вторник, 18 юни 2013 г.

Мъничко хаос

Определено усещам хаос в главата си през последните дни. Мисля за толкова неща, премислям изхода им, на моменти мъничко се притеснявам, но искрено се надявам, че всичко ще е за добро. И защото всяко нещо си има причина, според моите разбирания, и винаги е за наше добро (независимо дали в момента ни изглежда по друг начин), вярвам, че всичко ще е наред! Но за това ще ви разкажа скоро, сега ще си поговорим за друго.

И докато едни неща леко ме озадачават, като перипетиите ми в кухнята тази сутрин, други така ме изпълват с радост, че забравям всичко останало. Точно това се случи, когато преди малко видях хубавата новина, която Йоана от "Кулинарно в кухнята с Йоана" сподели с читателите си. И се замислих как дори чуждото щастие може да те окрили. А какво остава, когато се удвои, утрои... Желая всиичко най-добро и на Йоана, и на Буболинката - бъдещи щастливи майки, както и на Ирина Купенска - бъдеща щастлива съпруга. Казвам "щастливи", защото и трите са позитивни личности и вярвам, че им предстоят много хубави моменти.

Тук спирам с обясненията, защото май ще пренеса голяма част от хаоса и тук, та ще се получи една крайно объркана публикация... А ми се иска да ви е полезна, затова я създавам.



Ще ви разкажа за кулинарния курс на сп. "Меню", на който имах щастието да присъствам тази събота, 15 юни. Бях направила много снимки, които планирах да споделя тук, но картата с памет на фотоапарата даде грешка, наложи се да я форматирам и да, всичко си замина. Надявам се да не се случи отново. Допълнително направих няколко снимки на приложението, което всеки курсист получава. Ще ги кача с надеждата, че може все на някого да са полезни.

Курсът тази седмица се казваше "Зеленчуци АБВ" и доколкото разбрах, е част от поредица тематични срещи, на които Ивето (шеф-готвачът на списанието) представя основни техники и принципи в приготвянето на различни храни. Ако правилно помня, следващият такъв курс ще е свързан с риба и морски деликатеси, но не разбрах коя е датата, съжалявам...

Та да си дойдем на думата. Курсът определено ми беше полезен, а и много интересен. Изобщо всякакви подобни изживявания ми носят положителен заряд. За разлика от предишния път, този курс беше с по-малко хора, но това не попречи. Всичко запланувано се сготви, всичко се опита, всичко се хареса и всички бяха доволни.



 

 

 

 

Това са началните страници от приложението, а следващите съдържат рецептите, които приготвихме. Уверявам ви, че предложенията са сполучливи. Разбира се, ако продуктите ви харесват. Аз, например, за първи път опитах аспержи и да, хапнах си, но това определено не е моят продукт. Както каза Ивето: "Аспержите или се харесват много, или въобще". Аз май съм от тези, които могат и без този зеленчук.


Тази торта е чудесна! По никакъв начин не може да се разбере, че съдържа фасул и е така вкусна... Друг неин плюс е нулевото съдържание на глутен. Самият блат пък е много крехък и след престой в хладилник (намазан с крем) е като сиропиран. Определено ще я приготвя някой път, но смятам да заменя амарето с друг ароматен алкохол.


 
Еднакво вкусна както пасирана, така и "натурална".


 
 Тези тортили бяха едно от ястията, които ми харесаха най-много. Съответно си взимам бележка за бъдещи подвизи на сцената на мексиканската кухня. :)


 
Тук искам да ви кажа нещо, което Ивето сподели на курса. Та през 30-те години на миналия век се оказва, че родината ни е била най-големият производител на аспержи в Европа... А аз мислех, че този продукт е нов за нашия пазар, явно не е така. И още нещо - отново по препоръка на шеф-готвачът аспержите (както и козето сирене) си подхождат най-много със совиньон блан - за любителите на виното.


 
 Този крем от чушки се оказа много сполучливо попадение. Не вярвах, че ще ми хареса особено, но е толкова фин като текстура и така нежен като вкус... Много изискано според мен ястие, което в същото време се приготвя страшно бързо - може би за около половин час и вече е готово. Но тук искам да спомена и нещо друго, което научих на този курс. Печенето на водна баня се извършва на ниски градуси - около 130, а водата, която се налива първоначално в другия съд, трябва да е гореща. Когато попитах "А не трябва ли да е студена и да внимаваме да не заври по време на печенето?", отговорът, който получих беше следният: "Водата трябва да е гореща, защото в противен случай сместа, която се пече, отдолу остава сурова, а отгоре изгаря много бързо. Затова водата трябва да е топла, за да печем равномерно и от време на време може да добавяме кубчета лед, за да не се стига до завиране."


 
 Салатата е може би малко странна като вкус за нашите ширини. Но вкусът се възпитава, нали така? Особено когато ястието е толкова полезно, както е в случая.


 
За съжаление, нямам снимка на хляба, който ние приготвихме, но тук намерих негова версия. Общо-взето изглежда така (при нас венецът беше затворен) и наистина е страшно ароматен и апетитен.


 
Това е юнският брой на списанието. Показвам ви го, защото в рубриката "Меню с приятели" се изявява една от участничките на този курс.



 
Ето я въпросната дама. Виолета е много усмихнат и дружелюбен човек и както можете да се убедите сами, готви страшно добре. Ако не се досещате, ето кое е нейното виртуално местенце: http://merudia.bg.



Сега забелязвам, че едно от ястията липсва - правихме едни патладжанени ролки, в които имаше доматки и моцарела. Уви, няма как да ви ги покажа в момента. Но пък ще кажа това, което научих за патладжаните. Има женски и мъжки. При женския патладжан отдолу сиво-бялата част е с по-овална форма, докато при мъжкия е с по-издължена. Та по това може да ги разпознавате, когато си купувате патладжани - добре е да се взимат от мъжките, защото имат по-малко семки. И друго - важно е патладжаните да са с хубав и плътен цвят, защото по-светлите са по-горчиви.

Всъщност още едно ястие липсва, но го открих в сайта на списанието. Ето го и него: http://www.menumag.bg/recepta/kyri-s-chushki-i-fystyci. Тук мога да добавя нещо любопитно за фъстъците - чудесна гарнитура са на пилешко и свинско месо.

И още две тънкости. Пресечената сметана може да "поправим" с малко крем сирене (разбира се, ако рецептата позволява). Монтирането представлява добавяне на кубчета масло към горещ сос/крем, за да се сгъсти сместа.

Ами, май тук ще приключа за днес. Дано да има полза от тази публикация, макар да не е осъществена по начина, който бях запланувала.

Желая на всички прекрасен ден с много усмивки и слънчево настроение! :)))



29 коментара:

  1. Гери, просто чудесно! Такъв подреден хаос! Явно добре си прекара на този курс, а и аз си прекарах добре като на проведеното от теб обучение :) Забавно и интересно е това с патладжаните :) Но тортата с блатове от зрял боб направо ме съсипа!
    Благодаря за полезния и весел курс!
    Поздрави! Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, много ти благодаря за милите думи! Изключително се радвам за това, че публикацията ти харесва. :)
      А тортата - ако обичаш да експериментираш, опитай. Гарантирам ти, че няма да различиш фасулен вкус, няма такова нещо. Важно е обаче да се приготви с маслен боб от консерва. Ако се решиш, ще чакам да кажеш мнение. И аз ще я приготвя в най-скоро време.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Гери, публикацията ти наистина е много интересна, полезна и навременна,! И няма никакъв хаос, всичко е много подредено!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за репортажа,Гери!Приготвили сте и сте опитали много интригуващи рецепти!Кремът от чушки ме грабна и мен!
    Прегръдка от мен и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересен пост! И аз съм на мнение, че за всичко си има причина, която понякога се вижда чак след време. :) Много ми беше интересно до прочета за рецептите, които сте приготвили на този курс, крема от чушки наистина ми изглежда супер. А за аспержите- интересен факт е, че след като на власт идва комунистическата партия казва, че аспержите са буржоазна храна, затова намалява производството и най-вече консумацията.
    Поздрави и хубава вечер! :))

    ОтговорИзтриване
  5. Тили, Роси, Алекс, благодаря! Радвам се, че ви е било интересно. :)
    А за аспержите - точно така, Алекс, затова е намаляло производството им, което според мен е жалко, но...
    Хубава вечер, момичета, с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Гери, благодаря за споделеното! И на мен тортата с боба ми направи впечатление и ще си я запиша да я опитам, много интересна е. И за патладжаните не знаех за мъжките и женските. Така че ако това е хаос, много ми хареса - всичко. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна и много полезна публикация! Все едно съм била там! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Мари, Траянче, радвам се, наистина се радвам, защото това беше целта на публикацията - да споделя наученото, защото все може и на някого другиго да е полезно.
    Хубава и усмихната вечер, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Гери наистина прекрасни новини споделиха с нас момичетата! И аз много им се зарадвах! А за репортажа от курса - огромни благодарности! Опитвала съм преди много време торта от фасул и все се чудех как се прави, а с крема от чушки направо ме спечели за каузата да го опитам :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И също толкова хубава новина ни сподели и ти, така че ти също си част от вдъхновителките в момента. Само каква хубава енергия се носи, страхотно...

      Благодаря, Габи, за милите думи! Надявам се да ти допаднат предложенията. А на теб желая много семейно щастие и... "Горчиво!".
      Хубава вечер! :)

      П.П. Била си страхотна булка, моите комплименти!

      Изтриване
  10. Да ти имам и подредения хаос, Гери;)
    И мен впечатли, водих си старателно записки тук, сега остава да намеря време за действие;) А на теб желая още такива емоции, очевадно е къде и как се раждат добрите идеи;) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, сърдечно ти благодаря! А как исках да ви покажа снимките от курса, как се приготвят нещата, как изглеждат вече готови, емоциите на курсистите... Ама уви, имах спънка. Нищо, дано имам повече подобни поводи за споделяне.
      Хубав ден от мен! :)

      Изтриване
  11. Гери, обожавам репортажите от такива събития! Това е прекрасно преживяване, невероятни моменти, изпълнени с много емоции и вдъхновение! Искрено ти се радвам, Гери и ти благодаря за споделеното удоволствие и вкусните рецепти! С пожелания за още много хубави събития и приключения! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, а аз не знам как да благодаря за милите думи, които чувам/виждам... Искрено благодаря и много се радвам! :)
      Дано да ти е било интересно! Желая ти усмихнат ден с много топлинка!

      Изтриване
  12. Много хубав репортаж и безспорно полезен, Гери!
    Благодаря за споделеното, въпреки, или с хаоса,
    но вярвам, че всичко ще бъде наред!
    Сърдечни поздрави, хубав, усмихнат и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря! Надявам се и аз, че всичко ще е наред накрая... :)
      Сърдечни поздрави и за теб, вдъхновителке, с много усмивки и настроение! :)

      Изтриване
  13. Гери, какъв ти хаос, ела да видиш у нас как е. Всичко е прекрасно подредено и онагледено. Благодаря ти за споделеното. Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Таничка, благодаря, дано да е така! :)
      Усмихнат ден и на теб, и на семейството! :)

      Изтриване
  14. Чудесен пост, и хаосът си го бива, Гери! Винаги ми е приятно да се разтоварвам и зареждам при теб, струва си! Стискам палци всичко да ти се нарежда и да е така, както го желаеш! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря сърдечно! И на мен винаги ми е приятно при теб - да се вдъхновявам и да помъдрявам (по мъничко). :)
      Благодаря, надявам се и аз всичко да се нареди успешно, ще споделя след това.
      Много усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  15. Така се заплеснах тази сутрин по твоя хаос, че със сигурност пак ще се върна да повторя прочетеното че ми стана интересно а нямам сега много време Гери :) Много новини... много инфо ... и толкова увлекателно пишеш !
    Ще се върна когато имам повечко време :)
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще те очаквам с нетърпение! Много се радвам, че ти е приятно тук, същото мога да кажа и аз за твоето слънчево местенце.
      Хубав ден и на теб - с много усмивки и много топлинка! )

      Изтриване
  16. От колко време се облизвам на курсовете на Меню, но още не съм се включвала. Така и не успявах да случа обстоятелствата в тази посока. Но съм си обещала да го направя :) Благодаря ти за виртуалния урок!! Ще се върна и аз за преговор ;) Жалко за снимките... Фасулената торта преди време ме облещи на сайта им и я направих в мой си вариант. Голяма вкусотия!!! Ще гледам да я споделя скоро :) Лека нощ от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Курсовете са страхотни и не го казвам с никаква користна цел... Просто Ивето е много приятен човек - освен, че умее да готви и обяснява добре, и създава една задушевна, приятна обстановка. Та така... Предполагам, че ще ти хареса, ако се включиш. ;)
      А за тортата - ще чакам с нетърпение да видя какво си измайсторила, Тики!
      Лека нощ и от мен!

      Изтриване
  17. Интересни неща сте приготвили на курса! Кремът звучи доста интригуващо, особено след като прочетох как се приготвя! Аз често си мисля за тези курсове, но винаги като гледам графика са пълни.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, май доста по-рано от самата дата на курса се записват участниците в него. Аз не съм от тях, просто помагам на шеф-готвача (или да си го кажем на главната готвачка, повече ми харесва). Засега съм била на два и каквото науча, споделям го после и тук - дано да ви е интересно и полезно.
      Сърдечни поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  18. Чудесна публикация, много полезна и интересно написана!Напоследък нямам много време и това е единствената причина да не коментирам, иначе отвреме навреме надниквам при теб , Гергана!Много интересни неща правиш...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, въобще не го мисли това, в крайна сметка коментарите не са най-важното. Аз се радвам, че не ти е скучно при мен, щом наминаваш оттук. :)
      И аз надничам при теб, много вкусно ухае!

      Хубав ден!

      Изтриване