събота, 6 юли 2013 г.

Източен привкус

Разказвала съм за премеждията си с палачинките ето тук. И въпреки всичките им опити да ме откажат, не се предавам. Пък и толкова обичам да ги хапвам, че просто нямат шанс срещу мен.

От доста време бях решила, че ще правя палачинки, но все се чудех какви да бъдат. Не е тайна, че обичам да експериментирам и да опитвам нови неща. Колебаех се дали да не пробвам да си приготвя американски палачинки - опитвала съм само веднъж, но друг им беше готвач. Та смятах, че е и мой ред.

Е, да, но пък надделя желанието за нещо непознато и се спрях на друго. Пак са палачинки, но... японски. Случайно бях попаднала на тях в youtube и ми харесаха много като идея. Остана само да запретна ръкави и да ги забъркам.

 

 

 Dorayaki - японски палачинки

 

 За рецепта се доверих на ето това видео, защото реших, че е най-достоверно.

Необходими продукти за около 30 палачинки:
- 1 ч. ч. брашно;
- 1/2 ч. ч. захар (аз използвах захар на кристали);
- 2 големи яйца;
- 3-4 ч. л. вода;
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат;
- 1 ч. л. мед;
- олио за готвене;
- подсладен червен боб от консерва (аз използвах само половината).

Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Отделно във водата се слага хлебната сода и като се разтвори, се добавя към яйчената смес.  Следва и лъжичката мед. Накрая се прибавя пресятото брашно, всичко се смесва добре и се оставя за половин час (аз се позабавих и престоя 1 час, но препоръчвам да се спазва посеченото време).
От готовото тесто се правят малки палачинки с помощта на супена лъжица. Готвят се в сгорещен тиган, който е намазан с олио, като излишната мазнина се попива с кърпичка.
Готовите палачинки се оставят да поизстинат и се слепват две по две с намачкания червен боб.


Аз исках да имам повечко и по-мънички палачинки, затова използвах като мерило супена лъжица.

Относно самото приготвяне. Първите 2-3 леко попрепекох, защото котлонът ми беше много силен. Препоръчвам да се готви на средна мощност. При мен дори се наложи да отдръпвам тигана, докато разстеля тестото. Връщах го на котлона, докато всяка палачинка се изпече и от двете страни. А разбираме, че е готова за обръщане, когато се появят много мехурчета върху суровата страна. Общо печенето за двете страни отнема около 1-2 минутки.




























А сега за червения боб... Сигурно ви изглежда много странно решение. И аз се чудих дали въобще да пробвам, но бях решила, че ще са японски палачинки, така че не трябваше да се отмятам. Затова една част от палачинките слепих, както японската дама показва, а другите оставих "чисти", за да си ги хапваме и по друг начин.

Та да си дойда на думата - подсладен червен боб не открих. Купих си една консерва подсолен боб, който накиснах за малко в студена вода, после изплакнах отново и вече нямаше и следа от сол. Опитах да го пасирам, но не се получи. Затова го намачках с вилица. Да, но ми се стори леко сух, а когато на курса за варива и зеленчуци правихме фасулената торта, използвахме маслен боб. Затова реших да добавя около 1 ч. л. олио (добър вариант би бил и 1 ч. л. сладкарска сметана). Прибавих пудра захар на вкус, за да го подсладя, и ванилия на прах на върха на ножа. С тази смес слепих една част от палачинките и ги поръсих с пудра захар.

Определено палачинките са вкусни и червеният боб с нищо не доминира, нито се натрапва. Въпрос на вкус е дали ще бъде възприет.
На нас ни хареса класическият вариант. Опитахме и с домашно сладко, както и с течен шоколад. Е, няма да си кривя душата... Най-много ни хареса последният вариант - с течния шоколад. :)))




























С удоволствие бих приготвила отново японски палачинки. Тестото им е толкова вкусно, мекичко и сладичко, че дори си е достатъчно без нищо в допълнение (като шоколад, сладко и т.н.).

И ако нямате предразсъдъци относно храната, предлагам на вниманието ви поредната по-различна рецепта, която отново показва, че зеленчуците или варивата са съвсем подходящи и за десерти.


*             *              *

А сега облечете мечтаното кимоно, сложете ярко червило, почерпете се с dorayaki и ви предлагам мислено да попътуваме до Япония...

Сладък и усмихнат ден от мен! ❂




47 коментара:

  1. Гери, звучи доста източно, палачинките сигурно бих опитала, а за бобения мус - може и да почака, но знае ли човек...С пожелание за хубава събота и кулинарен ентусиазъм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, всеки според вкуса си, ще ти предложа на теб с малинки, тях обичаш. ;)
      Хубава събота и на теб!

      Изтриване
  2. Ммм колко вкусно изглеждат! Иде ми да се протегна и да си взема двечки, с течен шоколад ако може! На закуска не съм толкова авантюристична, но комбинацията с червен боб ми звучи много интересно. А и щом казваш, че не се усеща натрапчиво вкуса му, видяло се е, че ще пробвам! :)
    Не знаех за рецепта за японски палачинки. А твоите изглеждат толкова вкусни и пухкави! Поздрави и хубав и усмихнат ден ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже при теб може и да има подсладен червен боб, Алекс, тогава сигурно е още по-сладичко. Но със сигурност не се усеща, никой не разбра, че това е боб преди да кажа. :)
      Надявам се да ти харесат и да споделиш после мнение.
      Усмихнат и слънчев ден и на теб! :)

      Изтриване
  3. Гери, много интересни палачинки! Изглеждат адски съблазняващо!

    Поздрави! Усмихнат и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таничка, наистина си заслужават отделеното време. Явно и от десерти разбират японците - е, не колкото европейците де... ;)
      Прекрасен уикенд ти желая и аз! :)

      Изтриване
  4. Много обичам палачинки - и нашите, и американските... Обаче за японски не бях чувала. Чудно изглеждат - въздушни и мекички! :)
    Започвам да се убеждавам, че повечето им тестени изделия са точно такива - много въздушни и нежни на вкус (е, нямам кой знае какъв поглед, само един чийзкейк съм правила).
    Хубав ден, Гери и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, ти само един чийзкейк си правила, но е страхотен. И аз му се каня, но да видим кога ще е...
      Хубав ден и на теб! :)))

      Изтриване
  5. Много интересна идея Гери, май ще ми харесат тези палачинки, само децата ще ми се нацупят заради боба :)) Ще пробвам :)
    Прекрасен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, направи като мен и слепи само няколко, за да опиташ японския вариант, а другите си ги хапнете, както вие си обичате. Така всички ще са доволни. :)
      Радвам се, че ти допада идеята. Прекрасни почивни дни от мен! :)

      Изтриване
  6. Гери, рецептата много ми допада!
    И идеята за червен боб, който за мен по принцип е леко сладникав!
    Адмирации за идеята, прекрасното поднасяне и красивите снимки!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Дани, ще се изчервя, толкова си мила... Благодаря сърдечно и много се радвам, че идеята ти допада.
      Хубави почивни дни и на теб! :)

      Изтриване
  7. Много интересни. Приличат на пандишпанчета:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много са мекички, Траянче, но някак са по-плътни. Важното е, че са вкусни.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  8. Страхотен вид имат, Гери! Интересна идея, трябва да се опита! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допадат, Дани, почерпи се и да ти е сладко.
      Усмихнат ден! :)

      Изтриване
  9. За пръв път чувам за японски палачинки! Изглеждат чудесно!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са мекички и вкусни, Тили. :)
      Хубава неделя от мен!

      Изтриване
  10. Като виден почитател и опитваща винаги нови рецепти на палачинките, тия не съм ги опитвала, прекрасно изглеждат! Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Поли, почерпи се и дано да ти харесат!
      Прекрасна да е и твоята неделя! :)

      Изтриване
  11. Гери, много интересно предложение. Изглеждат много вкусни тези палачинки, любопитна съм и за пълнежа с боб.Благодаря за споделеното, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мари, определено са вкусни. :)
      Желая ти прекрасен и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. много изненадваща и смела комбинация. честно казано, аз не знам дали ще имам куража за бобения мус :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, дори няма да разбереш, че е с боб, гарантирам. Особено ако имаш търпение да престоят около ден, тогава вкусът им е още по-балансиран. :)
      Прекрасен ден с усмивки от мен! :)

      Изтриване
  13. Ех,това наистина ми грабна погледа,Гери!
    Много оригинално и интересно предложение!
    само заради тези шуплички вътре си записвам рецептата :))
    прегръдки и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, ще се радвам, ако опиташ и ти харесат. Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  14. Gery, you want some cinnamon rolls in exchange for your pancakes? They look so good, with some Nutella and fresh fruits,mmmmmm.Enjoy them and have easy and pleasant Sunday,my friend.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zokie, I accept! :)
      Enjoy your time, friend! I should study...

      Изтриване
    2. Гери, звучи точно като за моя експериментаторски вкус;)
      И мисля да не споделям с околните какво има вътре, че хич няма да пробват. А съм силно заинтригувана;)
      Хубава седмица ти желая!

      Изтриване
    3. Марте, точно като теб съм и аз. Направо ме сърбят ръцете за различните неща. И да, не казвам какво е. Първо опитват и тогава може. :)
      Надявам се да ти хареса и да споделиш после критичното си мнение. Хубава да е и твоята седмица! :)

      Изтриване
  15. Пристигам с кимоното:):):) Не съм ги срещала, но имайки в предвид захласа ми по японската кухня, определено ще ги пробвам. Благодаря ти, че ги сподели! Получили са се страхотни палачинки, Гери! Неустоими! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Много обичам палачинки а твоето предложение за палачинки е много интересно! Изглеждат адски съблазняващо!Нямам предрасъдъци относно храната и бих ги опитала с бобено кремче.Хубава седмица ти желая Гери!

    ОтговорИзтриване
  17. Страшно са красотни палачинките ти,Гери!
    Веднъж съм правила американски и много ни харесаха и също като теб слепих една част с крем,но моите бяха малко по-големи.Спотайват се нейде из черновите,затова сега ще оплакна око по твоите миньонки!
    Грабвам една във форма на сърце и ти пожелавам усмихната,юлска седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  18. Обичам палачинки, а твоите са страхотни, Гери!
    Допада ми експериментирания момент и представянето с тези апетитни снимки.
    Благодаря за чудесна рецепта, сърдечни поздрави и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Както винаги много интересно и заинтригуващо. Изглеждат прекрасно и много съблазняващо. Поздравления и спорен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  20. Изглеждат неустоимо вкусни, Гери! Грабвам си веднага една и щ я хапна с наслада и чаша кафе. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Палачинките са станали много симпатични и по японски нежни! Браво, Гери! Стана ми интересна бобената спойка и определено бих я опитала :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Гери, това с бобения пълнеж е адски интересно! Подстрекаваш ме да пробвам много скоро. Любимият обича палачинки и ще им се нахвърли лакомо :) Пък с какво съм ги слепила, ще си премълча, за да имам натурална реакция ;)
    Усмихнат ден и седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  23. Кате, Танче, Росинце, Дианка, Таничка, Евче, Снежи, Тики, сърдечно благодаря, момичета! Радвам се, че ви допадат палачинките. Наистина са вкусни и ще се радвам, ако някой се реши да опита. :)
    Прекрасна вечер ви желая, мили дами! :)))

    ОтговорИзтриване
  24. Гери, отново нестандартно предложение! Аз наистина все още не мога да преодолея учудването за сладки десерти с боб! Но някой ден трябва да взема пример от младите новатори, но дотогава ще заложа на палачинките - наистина изглеждат пухкавички и мекички :)
    А що се отнася до Япония - пожелавам ти да я видиш и наяве, пък после ще разкажеш ...
    Хубава вечер и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, палачинките са идеални със сладко или шоколад, може да не е с боб. ;) А за Япония - само да я видя, определено ще си отпусна после душата и думите...
      Хубаво утре и на теб, с много усмивки! :)

      Изтриване
  25. Анонимен10 юли 2013 г., 9:59

    Станали са по-хубави отколкото във видеото!! Всъщност кога се добавя меда?Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега дали се припознавам, или виждам в моето местенце Яна с красивите снимки на морето... :)
      Много благодаря за подсещането. Хем следя за всички съставки, а ето, че съм пропуснала. Извинявам се много, добавих го в рецептата.
      Та... И във видеото не се показа кога се добавя медът. Аз го сложих след водичката със сода - преди брашното. ;)
      Надявам се да ти харесат палачинките, Янче, много са приятни!
      Слънчев и усмихнат ден! :)))

      Изтриване
  26. Макар и с малко закъснение и аз ще напиша, че палачинките са уникални, мога само да предполагам, колко са вкусни. Снимките са толкова изкусителни, мммм.
    Искам да ти благодаря за редовните и мили коментари, които оставяш при мен, Гери!:-)) Аз започвам да влизам във форма и лека-полека да наваксвам пропуснатото, което не е никак малко.
    Хубава и усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, много се радвам да те видя тук. Почерпи се и да ти е сладко! :)
      Няма нужда да ми благодариш, удоволствието е мое, а и как да се сдържа пред подобни вкусотии...
      Всичко добро ти желая! Хубава седмица и на теб! :)

      Изтриване
  27. Много неща съм пропуснала, май е обичайно вече за мене :)), и всичките ми допадат. За японски понички за пръв път чувам, което е хубаво, защото запълвам празните клъстери :))

    Прохладна лондонска вечер, Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но си добре дошла винаги, Инче, така че надничай, където решиш. Ама да не забравиш и да се почерпиш! :)
      Дано да ти харесат японските палачинки, определено са много вкусни. :)
      Прохладна българска вечер и на теб! :)))

      Изтриване