го харесаха много и казаха, че имало вкус на дюнер. Затова така го прекръстих.

Тестото за рулото съм правила точно по рецептата на Jenny_71. Импровизирах с плънката вътре. Моята включваше следното:
- 1 опаковка майонеза;
- 2-3 с.л. кисело мляко (за да не е толкова тежко като вкус);
- 2-3 кисели краставички (зависи от това колко са големи);
- 50-100 гр. колбас (при мен беше някаква луканка);
- щипка черен пипер;
- щипка лют червен пипер;
- щипка сол.

Ами, това беше при мен. Количеството в случая не е толкова от значение, защото може да се импровизира според вкуса. Не е някоя претенциозна торта, при която всяко грамче да е от значение. Така че - смело в експериментите.

Приготвянето на самото руло съм направила, както е обяснила авторката. Определено се получава много вкусно. Досега никой не се е оплакал, че не му харесва. Крайният резултат е едно изкусително предястие, което може да бъде чудесно допълнение и към някое парти.

Има обаче една подробност. Остана ми от тестото... Тогава направих още един експеримент. Оформих си едни малки топчета, изпекох ги и се получиха мини солени еклери. Плънката е същата, както за рулото. И те бяха също толкова вкусни. Мога да гарантирам - формата не е от значение за вкуса. Ето ги и тях. 


























И за да има все пак нещо сладко (не мога без него и това си е), бях направила ето това.




























Идеята взех от интернет. Мисля, че се получава оригинално. Съдя и по реакцията, която получих при поднасянето на този полезен и здравословен десерт. Аз ще го нарека "Плодова картина".

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Чудесни предложения, Гери! Имаш моите адмирации, справяш се повече от добре! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно е ,Гери ! Непременно ще опитам и твоя вариант !
    Поздрав и благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз твоя, Ванче. =)
      Малко бавно се справям с рецептите, но пък си трупам харесани, които чакат - както сега се нареди сред тях и твоето еклерово руло.
      Хубава вечер!

      Изтриване