вторник, 27 ноември 2012 г.

По никое време...

Точно си беше по никое време, ама какво да се прави. Хапваше ни се нещо "за хрупане". Ей така, не за наяждане.
Вече беше късно. Минаваше 9, а на никой не му се ходеше тепърва до магазина (може би дори щеше да е затворено). И... така ми хрумна идеята за домашни солети. Потърсих в интернет, харесах си рецепта и се захванах с моето среднощно бъркане на тесто.
Идеята взех от тук. Благодарности на авторката. Всички харесахме какво се получи накрая.
Аз разбира се, отново промених рецептата. Махнах едно, сложих второ, но важното е, че беше вкусно.

Домашни солетки

 

 Необходими продукти:
- 2/3 ч.ч. пшенично брашно;
- 1/3 ч.ч. брашно от нахут;
- 1/2 ч.ч. кисело мляко (при мен не стигна и добавих 2 с.л. катък);
- 1/3 ч.ч. вода;
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1/2 ч.л. сол.

Това бяха моите продукти. Изпълнението беше по указанията на авторката.
Смесват се двата вида брашно. Отделно се разбъркват киселото мляко (плюс катъка) с водата и към получения айрян (айран, както искате) се добавя содата. Смесваме млечната смес с брашнената и добавяме солчица. Взимаме пош или шприц и започваме да си измисляме разни формички.
Печем в намазнена тава в предварително загрята на 180°C фурна (аз пекох на същите градуси, но с обдухване).

Резултатът е наистина приятен - вкусни и хрупкави домашни "солетки". И тъй като ги правих по никое време, следователно и снимките бяха правени... по същото време. Важни в случая са тяхна милост солетите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар